Posna zamena za belance - Aquafaba - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Posna zamena za belance - Aquafaba - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online

Dok pripremate posne torte maštate o šta bi moglo da bude adekvatna zamena za belance?

Vegan ste ili vegetarijanac koji ne konzumira jaja? Alergični ste na jaja? Ne brinite, postoji rešenje.

Posna zamena za belance - Aquafaba - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Posna zamena za belance – Aquafaba – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Nema više muke oko izrade posne/veganske hrane. Ono što vam je potrebno jesu sirove leblebije ili beli pasulj.

A ukoliko nemate dovoljno vremena, kupite konzervu leblebija i za pola sata ćete imati savršenu koru za tortu po vašoj meri – posnu, vegansku, vegetarijansku…

Posna zamena za belance - Aquafaba - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Posna zamena za belance – Aquafaba – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Sastojci za oko 3dl veganskog belanceta:

  • 300 g sirovih (suvih) leblebija
  • 500 ml vode
  • prstohvat soli
Posna zamena za belance - Aquafaba - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Posna zamena za belance – Aquafaba – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Priprema:

  • Sirove (termični neobrađene) leblebije dobro operite i prelijte sa 2 puta većom zapreminom vode.
  • Ostavite ih da se hidriraju oko 8 sati.
  • Prospite ostatak vode i sipajte oko 500 ml sveže vode i so.
  • Kuvajte ih na nižoj temperaturi dok ne omekšaju (kuvanje obično traje od 1,5h do 2h u zavisnosti od vrste).
  • Po potrebi dolivajte vodu.
  • Voda treba uvek da pokriva sve leblebije kako bi se ravnomerno skuvale (kada je sredina meka, kremasta, leblebije su kuvane – pritisnite ih sa dva prsta i znaćete da li su gotove).
  • Ostavite ih da se hlade i odstoje u vodi u kojoj su se kuvale preko noći (oko 8h).
  • Potom ih procedite, a tečnost stavite da se kuva kako biste dobili veću konctraciju belančevina (voda treba da ispari za oko 50 posto).
  • Tečnost koju ćete dobiti treba da bude gusta.
  • Kada je protrljate između dva prsta treba da ima lepljivu teksturu sličnu teksturi belanceta (uz napomenu da ova tečnost ima manju gustinu).
  • Kada se vaše posno belance dobro ohladi, možete početi sa pripremom raznih posnih đakonija.
  • Od ovog belanceta možete pripremati kako slaniše tako i slatkiše
Posna zamena za belance - Aquafaba - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Posna zamena za belance – Aquafaba – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

P.S. Najbrži i najjednostavniji način pripreme hrane od posnog belanceta je ukoliko kupite konzervu kuvanih leblebija i ocedite tečnost. Možete je odmah mutiti. Mućenje posnog belanceta traje malo duže u odnosu na vreme mućenja pravog belanceta – desetak minuta.

Odnos posno belance, šećer, suva masa nije isti kao kod pravog belanceta. Slatki odnos koji se pokazao kao dobar je: 1:0,85:1,5 (belance, šećer, suva masa). Suva masa varira u zavisnosti od toga koliko je sitno mlevena.

Ukoliko vam posupak pripreme ovog belanceta deluje komplikovao, savetujem da kupite konzervu kuvanih leblebija i počnete sa eksprimentisanjem. Posebno ukoliko se do sada niste sretali sa leblebijama.

Posna zamena za belance - Aquafaba - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Posna zamena za belance – Aquafaba – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Leblebije možete iskoristi za neka slana jela – Humus, Falafel, supe, čorbe, variva, salate, grickalice…

Ideja za vegansko belance je sa interneta.

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!