Vareniki su vrsta punjenih knedli. To su, u stvari, okruglice od beskvasnog testa u obliku kvadrata ili polumeseca, punjene s pire krompirom, kiselim kupusom, sirom, kupusom, mesom, tvrdo kuhanim jajima ili kombinacijom njih. Mogu biti punjenje i voćem. Vareniki su vrlo popularne u Ukrajini i Rusiji.
Jelo se priprema tako da se punjenje omota s testom te kuva nekoliko minuta, a zatim se prelije maslacem ili uljem. Naziv vareniki jednostavno znači “kuvana stvar” od pridjeva varenyy.
SIROMAŠNO JELO KOJE JE OSVOJILO SVET. Čuveni vareniki na vašoj trpezi
Vareniki, sastojci:
- 3 šolje brašna
- 1 šolja vode
- 1/2 kašičice soli
- 2-3 kašike suncokretovog ulja
- 500 g zamrznutih višanja bez koštica
- 200 g šećera
- 2-3 kašičice pšeničnog brašna
- po potrebi ulje
Vareniki priprema:
- Odmrznite višnje i odvojite sok na stranu. Višnjama dodajte šećer i pšenično brašno. Ostavite po strani.
- Pomešajte brašno sa mlakom vodom, solju i suncokretovim uljem i umesite testo.
- Premestite testo u činiju, prekrijte platnenom krpom i ostavite da odstoji 1 sat.
- Rastanjite testo na debljinu od oko 2 mm i isecite ga na male krugove.
- Stavite fil u sredinu svakog kru, savijte testo preko fila i stisnite ivice da biste ih zatvorili.
- Pustite vodu da proključa, stavite varenike u nju. Kuvajte ih dok se ne podignu na površinu vode.
- Poslužite varenike na tanjiru, sa maslacem, pavlakom i šećerom.
Verica Poznanović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!