Svetosavske perece - Nada Georfgijev-Gačić - Recepti i Kuvar online
Svetosavske perece - Nada Georfgijev-Gačić - Recepti i Kuvar online

Da li za Svetog Savu mesite svetosavske perece? 27. januara je đačka slava Sveti Sava i običaj je da se jedu perece!

Svetosavske perece, sastojci:

  • oko 1 kg brašna
  • 40 gr svežeg kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 2 dl mleka
  • 2 dl vode
  • 1 dl ulja
  • 1 jaje za premazivanje

Slani preliv:

  • 3 kašike brašna
  • 1 kašika soli
  • pola šoljice hladne vode

Napomena: kada se umuti mora biti jako gusto, a slano.

Svetosavske perece, priprema:

  • Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna. Ostaviti na toplom da nadođe.
  • U dubljoj posudi izmešati brašno i so, dodati pripremljeni kvasac, ulje i sa toplim mlekom/vodom. Zamesiti fino testo koje se ne lepi za ruke. Po potrebi dodati još malčice brašna. Ostaviti na toplom pola sata da se udvostruči.
  • Odvajati manje komadiće testa, rastanjiti prstima u dugačak štapić, a zatim oblikovati perece. Što su tanji štapići, perece će lepše izgledati. Poređati ih na pleh i ostaviti još desetak minuta da stoje dok se rerna zagreje.
  • Pre pečenja premazati umućenim jajetom i peći na 200 C oko 15-tak minuta.
  • Pri kraju pečenja, čim perece dobiju lepu boju, izvaditi ih iz rerne i preliti slanim prelivom.
  • Vratiti u rernu još par minuta da se fino zarumene a preliv osuši.

Nada Georgijev-Gačić

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!