Vareniki – Verica Poznanović

Vareniki su vrsta punjenih knedli. To su, u stvari, okruglice od beskvasnog testa u obliku kvadrata ili polumeseca, punjene s pire krompirom, kiselim kupusom, sirom, kupusom, mesom, tvrdo kuhanim jajima ili kombinacijom njih. Mogu biti punjenje i voćem. Vareniki su vrlo popularne u Ukrajini i Rusiji.

Jelo se priprema tako da se punjenje omota s testom te kuva nekoliko minuta, a zatim se prelije maslacem ili uljem. Naziv vareniki jednostavno znači „kuvana stvar“ od pridjeva varenyy.

SIROMAŠNO JELO KOJE JE OSVOJILO SVET. Čuveni vareniki na vašoj trpezi

Vareniki, sastojci:

  • 3 šolje brašna
  • 1 šolja vode
  • 1/2 kašičice soli
  • 2-3 kašike suncokretovog ulja
  • 500 g zamrznutih višanja bez koštica
  • 200 g šećera
  • 2-3 kašičice pšeničnog brašna
  • po potrebi ulje

Vareniki priprema:

  • Odmrznite višnje i odvojite sok na stranu. Višnjama dodajte šećer i pšenično brašno. Ostavite po strani.
  • Pomešajte brašno sa mlakom vodom, solju i suncokretovim uljem i umesite testo.
  • Premestite testo u činiju, prekrijte platnenom krpom i ostavite da odstoji 1 sat.
  • Rastanjite testo na debljinu od oko 2 mm i isecite ga na male krugove.
  • Stavite fil u sredinu svakog kru, savijte testo preko fila i stisnite ivice da biste ih zatvorili.
  • Pustite vodu da proključa, stavite varenike u nju. Kuvajte ih dok se ne podignu na površinu vode.
  • Poslužite varenike na tanjiru, sa maslacem, pavlakom i šećerom.

Verica Poznanović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.
Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.