Home centralna Srbija

Starinska vanil torta sa rumom

Podeli  

Kako su naše prabake i bake pravile torte? Starinska vanil torta sa rumom, objavljena u časopisu Ženski svet, februara 1925. godine.

Vanil torta sa rumom

Zamesite na dasci testo od 210 gr putera, 210 gr brašna, 210 gr sitnog šećera, 210 gr belih samlevenih badema, 1 kašičica vanilin šećera, nastrugane na rende kore od 1 pomorandže i 1 – 2 jajeta.

Zatim ga razlijte na četiri dela i svaki razvucite oklagijom u veličini tepsije u kojoj će se peći.

Pečene kore se filuju rum kremom. Istim kremom premazati i odozgo pa okititi pečenim belim bademom.

Ženski svet - printscreen - Digitalna Narodna biblioteka Srbije
Ženski svet – printscreen – Digitalna Narodna biblioteka Srbije

Rum krem za tortu

Umutiti dobro sneg od 4 belanaca sa 80 grama šećera stucana sa malo vanile i prosejana. Kada se zgusne, dodati 1 – 2 čašice ruma, sve lagano izmešati i upotrebiti za razne torte i ukrašavanje istih, kao i kohova i pudinga, o čemu će reči biti u idućem broju.

Izvor: Digitalna Narodna biblioteka Srbije, Ženski svet, 15. februara, broj 2/1925, 1925. godine, urednici Jelena I. Zrnić i Aleksandra Jovanović, sva prava zadržana. Objavljeno u informativne svrhe.

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš spremiti ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe!

Starinska vanil torta sa rumom
Kako su naše prabake i bake pravile torte? Starinska vanil torta sa rumom, objavljena u časopisu Ženski svet, februara 1925. godine.
Pošalji  

Nema komentara

Oceni recept i napiši komentar

Ocena recepta




Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Exit mobile version