Rogačeva slatka gnezda – Kristina Gašpar

Rogačeva slatka gnezda – kako je hrana kod nas sve skuplja i skuplja, a primanja sve manja i manja, moramo da ekonomišemo i prilikom pripremanja hrane, a da ne zakidamo na hranljivim sastojcima.

Rogač nikada nisam pripremala, ni sama ne znam zašto. Čak sam zaboravila i kakvog je ukusa.

Mama kaže da ga je koristila kada smo bile male i da tata voli štrudllu sa rogačem, a ja kao da sam prespavala taj period detinjstva.

Juče sam ga slučajno spazila u prodavnici i začudila se kako nije skup tj. kako je pristupačan, a u drugoj prodavnici je bio još jeftiniji-200 g 50 dinara.

I eto tako je nastala ova poslastica ;).

Obarene špagete sam imala, braon šećer, jaja… Miris rogača mi se baš ne dopada, ali mu je ukus prihvatljiv. Odlučila sam da ga začinim cimetom, narandžom, limunom i cimetom. Miris vanile se podrazumeva. Rogač ima dosta belančevina, raznoraznih minerala, a u prošlosti se koristio kao zaslađivač. Kažu da je pogodan za dijabetičare. Pored toga što je pristupačan, vrlo je zdrav.

Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Blog: Domaćica za vas

rogaceva-slatka-gnezda-Kristina-Gaspar-recepti-i-kuvar-online-02

Rogačeva slatka gnezda - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Rogačeva slatka gnezda – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

 

Rogačeva slatka gnezda – Kristina Gašpar

rogaceva slatka gnezda Kristina Gaspar recepti i kuvar online 03

Kako je hrana kod nas sve skuplja i skuplja, a primanja sve manja i manja, moramo da ekonomišemo i prilikom pripremanja hrane, a da ne zakidamo na hranljivim sastojcima.

Neophodni sastojci za 12-15 gnezda:

  • 400 g špageta
  • 150 g mlevenog rogača
  • 3 kašike ulja
  • 5 jaja
  • 1 šolja braon šećera
  • 1 narandža (kora i sok)
  • 1 kesica vanilin šečera
  • 1 kašičica cimeta

Neophodni sastojci za preliv:

  • 1/2 šolje braon šećera
  • 1/2 šolje vode
  • 1/2 limuna
  1. Priprema:
  2. Špagete skuvati prema uputstvu sa kesice. Isprati ih u hladnoj vodi i dobro ocediti. Preliti ih uljem i izmešati kako bi se ulje zalepilo na špagete.
  3. Posusi ih mlevenom rogačem i sjediniti.
  4. Rernu uključiti na 200 stepeni.
  5. Pleh za mafine obložiti papirom za pečenje. U svako udubljenje stavljati po šaku špageta.
  6. Preliti ih slećim filom:
  7. Jaja i šećer penasto umutiti, pa dodati rendanu koru od narandže i sok, vanilin šećer i cimet.
  8. Gnezda peći 20-tak minuta.
  9. Dok se ona peku, skuvati preliv:
  10. Vodu, šećer i limun iseckan na sitnije komade, kuvati oko 5 minuta.
  11. Pečena gnezda preliti sirupom i stavljati po komadić limuna.