Rogačeva slatka gnezda – Kristina Gašpar
Rogačeva slatka gnezda – kako je hrana kod nas sve skuplja i skuplja, a primanja sve manja i manja, moramo da ekonomišemo i prilikom pripremanja hrane, a da ne zakidamo na hranljivim sastojcima.
Rogač nikada nisam pripremala, ni sama ne znam zašto. Čak sam zaboravila i kakvog je ukusa.
Mama kaže da ga je koristila kada smo bile male i da tata voli štrudllu sa rogačem, a ja kao da sam prespavala taj period detinjstva.
Juče sam ga slučajno spazila u prodavnici i začudila se kako nije skup tj. kako je pristupačan, a u drugoj prodavnici je bio još jeftiniji-200 g 50 dinara.
I eto tako je nastala ova poslastica ;).
Obarene špagete sam imala, braon šećer, jaja… Miris rogača mi se baš ne dopada, ali mu je ukus prihvatljiv. Odlučila sam da ga začinim cimetom, narandžom, limunom i cimetom. Miris vanile se podrazumeva. Rogač ima dosta belančevina, raznoraznih minerala, a u prošlosti se koristio kao zaslađivač. Kažu da je pogodan za dijabetičare. Pored toga što je pristupačan, vrlo je zdrav.
Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!
Blog: Domaćica za vas

Rogačeva slatka gnezda – Kristina Gašpar
Kako je hrana kod nas sve skuplja i skuplja, a primanja sve manja i manja, moramo da ekonomišemo i prilikom pripremanja hrane, a da ne zakidamo na hranljivim sastojcima.
Neophodni sastojci za 12-15 gnezda:
- 400 g špageta
- 150 g mlevenog rogača
- 3 kašike ulja
- 5 jaja
- 1 šolja braon šećera
- 1 narandža (kora i sok)
- 1 kesica vanilin šečera
- 1 kašičica cimeta
Neophodni sastojci za preliv:
- 1/2 šolje braon šećera
- 1/2 šolje vode
- 1/2 limuna
- Priprema:
- Špagete skuvati prema uputstvu sa kesice. Isprati ih u hladnoj vodi i dobro ocediti. Preliti ih uljem i izmešati kako bi se ulje zalepilo na špagete.
- Posusi ih mlevenom rogačem i sjediniti.
- Rernu uključiti na 200 stepeni.
- Pleh za mafine obložiti papirom za pečenje. U svako udubljenje stavljati po šaku špageta.
- Preliti ih slećim filom:
- Jaja i šećer penasto umutiti, pa dodati rendanu koru od narandže i sok, vanilin šećer i cimet.
- Gnezda peći 20-tak minuta.
- Dok se ona peku, skuvati preliv:
- Vodu, šećer i limun iseckan na sitnije komade, kuvati oko 5 minuta.
- Pečena gnezda preliti sirupom i stavljati po komadić limuna.