Medena pogača, sastojci:
- 500 g brašna,
- 30 g svežeg kvasca,
- 1 jaje,
- 1 kašičica soli,
- 2 kašike šećera,
- 60 ml ulja,
- 1,5 dl mleka,
- 1 kesica vanilin šećera i
- 1 kašičica naribane kore od limuna.
Za premazivanje:
- 10 kašika meda i
- 3 kašike cimeta.
Za premazivanje:
Medena pogača, priprema:
- U mlako mleko staviti malo šećera od ukupne količine, razmrviti kvasac i ostaviti da kvasac počne da radi 5-10 minuta.
- U drugu posudu staviti prosejano brašno, šećer, so, jaje, ulje, vanilin šećer, sitno izrendanu koricu limuna, dodajte nadošli kvasac i zamesiti testo.
- Testo ostavite da kvasa, kada dovoljno naraste, rastanjite ga oklagijom što tanje i premažite smesom meda i cimeta, koju ste predhodno dobro sjedinili. Urolajte i stavite u tepsiju obloženu papirom za pečenje.
- Oštrim nožem rolat duboko rasecite po sredini i ostavite da raste.
- Rernu zagrejte na 200 stepeni i pecite dok lepo ne porumeni.
- Toplu pogaču premažite sa dve kašike meda.
- Hladnu pogaču pospite šećerom u prahu i ukrasite ukrasima.
Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.