Home Desert

Leopard kolač – Kristina Gašpar

Leopard kolač možete pripremiti od bilo kog slatkog ili slanog testa. Ovaj “hleb”, zapravo kolač, izmamiće uzdah i zadržati pažnju svakog sladokusca. A ukus? Probajte da ga spremite, i procenite sami…

Leopard hleb - Recepti i Kuvar online
Leopard hleb – Recepti i Kuvar online

Jednu trećinu ostavite belu, a druga dva dela obojite prirodnim ili veštačkim jestivim bojama (jedan deo svetlije braon, drugi tamnije).

Leopard hleb - Recepti i Kuvar online
Leopard hleb – Recepti i Kuvar online

Za one koji vole da eksperimentišu u kuhinji, predlažmo sledeću kombinaciju.

Leopard kolač – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Leopard kolač možete pripremiti od bilo kog slatkog ili slanog testa. Ovaj “hleb”, zapravo kolač, izmamiće uzdah i zadržati pažnju svakog sladokusca. A ukus? Probajte da ga spremite, i procenite sami…

Sastojci za prvi deo:

  • 250 g belog brašna (tip 400)
  • 1 kašika šećera
  • 1 kesica vanilin šećer
  • 0,5 kašičice suvog kvasca
  • 1 kašika maslaca (otopljenog)
  • 1,5 dl mleka (toplog)

Sastojci za drugi deo:

  • 50 g integralnog brasna
  • 100 g brašna tip 500
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kesica vanilin šećer
  • 1 kašika čokolade u prahu
  • 0,66 kašičice suvog kvasca
  • 1 kašika maslaca (otopljenog)
  • 90 ml mleka (80-90 ml, toplog)

Sastojci za treći deo:

  • 150 g brašna tip 500
  • 25 g kakaoa
  • 30 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećer
  • 0,66 kašičice suvog kvasca
  • 1 kašika maslaca (otopljenog)
  • 1 dl mleka (toplog)
  1. Sjedinite suve sastojke, dodajte tečne i umesite glatko testo. (Ukoliko se neko testo lepi, dodajte malo brašna, pola kašike okvirno.)
  2. Testa upakujte i ostavite na toplom mestu da narastu.
  3. Testa podelite na isti broj delova (6-7).
  4. Modlu za hleb obložite papirom za pečenje.
  5. Prvo oblikujte svetlo braon testo (2. deo) – napravite rolnice užine modle, približno.
  6. Potom od tanog testa isto oblikujte rolnice, pritisnite ih dlanovima kako biste ih spljoštili, a onda ih istanjite oklagijom.
  7. Tamno testo premažite vodom, stavite svetliju rolnicu i uvijte.
  8. Belo testo razvijte isto kao tamno.
  9. Premažite ga vodom, stavite prethodno dobijenu rolnicu i uvijte.
  10. Postupak ponavljajte dok ne utrošite sve komade testa. (Dobijene rolnice možete da istanjite rukama i isečete na pola kako biste imali sitnije šare.)
  11. Ređajte ih u modlu.
  12. Svaku rolnicu premazujte vodom (kako bi se bolje spojile tokom pečenja).
  13. Hleb ostavite da se udvostruči (držite ga na toplom mestu).
  14. Premažite ga mešavinom žumanceta, vanilin šećera i mleka (1 žumance,1 kašičica vanilin šećera i 1 kašika mleka).
  15. Hleb pecite u zagrejanoj rerni na 150-165 stepeni 15 minuta, pojačajte na 170-180 i pecite još 20-25 minuta.

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Nema komentara

Oceni recept i napiši komentar

Ocena recepta




Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Exit mobile version