Beli jorgovan, hleb od heljde.
Beli jorgovan, hleb od heljde, sastojci:
- 500 g heljdinog brašna,
- kesica suvog kvasca,
- 300 ml mlake vode,
- dve ravne kašičice soli i
- 2 kašike ulja.
Beli jorgovan, hleb od heljde, priprema:
- U veću posudu dodajte suvi kvasac, brašno, mlaku vodu, so i ulje, pa umesite glatko testo. Po potrebi, dodajte malo brašna dok mesite.
- Testo premestite u posudu koju ste prethodno premazali uljiem, prekrijte krpom i ostavite da odstoji oko sat vremena, sve dok duplo ne naraste.
- Naraslo testo prebacite na pobrašnjenu površinu, pa ga ponovo zamesite i na kraju stavite u nauljeni pleh, pa ostavite testo oko 30 minuta da još malo nadođe.
- Pre nego što hleb stavite u rernu, napravite nekoliko rezova nožem po površini.
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 °C, pecite oko 45 minuta, odnosno, sve dok hleb ne dobije lepu zlatkastu boju.
- Izvadite hleb, umotajte ga u krpu i ostavite par minuta da se ohladi.
Verica Poznanović
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!