Home Najbolji recept godine

Svečani slavski hleb sa bogatim ukrasima Verice Poznanović

Podeli  

Za one koji žele da im slavski hleb bude pravi centar pažnje na trpezi, ovaj recept nudi mogućnost stvaranja pravog remek-dela. Bogati i raskošni ukrasi, uz ukusno i mirisno testo, čine ovaj hleb idealnim za posebno svečane slave i porodična okupljanja. Pripremite ga da impresionirate svoje goste ne samo ukusom, već i izgledom ovog veličanstvenog slavskog hleba.

Slavski hleb, sastojci:

Testo za ukrase:

  • 130 g brašna
  • 2 kašičice soli
  • oko 100ml vode

Testo za HLEB :

  • 1 kg brašna,
  • 1 kašičica soli
  • 1 kockica svežeg kvasca
  • 225 ml mleka
  • 125 ml vode ( trebalo bi da je ova voda osveštana)
  • 2 žumanceta
  • 100 ml ulja

Slavski hleb, priprema:

Ukrasi:

  • Sastojke za testo za ukrase pomešajte i zamesite tvrdo.
  • Ukoliko je potrebno, dodajte još vode ili još brašna.
  • Dakle, kada ste umesili glatko testo ostavite ga uvijeno u plastičnu foliju da odstoji 10 minuta da se malo opusti, pa onda počnite sa pravljenjem ukrasa.
  • Gotove ukrase ostavite na papiru da se suše dok ne napravite HLEB .

Slavski hleb:

  • Sada pripremite testo za hleb.
  • U manjoj činiji pomešajte izmrvljen sveži kvasac, mlako mleko i mlaku vodu i ostavite 5-10 minuta.
  • Pomešajte brašno sa solju u velikoj činiji pa u sredini napravite rupu.
  • Dodajte žumanca i razmućen kvasac pa mešajte dok ne sjedinite sastojke.
  • Prebacite na pobrašnjenu radnu površinu pa počnite rukama da mesite. Ulje dodajte dok mesite dodavajući brašno kad je potrebno.
  • Uključite rernu na 180 stepeni. Šerpu dobro premažite, pospite brašnom.
  • Testo podelite na 3 dela. Jednu za loptu pa dlanom rastanjite na pogaču obima malo manjeg nego što je obim šerpe. Od drugog dela ispletite pletenicu a od trećeg dela napravite lopticu.
  • Ostavite testo da odmara jedno 30 minuta pre pečenja.
  • Pecite dok kolač ne porumeni.
  • Izvadite kolač iz rerne.
  • Tri kašikice šecera pomesajte sa četiri kašikice vode. Nalepite ukrase po kolaču prekrijte papirom i pecite još par minuta.

Verica Poznanović

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš spremiti ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe!

Svečani slavski hleb sa bogatim ukrasima Verice Poznanović
Svečani slavski hleb sa bogatim ukrasima Verice Poznanović
Za one koji žele da im slavski hleb bude pravi centar pažnje na trpezi, ovaj recept nudi mogućnost stvaranja pravog remek-dela. Bogati i raskošni ukrasi, uz ukusno i mirisno testo, čine ovaj hleb idealnim za posebno svečane slave i porodična okupljanja. Pripremite ga da impresionirate svoje goste ne samo ukusom, već i izgledom ovog veličanstvenog slavskog hleba.
Pošalji  

Nema komentara

Oceni recept i napiši komentar

Ocena recepta




Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Exit mobile version