Čudotvorne čija semenke

Ova jedva vidljiva zrnca su jedna od najskupljih namirnica, ali kada čujete koje sve blagodeti donosi organizmu, shvatićete da je cena zaista opravdana.

Čija raste u Srednjoj i Južnoj Americi (naziv „hispanica“ govori dovoljno), dakle na prostorima latinske Amerike koje su ranije naseljavali drevni narodi Azteci, Inke i Maje. Ovi narodi su čija seme između ostalog koristili i kao sredstvo plaćanja.

Danas se čija uzgaja zbog svog semena koje ima prečnik od oko milimetar, pa je oblikom najsličniji maku, tamne je boje, braon, sive i ponekad i bele.

U bukvalnom prevodu njihov naziv znači snagu, a u tradiciji ovih naroda bele i crne čija semenke su se koristile za podizanje energije, što ima smisla jer su veoma bogate omega 3 masnim kiselinama, ugljenohidratima, proteinima, vlaknima, antioksidantima i kalcijumom.

One su postale popularne u skorije vreme među savremenom populacijom koja ih koristi na sve moguće načine. Veoma je jednostavno ih konzumirati, jer se koriste kao dodatak čorbama, salatama, šejkovima, prirodnim sokovima i bilo čemu drugom, jer nemaju apsolutno nikakav ukus, ali zato im je dejstvo nemerljivo.

BKTV news - Čudotvorne čija semenke - Pixabay
BKTV news – Čudotvorne čija semenke – Pixabay

Interesantno je da sadrže pet puta više kalcijuma od mleka, a sedam puta više vitamina C od narandže. Isto tako sadrže tri puta više gvožđa od spanaća, a dva puta više kalijuma od banana.

Sem toga podstiču zdravlje kože, kose i noktiju, a može ih konzumirati svako bez ikakve bojazni da će mu skoditi, jer ne sadrže gluten.

Zbog visoke koncentracije vlakana poboljšavaju probavu i leče simptome bolesti probavnog sistema, sa kojima čovek u današnjem vremenu ima dosta problema.

Zbog 20 odsto omega 3 masnih kiselina koje sadrži spadaju među najbolje namirnice za zdravlje mozga i srca. Do sada su vam govorili da u ovu svrhu jedete lososa, ali ove semenke čadrže čak osam puta više omega 3 masnih kiselina.

Ono što je najbitnije i čime su stekle svoju popularnost jeste to da su veoma snažan antioksidant, kako imaju četiri puta veću vrednost ORAC jedinica od borovnica.

Odlične su i za dijabetičare jer imaju pozitivan uticaj na nivelisanje glukoze u krvi.

Osim što su koristan dodatak ishrani, one su i sjajna zamena za jaja. Sve što je potrebno jeste da ih pomešate sa vodom i napravićete gel, a potom ih dodate u recepte kao zamenu za jaja.

Nutricionisti preporučuju otprilike jednu kašiku chia semenki dnevno, a kad ih koristite pijte puno vode, jer su veoma bogate vlaknima.

Čija semenke možete kupiti u prodavnicama zdrave hrane, bio šopovima i apotekama, po ceni od 3.250 po kilogramu u Bio Špajzu, ali ih možete poručiti i online putem sajta „Raw food Srbija“po duplo jeftinijoj ceni tokom ovog meseca.

Ukoliko ste znatiželjni da ih odmah probate, napravite desert za koji vam je potrebno čitavih 15 minuta, a zdraviji je i ukusniji nego bilo koji iz prodavnice. Naravno, sadrži čija semenke.

Izvor: BKTVnews.com, autor Katarina Mihajlović

ZAŠTO KORISTITI CHIA SEMENKE, PROČITAJTE OVDE >>>

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.
Sadržaj [ ]
Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.