Đevreci - Vesna Pavlović - Recepti i Kuvar online
Đevreci - Vesna Pavlović - Recepti i Kuvar online

Đevreci.

Đevreci, sastojci:

Za testo:

  • 500 g brašna,
  • 3 kašičice suvog kvasca,
  • 2 ravne kašičice soli,
  • 1 kašičica šećera,
  • 2 kašike kisele pavlake,
  • 300 ml mleka.

Za premazivanje pre pečenja:

  • 1 jaje,
  • 5 kašika mleka,
  • po potrebi susam.

Za premazivanje pečenih đevreka:

  • po potrebi ulje.

PROČITAJTE: Kako su se pravile kore za pitu ili gibanicu pre 100 godina?

Đevreci, priprema:

Za testo:

  • U dublju posudu usuti brašno, dodati kvasac, šećer, so, kiselu pavlaku, uliti mlako mleko i zamesiti testo.
  • Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti 30 minuta da odstoji.
  • Testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti na 4 dela, a zatim svaki deo podeliti na pola (dobijajući 8 delova). Uzeti dva dela i razviti ih u oblik valjka (iste dužine) i isprekrštati (kao pletenica kada se pravi-prebacivati jednu preko druge). Spojiti krajeve u krug (blago pritiskajući kako bi se testo zalepilo). Postupak ponoviti i sa preostalim testom (dobijajući još tri đevreka).
  • Jaje i mleko razmutiti viljuškom i spustiti pripremljeni đevrek.
  • U zasebnu posudu usuti susam, pa đevrek iz posude sa mlekom i jajetom prebaciti u posudu sa susamom, blago pritiskati svuda kako bi se susam zalepio za testo. Isto uraditi i sa preostala tri đevreka.
  • Poređati ih u pleh obložen pek-papirom. Ostaviti ih da odstoje 10 minuta.
  • Pleh sa đevrecima ubaciti u hladnu rernu, uključiti je na 200 stepeni i đevreke peći 20 minuta.
  • Gotove đevreke izvaditi iz rerne i, tako vrele, premazati ih uljem. Prekriti ih čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohlade.

Vreme pripreme: 80 minuta
Broj porcija: 4
Težina pripreme: lako se priprema
Mrsno jelo

Savet: Za sve ljubitelje peciva. Veoma su ukusni i mekani. Probajte, prijatno!

Vesna Pavlović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!