Početna Isprobani recepti

KONKURS ZA NAJLEPŠI SLAVSKI KOLAČ SRBIJE – Slavski kolač – Suzana Kosanović

0
KONKURS ZA NAJLEPŠI SLAVSKI KOLAČ SRBIJE - Slavski kolač - Suzana Kosanović
KONKURS ZA NAJLEPŠI SLAVSKI KOLAČ SRBIJE - Slavski kolač - Suzana Kosanović

KONKURS ZA NAJLEPŠI SLAVSKI KOLAČ SRBIJE – Slavski kolač.

Slavski kolač, sastojci:

Za testo:

  • 500 ml mleka, za posnu varijantu 500 ml vode,
  • oko 1kg brašna tip 400,
  • 1 kesica suvog kvasca,
  • 1 prašak za pecivo,
  • kašičica šećera,
  • 2 kašičice soli,
  • 2 dcl ulja.

Za ukrase:

  • 100 gr brašna,
  • 2 kašike gustina.
  • 2 kašičice soli,
  • vode po potrebi da se zamesi tvrdo testo.

Slavski kolač, priprema:

  • U mlako mleko ili vodu dodati kasicicu secera, kasiku brasna, kesicu kvasca promesati i ostaviti da kvasac pocne reagovati.
  • U drugu posudu staviti polovinu brasna,so i prasak za pecivo,dodati nadosao kvasac i ulje. Zamesiti testo i dodati ostatak brasna  koliko treba da se umesi testo koje treba da je meko ali se ne lepi za ruke. (Ne potrosim ceo kg)
  • Testo prebaciti na stolnjak posut brasnom jos ga premesiti i staviti da naraste.
  • Kada testo naraste podeliti na 2 vece jufkice i 5 manjih.
  • Podmazati kalup za pecenje i u sredinu staviti jednu vecu jufkicu i okolo 5 manjih.
  • Od druge vece jufkice se prave pletenice. Podeliti na dva dela.Od jednog dela isplesti platenicu sa dva kraja i staviti po rubu kolaca,od drugog isplesti pletenicu sa tri kraja i staviti u sredinu oko vece jufke.
  • Ostaviti kolac pola sata da jos malo naraste zatim ga staviti peci u rerenu zagrejanu na 220°.
  • Smanjiti temperaturu i peci kolac oko 1h.
  • Kada je pecen, kolac izvaditi iz kalupa i polepiti ukrase koji su napravljeni dan ranije. Ukrasi se lepe sa “lepkom” od brasna i malo vode.
  • Zatim kolac vratiti u rernu na jos 10ak minuta da se “lepak” osusi.

Priprema ukrasa:

  • Ukrase napraviti dan ranije i ostaviti na papiru za pecenje da se malo prosuse.
  • Pomesati brasno, gustin i so dodati mlake vode po potrebi da bi se zamesilo glatko tvrdo testo.
  • Kad se zamesi testo ostaviti ga u najlonsku kesu oko pola sata.
  • Zatim razvuci tanko i pecatom utisnuti  slova za kolac.
  • Iseci 5 pecata. Od ostalog testa napraviti pticice, burence, grozd,klasje zita,krst,knjigu,cvetice i ukrase po zelji.

Lepljenje ukrasa:

  • Od brasna i malo vode se napravi “lepak” koji treba da bude gusci da se ne bi slivao  kada se namaze na ukras.
  • Na sredinu kolaca se zalepi jedan pecat a ostala 4 sa svake strane  kolaca.
  • Ostale ukrase zaletiti po zelji.

Vreme pripreme: 120 min

Suzana Kosanović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Exit mobile version