Pirotska proja - Aleksandra Gorek - Recepti i Kuvar online
Pirotska proja - Aleksandra Gorek - Recepti i Kuvar online

Moj ujak peče najbolju originalnu proju koju sam ikada okusila. Pirotska proja je neverovatno meka i ukusna i zaista je teško dobiti kukuruzno testo tako mekane teksture.

Moja majka i dalje čuva rukom ispisani recept, kao suvenir i svi mi volimo ovaj specijalitet mog ujaka serviran za večeru, uz šolju dobrog jogurta. Pirotska proja, servirana sa dobrim sirom, ili uz tanke kriške masti je zaista božanstvena, pogotovo ako još vruća!

Ovaj put sam vam pripremila vrstu veoma, veoma rustičnog recepta za proju. Ovaj recept je iz starog kuvara koga je napisala srpska autorka Spasenija Pata Marković.

Recept je veoma jednostavan i sastavljen je od tradicionalnih sastojaka, koji se u današnje vreme ne koriste baš često, ali ukusi su pravi i trebalo bi ih ponovo otkriti.

Pirotska proja - Aleksandra Gorek - Recepti i Kuvar online
Pirotska proja – Aleksandra Gorek – Recepti i Kuvar online

Ovaj post bi bio veoma siromašan bez slika, pa sam otišla u selo da pronađem kukuruz koji je zaostao od prošlogodišnje berbe. “Ukrala” sam neke preostale kukuruzne klipove iz vlažne zemlje, tako da je ovaj put kompozicija mojih slika baš rustična.

Moj savet je da proju služite vruću, ili da je držite vrućom, jer se brzo stvrdne a i ukus kukuruza je intenzivniji kada je topla…

PIROTSKA PROJA

Za pleh prečnika 24cm

  • 250 ml hladne vode
  • 1 celo jaje
  • so
  • 150 gr sitnog kukuruznog brašna
  • 50 gr mešanog brašna za palentu od heljde (kukuruz i heljda)
  • 1,5 kašičica svinjske masti
  • sveži kravlji sir

U posudi izmutiti vodu, jaje i so. Postepeno dodavati u tečnost prvo brašno za palentu od heljde, a potom kukuruzno brašno. Masa ne trebalo da bude pregusta.

Dobro namazati pleh hladnom svinjskom mašću i naliti masu proje da bude debljine jednog prsta. Po vrhu proje dodati svežeg kravljeg sira i staviti da se peče u zagrejanu pećnicu na 200°C. Kad se masa malo stvrdne, izbosti površinu viljuškom i premazati s još malo masti.

Nastaviti peći dok sir i proja postanu rumeni. Ako sir ostane na površini, pre će porumeniti, a proja će ostati manje rumena.

Poslužiti dok je topla, najbolje s jogurtom.

Pirotska proja - Aleksandra Gorek - Recepti i Kuvar online
Pirotska proja – Aleksandra Gorek – Recepti i Kuvar online
Pirotska proja - Aleksandra Gorek - Recepti i Kuvar online
Pirotska proja – Aleksandra Gorek – Recepti i Kuvar online
Pirotska proja - Aleksandra Gorek - Recepti i Kuvar online
Pirotska proja – Aleksandra Gorek – Recepti i Kuvar online

ENGLISH

PROJA FROM PIROT

For baking tray with diameter 24cm

  • 250 ml cold water
  • 1 whole egg
  • salt
  • 150 gr fine cornmeal
  • 50 gr mixture for cornmeal and buckwheat mush
  • 1,5 tablespoon of lard fat
  • fresh cottage cheese

In the bowl mix water, egg and salt. Little-by-little add first the mixture for cornmeal and buckwheat mush and then the cornmeal. The mixture should not result too dense.

Grease richly the baking tray with the lard fat and add the cornmeal mixture into it to get one-finger high “proja”. Add some cheese on top and bake in preheated oven at 200°C. When it thicken a bit, do some holes with the fork and add some more lard fat on top of “proja”.

Continue baking until golden brown. If the cheese remains on the top it will get coloured first and the “proja” will remain less coloured.

Serve it hot, it’s perfect with the yogurt.

Pirotska proja - Aleksandra Gorek - Recepti i Kuvar online
Pirotska proja – Aleksandra Gorek – Recepti i Kuvar online
Pirotska proja - Aleksandra Gorek - Recepti i Kuvar online
Pirotska proja – Aleksandra Gorek – Recepti i Kuvar online
Pirotska proja - Aleksandra Gorek - Recepti i Kuvar online
Pirotska proja – Aleksandra Gorek – Recepti i Kuvar online

ITALIANO

PROJA DI PIROT

Per la teglia diametro 24cm

  • 250 ml di acqua fredda
  • 1 uovo intero
  • sale
  • 150 gr di farina fine di mais
  • 50 gr di polenta taragna (misto di polenta di mais e grano saraceno)
  • 1,5 cucchiai di strutto
  • formaggio fresco tipo fiocchi di latte o feta

In una ciotola mescolare l’acqua, l’uovo ed il sale. Gradualmente aggiungere nel liquido la polenta taragna e poi la farina di mais. L’impasto non deve risultare troppo denso.

Ungere bene la teglia con lo strutto e versare nella teglia l’impasto spesso un dito. Sulla superficie sistemare il formaggio (se usate il formaggio feta aggiungete meno sale nell’impasto!) e infornare a 200°C (nel forno già caldo). Quando l’impasto diventerà solido praticare qualche foro con la forchetta e spalmare la superficie dell’impasto con un altro po’ di strutto.

Continuare la cottura fino a quando il formaggio e la “proja” diventeranno dorati. Se il formaggio rimane sulla superficie diventerà dorato prima della “proja” che risulterà meno colorata.

Servire caldo, preferibilmente con lo yogurt.

Pirotska proja - Aleksandra Gorek - Recepti i Kuvar online
Pirotska proja – Aleksandra Gorek – Recepti i Kuvar online
Pirotska proja - Aleksandra Gorek - Recepti i Kuvar online
Pirotska proja – Aleksandra Gorek – Recepti i Kuvar online
Pirotska proja - Aleksandra Gorek - Recepti i Kuvar online
Pirotska proja – Aleksandra Gorek – Recepti i Kuvar online

Izvor: Aleksandra Gorek, blog Vanilla&Staubzucker, koji je vlasnik autorskih prava. Sva autorska prava zadržana, All rights reserved

Za portal Recepti i kuvar online priredio Miodrag Ilić.

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!