Medena pogača, sastojci:
- 500 g brašna,
- 30 g svežeg kvasca,
- 1 jaje,
- 1 kašičica soli,
- 2 kašike šećera,
- 60 ml ulja,
- 1,5 dl mleka,
- 1 kesica vanilin šećera i
- 1 kašičica naribane kore od limuna.
Za premazivanje:
- 10 kašika meda i
- 3 kašike cimeta.
Za premazivanje:
- 2 kašike meda
Medena pogača, priprema:
- U mlako mleko staviti malo šećera od ukupne količine, razmrviti kvasac i ostaviti da kvasac počne da radi 5-10 minuta.
- U drugu posudu staviti prosejano brašno, šećer, so, jaje, ulje, vanilin šećer, sitno izrendanu koricu limuna, dodajte nadošli kvasac i zamesiti testo.
- Testo ostavite da kvasa, kada dovoljno naraste, rastanjite ga oklagijom što tanje i premažite smesom meda i cimeta, koju ste predhodno dobro sjedinili. Urolajte i stavite u tepsiju obloženu papirom za pečenje.
- Oštrim nožem rolat duboko rasecite po sredini i ostavite da raste.
- Rernu zagrejte na 200 stepeni i pecite dok lepo ne porumeni.
- Toplu pogaču premažite sa dve kašike meda.
- Hladnu pogaču pospite šećerom u prahu i ukrasite ukrasima.