Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao što su jabuke, spanać, šargarepa i banane dobijaju se bebama neodoljivo ukusne kaše za koje recepte možeš da pogledas u nastavku.
Postoje beskrajne mogućnosti kada su u pitanju kombinacije sastojaka za pravlenje kašica za bebe. Slobodno isprobajte različite kombinacije u zavisnosti od toga koje sastojke već imate pri ruci.
Kako pripremiti kelj za hranu za bebe?
Da biste pripremili kelj za kasicu, prvo dobro operite kelj a onda uklonite peteljke. Zatim iseckajte kelj na komade od oko 2 cm do 3 cm.
Ako želite da uštedite vreme, možete u prodavnici pronaći kelj koji je već isečen i pripremljen. U svakom slučaju, svež čisti kelj je ono što koristim u ovim receptima.
Kako kuvati kelj za kašicu?
Kada kuvate kelj za kašicu, sve što treba da uradite je da dodate oko ¼ šolje vode u šerpu (dovoljno da pokrije dno šerpe). Zagrejte vodu da proključa pa dodajte pripremljeni kelj. Promešajte i ostavite da kelj vri oko 1 do 2 minuta. Kelj će tada dobiti svetlo zelenu boju i postaće mek. Sklonite kelj sa ringle i presipite ga u blender gde ćete blendiranjem dobiti masu za kašicu.
Kašica od kelja, spanaća i jabuke
Sastojci
- ½ šolje kelja (opranog i isečenog)
- ½ šolje spanaća (opranog)
- ½ šolje jabuke (oprane, isečene i oljuštene)
Uputstva
Kuvanje
Za početak u malu šerpu sipajte dovoljno vode da pokrije njeno dno, recimo ¼ šolje vode. Zatim u šerpu dodajte oljuštene kriške jabuke. Poklopite šerpu i zagrevajte je na srednje jakoj temperaturi. Kako voda isparava tako dodajte novu količinu vode kako bi dno šerpe ostalo u vodi. Jabuke kuvajte na pari dok ne osetite da su omekšale kada ih probodete viljuškom. Zatim sklonite poklopac i dodajte kelj i spanać. Promešajte i ostavite kelj i spanać u ključaloj vodi oko 1 do 2 minuta.
Ceđenje
Kada kelj i spanać uvru, sklonite šerpu sa ringle i odcedite višak tečnosti u manju činiju koju ćete ostaviti sa strane i upotrebiti kasnije.
Kaša
Da biste napravili kašu, stavite jabuke, kelj i spanać u blender. Blendajte dok se ne formira kaša. Ako je potrebno dodajte preostalu odceđenu vodu iz lonca u blender kako bi ste dobili gustinu koju želite.
Kašica od kelja, spanaća i šargarepe
Sastojci
- ½ šolje kelja (opranog i isečenog)
- ½ šolje spanaća (opranog)
- ½ šolje šargarepe (oprane, isečene i oljuštene)
Uputstva
Kuvanje
Za početak u malu šerpu sipajte dovoljno vode da pokrije njeno dno, recimo ¼ šolje vode. Zatim u šerpu dodajte oljuštenu i isečenu šargarepu. Poklopite šerpu i zagrevajte je na srednje jakoj temperaturi. Kako voda isparava tako dodajte novu količinu vode kako bi dno šerpe ostalo u vodi. Šargarepe kuvajte na pari dok ne osetite da su omekšale kada ih probodete viljuškom. Zatim sklonite poklopac i dodajte kelj i spanać. Promešajte i ostavite kelj i spanać u ključaloj vodi oko 1 do 2 minuta.
Ceđenje
Kada kelj i spanać uvru, sklonite šerpu sa ringle i odcedite višak tečnosti u manju činiju koju ćete ostaviti sa strane i upotrebiti kasnije.
Kaša
Da biste napravili kašu, stavite šargarepu, kelj i spanać u blender. Blendajte dok se ne formira kaša. Ako je potrebno dodajte preostalu odceđenu vodu iz lonca u blender kako bi ste dobili gustinu koju želite.
Kašica od kelja, jabuke i babane
Sastojci
- ½ šolje kelja (opranog i isečenog)
- ½ šolje jabuke (oprane, isečene i oljuštene)
- ¼ šolje banane (oljuštene)
Uputstva
Kuvanje
Za početak u malu šerpu sipajte dovoljno vode da pokrije njeno dno, recimo ¼ šolje vode. Zatim u šerpu dodajte oljuštene kriške jabuke. Poklopite šerpu i zagrevajte je na srednje jakoj temperaturi. Kako voda isparava tako dodajte novu količinu vode kako bi dno šerpe ostalo u vodi. Jabuke kuvajte na pari dok ne osetite da su omekšale kada ih probodete viljuškom. Zatim sklonite poklopac i dodajte kelj. Promešajte i ostavite kelj u ključaloj vodi oko 1 do 2 minuta.
Ceđenje
Kada kelj uvri, sklonite šerpu sa ringle i odcedite višak tečnosti u manju činiju koju ćete ostaviti sa strane i upotrebiti kasnije.
Kaša
Da biste napravili kašu stavite kelj, jabuke i babane u blender. Blendajte dok se ne formira kaša. Ako je potrebno dodajte preostalu odceđenu vodu iz lonca u blender kako bi ste dobili gustinu koju želite.

Kašica od kelja
Oprema
- 1 Blender
Sastojci
Kelj, spanać, jabuka
- ½ šolje kelja (opranog i isečenog)
- ½ šolje spanaća (opranog)
- ½ šolje jabuke (oprane, isečene i oljuštene)
- Malo vode ukoliko je potrebno
Kelj, spanać, šargarepa
- ½ šolje kelja (opranog i isečenog)
- ½ šolje spanaća (opranog)
- ½ šolje šargarepe (oprane, isečene i oljuštene)
- Malo vode ukoliko je potrebno
Kelj, jabuka, banana
- ½ šolje kelja (opranog i isečenog)
- ½ šolje jabuke (oprane, isečene i oljuštene)
- ¼ šolje banane (oljuštene)
- Malo vode ukoliko je potrebno
Uputstva
- Izaberi jednu od gore ponudjenih kombinacija sastojaka.
- Kuvanje: Za početak u malu šerpu sipajte dovoljno vode da pokrije njeno dno, recimo ¼ šolje vode. Zatim u šerpu dodajte pripremljene kriške izabranog voća. Poklopite šerpu i zagrevajte je na srednje jakoj temperaturi. Kako voda isparava tako dodajte novu količinu vode kako bi dno šerpe ostalo u vodi. Voće kuvajte na pari dok ne osetite da je omekšalo kada ga probodete viljuškom. Zatim sklonite poklopac i dodajte kelj i spanać. Promešajte i ostavite sve u ključaloj vodi oko 1 do 2 minuta.
- Ceđenje: Kada kelj uvri, sklonite šerpu sa ringle i odcedite višak tečnosti u manju činiju koju ćete ostaviti sa strane i upotrebiti kasnije.
- Kaša: Da biste napravili kašu stavite skuvano voće i povrće u blender. Blendajte dok se ne formira kaša. Ako je potrebno dodajte preostalu odceđenu vodu iz lonca u blender kako bi ste dobili gustinu koju želite.
- Serviranje: Pripremljenu kašu sipajte bebi u činiju iz koje voli da jede.
- Čuvanje: Stavite kašu u frižider ili zamrzivač i čuvajte je prema uputstvu datom u nastavku,
Kako čuvati kući napravljene domaće kašice za bebe?
Čuvanje domaće kašice za bebe zahteva posebnu pažnju kako bi se osigurala bezbednost i svežina hrane. Evo ključnih saveta:
- Hlađenje:
- Pravilno hlađenje: Nakon pripreme, kašicu treba što pre ohladiti na sobnoj temperaturi. Vodite računa da kašica ne stoji na sobnoj temperaturi predugo.
- Brzo hlađenje: Sačekajte da se kašica ohladi na sobnu temperaturu pa je nakon toga odmah stavite u frižider. Toplu hranu ne stavljajte direktno u frižider.
- Čuvanje u frižideru:
- Posude: Koristite čiste, hermetički zatvorene posude ili teglice.
- Lokacija: Kašice čuvajte na najhladnijem delu frižidera, a ne u vratima.
- Trajanje:
- Kašice koje sadrže meso ili ribu treba iskoristiti u roku od 24 sata.
- Voćne i povrtne kašice mogu se čuvati do 48 sati.
- Čuvanje u zamrzivaču:
- Porcije: Zamrzavajte kašice u malim, pojedinačnim porcijama.
- Posude: Koristite posude ili kese za zamrzavanje koje su namenjene za hranu za bebe.
- Označavanje: Obavezno označite svaku posudu datumom zamrzavanja.
- Trajanje: Zamrznute kašice mogu se čuvati do 1-2 meseca.
- Podgrevanje:
- Bezbedno podgrevanje: Najbolje je podgrevati kašice u posudi potopljenoj u toplu vodu.
- Mikrotalasna: Ako koristite mikrotalasnu, ravnomerno promešajte kašicu i proverite temperaturu pre hranjenja.
- Provera temperature: Uvek proverite temperaturu kašice pre nego što je date bebi.
- Nikada ne podgrevajte kašice više puta. Pašicu podgrejte samo jednom ako je beba tada ne pojede bacite je.
- Važne napomene:
- Higijena: Uvek operite ruke i koristite čisto posuđe prilikom pripreme i čuvanja kašica.
- Ostatke: Nikada ne čuvajte ostatke kašice koju je beba već jela. Bakterije iz bebine pljuvačke mogu kontaminirati hranu.
- Miris i izgled: Pre hranjenja, uvek proverite miris i izgled kašice. Ako primetite bilo kakve promene, bacite je.
Prateći ove savete, možete osigurati da vaša beba dobija sveže i bezbedne obroke.