Preuzmite aplikaciju sa Google Play

Italijanska kuhinja u Milanu

6 7
Italijanska kuhinja u Milanu - Posetili smo - Recepti i Kuvar online
Italijanska kuhinja u Milanu – Posetili smo – Recepti i Kuvar online

Kao što već znate, naša ekipa je posetila Milano i svetsku izložbu EXPO 2015 u Milanu, ali, osim toga, rešili smo da napravimo ovaj tekst sa temom Italijanska kuhinja u Milanu, kao kratak rezime  ogromne i različite gastro ponude u restoranima u Milanu.

Evo nekih glavnih jela koje smo probali:

Minestrone supa:

Italijanska kuhinja u Milanu - Minestrone supa - Recepti i Kuvar online
Italijanska kuhinja u Milanu – Minestrone supa – Recepti i Kuvar online

Minestrone supa je bila „prava“, sa povrćem skuvanim „al dente“, da bi zadržalo svoju najbolju aromu i sastojke. Ono što je blaga zamerka je nedostatak začina, npr.: bosiljak, ruzmarin, što je manje-više uobičajeno za ovakav tip recepta i italijansku kuhinju. Ocena: 4 (****).

Pasta sa paradajzom i bosiljkom:

 

Pasta #pastapomodoroebasilico #recepti #kuvar A photo posted by Recepti i Kuvar online (@recepti_kuvar) on

Od ovog jela smo očekivali daleko više. Iako jako jednostavno, jedno je od osnovnih jela italijanske kuhinje, i spada, kao i minestrone supa u „primi piati“, tj. spada u grupu jela sa kojima se počinje obrok. Ono što je bilo primetno je da je šef koristio neku vrstu obrađenog paradajza (passata, ili pire), što je unelo previše slatkosti u ovoj jelo. Ocena: 3 (***)

 

Grilovana orada:

 

 

Orada #pesciolini

 

A photo posted by Recepti i Kuvar online (@recepti_kuvar) on

 

Grilovana orada sa povrćem je bila jedan od naših izbora za večeru, i predstavljala je pravo otkrovenje. Restoran/ribarnica koja je specijalizovana za prodaju i pripremu sveže ribe i plodova mora je, takođe, bio pravo otkrovenje, kao i samo jelo. Ocena: 4,5  (****+)

Rižoto Mozzare u oblandi od parmezana:

 

Rižoto Mozzare u oblandi (kori) od parmezana je bio pravi izbor za glavno jelo, kako po izgledu, prezentaciji, tako i po ukusu. Izuzetno jelo. Ocena: 5 (*****)

 

Evo nekih slatkiša koje smo probali:

 

Crni mus:

 

 

Crni mus i kafa

 

A photo posted by Recepti i Kuvar online (@recepti_kuvar) on

 

„Klasičan“ crni mus, sa, lepom prezentacijom. Odličan ukus! Ocena: 4,5 (****+)

Tiramisu:

 

Tiramisu A photo posted by Recepti i Kuvar online (@recepti_kuvar) on

Tiramisu, kao jedan od „klasičnih“ slatkih recepata italijanske kuhinje za kolače, ovaj put i na ovom mestu, bio je „pravi“. U kolaču se osećaju svi očekivani i potrebni sastojci. Ocena: 5 (*****)

Naš izbor:

Naravno, na osvnou već pregledanih ocena, možete i pretpostaviti koji je bio naš konačni izbor. Najbolje glavno jelo italijanske kuhinje, koje smo probali je: Rižoto Mozzare u oblandi od parmezana, a najbolji kolač je Tiramisu.

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Posetili smo, kliknite na link: POSETILI SMO.

Ne propustite nijedan receptRecepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

6 Komentara
 1. Ana Vuletic kaže

  Dorucak bruschetta sa maslinovim uljem, pireom od paradajza i zacinima.
  Rucak – pasta u bilo kom obliku, pomodore ili bolonjeze zbog bogatstva bosiljka.
  Slatkis – ah holy cannoli 🙂

  1. Miodrag Ilić kaže

   Slažem se. Još da ima i neka slika uz to 🙂

   1. Ana Vuletic kaže

    Moraću da napravim bruschette sa ftirom (Malteskim hlebom), odlicne budu pa slikam.
    A cannoli se retko nalaze da valjaju da je krem slatkast, a kora hrskava. No, bice i slikica prvom prilikom.

   2. Miodrag Ilić kaže

    Može! Čekamo vaše slike i tekstove! Pozdrav!

 2. Javorka Filipović kaže

  Više puta sam boravila u Italiji, jela u raznim restoranima, ali na toj lestvici hrane Milano mi stoji najlošije. Najbolju i najukusniju pastu sam jela u hotelu u blizini Treviza, najbolje njoke , pizze i sladoled u Rimu, u Milanu ništa ne mogu pohvaliti. Možda smo naišli na takve restorane, ali nekako mi je to bilo kao da jedem u bilo kom italijanskom restoranu u Srbiji.

  Nije bilo prepoznatljivog ukusa i začina njihove hrane, previše paradajz pelata, nekako kiselog i nejestivog, pasta hladna i potpuno razočarenje jednim predivnim gradom.

  1. Miodrag Ilić kaže

   Slažem se. Ja sam bio preko 10 puta u Milanu i ne mogu da kažem da je to najbolje mesto, što se tiče italijanske kuhinje. Ovaj put, bilo je tih nekoliko prikazanih jela, koja su mogla da budu okarakterisana kao dobra. Inače, najbolju i najukusniju hranu u Italiji sam jeo u jednom seoskom restoranu u blizini mesta Livorno Ferraris (100 km od Milana, a 20-30 km do Torina), pre nekih 10 godina. Nažalost, nisam zapisao tačno ime sela, niti naziv restorana… Restoran je vodila jedna baka (70+ godina) sa snajkom ili ćerkom, nisam siguran. Jedna prava seoska kafana, koja nema meni/jelovnik, nego služi kompletan ručak (predjelo, glavno jelo, kolač) bez posebnih narudžbina gostiju, nego imaju to danas spremljeno – i to je to. Sve je bilo spremljeno na tradicionalni način (peć na drva i slično), tako da je to bila jedinstvena prilika za degustaciju prave italijanske kuhinje. Nažalost, tada nije bilo ovih telefona i mogućnosti razmene informacija, ali, sećanja ostaju 🙂

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.