Posne grilijaš oblande.
Posne grilijaš oblande, sastojci:
- 1 komad oblanda (1 velika oblanda ili dva lista manje oblande)
- 300 gr šećera
- 4 kašike meda
- 250 gr margarina
- 200 gr posnog keksa (mlevenog)
- 200 gr oraha (krupno seckanih)
Posne grilijaš oblande, priprema:
- Rastopiti šećer i napraviti karamel.
- Dodavati redom sastojke. Kada je masa ujednačena, staviti je izmedju dve oblande. Ostaviti da se stegne jedan dan.
- Sastojke dodavati redom, baš onako kako su navedeni u sastojcima.
- Kada se šečer karamelizuje, stavlja se med, maslac/margarin, meša se sve vreme, pa kad se on istopi, ubacuju se keks i orasi (šerpa treba da je veća zbog lakšeg mešanja).
- Masu izliti preko oblande i odmah ravnomerno razmazivati (ne treba čekati previše sa prebacivanjem gornjeg lista oblande, jer onda može da se ne zalepi dobro).
- Karamel može da curi kako se steže, ali se lepo ponasa kad se prohladi i sve vreme se vraća ravnim debljim nožem unutar oblandi.
- Tek kad se fil stegne oblandu pritisnuti nekim težim predmetom.
Snežana Kitanović
Prvobitno objavljeno: 15.09.2018.
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!