Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao što su jabuke, spanać, šargarepa i banane dobijaju se bebama neodoljivo ukusne kaše za koje recepte možeš da pogledas u nastavku.

Spremljene i servirane kašice od kelja za bebe

Postoje beskrajne mogućnosti kada su u pitanju kombinacije sastojaka za pravlenje kašica za bebe. Slobodno isprobajte različite kombinacije u zavisnosti od toga koje sastojke već imate pri ruci.

Kako pripremiti kelj za hranu za bebe?

Da biste pripremili kelj za kasicu, prvo dobro operite kelj a onda uklonite peteljke. Zatim iseckajte kelj na komade od oko 2 cm do 3 cm.

Ako želite da uštedite vreme, možete u prodavnici pronaći kelj koji je već isečen i pripremljen. U svakom slučaju, svež čisti kelj je ono što koristim u ovim receptima.

Kako kuvati kelj za kašicu?

Kada kuvate kelj za kašicu, sve što treba da uradite je da dodate oko ¼ šolje vode u šerpu (dovoljno da pokrije dno šerpe). Zagrejte vodu da proključa pa dodajte pripremljeni kelj. Promešajte i ostavite da kelj vri oko 1 do 2 minuta. Kelj će tada dobiti svetlo zelenu boju i postaće mek. Sklonite kelj sa ringle i presipite ga u blender gde ćete blendiranjem dobiti masu za kašicu.

Kašica od kelja, spanaća i jabuke

Kašica od kelja, spanaća i jabuke

Sastojci

  • ½ šolje kelja (opranog i isečenog)
  • ½ šolje spanaća (opranog)
  • ½ šolje jabuke (oprane, isečene i oljuštene)

Uputstva

Kuvanje

Za početak u malu šerpu sipajte dovoljno vode da pokrije njeno dno, recimo ¼ šolje vode. Zatim u šerpu dodajte oljuštene kriške jabuke. Poklopite šerpu i zagrevajte je na srednje jakoj temperaturi. Kako voda isparava tako dodajte novu količinu vode kako bi dno šerpe ostalo u vodi. Jabuke kuvajte na pari dok ne osetite da su omekšale kada ih probodete viljuškom. Zatim sklonite poklopac i dodajte kelj i spanać. Promešajte i ostavite kelj i spanać u ključaloj vodi oko 1 do 2 minuta.

Ceđenje

Kada kelj i spanać uvru, sklonite šerpu sa ringle i odcedite višak tečnosti u manju činiju koju ćete ostaviti sa strane i upotrebiti kasnije.

Kaša

Da biste napravili kašu, stavite jabuke, kelj i spanać u blender. Blendajte dok se ne formira kaša. Ako je potrebno dodajte preostalu odceđenu vodu iz lonca u blender kako bi ste dobili gustinu koju želite.

Kašica od kelja, spanaća i šargarepe

Kašica od kelja, spanaća i šargarepe

Sastojci

  • ½ šolje kelja (opranog i isečenog)
  • ½ šolje spanaća (opranog)
  • ½ šolje šargarepe (oprane, isečene i oljuštene)

Uputstva

Kuvanje

Za početak u malu šerpu sipajte dovoljno vode da pokrije njeno dno, recimo ¼ šolje vode. Zatim u šerpu dodajte oljuštenu i isečenu šargarepu. Poklopite šerpu i zagrevajte je na srednje jakoj temperaturi. Kako voda isparava tako dodajte novu količinu vode kako bi dno šerpe ostalo u vodi. Šargarepe kuvajte na pari dok ne osetite da su omekšale kada ih probodete viljuškom. Zatim sklonite poklopac i dodajte kelj i spanać. Promešajte i ostavite kelj i spanać u ključaloj vodi oko 1 do 2 minuta.

Ceđenje

Kada kelj i spanać uvru, sklonite šerpu sa ringle i odcedite višak tečnosti u manju činiju koju ćete ostaviti sa strane i upotrebiti kasnije.

Kaša

Da biste napravili kašu, stavite šargarepu, kelj i spanać u blender. Blendajte dok se ne formira kaša. Ako je potrebno dodajte preostalu odceđenu vodu iz lonca u blender kako bi ste dobili gustinu koju želite.

Kašica od kelja, jabuke i babane

Kašica od kelja, jabuke i banane

Sastojci

  • ½ šolje kelja (opranog i isečenog)
  • ½ šolje jabuke (oprane, isečene i oljuštene)
  • ¼ šolje banane (oljuštene)

Uputstva

Kuvanje

Za početak u malu šerpu sipajte dovoljno vode da pokrije njeno dno, recimo ¼ šolje vode. Zatim u šerpu dodajte oljuštene kriške jabuke. Poklopite šerpu i zagrevajte je na srednje jakoj temperaturi. Kako voda isparava tako dodajte novu količinu vode kako bi dno šerpe ostalo u vodi. Jabuke kuvajte na pari dok ne osetite da su omekšale kada ih probodete viljuškom. Zatim sklonite poklopac i dodajte kelj. Promešajte i ostavite kelj u ključaloj vodi oko 1 do 2 minuta.

Ceđenje

Kada kelj uvri, sklonite šerpu sa ringle i odcedite višak tečnosti u manju činiju koju ćete ostaviti sa strane i upotrebiti kasnije.

Kaša

Da biste napravili kašu stavite kelj, jabuke i babane u blender. Blendajte dok se ne formira kaša. Ako je potrebno dodajte preostalu odceđenu vodu iz lonca u blender kako bi ste dobili gustinu koju želite.

Servirane kašice od kelja za bebe

Kašica od kelja

Tri odlična recepta za ukusne kašice za bebe koje se lako i brzo prave, kombinovanjem kelja i druge zdrave hrane, zbog kojih će deca obožavati kelj.
Priprema 5 minutes
Spremanje 10 minutes
Ukupno 15 minutes
Vrsta obroka Hrana za bebe
Poreklo jela Svetska kuhinja
broj osoba 1 osoba

Oprema

  • 1 Blender

Sastojci
  

Kelj, spanać, jabuka

  • ½ šolje kelja (opranog i isečenog)
  • ½ šolje spanaća (opranog)
  • ½ šolje jabuke (oprane, isečene i oljuštene)
  • Malo vode ukoliko je potrebno

Kelj, spanać, šargarepa

  • ½ šolje kelja (opranog i isečenog)
  • ½ šolje spanaća (opranog)
  • ½ šolje šargarepe (oprane, isečene i oljuštene)
  • Malo vode ukoliko je potrebno

Kelj, jabuka, banana

  • ½ šolje kelja (opranog i isečenog)
  • ½ šolje jabuke (oprane, isečene i oljuštene)
  • ¼ šolje banane (oljuštene)
  • Malo vode ukoliko je potrebno

Uputstva
 

  • Izaberi jednu od gore ponudjenih kombinacija sastojaka.
    Sastojci za pravljenje kašice od kelja: spanać, kelj, banana, jabuka, šargarepa
  • Kuvanje: Za početak u malu šerpu sipajte dovoljno vode da pokrije njeno dno, recimo ¼ šolje vode. Zatim u šerpu dodajte pripremljene kriške izabranog voća. Poklopite šerpu i zagrevajte je na srednje jakoj temperaturi. Kako voda isparava tako dodajte novu količinu vode kako bi dno šerpe ostalo u vodi. Voće kuvajte na pari dok ne osetite da je omekšalo kada ga probodete viljuškom. Zatim sklonite poklopac i dodajte kelj i spanać. Promešajte i ostavite sve u ključaloj vodi oko 1 do 2 minuta.
  • Ceđenje: Kada kelj uvri, sklonite šerpu sa ringle i odcedite višak tečnosti u manju činiju koju ćete ostaviti sa strane i upotrebiti kasnije.
  • Kaša: Da biste napravili kašu stavite skuvano voće i povrće u blender. Blendajte dok se ne formira kaša. Ako je potrebno dodajte preostalu odceđenu vodu iz lonca u blender kako bi ste dobili gustinu koju želite.
  • Serviranje: Pripremljenu kašu sipajte bebi u činiju iz koje voli da jede.
  • Čuvanje: Stavite kašu u frižider ili zamrzivač i čuvajte je prema uputstvu datom u nastavku,
    Zamrznute kašice od kelja za bebe
Tagovi Banana, Jabuka, Kašica, Kelj

Kako čuvati kući napravljene domaće kašice za bebe?

Čuvanje domaće kašice za bebe zahteva posebnu pažnju kako bi se osigurala bezbednost i svežina hrane. Evo ključnih saveta:

  1. Hlađenje:
  • Pravilno hlađenje: Nakon pripreme, kašicu treba što pre ohladiti na sobnoj temperaturi. Vodite računa da kašica ne stoji na sobnoj temperaturi predugo.
  • Brzo hlađenje: Sačekajte da se kašica ohladi na sobnu temperaturu pa je nakon toga odmah stavite u frižider. Toplu hranu ne stavljajte direktno u frižider.
  1. Čuvanje u frižideru:
  • Posude: Koristite čiste, hermetički zatvorene posude ili teglice.
  • Lokacija: Kašice čuvajte na najhladnijem delu frižidera, a ne u vratima.
  • Trajanje:
    • Kašice koje sadrže meso ili ribu treba iskoristiti u roku od 24 sata.
    • Voćne i povrtne kašice mogu se čuvati do 48 sati.
  1. Čuvanje u zamrzivaču:
  • Porcije: Zamrzavajte kašice u malim, pojedinačnim porcijama.
  • Posude: Koristite posude ili kese za zamrzavanje koje su namenjene za hranu za bebe.
  • Označavanje: Obavezno označite svaku posudu datumom zamrzavanja.
  • Trajanje: Zamrznute kašice mogu se čuvati do 1-2 meseca.
  1. Podgrevanje:
  • Bezbedno podgrevanje: Najbolje je podgrevati kašice u posudi potopljenoj u toplu vodu.
  • Mikrotalasna: Ako koristite mikrotalasnu, ravnomerno promešajte kašicu i proverite temperaturu pre hranjenja.
  • Provera temperature: Uvek proverite temperaturu kašice pre nego što je date bebi.
  • Nikada ne podgrevajte kašice više puta. Pašicu podgrejte samo jednom ako je beba tada ne pojede bacite je.
  1. Važne napomene:
  • Higijena: Uvek operite ruke i koristite čisto posuđe prilikom pripreme i čuvanja kašica.
  • Ostatke: Nikada ne čuvajte ostatke kašice koju je beba već jela. Bakterije iz bebine pljuvačke mogu kontaminirati hranu.
  • Miris i izgled: Pre hranjenja, uvek proverite miris i izgled kašice. Ako primetite bilo kakve promene, bacite je.

Prateći ove savete, možete osigurati da vaša beba dobija sveže i bezbedne obroke.

 

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Tri odlična recepta za ukusne kašice za bebe koje se lako i brzo prave, kombinovanjem kelja i druge zdrave hrane, zbog kojih će deca obožavati kelj.

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Ocena recepta




Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.