Home Blog Page 3

Ajvar pečen u rerni. Šta mislite, da li je to moguće? – Snežana Knežević

0
Ajvar pečen u rerni. Šta mislite, da li je to moguće? - Snežana Knežević - Recepti i Kuvar online
Ajvar pečen u rerni. Šta mislite, da li je to moguće? - Snežana Knežević - Recepti i Kuvar online

Sada je sezona paprike i spremanja ajvara. Moji ukućani vole ajvar samo od pečene paprike dok ja volim mešavinu sa plavim paradajzom ili kombinacija sa crvenim paradajzom i šargarepom.

Svake godine se mučim kuvajući ajvar na šporetu jer mora dugo da se kuva i meša da ne zagori. Onda sam odlučila da isprobam kako bi to izgledalo u pekaču u rerni. Nisam se prevarila. Ovaj način je mnogo jednostavniji i brži.

Ne morate svaki čas da ga mešate i duplo brže bude gotov a ukus mu je mnogo bolji nego kada se kuva na šporetu. Tako sam sebi olakšala i sada je to jedini način da spremim ajvar. Ovaj je u kombinaciji sa plavim patlidžanom i nadam se da će vam se dopasti.

Ajvar pečen u rerni. Šta mislite, da li je to moguće? - Snežana Knežević - Recepti i Kuvar online
Ajvar pečen u rerni. Šta mislite, da li je to moguće? – Snežana Knežević – Recepti i Kuvar online

Ajvar pečen u rerni. Šta mislite, da li je to moguće? – Snežana Knežević – Recepti i Kuvar online

Picture 453

Sada je sezona paprike i spremanja ajvara. Moji ukućani vole ajvar samo od pečene paprike dok ja volim mešavinu sa plavim paradajzom ili kombinacija sa crvenim paradajzom i šargarepom.

Ajvar pečen u rerni, sastojci:

  • 7 kg crvene paprike (pečene)
  • 3 kg plavog patlidžana (pečen)
  • 5 dl maslinovog ulja
  • 4 kašike sitne morske soli (ili po ukusu)
  • 1 kašika belog luka u granulama
  • 1 kašika kurkume u prahu
  • 2 dl jabukovog sirćeta (ili nekog drugog po želji)

Ajvar pečen u rerni, priprema:

  1. Papriku ispecite i oljuštite, očistite od semenki i cedite u cedilu onoliko koliko je potrebno vremena da se sva paprika očisti. U mom slučaju papriku čistim i stavljam u cediljku tako da se ujedno i cedi.
    Plavi paradajz ispecite i oljuštite.
    Postupak pečenja neka bude kako to inače radite, u mom slučaju je pečena na smederevcu, odstojala je u najlon kesi da se upari, u toku čišćenja ne koristim vodu već papriku ispirem u vodi koju je pustila paprika i cedi se u cediljki dok je čistim.
    Sameljite papriku i plavi patlidžan odvojeno u secku ili na mašini za meso. Meni je brže u secku a efekat je isti jer je neusitnim do kraja.
    AJVAR
  2. U pekač sipajte pola količine ulja i stavite u rernu za se zagreje.
    Dodajte deo plavog patlidžana na jednu stranu pekača a na drugu deo paprike i začine. Poklopite i vratite u rernu da se zagreje i povrće i začini počnu da se prže, oko pola sata.
    Picture 428
  3. Sada dodajte ostatak povrća, poklopite i opet vratite u rernu. Posle nekih pola sata sve ponovo promešajte i sjedinite, dodajte ostatak ulja preko, poklopite poklopcem od pekača i vratite u rernu. Pecite tako oko 1 sat.
    Picture 430
  4. Pred kraj pečenja, kada je povrće omekšalo, posolite i zakiselite i vratite u rernu na još pola sata da se ukusi povežu.
    Picture 432
  5. Izvadite pekač iz rerne i vreli ajvar sipajte u tegle do vrha, poklopite i okrenite naopačke. Tegle pokrite kuhinjskim ubrusom i ostavite da se ohlade. Okrenite ih kada se ohlade i složite u ostavu.
    Picture 434
Ajvar pečete na 200C stepeni, u mom slučaju je bio uključen i ventilator, tačno 2,5 sata. Za to vreme sam promešala ajvar samo 2 puta ne računajući ono u početku. Količinu soli i sirćeta stavite po vašem ukusu jer i ja sam iako sam navela u receptu količinu da bi imali orjentaciju.

Neko koristi umesto sirćeta esenciju tako da vi ajvar možete da zakiselite na svoj način.

U ajvar ne stavljam konzervans, jer kada se tegle vakumiraju na ovaj način, nema potrebe za tim. Napomena: kada teglu otvorite, morate da je držite u frižideru, mada to kod nas ni ne dočeka da stigne u frižider, jer se pojede. Od ove količine paprike i plavog paradajza dobila sam 10 tegli onih od 720 g.

Sirove paprike je bilo oko 16 kg, dok kod plavog patlidžana se gubi malo na težini, tako da je dovoljno oko 4 kg.

Za ajvar koristim maslinovo ulje, jer je zdravije a i inače ne koristim suncokretovo ulje zbog zdravlja.

Snežana Knežević

Prvobitno objavljeno: 17.08.2018.

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Luft pita – Marija Milošević

0
Luft pita - Marija Milošević - Recepti i Kuvar online
Luft pita - Marija Milošević - Recepti i Kuvar online

Luft pita – slatko savršenstvo!

Luft pita, sastojci:

  • 250 g tankih kora za pitu
  • 3 belanca
  • 4 kašike šećera

za preliv:

  • 1 l mleka
  • 3 žumanca
  • 6 kašika šećera
  • 20 g vanilin šećera
  • 1 kašika brašna
  • ulje za prženje

Okvirno vreme pripreme 40 minuta.

Luft pita, priprema:

  • odvojiti belanca od žumanaca
  • belanca umutiti sa 4 kašike šećera
  • svaku koru ravnomerno premazati umućenim belancima
  • premazane kore urolati zajedno i iseći popreko na debljinu od 1,5 cm
  • zagrejati ulje u tiganju
  • pržiti rolnice sa obe strane dok ne porumene
  • pržene rolnice odložiti na papirni ubrus da upije višak masnoće
  • u šerpu sipati 0,8 l mleka
  • u odvojenoj činiji sjediniti žumanca, vanil šećer, brašno i mleko
  • u mleko u šerpi dodati 6 kašika šećera i ostaviti da prokuva
  • kad mleko provri zakuvati kašu
  • kuvati 2-3 minuta uz stalno mešanje
  • pržene rolnice preliti kašom
  • ostaviti sve da se ohladi na sobnoj temperaturi
  • zatim ostaviti u frižideru da prenoći

Prijatno!

Video recept: https://youtu.be/5a43BxDe3M0

Marija Milošević

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Kokos u bebinoj ishrani

0
Kokos u bebinoj ishrani - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online - Pixabay
Kokos u bebinoj ishrani - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online - Pixabay

Kokos je proglašen najkorisnijom biljkom, jer može da se koristi za kanap, sapun, vino, tekstil, korpe, činije i čaše, kao lek itd. Takođe, sam plod je veoma koristan i pruža nekoliko korisnih dodataka vašoj kuhinji.

Alergije na kokos su veoma retke. Kokos nije iz familije orašastih plodova, već je plod palme. Mnogi misle da kokos nije dobro ponuditi bebi, donekle jer imaju predrasude da može izazvati alergije ili pak ne znaju način na koji bi kokos mogao da se pripremi za bebu, jer pire od kokosa baš i nije opcija.

Ali postoji toliko načina i delova kokosa koji se mogu konzumirati u različitim oblicima. Na primer, može se koristiti kokosovo mleko koje je veoma zdravo i u mnogim kulturama se uvodi bebama između 6-8 meseca života. Kokosvo mleko se može mešati sa pirinčanim kašicama i kašicama od mesa. Takođe, voda od kokosa je poslednjih godina stekla popularnost širom sveta.

Potom kokosovo ulje je odlična zamena za standardno ulje.

Kokosova voda – može se jesti kašikom, jer je njena tekstura kao žele.

Kokosov sok – sok nije isto što i mleko i često se koristi kod novoronđenčadi.

Kokosovo lišće – se koristi da se uvije hrana tokom kuvanja.

Meso kokosa – čvrsto, slatko i orašaste teksture bele boje. Možete ga iseći ili naribati svežeg ili ga kupiti konzerviranog. Kora mora biti oljuštena pre jela. Ukoliko kupujete već gotove proizvode kokosa vodite računa, jer su oni obično dodatno zaslađeni, pa je najbolje koristiti svež plod ukoliko planirate da ga mešate sa drugim vrstama povrća ili mesa, a i šećer nije dobar za vašu bebu.

Kokosovo mleko – direktno isceđeno iz kokosovog ploda i pomešano sa vodom. Može se kupiti i u prahu, zamrznuto ili konzervirano. Koristi se često kao dodatak jelima tokom kuvanja, naročito prilikom pravljenja sosa ili čorbi.

Kokosov krem – prvi ekstrakt kokosovog mleka je u stvari poprilično gust u odnosu 4:1 (kokosa : vode). Često se koristi kao dodatak sosu ili dezertima.

Copra – suvo „meso“ kokosa.

Kokosovo ulje – istiskivanjem iz „copre“ dobija se ulje kokosa koje se koristi za kuvanje, prelive za sladoled, krekere, čorbe. Kokosovo ulje se, takođe, možete dobiti grejanjem mleka ili krema od koskosa do tačke kada ulje počinje da se odvaja.

Kokosovo mleko se kvari brzo, pa na sobnoj temperaturi može opstati svega par sati, u frižideru do 2 dana, tako da ako ne planirate da ga odmah konzumirate, zamrznite ga.

Kokosovo mleko i krem prilikom podgrevanja ili kuvanja morate kuvati delikatno, na tihoj vatri uz neprestano mešanje kako biste izbegli da se ulje odvoji.

Pročitajte OVDE o začinima u bebinoj ishrani >>>

Blagodeti kokosa?

Kokos je veoma zdrava hrana. Kokosovo “meso” je puno vitamina B, proteina, cinka, fosfora i gvožđa. Masti koje kokos sadrži su zdrave masti. Takođe, kokos sadrži lauric kiselinu koja se nalazi u majčinom mleku, te on ujedno ojačava i štiti organizam.

Organsko, ručno presovano extra virgin kokosovo ulje se smatra jednim od najzdravijih ulja koje se može nabaviti. Na sobnoj tempraturi kokosovo ulje je čvrste teksture i smatra se odličnom alternativom za margarin ili puter.

Kako spremiti kokosovo “meso”?

Naribajte ga i potopite u vrelu vodu oko 15 minuta. Procedite ga kroz gazu i tako će dobiti kokosov krem koji je gust i jakog ukusa. Stavite sadržinu u frižider što će omogućiti da se vodenastiji deo odvoji od krema – tako ćete dobiti kokosovo mleko. Možete kao i kajmak krem skinuti sa vrha, a ostaće vam na dnu kokosovo mleko.

Kokos u bebinoj ishrani - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online - Pixabay
Kokos u bebinoj ishrani – Ana Vuletić – Recepti i Kuvar online – Pixabay

Proceđeni deo nemojte bacati, nego ponovite ceo proces kako biste dobili kokosovo mleko.

Takođe, možete iseći delove kokosovog “mesa” i izblednirati ga. Onda ga preliti vrelom vodom i blendirati još malo na najbržoj brzini. Na kraju, procedite i stavite u frižider.

Ideja za upotrebu kokosa u bebinoj ishrani?

  • Dodajte malo kokosovog mleka ili jako malu količinu kokosovog krema u nagnječenu bananu.
  • Napravite pire od slatkog krompira sa 1/4 šolje kokosovog mleka i malo đumbira.
  • Koristite kokosovo mleko kao dodatak uz pire od bundeve.
  • Isecite jedan sladak krompir ili krišku bundeve, zalijte kokosovim mlekom i stavite u rernu da se peče oko 30 minuta dok ne omekša. Napravite pire i poslužite.
  • Koristiti kokosovu vodu da skuvate pirinač.
  • Dodajte malo kokososovog mleka ili krema uz ovsene pahuljice za zdrav doručak.
  • Koristite kokosovo mleko u šejkovima koje pravite bebi.
  • Ukoliko potapate povrće u vodu, probajte da ga natopite kokosovim mlekom.
  • Prelijte ribu bez kostiju (kao što je oslić) kokosovim mlekom.
  • Za starije bebe možete ubaciti i naribano “meso” kokosa zajedno sa pirinčem, dok ga kuvate.

Kao što ste mogli da primetite, manjim bebama se, uglavnom, daje kokosovo mleko i voda, dok od 6+ meseci ili kada uvedete meso i ribu, možete početi da koristite i naribani kokos u pripremi hrane  – pecite, kuvajte, prelivajte… Kokos je zdrav za vašu bebu!

Ana Vuletić

Prvobitno objavljeno: 09.05.2018.

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Musaka od plavog patlidžana – Jelica Podraščanin

0
Musaka od plavog patlidžana - Jelica Podraščanin - Recepti i Kuvar online
Musaka od plavog patlidžana - Jelica Podraščanin - Recepti i Kuvar online

Musaka od plavog patlidžana.

Musaka od plavog patlidžana, sastojci:

  • 1kg plavog patlidžana,
  • 3 jajeta,
  • 200 gr pivničkog sira ili nekog drugog,

za sos:

  • 1/2l paradajz soka,
  • dve glavice crnog luka,
  • 4 čena belog luka,
  • 2 kašike brašna,
  • prezla za posipanje tepsije

za pohovanje:

  • 3 jajeta,
  • brašno i mast ili ulje.

Musaka od plavog patlidžana, priprema:

  • Plavi patlidžan oljuštiti i iseći za pohovanje, posoliti i ostavit da odstoji da pusti vodu.
  • Ocediti ih i ispohovati, tako što se jaja umute viljuškom i u njih se umaču komadi plavog patlidžana, koji su prvo uvijeni u brašno sa obe strane i stave u dobro zagrejano ulje ili mast.
  • Sos skuvati, tako što prvo izdinstati crni i beli luk, dodati 2 kašike brašna, paradajz sos i 2 dcl vode.
  • U pleh koji je namašćen i posut prezlom, ređati pohovani patlidžan, preliti ga sa sosom i narendati deo sira i tako ponavljati, dok se sve ne utroši.
  • Peći na 200 stepeni oko 30 minuta.

Vreme pripreme oko 90 minuta, a jelo je za 6 osoba.

Jelica Podraščanin

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Švapska pita sa šljivama – Verica Poznanović

0
Švapska pita sa šljivama - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online
Švapska pita sa šljivama - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online

Švapska pita sa šljivama.

Švapska pita sa šljivama, sastojci (ovo je dupla mera):

  • 500 g brašna,
  • 25 g svežeg kvasca,
  • 2 dl mleka,
  • 2 kašičice šećera,
  • 50 ml ulja,
  • 1 jaje,
  • malo soli i
  • 1kg šljiva.

Za posipanje:

  • 150 g brašna,
  • 100 g margarina i
  • 100 g šećera.

Švapska pita sa šljivama, priprema:

  • U mlako mleka dodajte dve kašičice šećera i kvasac.
  • Kad kvasac nadođe, dodajte brašno koje ste pre toga posolili.
  • Dodajte ostale sastojke za testo i dobro ga izradite.
  • Nemojte staviti odmah svo brašno, već ga dodajte postepeno, jer testo ne treba da bude previše tvrdo a ni previše mekano.
  • Ostavite na toplom mestu dok se testo ne udvostruči.
  • Spremite i mrvičastu smesu za posipanje tako što ćete sve sastojke za to predviđene, trljati između dlanova, dok se masa ne pretvori u krupnije mrvice.
  • Podmažite pleh, izručite testo, preko testa poređajte očišćene polutke šljiva i obilato pospite mrvičastim testom.
  • Pecite u zagrejanoj rerni oko pola sata dok pita lepo ne porumeni.

Verica Poznanović

Prvobitno objavljeno: 14.08.2019.

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Slatko od smokava – Snežana Kitanović

0
Slatko od smokava - Snežana Kitanović - Recepti i Kuvar online
Slatko od smokava - Snežana Kitanović - Recepti i Kuvar online

Slatko od smokava.

Slatko od smokava - Snežana Kitanović - Recepti i Kuvar online
Slatko od smokava – Snežana Kitanović – Recepti i Kuvar online

Snežana Kitanović, blog Nenine kuhinjske čarolije >>>

Slatko od smokava – Snežana Kitanović

IMG 6242 resize

Slatko od smokava.

Slatko od smokava, sastojci:

  • 1,3 kg smokava (zrelih)
  • 1 kg šećera
  • 200 ml vode

Slatko od smokava, priprema:

  1. Smokve oprati i odstraniti im peteljke.
    IMG 6239 resize
  2. Na plotnu staviti šerpu, sipati šećer, dodati hladnu vodu tek toliko da šećer ogrezne.
    PicMonkey Collage2 resize
  3. Ostavite da šećer i voda provre a zatim spustiti smokve, lagano protresti posudu da se ravnomerno rasporede i smanjite temperaturu na umereno (sa najače temperature, kako je bilo na početku).
  4. Masa treba da krčka, sve vreme , ne mešati varjačom već, laganjim protresanjem šerpe povremeno promešati sadržaj.
  5. Čim se počne pojavljivati bela pena na površini, počnite je skidati.
    Posle oko 60-70 minuta od momenta kada je slatko počelo da vri supenom kašikom izvaditi na mali tanjirić malo soka, sačekati par trenutaka da se vidi da li je slatko kuvano.
  6. Kada je gotovo skloniti šerpu, prekriti je vlažnim krpom i ostaviti da se ohladi, obično da prenoći.
  7. Tegle dobro obrisati mlakom vlažnom krpom da spolja ne ostanu lepljive!
Snežana Kitanović

Prvobitno objavljeno: 09.11.2015.

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Kako spremiti meso ispod sača u rerni?

0
Kako spremiti meso ispod sača u rerni - foto Miodrag Ilić, Recepti i Kuvar online
Kako spremiti meso ispod sača u rerni - foto Miodrag Ilić, Recepti i Kuvar online

Kako spremiti meso ispod sača u rerni? Jela pripremljena ispod sača (peke) su veliki specijaliteti u Srbiji, ali i na Balkanu. Naši stari su pripremali hleb, meso, i sva ostala jela ispod sača. Na žalost, većina mladih nisu probali ovako spremljena jela, a sigurno nisu imali priliku da tradicionalna jela pripreme na ovaj način.

Kada mislite o hrani koja se priprema polako, koja se krčka, sigurno mislite na pripremu ispod sača. U današnjim uslovima življenja, u većini slučajeva, nemoguće je na ovaj način pripremati hranu.

Govedina, jagnjeće i praseće pečenje ispod sača su specijaliteti koje ne možete pripremiti kod kuće, pogotovo ne ako živite u stanu. Ako imate sač i prostor u kome možete zapaliti vatru, onda pokušajte da pripremite ova jela.

Ako nemate mogućnosti da koristite sač, možete spremiti meso ispod sača u rerni. Rernu uvek možete iskoristiti za pripremu obroka koji će biti slični, kao oni koji su pripremljeni ispod sača. Sve što vam je potrebno je zemljana ili keramička posuda za pečenje (možete koristiti i staklene). Najbolje su one, koje imaju poklopac, i u njima je priprema hrane nasličnija pripremi hrane ispod sača.

Kako spremiti meso ispod sača u rerni?

U zavisnosti od veličine zemljanog ili keramičkog suda, prilagodite količinu hrane. U ovakvu posudu možete staviti govedinu (bilo koje meso), krompir, luk, šargarepu, kupus i peršun, itd… Po ukusu, možete dodati i malo dimljenog mesa, radi bolje arome.

Posolite, začinite sa mlevenom paprikom, biberom i začinima po ukusu i želji. Takođe, po ukusu možete dodati malo belog vina i malo maslinovog ulja. Ko voli ukus ruzmarina, može dodati jednu grančicu svežeg ili kašiku sušenog začina.

Vaš sud za pečenje prekrijte sa aluminijumskom folijom, pa preko stavite poklopac, da tečnost ne ispari tokom pečenja. Ovako pripremljenu posudu sa jelom staviti u hladnu rernu (keramika i stakleno posuđe ne bi trebalo stavljati u zagrejanu rernu, radi predostrožnosti od pucanja), zatim uključite rernu na 160 – 180 stepeni i ostaviti da se peče oko 2 sata. Generalno pravilo za pečenje ispod sača ili krčkanje u rerni je: 1 kg mesa = 1 sat pečenja. Uvek budite obazrivi, i proverite nekoliko puta da li je meso dovoljno pečeno – ukrčkano (na primer, svakih 30 ili 45 minuta).

Vaše meso ispod sača u rerni je spremno za serviranje! Uživajte!

Pročitaj: Najukusniji domaći hleb – 10 najboljih recepata!

Kako spremiti meso ispod sača u rerni - foto Miodrag Ilić, Recepti i Kuvar online
Kako spremiti meso ispod sača u rerni – foto Miodrag Ilić, Recepti i Kuvar online

Šta je sač?

Sač ili vršnik je metalni, keramički ili zemljani poklopac sfernog oblika, pod kojim se na ognjištu peče: hleb, lepinja, pita, meso i slično. Nastali su od kombinacije crepulje, ali bez rupe na sredini dna i poklopca – sača. Terminom sač u Srbiji, obično se podrazumeva metalni poklopac koji je još u 19. veku zamenio vršnik, poklopac koji je pratio crepulju. Reč saç potiče iz turskog jezika.

Za ovaj način spremanja hrane koristi se i crepulja, pošto poklopac može biti od pečene zemlje slične crepu.

Sač – termini/rečnik

Sač – defakto poklopac tave. Zapaziti da poklopac ima metalni prsten da se i sa gornje strane može stavljati žar.
Meha – lopatica/žarač koja služi sa raspirivanje vatre, dodavanje žari ali i za slidanje usijanog sača na kraju pečenja
Nogari – na koje se smešta tava ta bi se ispod nje lakše rasporedio žar – vatra

Originalni sač se sastoji samo od poklopca a peče se kako u crepulji tako i na goloj zemlji.

Način prireme hrane ispod sača

U otvorenom ložištu, razgrne se vatra u sredini i na to mesto, dakle u ognjištu, stavlja se crepulja sa hranom. Potom se preko nje stavlja sač, i sve to se zatrpava žarom. Posle određenog vremena koje je potrebno da se hrana ispeče, žar i pepeo se žaračem ili lopaticom skinu sa sača, sač se žaračem podigne i pečena hrana se uzme iz crepulje. Jela spremljena na ovakav način spadaju u etno specijalitete u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Ima slučajeva, kada se npr. peče pogača ili hleb, da se ne koristi crepulja (ili druga posuda), već se testo stavlja direktno na zagrejanu kamenu ploču ili ciglama popločano ognjište, prethodno zagrejano i očišćeno od žara i pepela i samo pokriva sačem — vršnikom i žarom odozgo.

Prvobitno objavljeno: 13.04.2018.

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Sladoled od breskve – Recepti i Kuvar online

0
Sladoled od breskve - foto ilustracija Image by Amanda Whitlatch from PixabayAmanda Whitlatch from Pixabay"/>
Sladoled od breskve - foto ilustracija Image by Amanda Whitlatch from Pixabay

Sladoled od breskve je jedan od najtraženijih recepta za osveženje u vrelim letnjim danima. Kao i uvek, najbolje je koristiti sveže sezonsko voće i za pripremu domaće poslastice koja je, ili će postati, omiljeno osveženje ukućana i gostiju.

Breskva tokom celog leta može da se koristi bilo u svežem obliku, bilo u obliku svežih prerađevina poput sokova i sladoleda. Bogata je vitaminima i mineralima – od vitamina sadrži veću količinu vitamina A i beta karotena, a zatim B1, B2, B3, B5, B6, B9, vitamin C, vitamin E, vitamin K. Od minerala i metala sadrži kalcium, magnezium, cink i gvožđe.

Najbolje i najzdravije rešenje je ako imate vremena i svežeg voća da pripremite omiljenu ledenu poslasticu. Sladoled od breskve je jedna od takvih mogućnosti.

Sladoled od breskve je jedan od najtraženijih recepta za osveženje u vrelim letnjim danima.

Sladoled od breskve, sastojci:

  • 360 g breskve (sveže, oljuštene, bez koštica i sečena na sitnije komade)
  • 30 g šećera (belog)
  • 150 ml kisele pavlake (ili gustog jogurta/kiselog mleka)
  • 390 gr kondenzovanog mleka
  • 340 gr mleka u prahu
  • 2 ml ekstrakta od vanile
  • 150 ml mleko (punomasno, ili po potrebi)

Sladoled od breskve, priprema:

  1. Komadiće breskve, šećer i pavlaku, dodajte u serijama u blender i procesirajte.
  2. U posudi za mešanje, pomešajte mešavinu breskve, zaslađeno kondenzovano mleko, mleko u prahu, i ekstrakt vanile. Mešati dok se masa ne izjednači.
  3. Dosuti punomasnog mleka, po potrebi da se dobije kompatna masa.
  4. Masu presuti u sud za zamrzavanje.
Preporuka: ukoliko koristite mašinu za pravljenje sladoleda, biće kremastija masa gotovog sladoleda.

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Kisele paprike sa peršunom i belim lukom – Verica Poznanović

0
Kisele paprike sa peršunom i belim lukom - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online
Kisele paprike sa peršunom i belim lukom - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online

Kisele paprike sa peršunom i belim lukom – ovde se ne dodaje voda,od sirceta i šecera bude sasvim dovoljno tecnosti a i sama paprika pusti sopstveni sok.

Kisele paprike sa peršunom i belim lukom, sastojci:

  • 5 kg očišćene i po želji isečene crvene paprike,
  • 1 l sirćeta,
  • 500 g šećera,
  • 250 g soli,
  • 1 kesica konzervansa od 5 g,
  • 2-3 glavice belog luka i
  • seckani peršunov list, lovorov list, biber u zrnu sve po ukusu.

Kisele paprike sa peršunom i belim lukom, priprema:

  • Sirće, šećer, so i konzervans staviti u dublju šerpu na vatru da provri.
  • U ključalo stavljati deo po deo paprike, na kratko da se probari. Papriku vaditi da se ohladi i ocedi.
  • Kada su se ohladile paprika i tečnost u kojoj su se kuvale, spojiti ih dodati vezu sitno iseckanog pešunovog lista i sitno iseckane 2-3 glavice belog luka.
  • Paprika treba da stoji 24 časa i povremeno se promeša.
  • Sutradan pakovati u tegle, nalivati tečnošću u kojoj su se kuvale paprike.

Verica Poznanović

Prvobitno objavljeno: 01.10.2019.

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Zdravi biskviti za bebe – Ana Vuletić

0
Zdravi biskviti za bebe - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online
Zdravi biskviti za bebe - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online

Zdravi biskviti za bebe – kada bebi krenu da izbijaju zubići, mnogi pedijatri će savetovati da bebi počnete da dajete keksiće i najčešće roditelji tada počnu da kupuju razne vrste biksvita.

Međutim, svi kupovni sadrže dosta šećera i mogu poremetiti bebinu ishranu kao i povećati rizik od karijesa. Evo jednog brzog recepta za mame za domaće zdrave biksvite.

Zdravi biskviti za bebe - Ana Vuletić - Lena uživa u biskvitima - Recepti i Kuvar online
Zdravi biskviti za bebe – Ana Vuletić – beba Lena uživa u biskvitima – Recepti i Kuvar online

Zdravi biskviti za bebe – Ana Vuletić – Recepti i Kuvar online

b2

Zdravi biskviti za bebe – kada bebi krenu da izbijaju zubići, mnogi pedijatri će savetovati da bebi počnete da dajete keksiće i najčešće roditelji tada počnu da kupuju razne vrste biksvita.

Međutim, svi kupovni sadrže dosta šećera i mogu poremetiti bebinu ishranu kao i povećati rizik od karijesa. Evo jednog brzog recepta za mame za domaće zdrave biksvite.

  • 25 ml maslinovo ulje (extra virgin, predhodno ohlađeno (30min u frižideru))
  • 50 gr kukurznog brašna (sitno mlevenog)
  • 0,5 kom banane (nagnječene)
  • 1 kom jabuke (manje, naribane na najstinije)
  1. Predhodno ohlađeno maslinovo ulje u frižideru i ostale sastojke pomešajte dok ne dobijete jednoličnu masu.
    Ulje ako je pravo extra virgin ono će se zgusnuti na hladnoći.
    b1
  2. Ostavite u frižideru masu oko pola sata da se sjedini.
  3. Ukoliko imate modlice ili kalupe, izlite u kalupe smesu. Ukoliko nemate (kao ja), možete izvaditi manju ili veću količinu mase i oblikovati nožem ili spatulom u keksić. Naređajte na papir za pečenje u pleh.
  4. Stavite u predhodno zagrejanu rernu i pecite na 180c oko 15-20 minuta dok ne porumene.
  5. Sačekajte da se ohlade pre nego što date bebi.
Nemojte dodavati šećer u biskvite jer je banana dovoljno slatka.
Možete koristiti i drugo voće u skladu sa vašom maštom i onim što ste predhodno uveli bebi.
Bebu koja još uvek jede kašice davati biksvite uz obavezan nadzor, jer uvek postoji opasnost da otkinu preveliki komad.
Ovakve biskvite možete praviti i starijoj deci.

Ana Vuletić

Prvobitno objavljeno 18.03.2018.

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Pratite nas:

77,322FansLike
1,635FollowersFollow
1,989FollowersFollow
1,800SubscribersSubscribe