Lenja pita - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Lenja pita - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online

Lenja pita – lenju pitu gotovo svi pripremaju na isti način, ali svako ima neku svoju tajnu, zar ne ;)?! Ja svoje kulinarske tajne ne krijem-rado ih delim sa čitaocima. Pa evo kako je ja pripremam.

Lenja pita - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Lenja pita – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Lenja pita – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

lenja pita Kristina Gaspar png

Lenja pita – lenju pitu gotovo svi pripremaju na isti način, ali svako ima neku svoju tajnu, zar ne ;)?! Ja svoje kulinarske tajne ne krijem-rado ih delim sa čitaocima. Pa evo kako je ja pripremam.

  • 400 g brašna
  • 120 g šećera
  • 20 g vanilin secera
  • 1 komad jaje
  • 180 g maslaca ((može i 200 gr, ja sam imala toliko))
  • 0,5 kašičice cimeta
  • 0,5 kašičice rendane limunove kore
  • 3 kašike mleka

Sastojci za nadev:

  • 1 kg očišćenih jabuka ((zelenih, crvenih, žutih))
  • 100 g šećera
  • 1 kašika prezli

Sastojci za posipanje:

  • 1 kašika šećera u prahu
  • 0,5 kašičice cimeta
  1. Za pripremu testa izmešajte: brašno, šećer, vanilin šečer, cimet i limunovu koru, pa napravite udubljenje. Maslac otopite – mešajte ga prilikom topljenja – on bi trebalo da bude mek, ali ne skroz tečan. Sipajte ga u udubljenje, dodajte jaje i 2-3 kašike mleka. Umesite glatko testo, uvijte ga u kesu i ostavite da odstoji u frižideru oko pola sata.
  2. Dok se testo odmara, pripremite nadev: jabuke izrendajte, a ako su previše sočne, blago ih ocedite, dodajte šećer i kratko ih prodinstajte u široj šerpi, oko pet minuta. Dodajte prezle i izmešajte.
  3. Dok se nadev hladi, razvijte testo. Podelite ga na dva dela i razvijte pravougaonike domenzija 20*30 cm. Obložite pleh tih dimenzija papirom za pečeje i stavite jednu koru, preko nje rasporedite nadev, pa preklopite drugom korom.
  4. Pecite u zagrejanoj rerni na 150 stepeni 40 minuta. ( 5 minuta pred kraj, pojačajte temperaturu na 170 stepeni.
  5. Kada se pita prohladi, isecite je na željene komade i pospite mešavinom šećera u prahu i cimeta.
  6. Proveravajte pitu tokom pečenja, kako je ne biste prepekli kao ja ;):
  7. Ništa novo od mene. Ne poštujem staru narodnu: kuvarice manje zbori da ti ručak ne zagori ;).
  8. Pita je bolje kada odstoji dan ili dva. Naravno, potrebno je da je držite u zatvorenoj posudi ili upakujete u kesu.
    lenja pita Kristina Gaspar png
Kristina Gašpar

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!