Ručati, večerati – by Marija Radović

Ručati i večerati su među retkim glagolima koji su i svršenog i nesvršenog vida. To znači da mogu označavati radnju koja se završila, ali i onu koja traje (ili je trajala neko vreme). Iz ovoga se već nameće odgovor na pitanje koji oblik je ispravan. Oba.

Međutim, u srpskom jeziku obično postoji jedan oblik glagola koji označava završenu radnju, a drugi onu koja i dalje traje, te postoji težnja da se napravi razlika i u ovom slučaju tako da: ručati i večerati označavaju radnju koja je završena, a ručavati i večeravati nesvršenu radnju.

Ako smišljate jelo za ručak, preporučujemo ovaj recept, a za večeru salatu.

Marija-RadovicMarija Radović je radila kao voditelj jutarnjeg programa na Radio Beogradu 202, zatim kao profesorka u srednjoj školi, ali je ljubav prema lektorskom poslu prevagnula. Sada sarađuje sa mnogo divnih ljudi koji pišu tekstove iz različitih oblasti. Odgovara na pitanja i piše o jezičkim nedoumicama na svom sajtu karakter.rs

 

 

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Ručati, večerati – by Marija Radović

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.