Home Najbolji recept godine

Slavski hleb sa osvecenom vodicom i korom limuna Verice Poznanović

Ovaj recept je savršen za domaćice koje žele da pripreme slavski hleb na jednostavan i brz način, bez komplikovanih koraka i mnogo ukrašavanja. Uprkos jednostavnosti, ovaj hleb zadržava svu svečanost i duhovnost slavskog obreda, a dodatak osvećene vodice daje mu poseban blagoslov.

Slavski hleb, sastojci:

  • 20-30 g kvasca,
  • pola šolje mleka,
  • malo soli,
  • kašičica šećera,
  • brašno,
  • 3 žumanceta i
  • strugana kora limuna.

Slavski hleb, priprema:

  • 20 -30 g kvasca nalije se pola solje mleka i razmuti.
  • Doda se malo soli, kasicica secera i malo brasna.
  • Sud staviti na toplo mesto da kvasac uskisne.
  • Dodati od kilogramo do kilogram i po brasna, 3 zumanca, 3 kasike secera, malo strugane kore limuna i nekoliko kapi osvecene vodice, sve to mesiti uz dolivanje malo mleka da se dobije srednje tvrdo testo.
  • Dodati malo rastopljenog maslaca.
  • Mesiti sve dok testo ne pocne da se odvaja od prstiju.
  • Testo staviti u dublju posudu i ostaviti da naraste.
  • Testo podeliti na dva dela.
  • Podmazati okrugao kalup i u njega staviti prvu polovinu premesenog testa.
  • Od druge polovine formirati pet lopti i rasporediti po testu.
  • Naraslo testo premazati zumancetom i ukrasite.
  • Ukrasi za testo se prave od brasna i vode po zelji i ukusu domacice.
  • Ukrasen kolac se stavi u zagrejanu rernu i pece dok lepo ne porumeni.

Slava u maju je moja devojačka slava, koju ja jako volim, jer volim svoje pretke, Slavski hleb voli cela porodica.

Verica Poznanović

Nema komentara

Oceni recept i napiši komentar

Ocena recepta




Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Exit mobile version