Vreme potrebno za čitanje: < 1 minut
Novogodišnje krofne – Recepti & Kuvar online
Novogodišnje krofne – domaće krofne, projekat koji će vam oduzeti celo jutro, ali, ukusan rezultat je vredan vremena i truda!
Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!
Novogodišnje krofne – Recepti & Kuvar online
- 345 g brašna sve namene
- 3 g šećera
- 5 g soli
- 0,5 g oraščića
- 4 g suvog kvasca
- 30 ml tople vode
- 180 ml mlakog mleka
- 1-1/2 jajeta (lagano umućena)
- 125 g suvog grožđa
- glazura:
- 3 g topljenog maslaca
- 3 ml tople vode
- 65 g šećera
- 1 g kukuruzni skrob
- 3 ml slatke pavlake
- 0.6 ml ekstrakta vanile
- U velikoj posudi za mešenje, pomešati brašno, šećer, so, i oraščić. Rastvoriti kvasac u toploj vodi. Mešati smešu kvasca, mleka, jaja i u suvih sastojaka, dok se ne izjednači. Dodati suvo grožđe. Pokrijte sud sa vlažnom krpom ili samolepljivom folijom, i neka se raste oko 2 sata.
- Zagrejati ulje u dubokom sudu na 190 stepeni C.
- Za pripremu glazure, pomešati topljeni maslac i 1 kašičicu tople vode u maloj posudi. Pomešati šećer, kukuruzni skrob, slatku pavlaku, i ekstrakt vanile .
- Zahvatiti testo manjom kutlačom (ili većom kašikom) i spustiti u vrelo ulje. Pržiti 2 do 5 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju. Osušiti krofne na papirnom ubrusu i ostavite da se malo ohlade. Svaku krofnu u umočite u glazuru od maslaca i mešavinu šećera, kukuruznog skroba, slatke pavlake i ekstrakta vanile. Ostavite ih sa strane da se potpuno ohlade, pre serviranja.