Uštipci sa šargarepom - Jadranka Blažić - Recepti i Kuvar online
Uštipci sa šargarepom - Jadranka Blažić - Recepti i Kuvar online

Najbolji recept meseca juna 2015. je: Uštipci sa šargarepom, Jadranka Blažić

Intervju sa… Nenad Gladić, Gastronomad, Lepi Brka | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas?
Photo: Nebojša Babić, Orange Studio
Žiri, čiji je predsednik Gastronomad, Nenad Gladić, Lepi Brka, na zadatu temu: Uštipci – odlučio je da je najbolji recept meseca juna 2015.: Uštipci sa šargarepom, naše saradnice Jadranke Blažić.

Posebnu zahvalnost dugujemo Nenadu Gladiću, poznatom Lepom Brki, za predsedavanje žirijem u toku meseca juna, koji je našao vremena da oceni prispele recepte, na temu: Uštipci, i pored velikog broja obaveza.

Miodrag Ilić, Recepti i Kuvar online

Nagrada za najbolji recept meseca je knjiga Gastronomad – Trbuhom za duhom sa Lepim Brkom, potpisana od autora i unikatna kecelja Recepti & Kuvar online

recepti-i-kuvar-unikatna-kecelja-02

Rang lista prvih 5 recepata, sa prosečnim ocenama žirija:

 

1. Uštipci sa šargarepom, Jadranka Blažić 4,83
2. Uštipci od lisnatog kelja, Jadranka Blažić 4,50
3. Uštipci od mlevenog mesa, Adilja Hodža 4,33
4. Gurmanski uštipci, Marijela Miletić 4,33
5. Uštipci za nevestu, Adilja Hodža 3,91

Uštipci sa šargarepom – Jadranka Blažić

Uštipci sa šargarepom – napisala sam tacno mere i namirnice koje sam ja koristila, a vi mozete namirnice zameniti sa onim koje vi imate i koje vama odgovaraju.

Uštipci sa šargarepom - Jadranka Blažić - Recepti i Kuvar online
Uštipci sa šargarepom – Jadranka Blažić – Recepti i Kuvar online

 

 

Sastojci

  • 110gr beba sargarepe
  • 170ml mleko od badema
  • 2 jaja (veca)
  • 50ml ulja
  • 200gr mekog brasna
  • 50gr durum brasno ostro
  • 10gr kurkume (puna kasicica)
  • so,
  • biber
  • 1 kasicica seckanog suvog lisca od zeleni
  • 10gr prasak za pecivo

Uputstva

  • Od sargarepe sam odvojila 30gr (4 sargarepice), i njih sam izrendala na krupno rende. U blender sam ubacila sve sastojke, osim ovih 30 gr rendane sargarepe, kasicice seckanog persuna i 50gr ostrog durum brasna. Kada se sargarepa samlela skroz, tada je i sve bilo fino umuceno. Izruciti u ciniju i dodati rendanu sargarepu i seckano zelen lisce. Fino promesati da se sve sjedini i ostaviti u frizideru 15-20minuta, kako bi brasno upilo potrebnu kolicinu tecnosti. Sve zavisi od brasna koje cete koristiti, koju gustinu cete dobiti. Moze da se desi da je smesa dovoljno gusta dok odstoji u frizideru. Ako ne bude dovoljno gusta, onda dodati durum ostro brasno, ono bas dobro upija tecnost jer dosta podseca na griz. Ja sam morala da dodam 50gr (dve kasike) durum ostrog brasna.
  • Da odmah napomenem ovu smesu ovako napravljenu mozete da pecete u ulju ili ovako kao ja u aparat za pops kejk, a mozete i na elektricnom grilu ili u tost aparatu za sendvice. Smesa je univerzalna, a to mi je i bila namera.
  • Aparat sam ugrejala a smesu sam usula u kesu (fisek) za ukrasavanje torti, jer je tako najlakse i najbrze punjenje polulopti u aparatu. Od ove smese sam dobila tacno tri ture pecenja ili 36 ustipaka ukupno. To je sasvim dovoljno za 3-4 dorucka. Jedan ustipak ima 15gr. Kada zatvorim aparat ostavim da se pece 2 minuta i ne otvaram. Sve zavisi od momenta kada ce se ukljuciti ili iskljuciti aparat ali u proseku je dovoljno za jednu turu od 12 komada 2-3 minuta pecenja. Po boji i korici znate da li je peceno.

Eto, imate sada jos jednu vrstu ustipaka koji ce vam se mnogo dopasti jer verujem da svaka kuca ima bar jedan aparat od svih koje sam nabrojala. Zaboravite na przenje i hranite se zdravo.

Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!