Ovaj recept je savršen za domaćice koje žele da pripreme slavski hleb na jednostavan i brz način, bez komplikovanih koraka i mnogo ukrašavanja. Uprkos jednostavnosti, ovaj hleb zadržava svu svečanost i duhovnost slavskog obreda, a dodatak osvećene vodice daje mu poseban blagoslov.
Slavski hleb, sastojci:
- 20-30 g kvasca,
- pola šolje mleka,
- malo soli,
- kašičica šećera,
- brašno,
- 3 žumanceta i
- strugana kora limuna.
Slavski hleb, priprema:
- 20 -30 g kvasca nalije se pola solje mleka i razmuti.
- Doda se malo soli, kasicica secera i malo brasna.
- Sud staviti na toplo mesto da kvasac uskisne.
- Dodati od kilogramo do kilogram i po brasna, 3 zumanca, 3 kasike secera, malo strugane kore limuna i nekoliko kapi osvecene vodice, sve to mesiti uz dolivanje malo mleka da se dobije srednje tvrdo testo.
- Dodati malo rastopljenog maslaca.
- Mesiti sve dok testo ne pocne da se odvaja od prstiju.
- Testo staviti u dublju posudu i ostaviti da naraste.
- Testo podeliti na dva dela.
- Podmazati okrugao kalup i u njega staviti prvu polovinu premesenog testa.
- Od druge polovine formirati pet lopti i rasporediti po testu.
- Naraslo testo premazati zumancetom i ukrasite.
- Ukrasi za testo se prave od brasna i vode po zelji i ukusu domacice.
- Ukrasen kolac se stavi u zagrejanu rernu i pece dok lepo ne porumeni.
Slava u maju je moja devojačka slava, koju ja jako volim, jer volim svoje pretke, Slavski hleb voli cela porodica.
Verica Poznanović