Rižoto sa dagnjama - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online
Rižoto sa dagnjama - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online

Najbolji recept meseca avgusta 2015. je: Rižoto sa dagnjamaAna Vuletić.

Marijana Primc Anastasijević
Marijana Primc Anastasijević
Žiri, čiji je predsednik Marijana Primc Anastasijević, odlučio je da je najbolji recept meseca avgusta 2015.: Rižoto sa dagnjama, naše saradnice Ane Vuletić.

 

Najbolji recept meseca avgusta 2015., Rižoto sa dagnjama dobija nagradu 5.000 RSD i unikatnu kecelju Recepti i Kuvar online.

Najbolji recept meseca avgusta, rang lista, sa prosečnim ocenama žirija:

1. Rižoto sa dagnjama, Ana Vuletić 9,5
2. Čorba od bundeve sa Malte, Ana Vuletić 8,83
3. Pljeskavice sa prosom i tikvicom, Ljiljana Stanković 8,16
4. Svinjetina u paradajz sosu sa crvenim pasuljem, Dana Drobnjak 7,83

 

Rižoto sa dagnjama – Ana Vuletić – najbolji recept meseca avgusta 2015

Rižoto sa dagnjama – ako volite morske plodove, onda je ovo jelo idealno za vas.

Rižoto sa dagnjama - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online
Rižoto sa dagnjama – Ana Vuletić – Recepti i Kuvar online

Sastojci:

  • 2,5 čaše vode
  • 1/2 čaše suvog belog vina
  • 1,5kg dagnji (glatkih ivica u školjci)
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/4kašičice šafranovog semena
  • 1,5 kašičica extra virgin maslinovog ulja
  • 1 češanj belog luka
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 čaša kratkog (Arborio ili sličnog) pirinča
  • 2 kašike sitno seckanog peršuna
  • biber po želji

Uputstva

  • Vodu dovedite do ključanja u dubokoj posudi na visokoj temperaturi. Dodajte dagnje i parite ih dok se školjke ne otvore, oko 2-3minuta. Procedite školjke i sačuvajte vodu u kojoj su se kuvale. Odbacite one školjke koje se nisu otvorile.
  • Odvojite dagnje i ostavite sa strane na toplom.
  • Ocedite vodu u kojoj su kuvale dagnje kroz gazu ili sitnu cediljku u malu posudu. Dodajte jednu čašu vode, so, šafran i kuvajte na tihoj vatri.
  • U velikoj posudi ili voku na srednjoj temperaturi zagrejte ulje. Dodajte crni luk, beli luk i pržite dok ne dobije zlatnu boju, 3-4 minuta. Dodajte pirinač i promešajte. Dodajte vruću tečnost od dagnji u pirinač, po pola čaše postepeno, omogućavajući pre svakog dodavanja da pirinač upije tečnost. Mešajte neprekidno kako biste sprečili da vam pirinač zagori. Nakon 20ak minuta, pirinač bi trebao da bude mekan i kremast.
  • Izvadite pirinač, dodajte dagnje i peršun i začinite biberom po želji.

Da biste očistili dagnje od trave i sličnog ukoliko uzimate sveže iz mora. Koristite grubi sunđer pod tekućom vodom. Odbacite sve dagnje sa polomljenim školjkama ili koje su se otvorile nakon što ste ih stisnuli.

Uz dagnje, možete dodati i druge vrste školjki ili račiće po želji.

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve najbolje recepti iz kategorije Najbolji recept meseca, kliknite na link: NAJBOLJI RECEPT MESECA.

Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!