Home Blog Page 2

Slatko od smokava – Jelena Nikolić

0
Slatko od smokava - Jelena Nikolić - Recepti i Kuvar online
Slatko od smokava - Jelena Nikolić - Recepti i Kuvar online

Slatko od smokava.

Slatko od smokava, sastojci:

  • 1 kg smokava
  • 1 kg šećera
  • 200 ml vode
  • 1 limun

Slatko od smokava, priprema:

  • Smokve dobro oprati, iseći im drščice i čačkalicom svaku bocnuti na nekoliko mesta.
  • Staviti ih u veću šerpu, nasuti vodu i staviti na ringlu. Kad provri, posle dva minuta, vodu prosuti, nasuti hladnu i ponoviti postupak. Isprati smokve hladnom vodom i izvaditi ih u rešetku.
  • Skuvati gust sirup od šećera i vode. Spuštati smokve, jednu po jednu i kuvati na umerenoj temperaturi oko sat vremena. Ne mešati, samo povremeno protresti šerpu.
  • Pred kraj kuvanja, dodati limun isečen na kolutove. Slatko je gotovo kad kašiku sirupa stavite na tacnu, vrhom kašike napravite liniju, a linija ostaje.
  • Skloniti sa ringle, skinuti penu i pokriti mokrom čistom krpom. Ostaviti da odstoji 10-15 sati, da se dobro ohladi na sobnoj temperaturi.
  • Čiste i suve tegle staviti u rernu, uključiti je na 100 C. Posle 30 minuta izvaditi tegle, ostaviti da se skroz ohlade. Sipati slatko i dobro zatvoriti.
  • Uživajte u ukusu!

Smokve za slatko treba da su zrele, a čvrste. Ja slatko kuvam od 2kg smokava.

Jelena Nikolić

Prvobitno objavljeno: 22.10.2019.

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Danijela Paracki samostalna izložba HarmoniJA = knjige

0
Danijela Paracki pozivnica, samostalna izložba HarmoniJA = knjige, foto Branislav Jovanović, grafičko rešenje Danijela Paracki
Danijela Paracki pozivnica, samostalna izložba HarmoniJA = knjige, foto Branislav Jovanović, grafičko rešenje Danijela Paracki

Danijela Paracki, samostalna izložba radova HarmoniJA = knjige, otvara se 17. septembra 2021. u 19 sati, u Rančićevoj kući – galeriji Centra za kulturu Grocka i predstavlja selekciju radova nastalih u dve i po decenije stvaralaštva ove grafičke dizajnerke. U nastavku programa, od 20 časova u ambijentu bašte varoške Rančićeve kuće nastupiće poznati sastav „EJO – Ethno Jazz Orchestra“ u okviru Letnjeg muzičkog programa „Muzička bašta 2021“.

Danijela Paracki pozivnica, samostalna izložba HarmoniJA = knjige, foto Branislav Jovanović, grafičko rešenje Danijela Paracki
Danijela Paracki pozivnica, samostalna izložba HarmoniJA = knjige, foto Branislav Jovanović, grafičko rešenje Danijela Paracki

Danijela Paracki – HamoniJA = knjige – četvrt veka uspešnog rada

Izložene publikacije na specifičan način akcentuju smisao dizajna, naglašavajući da se među neophodnim elementima knjige, kataloga i monografija, dizajn izdvaja kao posebno upečatljiv deo čiji je zadatak da obezbedi kvalitetnu komunikaciju između čitaoca i teksta. Prateći najviše standarde dizanerske prakse, Danijela Paracki nam izborom ponuđenih radova na ovoj izložbi omogućava neposredno sagledavanje značaja uspešne saradnje dizajnera sa autorom teksta i urednikom knjige. Upravo ta komunikacija i saradnja pruža čvrstu povezanost pisanog sadržaja i vizuelnog utiska koji su preduslov nastanka dobre knjige.

Ime Danijele Paracki zauzima istaknuto mesto među onima koji se bave grafičkom opremom knjige. Autor je dizajna gotovo 200 publikacija i raznovrsnog grafičkog materijala za Narodni muzej u Beogradu, Muzej primenjene umetnosti, Galeriju SANU, Muzej Nikole Tesle, Arheološki institut u Beogradu, Muzej nauke i tehnike, Francuski institut u Srbiji, Kreativni centar i druge institucije i izdavačke kuće. Kreirala je vizuelni identitet većeg broja značajnih muzejskih postavki u Beogradu.

Danijela Paracki – kratka biografija

Danijela Paracki rođena je u Aranđelovcu, osnovnu školu „Nada Purić“ završila je u Valjevu, a Školu za industrijsko oblikovanje proizvoda, smer – dizajn ambalaže u Beogradu, gde i živi od 1987. godine.

Na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu diplomirala je 1996. godine u klasi profesora Bogdana Kršića odsek Grafika knjige. Nastavila je postdiplomske studije kod istog profesora, a 1998. završila specijalizaciju na Fakultetu primenjenih umetnosti (Ecole des Arts Appliques) u Ženevi.

Vlasnica je Plakete za za najbolji diplomski projekat na izložbi „Diploma ’96“ za rad iz predmeta – Pismo, kod prof. Aleksandra Dodiga (pet kaligrafskih svitaka „Soneti“ – William Shakespeare), Pohvale Stručnog kolegijuma Muzeja primenjene umetnosti za dizajn kataloga „Moda u Beogradu 1918–1941“ na 33. Majskoj izložbi, održanoj u Beogradu 2001. godine, i Specijalnog priznanja ULUPUDS-a za dizajn kataloga „Primenjena umetnost i Beograd 1918–1941“ na 44. Majskoj izložbi, održanoj u Beogradu 2012. godine.

Tokom 2018. godine, Danijela je izabrana u Umetnički savet ULUPUDS-a. 2018. i 2019. godine, bila je član žirija za dodelu nagrade ULUPUDS-a na Sajmu knjiga u Beogradu. Žiri za nagrade 52. Majske izložbe ULUPUDS-a (Umetnički) prevrat je 30.10.2020. godine dodelio 11 nagrada, a jednu od tri pohvale je dobila Danijela Paracki za Otisak vremena.

Prethodna samostalna izložba „Prostor knjige“ održana je u maloj galeriji ULUPUDS-a u Beogradu od 5. do 14. septembra 2016. godine.

U okviru izložbe „Prostor knjige“ bila su predstavljena reprezentativna ostvarenja iz njenog bogatog dizajnerskog opusa – knjigama koje su nastajale od 1996. godine. Izložene publikacije ukazuju na to da je reč o autoru koji ume da odgovori na različite izazove i zahteve, ali i da istovremeno zadrži autonomnost dizajnerske struke i ispolji vlastiti kreativni potencijal. One su nastajale u interakciji – u kreativnom dijalogu sa autorima teksta – a odlikuje ih visok estetski nivo grafičkih i tipografskih rešenja, koja diskretno ali nepogrešivo prate i upotpunjuju osnovnu ideju sadržine. Monografije posvećene Olgi Jevrić, Lazaru Trifunoviću, Petru Omčikusu, Bati Mihailoviću, Nikoli Tesli, katalozi izložbi Moda u Beogradu 1918-1941, Primenjena umetnost i Beograd 1918-1941, Sava Rakočević – slike i crteži, Konstantin Veliki i Milanski edikt 313, Rubensovi krugovi, problemske studije Gamzigrad – Felix Romuliana, Beogradska tvrđava, Gradska keramika Beograda, Pokloni Sofije i Milojka Dunjića i druge publikacije koje je dizajnirala Danijela Paracki u domaćoj su sredini retki i svetli primeri inventivnosti grafičke opreme i visokoprofesionalnog odnosa dizajnera prema štivu koje vizuelno oblikuje. Proistekao iz istinskog razumevanja problematike teksta i kritičkog promišljanja o raspoloživom ilustrativnom materijalu, grafički dizajn Danijele Paracki izdvaja se kao paradigma, estetički i etički uzor, i tako se interpolira u tkivo širih društvenih odgovornosti. Zahvaljujući tome, Danijela Paracki je tokom svoje dvadeset godina duge karijere stekla status respektabilnog saradnika mnogih institucija nauke, kulture i umetnosti u Beogradu, kao što su Arheološki institut i Galerija SANU, Narodni muzej u Beogradu, Muzej primenjenih umetnosti, Muzej nauke i tehnike, Muzej Nikole Tesle, Pedagoški muzej, Muzej grada Beograda, Francuski kulturni centar i druge. (Izvor: Univerzitet Singidunum)

Danijela Paracki je, između ostalog, dizajnirala knjigu Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje i član je Saveta Festivala Testival.

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Gomboce – Jelica Podraščanin

0
Gomboce - Jelica Podraščanin - Recepti i Kuvar online
Gomboce - Jelica Podraščanin - Recepti i Kuvar online

Gomboce.

Gomboce, sastojci:

  • 500 gr krompira,
  • 2 jajeta,
  • 400 gr brašna i malo više.

Od voća:

  • šljive očišćene od koštica oko 30 komada

Za uvijanje:

  • 250 gr prezli,
  • 7 kašika kristal šećera.

Gomboce, priprema:

  • Krompir očistiti i iseći na kocke i skuvati.
  • Kuvani krompir ocediti i izgnječiti kao za pire.
  • Dodati kašiku masti ili ulja, malo posoliti i izmešati.
  • Ostaviti krompir pire da se ohladi.
  • U ohlađen krompir dodati 2 jajeta i brašno da se zamesi testo.
  • Uzeti lopticu testa i rastanjiti. U sredinu staviti šljivu ili kajsiju i napraviti knedlu. Pri pravljenju knedli, loptice i ruke posipati brašnom kako se ne bi lepile. Ponavljati dok se testo ne potroši.
  • U veću šerpu sipati vodu, sipati jednu kašiku soli i ostaviti da provri.
  • U prokuvanu vodu staviti knedle i kad ponovo prokuva, kuvati još oko 5 minuta i vaditi ih u prezlu, pomešanu sa šećerom i uviti.
  • Prezla može i da se proprži na masti ili ulju i kad se ohladi, da ce doda šećer i izmeša, ili samo da se pomeša prezla i šećer, već kako ko voli.

Jelica Podraščanin

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

TESTIVAL – GDE TESTO DIŠE I MIRIŠE!

0
TESTIVAL – GDE TESTO DIŠE I MIRIŠE! - 09. i 10.10.2021., Dorćol Platz
TESTIVAL – GDE TESTO DIŠE I MIRIŠE! - 09. i 10.10.2021., Dorćol Platz

Treći Festival testa, testenine i hleba TESTIVAL, biće održan u Dorćol Platz-u u subotu i nedelju 09.10. i 10.10.2021.

Na trećem po redu TESTIVALU, u saradnji sa Dorćol Plaz-om, Udruženje Testival, partnerski organizuje treći TESTIVAL 2021 sa izuzetnim programom. Posetioci će, tokom dva festivalska dana, moći da vide ponudu sa akcijskim cenama preko 30 izlagača i prisustvuju na više od 6 radionica sa degustacijom! Vanilice su osnovna tema Festivala Testival 2021 #3.

Nakon dva uspešno održana TESTIVALA u jako teškim uslovima u 2020. godini (prolećni i jesenji), i nakon nemogućnosti organizovanja prolećnog Testivala u 2021., Testival se vraća, u svom do sada trećem izdanju ovog oktobra!

U još uvek nepovoljnoj situaciji, TESTIVAL će se ponovo održati, sa namerom da organizacija ponovo protekne na najprofesionalniji mogući način, uz poštovanje svih neophodnih mera, od strane svih prisutnih na događaju: organizatora, izlagača i gostiju. Do sada je upravo to, pored testa, testenine i hleba, bio jedan od zaštitnih znakova ovog događaja, i svesno će biti truda da se ti rezultati ponove, pa čak i unaprede, kako bi se gosti osećali što prijatnije moguće kada dođu na događaj.

Ovoga puta, tema Testivala biće VANILICE, uz naravno, redovne radionice i show-cooking program i predavanja o hrani, koji su ispunjavali dragoceno vreme svakog od dosadašnjih Testivala. Tako da, dođite drugog vikenda oktobra, 09. i 10., da zajedno učestvujemo u ovom događaju!

A „hrana je najbolji lek”! – pisao je krajem 19. veka prosvetitelj i narodni lekar Vasa Pelagić, i dodaje: “od dobre hrane zavisi blagostanje i zdravlje naroda. Samo sit čovek može da misli pravilno i da radi uredno i dovoljno.“

TESTIVAL Fejsbuk stranica: https://www.facebook.com/FestivalTestival

TESTIVAL Instagram: https://instagram.com/festivaltestival

TESTIVAL YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjSisT1pPAcvAiV6cH1tOZw

Tema Festivala TESTIVAL 2021 #3, OKTOBAR: VANILICE

 Radno vreme Festivala testa, testenina i hleba TESTIVAL biće od 11.00 h do 19.00 h u subotu i nedelju, 09.10. i 10.10.2021. Ceremonija otvaranja je u subotu od 12.00 h.

 Cena jednodnevne ulaznice je 200 dinara. Ulaznice će biti dostupne na ulazu u Dorćol Platz.

 Svečana dodela nagrada za najboljeg izlagača festivala i za najbolji proizvod festivala, biće održana u nedelju, 10. oktobra od 16.00 h.

 Napomena: u slučaju da, zbog nepovoljne epidemiološke situacije, ne bude moguće održavanje Festivala testa, testenine i hleba TESTIVAL 09.10. i 10.10.2021., Udruženje TESTIVAL, će organizovati virtuelni Festival TESTIVAL 2021 #3, preko Fejsbuk i YouTube platformi.

Sve detalje možete pronaći na sajtu Festivala TESTIVAL, kliknite ovde >>>

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Lovačka salata – Jelica Podraščanin

0
Lovačka salata - Jelica Podraščanin - Recepti i Kuvar online
Lovačka salata - Jelica Podraščanin - Recepti i Kuvar online

Lovačka salata.

Lovačka salata, sastojci:

  • 6 kg paprike crvene roge ili babure,
  • 6 kg paradajza,
  • 1 glavica belog luka,
  • 2 dl suncokretovog ulja,
  • 2 dl sirćeta,
  • 3 supene kašike soli,
  • 4 supene kašike šećera,
  • veza peršunovog lista i celerovog lista,
  • 1 glavica belog luka,
  • 1 kesica konzervansa (5 g)

Lovačka salata, priprema:

  • Paradajz popariti vrelom vodom i oljuštiti, iseći na komade i staviti u šerpu da se kuva oko pola sata tj. da postane čorba.
  • Paprike oprati i iseći na rezance i staviti u paradajz da se kuvaju.
  • Kuvati dok se ne zgusne potom dodati: ulje, iseckan beli luk, iseckan peršunov i celerov listlist, so, šećer, sirće i konzervans. Kuvati još oko 10 minuta, a potom sipati u tegle.
  • Zatvorene tegle pretrpati kao paradajz.
  • Ova salata može da se koristi uz pečenje, kao namaz na hleb, umesto kečapa na pizi, kao preliv preko špageta..

Jelica Podraščanin

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Svetski dan knedli, 08.09.2021.

0

U sredu 08. septembra 2021. godine, po drugi put zaredom, biće obeležen Svetski dan knedli. Kako biste na najbolji mogući način proslavili Svetski dan knedli, donosimo vam recept izvučen iz kuvara baka Nade!

Kraj avgusta i početak septembra donosi nam sveže šljive na pijacama, kao i novi rod svežeg krompira. To je ujedno i period kada se najčešće pretražuju recepti za pripremu domaćih knedli, a 8. septembar je dan kada ova tradicionalna poslastica slavi svoj Svetski dan.

Kako ne biste morali da pretražujete internet, a u susret Svetskom danu knedli, mi vam donosimo recept izvučen iz zbirke recepata baka Nade.

Recept za pripremu knedli:

  • 1,4 kg krompir pirea
  • 0,4 kg mekog brašna
  • 1 kg šljiva
  • 75 g putera
  • 2 jajeta
  • 40 g vanilin šećera
  • 500 g prezli

Opran krompir u ljusci stavite da se kuva. Znaćete da je krompir skuvan kada ljuska počne da puca ili kada viljuškom možete lako da doprete do sredine krtole. Kako bi sav krompir bio jednako skuvan, birajte krtole jednake veličine.

Skuvan krompir oljuštite dok je vruć, izgnječite ga ručno i vodite računa da ostanu mali komadići krompira. Kada budete pri kraju procesa gnječenja, u masu dodajte puter kako bi se istopio.

Izvadite krompir i postavite ga na ravnu površinu kako biste zamesili testo.

Dodajte dva jajeta i vanilin šećer, dok brašno dodajete postepeno, do trenutka kada testo prestaje da se lepi za ruke.

Nakon što ste zamesili testo, ostavite ga na gomili, a za svaku knedlu uzimajte po 60 grama testa. Pritisnite ga rukama kako biste napravili mesto za šljivu, a zatim obmotajte šljivu sa svih strana i zavrtite par krugova kako testo ne bi imalo rupa. Zamotane knedle slažite na pleh koji ste posuli brašnom kako se knedle ne bi zalepile.

U slučaju da želite slađe knedle, iz šljiva možete da izvadite koštice i dodate po kockicu šećera.

U tiganju istopite puter i dodajte prezlu. Pržite je na puteru dok ne dobije lepu smeđu boju, a vodite računa da se ne preprži.

Zamotane knedle, spuštajte u ključalu vodu po par komada u isto vreme. Nakon što se knedle podignu sa dna šerpe na površinu, ostavite ih još 2 minuta u ključaloj vodi, nakon čega ih vadite. Blago ih procedite i stavite ih u tiganj sa prezlom. Pospite knedle prezlom sa svih strana.

Vaše jelo je spremno, poslužite ga sa šećerom u posudi pored ili pekmezom.

Okupite porodicu i prijatelje, uživajte, a vaše pripremljene knedle podelite na društvenim mrežama uz #svetskidanknedli i #worldknodelday

Ko je sve obožavao knedle?

Nikola Tesla – iz knjige „Jelovnik Nikole Tesle u 60 priča“ autora Predraga Puzića, saznajemo da je slavni naučnik bio sladokusac i da je između ostalog uživao u knedlama koje je pripremala njegova mama Georgina, dok je takođe voleo i češke knedle sa bešamel sosom i sitno seckanim bademom.

Mocart – slavni kompozitor knedle od džigerice sa kiselim kupusom i crnim pivom.

Car Ferdinand I – Austrougarski car koji je ostao upamćen po izreci: „Ja sam car i hoću knedle!“. Nije ga zanimalo koje je godišnje doba u pitanju, kada je želeo knedle morao je da ih dobije.

Zeleni Zub (kultni filmski lik) – Omiljena hrana Zelenog Zuba su sarma i knedle.

Zašto 08.09.?

Tri simbolike se nalaze u ovom datumu.

  1. Kraj avgusta je vreme kada šljive sazrevaju pa se septembar generalno može smatrati mesecom knedli.
  2. Sve je lepše u paru! Dve knedle jedna do druge imaju oblik broja 8.
  3. Kada se broj 8 postavi u horizontalni položaj dobijamo znak za beskonačnost. Knedle su se održale u svom izvornom obliku preko 2.000 godina, a to je dobar pokazatelj da ova tradicija može da traje beskonačno dugo.

Kako možete da proslavite Svetski dan knedli?

  1. Jedan od najboljih načina jeste da ih pripremite po receptu vaših mama ili baka kod kuće.
  2. Jednostavniji način, ali svakako podjednako dobar jeste da knedle nabavite u specijalizovanoj prodavnici knedli ili u obližnjoj prodavnici gde ih možete pronaći u smrznutom obliku.
  3. Okupite porodicu ili prijatelje i zajedno uživate uz knedle.
  4. Podelite fotografiju knedli na društvenim mrežama uz #svetskidanknedli ili #worldknodelday

Saopštenje za medije: Ferdinand knedle, Nikola Nedeljković

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Konkurs za najbolji recept 2021. godine – najbolji salčići Srbije!

0
Konkurs za najbolji recept 2021. godine - najbolji salčići Srbije!
Konkurs za najbolji recept 2021. godine - najbolji salčići Srbije!

Salčići, srpski kroasan! Počevši od 01.09.2021. pa sve do 31.12.2021. šaljite vaše recepte, koji će konkurisati za zvanje NAJBOLJI SALČIĆI SRBIJE.

Za sve koji ne znaju, SALČIĆI su desert, slatke kiflice sa pekmezom, od lisnatog testa, umešenog sa svinjskim salom, karakterističan za srpsku kuhinju.

Salčići se prave kao lisnato testo, ali, umesto klasičnih masnoća kao što su puter ili ulje, koje se koriste za izradu lisnatog testa, koristi se svinjsko salo, što salčićima daje karakterističnu bogatu aromu. Za pripremu ove poslastice, koristi se salo u izvornom čvrstom obliku, a ne topljena svinjska mast. Pojednostavljeno: ono se melje, pa se razmazuje između slojeva testa i tako se dobija lisnati karakter kiflica, koje se filuju pekmezom. Ovaj specijalitet srpske kuhinje, mnogi nazivaju srpskim kroasanom.

NAJBOLJI SALČIĆI SRBIJE

Konkurs je deo našeg tradicionalnog izbora za najbolji recept godine, koji organizujemo osmi put za redom. Ovaj put – tema su SALČIĆI! Što ih pravite tradicionalnije, što tradicionalniji recept koristite, to je bolje – dobićete višu ocenu. 

Deset najboljih recepata za SALČIĆE, po izboru uredništva Recepti i Kuvar online, naći će se u superfinalu na prolećnom Festivalu TESTIVAL, početkom sledeće godine, gde će stručni žiri odlučiti koji su stvarno najbolji!

Analiziraće se sve što bude dostupno uredništvu i žiriju: broj lajkova na Fejsbuk stranici Recepti i Kuvar online, broj deljenja na Fejsbuk stranici Recepti i Kuvar online, broj deljenja na stranici samog recepta, broj lajkova na Instagram stranici Recepti i Kuvar online… a najvažnije će biti: ocene žirija na licu mesta – prezentacija i ukus.

PROČITAJ: Ivan Ivanović o Festivalu testa Testival

Imate još dovoljno vremena, pripremite svoje najbolje SALČIĆE, napravite dobru fotografiju i pošaljite nam na mail info[at]recepti-kuvar.rs. Čekaju vas vredni pokloni!

USLOVI ZA UČESTVOVANJE

PROČITAJTE USLOVE KONKURSA ZA NAJBOLJI RECEPT GODINE >>>

PROČITAJTE USLOVE KORIŠĆENJA PORTALA RECEPTI I KUVAR ONLINE >>>

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Fish Fest 2021 PROGRAM

0
Fish Fest 2021 konferencija za medije, fotograf Belkisa Beka Abdulović
Fish Fest 2021 konferencija za medije, fotograf Belkisa Beka Abdulović

Tradicionalni Fish Fest održava se na keju kod Kule Nebojša (ispred restorana “Vodenica”) od  2. do 5. septembra 2021. godine.

Organizatori Fish Fest 2021 su udruženje „Dunav u srcu”, riblji restoran „Vodenica”, uz podršku Centra beogradskih festivala CEBEF.

Fish Fest 2021 PROGRAM:

ČETVRTAK, 02. septembar – DAN SARAJEVSKE KUHINJE

12:00 – Početak Fish Festa 2021
12:00 – 20:00 – Izlagački deo  – Nautička izložba i promocija plovila NARVAL SRBIJA
– Promocija proizvođača vina, sira, maslinovog ulja, začina, starih zanata, revija starih automobila i predstavljanje turističke ponude Srbije i Beograda.
12:00 – 22:00 – Tradicionalna riblja čorba u kazanima od 100 litara Kuvari restorana „Vodenica“ i Asocijacije šefova kuvara Srbije
12:00 – 22:00 – Cooking Show
– pripremanje i služenje specijaliteta od rečne i morske ribe i mediteranski specijaliteti              – Asocijacija šefova kuvara Srbije, Kulinarska federacija Srbije i gostujući kuvari iz Crne Gore, BiH, Hrvatske i Slovenije
12:00 – 20:00 – Pripremanje sarajevskih pita, bureka i ćevapa pred publikom
– Kuvari iz Sarajeva, Udruženje HORES BiH i Gastrokutak Sarajevo
12:00 – 20:00 – FISH FEST DEČIJI KUTAK – igraonica za decu
18:00 – Zvanično otvaranje manifestacije
18 – 23:00
– MUZIČKI PROGRAM

PETAK 03. SEPTEMBAR – DAN MEDITERANSKIH SPECIJALITETA – Savez kuvara Evropskih i mediteranskih regija iz Splita i Stevo Karapandza

12:00 – Početak
12:00 – 14:00 – Predavanja za mlade kuvare o izabranom jelu za takmičenje
– profesori Visoke hotelijerske škole Beograd i  gosti iz Crne Gore, BiH, Hrvatske i Slovenije
12:00 – 20:00 – Izlagački deo – Nautička izložba i promocija plovila NARVAL SRBIJA – CALIM doo – Promocija proizvođača vina, sira, maslinovog ulja, začina, starih zanata, revija starih automobila i predstavljanje turističke ponude  Beograda.
12:00 – 22:00 – Tradicionalna riblja čorba u kazanima od 100 litara – Kuvari restorana „Vodenica“
12:00 – 20:00 – Mediteranski specijaliteti u šerpi od 100l  – SKMER- Savez kuvara Evropskih i mediteranskih regija iz Splita , Stevo Karapandza i Asocijacija šefova kuvara Srbije, Kulinarska federacija Srbije i gostujući kuvari
12:00 – 22:00 – Cooking Show – Pripremanje i služenje specijaliteta od rečne i morske ribe (i mediteranski specijaliteti)  – Asocijacija šefova kuvara Srbije, Kulinarska federacija Srbije i gostujući kuvari iz Crne Gore, BiH, Hrvatske i Slovenije zadata jela u kotlićima
12:00 – 20:00 – FISH FEST DEČIJI KUTAK  igraonica za decu
18:00 – 23:00 –
MUZIČKI PROGRAM

Fish Fest 2021 konferencija za medije, fotograf Belkisa Beka Abdulović
Fish Fest 2021, fotograf Belkisa Beka Abdulović

SUBOTA 4. SEPTEMBAR – TAKMIČENJE MLADIH KUVARA

10:00 – Početak
11:00 – 12:00 – Predavanja za mlade kuvare o izabranom jelu za takmičenje
Profesori  Visoke hotelijerske škole Beograd i gosti iz Crne Gore, BiH, Hrvatske i Slovenije
10:00 – 20:00 – Izlagački deo  – Nautička izložba i promocija plovila NARVAL SRBIJA – CALIM doo, promocija proizvođača vina, sira, maslinovog ulja, začina, starih zanata, revija starih automobila i predstavljanje turističke ponude Srbije i Beograda.
10:00 – 22:00 – Tradicionalna riblja čorba u kazanima od 100l – Kuvari restorana „Vodenica“ i majstor Ivan Terek iz Sombora

10:00 – 22:00 – Cooking Show Pripremanje i služenje specijaliteta od rečne i morske ribe (i mediteranski specijaliteti) Asocijacija šefova kuvara Srbije, Kulinarska federacija Srbije i gostujući kuvari iz Crne Gore, BiH, Hrvatske i Slovenije
16:00 – 18:00 – Takmičenje mladih kuvara – Zadata jela u kotlićima
10:00 – 20:00 –  FISH FEST DEČIJI KUTAK igraonica za decu
19:00 – Proglašenje pobednika – Dodela pehara za mlade kuvare
18:00 – 23:00 – MUZIČKI PROGRAM

NEDELJA 5. SEPTEMBAR – TAKMIČENJE U KUVANJU RIBLJE ČORBE PROFESIONALCI

10:00 – Početak
10:00 – 20:00 – Nautička izložba i promocija plovila NARVAL SRBIJA – CALIM doo
– Promocija proizvođača vina, sira, maslinovog ulja, začina, starih zanata, revija starih automobila i predstavljanje turističke ponude Srbije i Beograda.
10:00 – 22:00 – Tradicionalna riblja čorba u kazanima od 100 l – Kuvari restorana “Vodenica” i majstor Ivan Terek iz Sombora
– Asocijacija šefova kuvara Srbije, Kulinarska federacija Srbije i gostujući kuvari
10:00 – 22:00 – Cooking Show – Pripremanje i služenje specijaliteta od rečne i morske ribe (i mediteranski specijaliteti)
Asocijacija šefova kuvara Srbije, Kulinarska federacija Srbije i gostujući kuvari iz Crne Gore, BiH, Hrvatske i Slovenije
16:00 – 18:00 – Takmičenje kuvara profesionalaca – Pozivno takmičenje u kuvanju riblje čorbe
14:00 – 20:00 FISH FEST DEČIJI KUTAK – igraonica za decu
19:00 Proglašenje pobednika – Dodela pehara i nagrada u kuvanju riblje čorbe
18:00 – 23:00 – MUZIČKI PROGRAM
23:00 – Zatvaranje Fish Festa 2021                                                                 

*Organizator zadržava pravo promene programa do početka manifestacije.

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

FISH FEST 2021 od 2. do 5. septembra kod Kule Nebojša

0
Đordje živanović, Stambol Gestamov, Damir Handanović, Fish Fest 2021, fotograf Belkisa Beka Abdulović
Đordje živanović, Stambol Gestamov, Damir Handanović, Fish Fest 2021, fotograf Belkisa Beka Abdulović

Tradicionalni Fish Fest 2021 održava se na keju kod Kule Nebojša (ispred restorana “Vodenica”) od  2. do 5. septembra 2021. godine.  Gastronomsku kulturno-zabavnu manifestaciju Fish Fest 2021 najavili su na uvodnom događaju Damir Handanović, vršilac dužnosti direktora Centra beogradskih festivala – CEBEF, Stambol Geštamov – uvaženi šef kuhinje, član Asocijacije šefova-kuvara Srbije i Kulinarske asocijacije Srbije i Đorđe Živanović – predsednik udruženja „Dunav u srcu“ i predstavnik Fish Festa.

Damir Handanović, Fish Fest 2021 konferencija za medije, fotograf Belkisa Beka Abdulović
Damir Handanović, Fish Fest 2021 konferencija za medije, fotograf Belkisa Beka Abdulović
Đorđe Živanović, Fish Fest 2021 konferencija za medije, fotograf Belkisa Beka Abdulović
Đorđe Živanović, Fish Fest 2021 konferencija za medije, fotograf Belkisa Beka Abdulović
Stambol Geštamov, Fish Fest 2021 konferencija za medije, fotograf Belkisa Beka Abdulović
Stambol Geštamov, Fish Fest 2021 konferencija za medije, fotograf Belkisa Beka Abdulović

Posetioce tokom četiri dana manifestacije očekuju: riblji i mediteranski specijaliteti, tradicionalna riblja čorba u kazanima od 100 litara koju će spremati kuvari restorana „Vodenica“ i Asocijacije šefova kuvara Srbije; gostovanja poznatih kuvara iz Srbije i regiona; proizvođači vina, sireva, soseva, maslinovog ulja, začina, starih zanata; takmičenje mladih kuvara, zatim poseban Dan sarajevske kuhinje uz pripremanje sarajevskih pita, bureka i ćevapa pred publikom, a pored toga biće priređena i nautička izložba i promocija plovila NARVAL SRBIJA , kao i FISH FEST DEČIJI KUTAK  uz animacije za decu i muzički program.  U četvrtak i petak program počinje u 12 časova, a za vikend program će početi u 10 časova pre podne. Ulaz je besplatan.

Specijalni gosti Fish Festa biće čuveni kuvar Stevo Karapandža i Savez kuvara Evropskih i mediteranskih regija iz Splita.

Fish Fest će sadržati i stručni deo programa, predavanja za mlade kuvare profesora Visoke hotelijerske škole Beograd uz goste iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije.

Organizatori Fish Fest 2021 su udruženje „Dunav u srcu”, riblji restoran „Vodenica”, uz podršku Centra beogradskih festivala CEBEF.

FOTO GALERIJA FISH FEST 2021 KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Izvor: Fish Fest, CEBEF, agencija ProPR

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Musaka sa tikvicama – Jelica Podraščanin

0
Musaka sa tikvicama - Jelica Podraščanin - Recepti i Kuvar online
Musaka sa tikvicama - Jelica Podraščanin - Recepti i Kuvar online

Musaka sa tikvicama.

Musaka sa tikvicama, sastojci:

Za pohovanje:

  • 3 veće mlade tikvice,
  • 2 jajeta,
  • brašno,
  • mast ili ulje

Za fil:

  • mast ili ulje,
  • 500 gr mlevenog svinjskog mesa,
  • glavica crnog luka, isečenog na kockice,
  • soli i bibera po ukusu,
  • pola vezice peršunovog lista.

Za preliv:

  • 4 dl jogurta,
  • 1 kašika griza,
  • 1 jaje i
  • soli po ukusu.

Za mazanje pleha:

  • mast ili ulje i
  • nekolikoko kašika prezli, za posipanje pleha.

Musaka sa tikvicama, priprema:

  • Tikvice oljuštiti i iseći za pohovanje na kolutove ili uzduž, posoliti i ostaviti da odstoje, da puste vodu.
  • Ocediti ih i ispohovati tako što se jaja umute viljuškom i u njih se umaču komadi tikvica, koji su prvo uvijeni u brašno sa obe strane i stave u dobro zagrejano ulje ili mast.
  • Peći da porumene.
  • U posudu stavti malo masti i crni luk isečen na kockice i malo propržiti i u to dodati mleveno meso i dinstati, ako je potrebno dodati malo vode.
  • Kada je meso dinstano, dodati soli i bibera po ukusu i seckani peršunov list i izmešati.
  • U posudi napraviti preliv od jugurta, griza, jajeta i soli.
  • Uzeti pleh u koji će se slagati musaka, namazati ga sa mašću ili uljem i posuti prezlom.
  • Ređati pohovane tikvice i preliti ih filom i jednom trećinom preliva od jogurta.
  • Poređati drugi sloj pohovanih tikvica i preliti ostatkom preliva od jogurta.
  • Peći na 200 stepeni oko 35 minuta, tj. da porumeni.

Jelica Podraščanin

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Pratite nas:

77,322FansLike
1,635FollowersFollow
1,989FollowersFollow
1,800SubscribersSubscribe