Aronija dnevna doza - Image by Urszula from Pixabay
Aronija dnevna doza - Image by Urszula from Pixabay

Aronija dnevna doza? Aronija može da se koristi za poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja i za sprečavanje rizika od nastanka mnogih bolesti.

Najčešće je dostupna u obliku soka, ekstrakta i kao aronija u prahu, a može se naći u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane.

Matični sok aronija – hladno ceđeni

Matični sok aronija – hladno ceđeni, pravi se hladnim ceđenjem i ne sadrži druge aditive – vodu, šećer ili konzervans.

SAVET: Kada istražujete koji biste matični sok od aronije kupili, tražite od proizvođača/prodavca da vam kaže koliko BRIX (briksa) sadrži sok koji vam nudi. Najbolje je da kupite matični sok od aronije koji sadrži oko 22 briksa (BRIX – briks je jedinica za merenje aktivne suve materije, meri se refraktrometrom i pokazuje sadržaj saharaoze  – 1 stepen BRIX = 1 g saharoze na 100 g soka).

Aronija je snažan antioksidans koji sprečava stvaranje slobodnih radikala i degeneraciju zdravih ćelija u ljudskom tkivu i krvnoj plazmi pa time usporava i proces starenja organizma. Za ovo su zaduženi antocijanini, tanini, vitamini C i E. Pored ovih vitamina, bogata je i vitaminima A, B2, B6, B9 i vrlo retkim vitaminom P. Od minerala obiluje kalcijumom, kalijumom, gvožđem, molibdenom, manganom, fosforom i jodom. Sadrži i redak voćni šećer sorbitol. Nema prirodnih neprijatelja pa je ne treba prskati, čime dodatno potvrđuje svoj status zdrave hrane.

Aronija dnevna doza?

Koja je aronija dnevna doza? Nutricionisti često preporučuju čisti matični sok aronija za detoksikaciju organizma, koji se obično konzumira ujutru posle buđenja i pre doručka (mala čaša od 0,03l). Pošto je zdravlje u kome se uživa, ukusno je u limunadi ili prirodnom soku od pomorandže, jabuke ili ananasa.

Ukoliko se koristi u prahu, u obliku kapsule ili u obliku tečnog ekstrakta, preporučena dnevna doza je 150 do 400 mg, a uzima se nakon obroka.

Zavisno od telesne građe, dnevna doza je oko 30-ak bobica aronije dnevno.

Aronija dnevna doza - Image by Urszula from Pixabay
Aronija dnevna doza – Image by Urszula from Pixabay

PROČITAJ JOŠ: TESTIVAL #5 – radionica Hoff & chef Stefan Obradović

ZAŠTO MATIČNI SOK ARONIJA?

Matični sok aronija ima značajne medicinske prednosti:

  • Aronija je namirnica bogata hranljivim materijama, koja sadrži širok spektar vitamina i minerala, uključujući cink, magnezijum, gvožđe i vitamine C, B i K.
  • Specifične vrednosti hranljivih materija će varirati u zavisnosti od načina na koji se aronija uzgaja i priprema, tako da svaki brend treba ispitati pojedinačno.
  • Istraživanja sugerišu da aronija može imati značajne zdravstvene koristi u smislu borbe protiv rasta određenih karcinoma i povezanih oštećenja organizma.
  • Čini se da aronija takođe ima značajne pozitivne efekte u smislu insulina i poboljšanja imunološke funkcije. Ovi efekti mogu biti posebno dragoceni za osobe sa dijabetesom ili predijabetesom.
  • Naučnici i istraživači veruju da bobice aronije mogu imati zaštitne efekte na jetru, kao i da pomažu u smanjenju simptoma i oštećenja povezanih sa stomačnim poremećajima.
  • Konačno, čini se da je aronija efikasna u smanjenju krvnog pritiska i opuštanju krvnih sudova. Neki istraživači sugerišu da bi to moglo biti korisno sredstvo u lečenju vaskularnih bolesti.
  • Čini se da nema dobro dokumentovanih dokaza o zdravstvenim rizicima povezanim sa aronijom, iako su suva usta uobičajena nuspojava konzumiranja koja bi nekima mogla biti neprijatna.

Da li je aronija superhana?

Pričamo o vremenu kada medicina kakvu poznajemo danas nije postojala. Ljudi su se lečili uz pomoć prirode podneblja na kome su boravili. Tadašnji primitivni lekovi ono su što danas nazivamo superhranom, a njihova korist bila je poznata samo pojedinim lokalnim stanovnicima koji su je koristili za ishranu i lečenje.

Usavršavanje komunikacije, transporta i naučnog znanja o određenim namirnicama iz prirode doprinelo je da su nam postali dostupni izuzetno kvalitetni prehrambeni proizvodi širom planete.

Definicija Oksfordskog rečnika navodi da je superhrana „hranljiva hrana koja se smatra posebno korisnom za zdravlje i dobrobit čoveka“.

Superhrana je ne-medicinski termin, popularan u medijima, i odnosi se na hranu koja ima osobine kojim promoviše zdravlje, smanjuje rizik od bolesti ili poboljšava bilo koji aspekt fizičkog ili emocionalnog zdravlja. Ona uglavnom ima neobično visok sadržaj antioksidanata, vitamina ili drugih hranljivih materija.

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!