Pita sa mesom, sastojci:
Potrebno je za fil:
- 600 gr mlevenog mesa, svinjskog ili mešano junetina i svinjsko,
- 300 gr crnog luka,
- 500 gr kora za pitu,
- peršunov list,
- mast ili ulje,
- so i
- biber.
Za premaz kora:
- 5 jaja,
- 1 šolja za čaj jogurta,
- malu šoljicu za kafu ulja i
- malo soli.
Pita sa mesom, priprema:
- U posudu staviti mast ili ulje i dodati iseckan crni luk i distati.
- Dodati mleveno meso i malo vode i dinstati meso i luk kad je gotovo dodati sitno iseckan peršunov list, so i biber po ukusu.
- Fil skloniti sa ringle da se prohladi.
- Pripremiti masu za premazivanje kora tako što se razdvoje belanca od žumanaca i mikserom se umute belanca u čvrst sneg pa se dodaju i žumanca i šolja za čaj jogurta, malo soli, malu šoljicu za kafu ulja i sve se izmešati.
- U podmazan pleh ili na stavljeni pek papir staviti dve kore i premazati ih filom od jaja i potom stavljati jednu po jednu koru i svaku premazati filom od jaja a na dva mesta staviti i fil od mesa.
- Na kraju staviti opet dve kore i premazati sa premazom.
- Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 40 minuta odnosno pita je gotova kad počne da se odvaja od strana tepsije.