Jošta – tata joj je ogrozd, a mama crna ribizla. Od roditelja je nasledila najbolje osobine – na mamu je lepa, a na tatu krupna. Ove godine sam se prvi put srela sa ovim čarobnim voćem.
Prodavačica mi je rekla da je u pitanju kombinacija ribizle i borovnice i da se zove jošta. Naravno, nisam se tu zaustavila s obzirom da bobice izgledom podsećaju na ogrozd. Ogrozd me asocira na mamine minđuše. A jošta liči na njih. Ispostavilo se da sam u pravu – jošta je kombinacija crne ribizle i ogrozda.
Ukus ne znam da vam objasnim. Nije jakog ukusa kao crna ribizla. Ogrozd joj daje blažu notu.
Jošta bobice, naravno, možete konzumirati i sveže, ali bitno je da su zrele. Kada nisu dovoljno zrele, nemaju tako prijatan ukus.
Od jošte možete pripremati zimnicu poput sokova, slatkog, džemova… Mislim da bi bilo dobro iskombinovati je sa još nekim bobičastim voćem, posebno ako se odlučite za džem. Ja sam izabrala sok.
Sastojci:
- 300 g jošta bobica
- 100 g šećera
- 8 dl vode
Priprema:
- Sjedinite jošta bobice i voće.
- Potom ih izgnječite ili delimično sameljite u nekom procesoru za hranu. Sipajte vodu i kratko prokuvajte.
- Kada se sok ohladi, procedite ga, sipajte u flašu ili bokal i čuvajte u frižideru.
- Ovako pripremljen sok od jošta bobica možete čuvati u frižideru 2-3 dana.
Sok od jošta bobica je prijatnog, nedefinisanog, ukusa. Većina bi rekla da su u soku crne ribizle i još nešto. A to “nešto” je teško definisati.
Napomene:
- Količinu vode možete povećati, po ukusu.
- U sok ne morate dodavati šećer.
- Možete ga zasladiti nekim drugim zaslađivačem.
- Prokuvajte vodu i jošta bobice, a kada procedite dodajte, na primer, med.
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!