Džem od šljiva bez šećera - foto ilustracija Image by RitaE from Pixabay
Džem od šljiva bez šećera - foto ilustracija Image by RitaE from Pixabay

Džem od šljiva bez šećera je proizvod dobijen kuvanjem ili pečenjem krupno naseckanih, prepolovljenih ili čak celih šljiva bez dodatka šećera.

Кuvanje je neophodno uz konstantno mešanje traje kratko (15-20 minuta), ali, moguće je džem pripremiti i pečenjem u rerni. Кarakteristika ovog proizvoda je što sadrži cele ili komade plodova u ujednačeno želiranoj masi, bez izdvajanja tečnog dela. Suština svega je da se u džemu jasno vidi od čega je napravljen.

Džem od šljiva mnogima je najdraži slatki namaz koji sa hlebom i maslacem čini savršeni doručak, a kao fil i premaz na palačinkama odličan desert ili slatka užina.

Džem od šljiva bez šećera, sadržaj vitamina (generički)

Vitamin C mg 2.7
Vitamin B1 mg 0.022
Vitamin B2 mg 0.093
Vitamin B3 mg 0.675
Vitamin B6 mg 0.203
Vitamin B12 µg 0.000
Vitamin A IU 285
Vitamin D IU 0.000

Džem od šljiva bez šećera – Snežana Knežević

Možda neko pomisli kada su šljive u pitanju da su sve šljive samo šljive, ali i među njima je velika razlika. U voćnjaku imam 4 vrste šljiva i od svih može da se pravi džem i svi su specifični i različiti na svoj način.

Meni je omiljen ovaj od šljive stenlej. Ova vrsta šljiva ima lepo crveno meso i tanku ljusku, koja se prilikom kuvanja bukvalno raskuva, dok kod drugih vrsta to nije slučaj. Ujedno zadržavaju svoju lepu bordo boju, koju možete da pojačate dodavanjem limuna ali samo ako su šljive previše zrele jer su tada i najslađe u protivnom biće kisele pa bi morali da dodate malo šećera.

Džem od šljiva bez šećera sastojci:

  • 3 kg šljiva stenlej
  • 1 kašika tečne vanile
Pečeni džem od šljiva stenlej bez šećera - Snežana Knežević - Recepti i Kuvar online
Pečeni džem od šljiva stenlej bez šećera – Snežana Knežević – Recepti i Kuvar online

Džem od šljiva bez šećera, priprema:

  • Šljive stenlej operite, svaku nožem presecite i očistite od koštica. Stavite očišćene šljive u pekač, poklopite poklopcem od pekača i stavite u rernu na 180C stepeni da se peku.
  • Posle jednog sata otvorite pekač i promešajte šljive a za to vreme će se one zagrejati i pustiti sok. Ponovo ih poklopite i ostavite da se peku još jedan sat. Za to vreme će šljive ukuvati 90%.
  • Sada dodajte vanilu ili karanfilić, 2 komada, kao što sam ja ove godine uradila. U ovoj fazi pečenja šljiva možete ako ne volite da se osete šljive da ih štapnim mikserom usitnite ili da ih samo malo miksate da se ipak osete šljive. Ja volim kada se osete šljive, mada sam ove godine ih malo usitnila. Vratite u rernu na još jedan sat i tada je džem gotov.
  • Vruć džem sipajte do vrha u sterilisane tegle i zatvorite metalnim poklopcem. Tegle okrenite i stavite ih na poklopce. Pokriti tegle i ostaviti da se skroz ohlade. Tada ih okrenite i odložite u ostavu.
  • Od ove količine šljiva dobila sam 2 velike tegle.
  • Džem koristite kao namaz na hleb, za filovanje kolača, kiflica, štrudli ili palačinki. Možete ga jesti i ovako bez ičega jer nema dodati šećer, prijatnog je i blagog ukusa pa zato mogu da ga koriste i dijabetičari.Na ovaj način džem se konzervira sam jer kada se tegla okrene naopako na poklopac, povuče vakum koji ga štiti od kvarenja pa zato može da se kuva bez šećera i konzervansa.Otvorenu teglu čuvajte u frižideru, ali ne predugo jer hoće da se ubuđa.

    Snežana Knežević

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!