Kravlji sir – Suzana Mitić
Kravlji sir – za pripremu ovog sira potrebno je malo vise vremena ali je ukus fantastican,pravi domaci.
Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!
Kravlji sir – Suzana Mitić
Kravlji sir – za pripremu ovog sira potrebno je malo vise vremena ali je ukus fantastican,pravi domaci.
- 7 l mlakog mleka
- 2 kašike sirišta "Maja"
- 1 kašika soli
- Sipajte u kofu vec zagrejano mleko-treba da bude mlako.
- Siriste rastvorite sa 2 dl vode i kasikom soli i sve zajedno sipajte u kofu.
- Mesati varjacom vise puta.
- Ostaviti na toplom mestu,pokriti krpom.
- Mleko treba da stoji otprilike dva sata.
- Za to vreme izbije surutka na povrsinu mleka .
- Nozem preseci vec sasireno mleko na vise mesta i ostaviti jos pola sata.
- Spremiti vanglu i u njoj staviti cediljku.
- Vangla treba da bude probusena kako bi izlazila surutka.
- Mleko sipati u cediljku.
- Vezati cediljku nekim kanapom i pritisnuti nekim tezim predmetom-moja mama npr koristi kamen.
- Okretati vec formirani sir s jedne i druge strane.
- Treba da stoji negde oko 2 sata.
- Za to vreme sir se dovoljno iskaplje da moze da se sece.
- Izvadite ga iz cediljke i posolite po zelji i iseci na zeljene kocke.