Početna Isprobani recepti

KONKURS ZA NAJLEPŠI SLAVSKI KOLAČ SRBIJE – Slavski kolač – Vesna Pavlović

0
KONKURS ZA NAJLEPŠI SLAVSKI KOLAČ SRBIJE - Slavski kolač - Vesna Pavlović - Recepti i Kuvar online
KONKURS ZA NAJLEPŠI SLAVSKI KOLAČ SRBIJE - Slavski kolač - Vesna Pavlović - Recepti i Kuvar online

KONKURS ZA NAJLEPŠI SLAVSKI KOLAČ SRBIJE – Slavski kolač.

Slavski kolač, sastojci:

Za testo:

  • 400 ml vode,
  • 100 ml osvećene vodice,
  • 25 g svežeg kvasca,
  • 50 ml ulja,
  • 1 kašičica šećera,
  • 2 kašičice soli,
  • 900 g brašna.

Za premazivanje pre pečenja:

  • 1 žumance,
  • 1 kašika mleka,
  • 1 kašika ulja.

Za premazivanje pečenog kolača:

  • 1 kašika ulja,
  • 1 kašika vode.

Za ukrase:

  • 40 g gustina,
  • 200 g brašna,
  • 1 kašičica soli,
  • 140 ml vode.

Slavski kolač, priprema:

  • Dan pre pripreme slavskog kolača potrebno je napraviti ukrase i ostaviti ih da se suše na sobnoj temperaturi.
  • Testo za ukrase se mesi tako što se od gustina,brašna soli i hladne vode zamesi tvrđe testo,stavi se u najlon kesu i ostavi u frižider da odstoji sat vremena.
  • Zatim se od testa prave ukrasi po želji (pletenica, pečati, grozdovi, list…).

Za testo:

  • U 200 ml mlake vode rastvoriti kvasac, dodati šećer, 1 kašiku brašna, izmeśati i ostaviti da odstoji 10 minuta.
  • U dublju posudu usuti brašno, dodati so i izmešati.
  • Uliti 200 ml mlake vode, osvećenu vodicu, ulje i dodati nadošli kvasac i zamesiti mekše testo.
  • Prekriti čistim kuhunjskom krpom i ostaviti da nadođe.
  • Nadošlo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti na 6 delova.
  • Svaki deo premesiti formirajući jufku.
  • Jednu jufku razviti na veličinu pekača.
  • Pekač premazati margarinom (da se ne bi pomerao pek-papir), staviti pek-papir, a zatim staviti rastanjeno testo.
  • Ostalih 5 jufki rasporediti preko rastanjenog testa.
  • Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da nadođe.
  • Žumance, ulje i mleko razmutiti viljuškom,pa premazati testo.
  • Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 60 minuta (ja sam pekla prekriveno alu-folijom prvo na 200 stepeni 30 minuta, a zatim sam uklonila foliju i pekla još 30 minuta na 180 stepeni).
  • Pečen kolač izvaditi iz rerne i uz pomoć mehanizma za otvaranje skinuti obruč, spustiti pek-papir i na kolač nalepiti ukrase, pa vratiti u rernu na par minuta, ali na 100 stepeni kako bi se ukrasi zalepili (ali da ukrasi ostanu beli).
  • Zatim izvaditi slavski kolač uz rerne. Mešavinu ulja i vode staviti da provri, pa vruć slavski  kolač premazati (tako će kolač dobiti sjaj i mekoću).

Savet: Pored sveće, vina i kuvanog žita, slavski kolač je jedna od najbitnijih stvari koje su neizostavne na svakoj slavskoj trpezi. Slavski kolač se obavezno mesi dan pre slave. U našem kraju običaj je da se na slavski kolač, po sredini, stavi bosiljak (na slici se ne vidi, pošto sam uslikala pre samog čina prerezivanja kolača). Ukrase možete lepiti mešavinom brašna i vode ili mešavinom šećera i vode. Ukoliko slava padne u sredu ili petak trpeza je obavezno posna. Slavimo sv. Đurđic. To nam je glavna slava, tako da “napijamo” i na večeri, a i dva dana slavimo. Za sva tri dana mesim slavski kolač, a i pogače kojima se “ore” (ukućani vrte pogaču u krug i lome). Na dan slave na sto se stavi pečenje, torta, piće (ako je mrsno), ili riba i ostala posna hrana ako je posno i to se sve radi za ranije (pre podne, pre 12 h), dok dan ne krene napred kako bi kuća išla u napredak, a ukućani da budu zdravi. Domaćin pali sveću, očita Oče naš, prereže kolač koji se preliva vinom na 4 mesta. Par dana pre slave obavezno dolazi sveštenik da osvešta vodicu kojom mesim slavski kolač. Negujmo našu tradiciju i čuvajmo običaje od zaborava.

Vreme pripreme: 180 minuta
Broj porcija: 10
Stepen težine pripreme: lako se priprema
Mrsno jelo

Vesna Pavlović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Exit mobile version