BKTV news - Čudotvorne čija semenke - Pixabay
BKTV news - Čudotvorne čija semenke - Pixabay

Ova jedva vidljiva zrnca su jedna od najskupljih namirnica, ali kada čujete koje sve blagodeti donosi organizmu, shvatićete da je cena zaista opravdana.

Čija raste u Srednjoj i Južnoj Americi (naziv „hispanica“ govori dovoljno), dakle na prostorima latinske Amerike koje su ranije naseljavali drevni narodi Azteci, Inke i Maje. Ovi narodi su čija seme između ostalog koristili i kao sredstvo plaćanja.

Danas se čija uzgaja zbog svog semena koje ima prečnik od oko milimetar, pa je oblikom najsličniji maku, tamne je boje, braon, sive i ponekad i bele.

U bukvalnom prevodu njihov naziv znači snagu, a u tradiciji ovih naroda bele i crne čija semenke su se koristile za podizanje energije, što ima smisla jer su veoma bogate omega 3 masnim kiselinama, ugljenohidratima, proteinima, vlaknima, antioksidantima i kalcijumom.

One su postale popularne u skorije vreme među savremenom populacijom koja ih koristi na sve moguće načine. Veoma je jednostavno ih konzumirati, jer se koriste kao dodatak čorbama, salatama, šejkovima, prirodnim sokovima i bilo čemu drugom, jer nemaju apsolutno nikakav ukus, ali zato im je dejstvo nemerljivo.

BKTV news - Čudotvorne čija semenke - Pixabay
BKTV news – Čudotvorne čija semenke – Pixabay

Interesantno je da sadrže pet puta više kalcijuma od mleka, a sedam puta više vitamina C od narandže. Isto tako sadrže tri puta više gvožđa od spanaća, a dva puta više kalijuma od banana.

Sem toga podstiču zdravlje kože, kose i noktiju, a može ih konzumirati svako bez ikakve bojazni da će mu skoditi, jer ne sadrže gluten.

Zbog visoke koncentracije vlakana poboljšavaju probavu i leče simptome bolesti probavnog sistema, sa kojima čovek u današnjem vremenu ima dosta problema.

Zbog 20 odsto omega 3 masnih kiselina koje sadrži spadaju među najbolje namirnice za zdravlje mozga i srca. Do sada su vam govorili da u ovu svrhu jedete lososa, ali ove semenke čadrže čak osam puta više omega 3 masnih kiselina.

Ono što je najbitnije i čime su stekle svoju popularnost jeste to da su veoma snažan antioksidant, kako imaju četiri puta veću vrednost ORAC jedinica od borovnica.

Odlične su i za dijabetičare jer imaju pozitivan uticaj na nivelisanje glukoze u krvi.

Osim što su koristan dodatak ishrani, one su i sjajna zamena za jaja. Sve što je potrebno jeste da ih pomešate sa vodom i napravićete gel, a potom ih dodate u recepte kao zamenu za jaja.

Nutricionisti preporučuju otprilike jednu kašiku chia semenki dnevno, a kad ih koristite pijte puno vode, jer su veoma bogate vlaknima.

Čija semenke možete kupiti u prodavnicama zdrave hrane, bio šopovima i apotekama, po ceni od 3.250 po kilogramu u Bio Špajzu, ali ih možete poručiti i online putem sajta “Raw food Srbija”po duplo jeftinijoj ceni tokom ovog meseca.

Ukoliko ste znatiželjni da ih odmah probate, napravite desert za koji vam je potrebno čitavih 15 minuta, a zdraviji je i ukusniji nego bilo koji iz prodavnice. Naravno, sadrži čija semenke.

Izvor: BKTVnews.com, autor Katarina Mihajlović

ZAŠTO KORISTITI CHIA SEMENKE, PROČITAJTE OVDE >>>

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!