Home Blog Page 2

Sirnica

Sirnica, sastojci:

  • 3 jajeta,
  • 1 čaša ulja,
  • 500 g sitnoga sira,
  • 2 dl kisele pavlake,
  • soli po ukusu,
  • 2 dl jogurta
  • 1/2 kockice kvasca ili jedna kesica suvog kvasca i brašna toliko da smesa ne bude ni mnogo gusta ni retka,
  • brašna, oko 500 g ja stavim.

Sirnica, priprema:

  • Umutiti jaja, dodati pavlaku, sir, jogurt, so, ulje, kvasac i na kraju brašno.
  • Sve dobro izmešati.
  • Podmazati tepsiju, izručiti smesu i peći u zagrejanoj rerni dok lepo ne porumeni.

Uskršnji kuglof

Uskršnji kuglof, sastojci:

Za testo:

  • 120 g maslaca
  • 250 g šećera u prahu
  • 300 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 4 jajeta
  • 50 g čokolade za kuvanje
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 125 ml mleka

I još:

  • po potrebi šećer u prahu
  • po potrebi čokolada za kuvanje

Uskršnji kuglof, priprema:

  • Odvojiti belanca od žumanaca.
  • Mikserom umutiti maslac, dodati žumanca, šećer u prahu, vanilin šećer i dobro umutiti mikserom.
  • Uliti mleko, mutiti mikserom, zatim dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i dobro umutiti mikserom.
  • Zasebno umutiti belanca u čvrst sneg, pa postepeno dodavati u smesu od žumanaca i lagano izmešati špatulom kako bi se svi sastojci sjedinili.
  • Kalup za kuglof premazati uljem, posuti brašnom i rasporediti trećinu smese.
  • Preostalu smesu prepoloviti, pa u jedan deo dodati otopljenu čokoladu i izmešati špatulom, a drugi deo ostaviti takav kakav jeste (žut).
  • Čokoladnu smesu naneti preko smese u kalupu te preko nje rasporediti žutu smesu.
  • Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta.
  • Pečen kuglof izvaditi iz rerne, ostaviti da se prohladi te izručiti na tacnu.
  • Posuti šećerom u prahu, dekorisati rendanom čokoladom i po sredini kuglofa staviti čokoladnog zeku i kuglof je spreman.

Komentar: u zdravlju i sreći Uskrs dočekali i sa svojim najdražima proslavili. HRISTOS VASKRSE!

Vreme pripreme: 50 minuta
Broj porcija: 8
Stepen težine pripreme: lako se priprema
Mrsno jelo

Uskršnja pamuk pogača – Vesna Pavlović

Uskršnja pamuk pogača.

Uskršnja pamuk pogača, sastojci:

Za testo:

  • 250 ml mleka
  • 25 g svežeg kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 jaje
  • 100 ml ulja
  • 1 kašika alkoholnog sirćeta
  • 600 g brašna
  • 1 kašičica soli

I još:

  • 1 žumance
  • 1 kašika mleka
  • po potrebi susam
  • po potrebi ulje

Uskršnja pamuk pogača, priprema:

  • U mlako mleko dodati izmrvljen kvasac, šećer, 1 kašiku brašna, izmešati i ostaviti da odstoji 5 minuta.
  • Dodati jaje, ulje, sirće i izmešati.
  • Postepeno dodavati brašno, umešati so i zamesiti mekše testo.
  • Prekriti providnom prijanjajućom folijom i ostaviti da odstoji 20 minuta.
  • Nadošlo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu, podeliti na 3 dela, premesiti i formirati jufkice.
  • Dve jufkice razviti, premazati uljem, urolati i spojiti obe rolnice formirajući pletenicu te uviti i spojiti krajeve.
  • Treću jufkicu razviti, premazati uljem, zaseći sa jedne strane (dužu stranu testa) do pola te urolati (sa uže strane).
  • Kalup obložiti pek-papirom i staviti pletenicu, a po sredini staviti treći deo koji je urolan, pa isprepletan (formirati kao ružu).
  • Po sredini napraviti udubljenje.
  • Od alu-folije formirati deo koji je veličine jajeta i staviti u udubljenje.
  • Žumance i mleko razmutiti viljuškom, premazati pogaču i posuti susamom.
  • Ostaviti da odstoji 20 minuta.
  • Peći u dobro zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30 minuta (po potrebi smanjiti temperaturu kako pogača ne bi gorela).
  • Pečenu pogaču izvaditi iz rerne, ostaviti da se prohladi te izručiti iz kalupa.
  • Ukloniti foliju, pa na njeno mesto staviti farbano uskršnje jaje.

Komentar: pogača je mekana kao pamuk, a ukus joj je neodoljiv. Srećan Uskrs. Hristos vaskrse!

Vreme pripreme: 110 minuta
Broj porcija: 6
Stepen težine pripreme: lako se priprema
Mrsno jelo

Vesna Pavlović

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Hleb sa cvetovima bagrema – Verica Poznanović

Hleb sa cvetovima bagrema, nije običan, napravljen je svetovima bagrema, a cvetovi bagrema su lekoviti, čine čuda za organizam, ali mu je zato kora otrovna.

Cvet bagrema je odličan za naše zdravlje, a cveta od aprila do kraja maja, te je sad idealno vreme da uberete nekoliko dragocenih cvetova.

Hleb sa cvetovima bagrema, sastojci:

  • pola kockice kvasca,
  • 1 kašičica soli,
  • 1 kašičica šećera,
  • 500 g brašna,
  • 10 cvetova bagrema.

Hleb sa cvetovima bagrema, priprema:

  • Kvasac razmutiti sa malo mlake vode, šećerom i malo brašna pa ostaviti da nadođe.
  • U vanglu nasuti brašno, nadošli kvasac, cvetove bagrema i so.
  • Vode dodati toliko da dobijete srednje gusto testo, mesiti dok ne počne da se odvaja i ne lepi za prste, ako treba dodajte jos brašna.
  • Ostaviti testo da naraste.
  • Premesite, oblikujte hleb, isecite ga nožem na par mesta.
  • Hleb u zagrejanoj rerni pecite na 200 stepeni.
  • Pečen hleb poprskati vodom uviti u krpu i ostaviti da se ohladi.

Verica Poznanović

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Beli jorgovan – Verica Poznanović

Beli jorgovan, hleb od heljde.

Beli jorgovan, hleb od heljde, sastojci:

  • 500 g heljdinog brašna,
  • kesica suvog kvasca,
  • 300 ml mlake vode,
  • dve ravne kašičice soli i
  • 2 kašike ulja.

Beli jorgovan, hleb od heljde, priprema:

  • U veću posudu dodajte suvi kvasac, brašno, mlaku vodu, so i ulje, pa umesite glatko testo. Po potrebi, dodajte malo brašna dok mesite.
  • Testo premestite u posudu koju ste prethodno premazali uljiem, prekrijte krpom i ostavite da odstoji oko sat vremena, sve dok duplo ne naraste.
  • Naraslo testo prebacite na pobrašnjenu površinu, pa ga ponovo zamesite i na kraju stavite u nauljeni pleh, pa ostavite testo oko 30 minuta da još malo nadođe.
  • Pre nego što hleb stavite u rernu, napravite nekoliko rezova nožem po površini.
  • Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 °C, pecite oko 45 minuta, odnosno, sve dok hleb ne dobije lepu zlatkastu boju.
  • Izvadite hleb, umotajte ga u krpu i ostavite par minuta da se ohladi.

Verica Poznanović

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Lenja pita sa jabukama – Top 5 najspremanijih recepata

Moja baka je pravila najbolju lenju pitu na svetu. Miris jabuka i cimeta širio se celom kućom kad god bi je spremala, a ja bih kao dete sedela na stolici u kuhinji i posmatrala je kako spretno mesi testo i stavlja jabuke. Na kraju bi mi uvek učinila veliku čast, da sama pospem pitu šećerom u prahu. Za mene je to bilo veliko i vžno kao da sam celu pitu napravila sama.

Njena lenja pita nije bila samo poslastica, bila je i simbol porodice i topline doma.

Zašto volim lenju pitu sa jabukama?

Sada kada mi je lenja pita sa jabukama jedna od polastica koje često spremam svojoj deci, evo i drugih razloga zašto volim da je spremam i zašto sam u ovom postu odlučila da predstavim top pet recepata koje su poslale naše čitateljke-saradnice, koje takođe dele ljubav ka ovom slatkišu:

  • Jednostavnost pripreme: Lenja pita se jednostavno i brzo priprema. Ne zahteva puno truda ni veštine, što je čini idealnom za početnike u kuhinji ili za nas koje nemamo puno vremena.
  • Svestranost: Lenja pita se može pripremati s različitim vrstama jabuka, a mogu se dodati i drugi sastojci poput cimeta, oraha, grožđa ili limuna, zbog čega recept može lako da se prilagodi svakom ukusu.
  • Ukus: Kombinacija sočnih jabuka, mekog testa i aromatičnih začina stvara neodoljiv ukus koji podseća na detinjstvo i bakinu kuhinju.
  • Dostupnost sastojaka: Sastojci za lenju pitu se obično već nalaze u svakoj kući ili ih ima u svakoj najbližoj prodavnici.
  • Tradicionalni recept: Lenja pita ima posebnu vrednost jer je deo porodične tradicije, čiji se recept prenosi s generacije na generaciju.

Ukratko o lenjoj piti: Lenja pita se najčešće priprema sa jabukama, ali kada želiš promenu i inovaciju možeš da je spremiš sa breskvama, kajsijama, višnjama, borovnicama ili drugim voćem. Najjednostavnije objašnjeno, ova pita se priprema tako što se između dve kore stavi voće.

Kroz vreme su nastale različite varijante recepata, a svaka domaćica ima tajni recept za svoju pitu.

1

Klasična lenja pita sa jabukama

Lenja pita sa jabukama je jedan od kolača, koji lično baš baš volim da jedem. Sigurna sam, volim je čak i više od pite sa jabukama. Lako se sprema i preporučujem je svim novim domaćicama da probaju.

Ovo je jedan od omiljenih domaćih kolača koji osvajaju jednostavnošću i savršenim spojem mekog testa i sočnog fila od jabuka. Ovaj tradicionalni recept donosi ukus detinjstva i miris bakine kuhinje, a priprema je brza i laka, bez potrebe za dugim razvlačenjem testa.

Klasična lenja pita sa jabukama
Lenja pita sa jabukama – Ana Vuletić – Recepti i Kuvar online

Sastojci

Kora

  • 2 šolje brašna (2dl)
  • 1 šolja šećera
  • 1 šolja mleka
  • 0,5 šolje ulja
  • 1 komad jaje
  • 1 kesica praška za pecivo

Fil

  • 1,5 kg jabuka (ili koliko vi želite da stavite)
  • 1 kesica vanilin šećer
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 šolja šećera (zavisi koliko su kisele jabuke, ali okvirno 1 šolja)

Priprema

  1. Jabuke oljuštiti, izrendati, dodati vanilin šećer, cimet i šećer i ostaviti ih sa strane dok spremamo koru.
  2. Sve sastojke za koru izmešati u dubljoj posudi.
  3. Uzeti dublji pleh ili tepsiju srednje veličine, podmazati je uljem i posuti preko malo brašna. Ak’ uzmete preveliku posudu može se desiti da vam kora bude pretanka.
  4. Sipati pola smese u pleh i peći oko 10 minuta na 180°C sve dok se testo ne stvrdne. Treba paziti da se testo stvrdne ali ne i skroz zapeče. Bitno je da se kora stvrdne, jer ćemo preko nje dodati fil koji je težak a kora treba da ga upije. Kora ne ne treba da se prepeče jer je nakon ovog koraka vraćamo u rernu.
  5. Preko polu ispečene kore posuti izrendane jabuke zajedno sa sokom koje su pustile.
  6. Preko jabuka rasporediti ostatak testa za koru.
  7. Peći oko 30ak minuta na 180°C, sve dok pita ne dobije lepu žutu boju.
  8. Kada se ohladi, možete je posuti prah šećerom i poslužiti gostima isečenu na kocke.

Recept pripremila Ana Vuletić

2

Tradicionalna lenja pita sa jabukama

Lenja pita sa jabukama, tradicionalni recept. Jabuke… Da li verujete da su jabuke stigle iz raja? Šta jabuke simbolizuju? Požudu, ljubav, večnu mladost…

Stari Kelti su smatrali da jabuke imaju čarobnu moć… Naravno, u svakoj legendi ima i istine.

„Jabuka dnevno, doktor što dalje od vas.“

Drvo sa kog sam ubrala jabuke je jako staro, svedok je davnih vremena, nikada nije prskano, ja volim jabuke, nabrala sam punu korpicu sa ovoga drveta, malo sam ostavila i za slučajnog prolaznika, možda će poželeti da ubere koju…

Lenja pita sa jabukama, tradicionalni recept
Lenja pita sa jabukama, tradicionalni recept – Verica Poznanović – Recepti i Kuvar online

Sastojci

Testo

  • 500 g brašna
  • 250 g margarina
  • 12 kašika šećera
  • 10 kašika kisele pavlake
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer

Za filovanje je potrebno

  • 1 kg rendanih jabuka
  • 8 kašika šečera
  • 2 vanilin šećera

Priprema

  • Umutiti margarin, dodati kiselu pavlaku, šećer, vanilin šećer, brašno i prašak za pecivo. Sve sastojke dobro sjediniti.
  • Testo podeliti na dva dela.
  • Tepsiju podmazati, prvi deo testa istanjiti, pa ga prebaciti lagano u tepsiju.
  • Izrendati jabuke, pustiti ih malo da odstoje, da puste vodu. Zatim, ocediti, dodajti šećer i vanilin šećer, pa sve dobro sjediniti.
  • Po testu u tepsiji rasporediti fil od jabuka.
  • Drugim istanjenim delom testa prekriti jabuke.
  • Peći u zagrejanoj rerni na 180°C dok kolač ne bude pečen.
  • Proveriti drvenim štapićem ili čačkalicom, ako se testo ne lepi za čačkalicu kolač je pečen.
  • Pečenu pitu, kada se ohladi, isecite po ukusu i pospite šećerom u prahu.

Možete je poslužiti i sa sladoledom od vanile.

Isprobajte ovaj tradicionalni recept i uživajte u starinskom ukusu koji je fenomenalan!

Recept pripremila Verica Poznanović

3

Lenja pita sa jabukama i orasima

Lenja pita sa jabukama i orasima donosi bogatiji i intenzivniji ukus zahvaljujući savršenoj kombinaciji sočnih jabuka, mirisne vanile i hrskavih oraha. Ovaj tradicionalni kolač dobija posebnu aromu i teksturu upravo zbog dodatka seckanih oraha, koji fil čine još ukusnijim i punijim. Savršen je uz šolju kafe ili čaja, a jednostavna priprema ga čini idealnim desertom za svaku priliku. Isprobajte ovaj recept i uživajte u domaćem kolaču koji spaja klasične sastojke u neodoljivu poslasticu!

Lenja pita sa jabukama - Nada Georgijev-Gačić - Recepti i Kuvar online
Lenja pita sa jabukama i orasima – savršen spoj ukusa i hrskavosti – Nada Georgijev-Gačić – Recepti i Kuvar online

Sastojci

  • 2 jajeta
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 100 g šećera
  • 250 g masti
  • oko 700 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo

Fil

  • 6 – 8 većih jabuka
  • 5 – 6 punih kašika šećera
  • 150 g krupno mlevenih oraha

Priprema

  • Umesite testo od navedenih sastojaka. Dobro ga izradite. Treba da bude na ivici mekog i tvrdog, odnosno da bude toliko meko da njime možete raditi. Podelite na dva dela. Razvaljajte jedan deo pa pomoću oklagije stavite u pleh, koji je obložen pek papirom.
  • Preko testa stavimo izrendane jabuke.
  • Ja jabuke ne dinstam, ne volim tako kad su prodinstane.
  • Preko jabuka posuti šećer i orahe, zatvoriti pitu drugim delom testa. Viljuškom na par mesta dobro izbodite pitu od gore i stavite peći na 200-220°C oko 20 minuta.
  • Pečenu pitu prvo ohladite, pospite mlevenim šećerom i vanilinim šećerom.

Recept pripremila Nada Georgijev Gačić

4

Lenja pita sa jabukama i dunjama

Lenja pita sa jabukama i dunjama je prava jesenja poslastica koja kombinuje osvežavajuću kiselkastost dunja sa slatkoćom jabuka, stvarajući savršen balans ukusa. Dunje ovoj piti daju dodatnu aromu i blag citrusni ton, dok mekano mirisno testo upotpunjuje ovu neodoljivu kombinaciju. Svaki zalogaj donosi osećaj topline domaće kuhinje i podseća na starinske kolače koji mirišu na detinjstvo. Isprobajte ovaj recept i uživajte u jedinstvenom spoju ukusa koji će vas osvojiti na prvi zalogaj!

Lenja pita sa jabukama i dunjama
Lenja pita sa jabukama i dunjama – Jelena Nikolić – Recepti i Kuvar online

Sastojci

Za testo

  • 400 g brašna
  • 1 jaje
  • 1 žumanac
  • 1 kašika kisele pavlake
  • 150 g masti
  • 150 g šećera
  • 1 kesica praška za pecivo

Za fil

  • 500 g rendanih jabuka
  • 300 g rendanih dunja
  • 2-3 kašike šećera
  • 2 kesice vanilinog šećera
  • 3 kašike pšeničnog griza
  • 1 kašičica cimeta

Priprema

  • Umutiti jaje i žumanac sa šećerom, pa dodati mast i pavlaku.
  • Zatim lagano dodavati brašno i prašak za pecivo i umesiti glatko testo.
  • Staviti ga u frižider na sat vremena.
  • Jabuke i dunje očistiti, oljuštiti, izmeriti i izrendati.
  • Prodinstati sa šećerom, da ispari tečnost. Skloniti sa ringle, dodati vanilin šećer, griz i cimet.
  • Podeliti testo na dva dela. U pleh staviti papir za pečenje, pa rasporediti jedan deo testa. Preko rasporediti fil. Preko staviti drugi deo testa, bocnuti ga odozgo viljuškom na nekoliko mesta.
  • Peći oko pola sata u rerni zagrejanoj na 180°C. Prohladiti, iseći, možete posuti prah šećerom i uživati u ukusu.

Recept pripremila Jelena Nikolić

5

Lenja pita sa jabukama, limunovom korom i maslacem

Lenju pitu gotovo svi pripremaju na isti način, ali svako ima neku svoju tajnu, zar ne 😉 ?! Ja svoje kulinarske tajne ne krijem-rado ih delim sa čitaocima. Pa evo kako je ja pripremam.

Ova verzija lenje pite sa jabukama, limunovom korom i maslacem donosi savršen spoj bogatih i osvežavajućih aroma. Maslac daje testu neodoljivu prhkost i pun ukus, dok limunova kora unosi blagu citrusnu notu koja savršeno upotpunjuje slatkoću jabuka. Ovaj desert je idealan za sve koji vole klasične domaće kolače, ali sa dodatnim osvežavajućim tonom. Poslužite ga uz šoljicu čaja ili kafe i uživajte u savršenom spoju ukusa i mirisa!

Lenja pita sa jabukama, limunovom korom i maslacem
Lenja pita sa jabukama, limunovom korom i maslacem – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Sastojci

  • 400 g brašna
  • 120 g šećera
  • 20 g vanilinog secera
  • 1 komad jaje
  • 180 g maslaca ((može i 200 gr, ja sam imala toliko))
  • 0,5 kašičice cimeta
  • 0,5 kašičice rendane limunove kore
  • 3 kašike mleka

Sastojci za nadev

  • 1 kg očišćenih jabuka ((zelenih, crvenih, žutih))
  • 100 g šećera
  • 1 kašika prezli

Sastojci za posipanje

  • 1 kašika šećera u prahu
  • 0,5 kašičice cimeta

Priprema

  1. Za pripremu testa izmešajte: brašno, šećer, vanilin šečer, cimet i limunovu koru, pa napravite udubljenje. Maslac otopite – mešajte ga prilikom topljenja – on bi trebalo da bude mek, ali ne skroz tečan. Sipajte ga u udubljenje, dodajte jaje i 2-3 kašike mleka. Umesite glatko testo, uvijte ga u kesu i ostavite da odstoji u frižideru oko pola sata.
  2. Dok se testo odmara, pripremite nadev: jabuke izrendajte, a ako su previše sočne, blago ih ocedite, dodajte šećer i kratko ih prodinstajte u široj šerpi, oko pet minuta. Dodajte prezle i izmešajte.
  3. Dok se nadev hladi, razvijte testo. Podelite ga na dva dela i razvijte pravougaonike domenzija 20*30 cm. Obložite pleh tih dimenzija papirom za pečeje i stavite jednu koru, preko nje rasporedite nadev, pa preklopite drugom korom.
  4. Pecite u zagrejanoj rerni na 150°C 40 minuta.
  5. 5 minuta pred kraj, pojačajte temperaturu na 170°C.
  6. Kada se pita prohladi, isecite je na željene komade i pospite mešavinom šećera u prahu i cimeta.
  7. Proveravajte pitu tokom pečenja, kako je ne biste prepekli
  8. Pita je bolje kada odstoji dan ili dva. Naravno, potrebno je da je držite u zatvorenoj posudi ili upakujete u kesu.

Recept pripremila Kristina Gašpar

Posni mafini sa čokoladom i pomorandžom – Vesna Pavlović

Posni mafini sa čokoladom i pomorandžom.

Posni mafini sa čokoladom i pomorandžom, sastojci:

Za smesu:

  • 100 ml ulja
  • 200 g brašna
  • 100 g šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 150 ml vode
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 pomorandža
  • 100 g posne čokolade

I još:

  • 12 komada papirnih korpica

Posni mafini sa čokoladom i pomorandžom, priprema:

  • U dublju posudu usuti vodu,dodati ulje,sok od pomorandže i umutiti mikserom.
  • Zatim dodati šećer,vanilin šećer,brašno,prašak za pecivo i umutiti mikserom.
  • Mikser isključiti,dodati seckanu čokoladu i izmešati špatulom kako bi se svi sastojci sjedinili.
  • Udubljenja u kalupu za mafine popuniti papirnim korpicama.
  • U korpice rasporediti pripremljenu smesu.
  • Peći u dobro zagrejanoj rerni na 200 stepeni 20 minuta(po potrebi smanjiti temperaturu kako mafini ne bi goreli).
  • Pečene mafine izvaditi iz rerne,ostaviti da se prohlade te poslužiti.

SAVET: U smesu možete dodati i rendanu koru od pomorandže. Prijatno!

Vreme pripreme: 40 minuta
Broj porcija: 6
Stepen težine pripreme: lako se priprema
Posno jelo

Vesna Pavlović

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Pizza margarita sa četiri vrste sira

Pizza margarita sa četiri vrste sira. Odlična verzija italijanskog klasika. Feta sir daje bogat ukus koji poboljšava ovo jelo.

Pizza margarita, sastojci:

  • četvrtina šolje maslinovog ulja
  • 1 kašika mlevenog belog luka
  • pola kašičice morske soli
  • 4 kašike soka od paradajza
  • paradajza, 8 manjih, narezanih na kolutove
  • polupečene kore za picu, 2 komada, prečnika 30-32 cm
  • 200 g seckanog sira mocarela
  • 100 g rendanog tvrdog zrelog kačkavalja
  • 10 listova svežeg bosiljka, opranih, osušenih ili jedna kašika sušenog bosiljka
  • pola šolje sveže rendanog parmezana
  • pola šolje izmrvljenog feta sira

Pizza margarita, priprema:

  • Pomešajte maslinovo ulje, beli luk i so; dodajte sok od paradajza i ostavite da odstoji 15 minuta.
  • Zagrejte rernu na 200 stepeni C.
  • Premažite svaku koru za pizzu sa malo marinade od paradajza.
  • Pospite kore za pizzu ravnomerno sirevima Mocarela i Fontina.
  • Preko poređajte paradajz, pa pospite seckanim bosiljkom, parmezanom i feta sirom.
  • Pecite u zagrejanoj rerni dok sir ne postane penasti i zlatno braon, oko 10 minuta.

Prijatno!

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Špagete bolonjeze – najbolji i najukusniji recept

Špagete bolonjeze. Najbolji ikad špageti bolonjez su super laki i pravi italijanski klasik sa mesnim, čili sosom.

Špagete bolonjeze, sastojci:

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 4 komadića dimljene slanine, sitno iseckane
  • 2 srednja luka, sitno iseckana
  • 2 šargarepe, isečene i sitno iseckane
  • 2 štapića mediteranskog celera, sitno iseckana
  • 2 čena belog luka sitno iseckana
  • 2-3 grančice lista ruzmarina sitno iseckati
  • 500 g mlevenog mesa

Za bolonjez sos:

  • 2 x 400 g konzerva paradajza
  • par listova bosiljka ili kašičica suvog bosiljka, nešto malo sačuvati za ukrašavanje
  • 1 kašičica sušenog origana
  • 2 lovorova lista
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 1 kocka goveđe supe
  • 1 crvena čili paprika (mala, tanka) bez semena i sitno seckana (opciono)
  • 125 ml crnog vina
  • 6 čeri paradajza isečenih na pola

Za začiniti i poslužiti

  • 75 g naribanog parmezana, plus dodatak za posluživanje
  • 400 g špageta
  • hrskavi hleb za posluživanje (opciono)

Špagete bolonjeze, priprema:

  • Stavite veliki tiganj na srednju vatru i dodajte 1 kašiku maslinovog ulja.
  • Dodajte 4 sitno iseckana parčeta slanine i pržite 10 minuta dok ne postane zlatna i hrskava.
  • Smanjite vatru i dodajte 2 glavice luka, 2 šargarepe, 2 štapića celera, 2 čena belog luka i listove 2-3 grančice ruzmarina, sve sitno iseckane, pa pržite 10 minuta.
  • Često mešajte povrće dok ne omekša.
  • Pojačajte vatru na srednje jaku, dodajte 500 g mlevenog mesa i dinstajte mešajući 3-4 minuta dok meso ne porumeni.
  • Dodajte 2 konzerve paradajza, bosiljak, 1 kašičicu sušenog origana, 2 lista lovora, 2 kašike paradajz pirea, 1 goveđu kocku, 1 očišćen i sitno seckani crveni čili (opciono), 125 ml crnog vina i 6 prepolovljenih čeri paradajza.
  • Mešajte drvenom kašikom i usitnite paradajz iz konzerve.
  • Pustite da provri, smanjite na laganoj vatri i pokrijte poklopcem.
  • Kuvajte 1 sat i 15 minuta povremeno mešajući dok ne dobijete bogat, gust sos.
  • Dodajte 75 g rendanog parmezana, i dobro promešajte.
  • Kada je bolonjez skoro gotov, skuvajte 400 g špageta prateći uputstva na pakovanju.
  • Ocedite špagete i umešajte ih u sos bolonjeze ili servirajte sos na vrh.
  • Poslužite sa još rendanog parmezana, ukrasite listićima svežeb bosiljka (ako imate) i hrskavim hlebom, ako želite.

Prijatno!

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Najbolje lazanje

Najbolje lazanje.

Najbolje lazanje, sastojci:

  • 400 g nezaljućene kobasice (italijanska, ili po vašem izboru i ukusu, polusveža)
  • 350 g nemasne mlevene govedine
  • pola šolje mlevenog luka
  • 2 čena belog luka, zgnječena
  • 1 konzerva (500 g) mlevenog paradajza
  • 2 x (180 g) konzerva sosa od paradajza
  • 2 x (180 g) konzerva paradajz paste
  • ½ šolje vode
  • 2 kašike šećera
  • 4 kašike seckanog svežeg peršuna
  • 1 ½ kašičice suvog lišća bosiljka
  • 1 ½ kašičice soli, ili po ukusu
  • 1 kašičica italijanskih začina
  • ¼ kašičice mlevenog crnog bibera
  • 12 kora za lazanje
  • 400 g rikota sira
  • 1 jaje
  • 300 g mocarela sira, narezanog
  • ¾ šolje rendanog parmezana

Najbolje lazanje, priprema:

  • U dubljem tiganju dinstajte kobasicu, mlevenu govedinu, luk i beli luk u na srednjoj vatri dok dobro ne porumeni.
  • Umešajte zdrobljeni paradajz, paradajz sos, paradajz pastu i vodu.
  • Začinite šećerom, 2 kašike peršuna, bosiljka, 1 kašičicom soli, italijanskim začinima i biberom.
  • Dinstajte, krčkajte, poklopljeno, oko 1,5 sata, povremeno mešajući.
  • Stavite veliku posudu sa blago posoljenom vodom da provri.
  • Kuvajte kore za lazanje u kipućoj vodi 8 do 10 minuta (ili prema uputstvu na pakovanju, ako je drugačije napisano).
  • Ocedite rezance i isperite hladnom vodom.
  • U posudi za mešanje pomešajte sir rikota sa jajetom i dodajte preostale 2 kašike peršuna i 1/2 kašičice soli.
  • Zagrejte rernu na 180 stepeni C.
  • Kako se slažu lazanje?
  • Rasporedite 1,5 šolju mesnog sosa na dno posude za pečenje veličine 34 x 22 cm.
  • Rasporedite kore za lazanje po dužini preko sosa od mesa, malo preklapajući.
  • Namažite sa 1/2 mešavine rikota sira.
  • Na vrh stavite 1/3 količinu mocarele sira.
  • Kašikom stavite 1 ½ šolje mesnog sosa preko mocarele i pospite 1/4 šolje parmezana.
  • Ponovite slojeve, dokle god imate kore, a na vrh stavite preostalu mocarelu i parmezan.
  • Pokrijte folijom: da biste sprečili lepljenje, pazite da folija ne dodiruje sir.
  • Pecite u zagrejanoj rerni 25-30 minuta, u zavisnosti kako vaša rerna radi.
  • Skinite foliju i pecite još 20-25 minuta.
  • Ostavite gotove lazanje 15 minuta da se ohlade i odmore, pre serviranja.

Prijatno!

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!