Recepti, vesti, saveti i online magazin. Svi recepti na jednom mestu

Dinstana zelena boranija – Recepti i Kuvar online

0

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia. Tajna pripreme ovog recepta je u sporom dinstanju. U Grčkoj, kao prilog gotovoj boraniji, dodaje se mrvljeni feta sir, a u italijanskoj verziji mrvljeni rikota (riccota) sir.

Dinstana zelena boranija se u Grčkoj priprema tehnikom, pod nazivom „giaxni“, što u prevodu, znači, „pun pare“ . „Giaxni“ je veoma popularna tehnika kuvanja, koja se koristi za pripremu i raznih vrsta tradicionalnih grčkih recepata, a može uključivati meso, ribu ili povrće, kao i pripremu jela u velikom tiganju.

Ovo jelo se najviše priprema u letnjim mesecima u kojima boranije ima u izobilju i kad je sa paradajzom na vrhuncu zrenja. Međutim, obzirom na mnogo izvora smrznutog povrća, to će vam pomoći da u ovom jelu uživate i u hladnijim mesecima.

Ovaj tradicionalni mediteranski recept za dinstanu zelenu boraniju, sigurno će sve zadiviti! Boranija, slatkost crvenog luka i svež, sočan čeri paradajz, skuvani na autentičan način, idealni su za postan i vegetarijanski obrok.

Može se pronaći mnogo varijanti ovog jela, a najpopularnija je ova klasična verzija, ali i varijacija, kao npr. boranija sa krompirom, mada se, ponekad, koriste i tikvice. Pa slobodno eksperimentišite dodavanjem različitih vrsta povrća.

Dinstana zelena boranija - Recepti i Kuvar online
Dinstana zelena boranija – Recepti i Kuvar online
Dinstana zelena boranija - Recepti i Kuvar online
Štampanje

Dinstana zelena boranija – Recepti i Kuvar online

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia. Tajna pripreme ovog recepta je u sporom dinstanju. U Grčkoj, kao prilog gotovoj boraniji, dodaje se mrvljeni feta sir, a u italijanskoj verziji mrvljeni rikota (riccota) sir.
Obrok Ručak, Večera
Kuhinja Bosanska, Grčka, Makedonska, Srpska/Srbijanska
Vreme pripreme 15 minutes
Termicka obrada 1 hour 35 minutes
Ukupno vreme 1 hour 50 minutes
Broj osoba 4 osobe

Sastojci

  • 1 kg zelena boranija tzv. "olovka"
  • 100 gr maslinovo ulje kvalitetno
  • 2 komada crveni luk
  • 4 čena beli luk
  • 8 komada čeri paradajz
  • voda
  • so
  • biber
  • 2 kašike sveži peršun iseckan

Uputstvo za pripremu

  1. Zelenu boraniju dobro operite. Odstranite krajeve.
  2. U velikom loncu, sa debljim dnom, zagrejte maslinovo ulje. Dodajte seckani crveni luk i pržite na slaboj temperaturi, nekoliko minuta.
  3. Dodajte boraniju i sitno iseckani beli luk, i pržite mešajući oko minut.
  4. Dodajte oljušteni i iseckani čeri paradajz, posolite i pobiberite, prema ukusu. Dodajte oko 100 ml vode. Poklopite lonac i na tihoj vatri dinstajte oko 1 sat i 20 minuta.
  5. Dodajte svež iseckan peršun i pojačajte temperaturu dinstanja, na srednje, i sklonite poklopac sa lonca. Dinstajte u otvorenom loncu još oko 10 minuta, dok sva tečnost ne ispari i dok se masa ne zgusne.
  6. Služite u dubokim tanjirima, ili činijama, ukrašeno svežim peršunom, uz dodatak mrvljenog belog sira (feta, rikota, i sl.).
    Dinstana zelena boranija - Recepti i Kuvar online

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.