Intervju sa… Toni Radić, inovativni kuvar

Hrana je svuda oko nas, a mnogo je gladnih

 

toni-radic-04Zahvaljujući pojavljivanju u popularnim tv emisijama koje se bave temama ishrane i gastronomije, pre nekoliko godina u Srbiji se čulo za Tonija Radića, inovativnog kuvara. Možda bi ostao samo jedan od mnogih čija zvezda u trenu bljesne, da nije njegove posvećene upornosti u promociji zdrave ishrane ali i nemirnog istraživačkog duha i velikog znanja.

Toni intrigira kreacijama zdravih i pristupačnih, a oku i nepcima nezaboravnih prizora i ukusa nesvakidašnjih jela i poslastica. Njegov dar i iskustvo prepoznali su mnogi vrhunski ugostitelji u Beogradu i Srbiji kojima je imperativ poslovanja – zadovoljstvo najprobirljivijih gostiju.  A, kad jednom, u nekom od tih restorana, probate krempitu od dunja, biće vam jasnije šta je to „inovativni kuvar“.

O tome i još nekim lepim temama razgovarali smo s Tonijem na dodeli nagrada za najbolji recept godine u organizaciji portala „Recepti & Kuvar online“, čiji je novi saradnik i stalni član žirija za ocenjivanje recepata.

Prvo smo poželeli da nam Toni objasni, otkud naziv inovativni kuvar?

– Pre dve decenije u Austriji sam upoznao Gidia de Pola, Italijana, vlasnika dvorca Brukevnir iz 17. veka.  U tom dvorcu je imao restoran i pozvao me je kuvam. Kada je video šta i kako radim, dao mi je najveći profesionalni kompliment rekavši: „Ti nisi kuvar. Šef je kuvar, a ti stvaraš, ti si kreativac. Treba da kreiraš i osmišljavaš.“ Eto, Gidio mi je dao ideju, a ja sam se potrudio da radim u tom duhu i da opravdam sebe kao „kreativno – inovativnog kuvara“ – priča Toni.

Kada ste počeli da se interesujete za zdravu ishranu i osmišljavanje novih jela od zdravih namirnica?

– Moje gastronomsko osvešćenje, u smislu poklanjanja pažnje zdravoj ishrani, dogodilo se u Francuskoj, u Marselju. Tamo sam se obreo želeći da učim provansalsku kuhinju, a onda sam naišao na restoran „Country Life“. Zaintrigiralo me je što su na spratu, iznad restorana,  postojale knjižara i škola zdrave ishrane. Tu sam prvi put sreo ljude s misijom da u značaj organski gajenih namirnica upućuju profesionalce, ali i sve zainteresovane. Oni su me nadahnuli i inspirisali da krenem tim putem koji je nepresušna inspiracija za gastronome.

Da li je bilo teško odbaciti sve ono što ste naučili tokom tradicionalnog kulinarskog obrazovanja i krenuti potpuno novim putem?

– Tu je najvažniji jedan lični momenat koji mi je puno pomogao – smeje se Toni zagonetno, a onda otkriva tajnu: – Sa 23 godine imao sam 36 kilograma više nego sada i izgledao mnogo starije. Kada sam prešao na zdravu hranu, skinuo sam kilograme, organizam doveo u balans i promenio se toliko da sam morao da menjam lična dokumenta. Naravno, ono što sam ranije znao nisam olako odbacivao. Ima u klasičnoj gastronomiji mnogo dobrih stvari.

Dakle, sopstveno iskustvo je bilo podsticajno da nastavite tim putem?

– Uloga organske hrane u ishrani se iznad svega očituje u zdravlju, ali nije zanemarljiv ni taj estetski značaj, pa je zdrava ishrana apsolutno i u službi lepote. To je dokaz da se do privlačnog izgleda ne dolazi samo pomoću skupih kozmetičkih preparata i tretmana već i pravilnom ishranom.

toni-radic-05

Izučavali ste svetske vegetarijanske specijalitete i spremali jela za mnoge poznate ličnosti – manekenke, državnike i političare. Kako se u Srbiji prihvata taj trend dominantno vegetarijanske ishrane kad znamo da su Srbi strasni mesojedi?

– Mislim da sam na delu pokazao, dokazao  i razbio predrasude o skupoj, neukusnoj i nemaštovitoj zdravoj ishrani. Hrana biljnog porekla je neiscrpan izvor inspiracije. Srećan sam što gosti, u restoranima za koje sam osmišljavao zdrave menije, poruče neka jela iz čiste znatiželje, a onda ih oduševi ukus, pa počnu drugačije da razmišljaju. Stvari se svuda menjaju, pa i ovde, u Srbiji. Ljudi sve više shvataju koliko je zdravlje važno, a ja se trudim da kroz knjige, predavanja i jela koja stvaram pokažem da je način ishrane najvažnija karika u zdravlju svakog od nas.

U Hrvatskoj ste vodili prvi vegetarijanski hotel i držali škole kuvanja širom Evrope. Snimate televizijske emisije i pišete knjige. Šta savetujete onima koji žele da promene način ishrane ili da ishranu prilagode zdravijim stilovima?

– Najbolji „đaci“ su oni koji uspeju da smanje telesnu težinu, pa zato često savetujem kako rešiti taj problem. Ti ljudi kasnije sami traže i otkrivaju bogatstvo i raznolikost u vegetarijanskoj ishrani. U borbi za vitku liniju preporučujem doručak bogat namirnicama koje obezbeđuju energiju, a ne opterećuju organe za varenje. To su ugljeni hidrati u kombinaciji sa svežim voćem, orašastim plodovima ili povrćem. Za ručak treba jesti žitarice i mahunarke, koje su po sastavu aminokiselina adekvatna zamena za mesne proteine. Kombinacije mogu da budu soja-pirinač, sočivo-proso, heljda-pšenica. Za večeru sveže voće, povrće s integralnim hlebom ili testeninom, supa od povrća ili dijetalne salate sa semenkama – preporučuje Toni.

Kažete da iz tanjira dolazi i zdravlje i bolest. Da li je budućnost u novom načinu primene namirnica i u menjanju starih navika?

– Apsolutno! Kažu da jedan suvišan kilogram smanjuje život za sedam godina. Gojaznost najviše izazivaju masti, posebno životinjskog porekla, rafinisani ugljeni hidrati, belo brašno, beli šećer, alkoholna pića i neumerena upotreba soli. Zato planiram da zdravu hranu ubacim u vrtiće i škole i da odmalena počnemo edukaciju. Radim i na svojoj superhrani bez termičke obrade i pripremam program zdrave ishrane za sportiste. Razmišljam i o novoj emisiji o zdravoj hrani jer želim da stavim akcenat na sve što nam daje priroda: koprivu, sremuš, divlje zelje, maslačak… Ljudi umiru od gladi, a hrane koliko hoćete u prirodi, samo nam ideje nedostaju – kaže za kraj razgovora Toni Radić.

Toni Radić, kratka biografija

toni-radic-07Rođen je 1972. godine u Salzburgu, Austrija. Veštine kuvarskog zanata sticao je u hotelima „Salzburgerhof Zell am See”, “Hotel Bauer”, „Sport Hotel Capron“ i drugim. Kulinarsko usavršavanje nastavlja u restoranu “Country Life” u Marselju i na drugim mestima u Francuskoj i Italiji. Bio je učenik velikih imena gastronomije kao što su: Filipe Alfonso (Francuska), Edžidio de Polo (Italija), Sigpal (Indija).

Objavio je više specijalizovanih kuvarskih priručnika i važi za vodećeg eksperta za zdravu i vegeterijansku ishranu. Na seminarima iz ove oblasti obučavao je šefove hotela „Metropolis“ u Portorožu, hotela-rezidencije „Brdo kod Kranja“, te hotelima „Habakuk“ u Mariboru, „Lav“ u Ljubljani…

Od 2008. živi i radi u Beogradu, a u proteklie tri godine radio je u restoranima „Madera“ i „Franš“, „Zlatni bokal“, „Tri šešira“… Bio je lični kuvar mnogih poznatih ličnosti.

Više o Tonijevom radu pročitajte na www.tonikuvar.com.

Beograd, januar 2015.
Razgovor vodila: Branka G. Gajić
Recepti & Kuvar, Linkom-PC doo sva prava zadržana, All rights reserved

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Intervju sa… Toni Radić, inovativni kuvar

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.