sreda, jun 26, 2019
Home Blog

Bakin kolač – Verica Poznanović

0
Bakin kolač - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online
Bakin kolač - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online

Galete ili bakin kolač, jedna od najpraktičnijih poslastica. Gotove su za samo nekoliko minuta, možete ih prilagođavati sopstvenom ukusu, dodavati i oduzimati sastojke po želji, i konačno ukrasiti na bezbroj načina.

Galete možete praviti slatke ili slane. Možete ih namazati kremom ili pekmezom, politi medom ili slatkim sirupom, ukrasiti šlagom ili svežim voćem. Posuti šećerom u prahu, ili jednostavno ostaviti takve kakve jesu.

Bakin kolač, sastojci:

  • 4 jaja,
  • 300 ml ulja,
  • 300 g šećera,
  • korica od jednog limuna,
  • 250 ml mleka,
  • 600 g brašna i
  • 1 prašak za pecivo.

Bakin kolač, priprema:

  • Umutite jaja i šećer, pa polako dodajte ostale sastojke, ulje, rendanu koricu limuna, mleko, brašno i na kraju prašak za pecivo.
  • Kada se kalup dovoljno zagreje za galete, lagano ga nauljiti, a potom vaditi kašikom smesu i stavljati na sredinu zagrejanog kalupa (2 – 3 kašike), pa zatvorite kalup i pecite dok se ne upali zeleno svetlo a ugasi se crveno ili dok ne porumeni.
  • Prijatno!

Verica Poznanović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

POLITIKA MAGAZIN: Srpska jela otrgnuta od zaborava

0
POLITIKA MAGAZIN: Srpska jela otrgnuta od zaborava, 23.06.2019
POLITIKA MAGAZIN: Srpska jela otrgnuta od zaborava, 23.06.2019

Ne postoji ni jedan jedini stari tradicionalni recept koji nije pretrpeo makar neku malu izmenu ili nadogradnju otkako je to jelo prvi put pripremljeno, baš kao što ne postoji nijedna kuća, porodica ili domaćica, odnosno kuvar, koji neće tvrditi da je upravo njihov recept onaj originalni, kaže Miodrag Ilić, autor knjige “Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje”, o kojoj smo pisali nekoliko brojeva ranije, objavio je Politika Magazin, u svom izdanju od 23.06.2019.

Ipak, to nije razlog da poštovaoci tradicije, zaljubljenici u nacionalnu gastronomiju i svi oni koji rado (is)probaju ono što su nekada jeli njihovi preci ne krenu u potragu “za onim načinima u gotovljenju jela ili pića koji su vrlo prosti ili starinski, te su se ili već sasvim izgubili i samo ih možda pamte stariji ljudi ili se njime služe jedino pastiri, radnici i sirotinja”, kako je to svojevremeno preporučio dr Jovan Erdeljanović, poznati etnolog, u delu “Srpska narodna jela i pića” iz 1908. godine.

Među takvim jelima, otrgnutim od zaborava i sačuvanim u porodičnim kuvarima ili javnim arhivama širom naše zemlje, nalaze se i cicvara, banica, moruznica, propeć, mantije, halva i gruvanica – koje već svojim imenima prizivaju slike starinskih seoskih ognjišta i hrane pod sačem – ali i sarmice od zelja, ajnpren čorba i šnenokle, poslužene u posudama od finog porcelana, na stolovima zastrtim belim damastom, u otmenim trpezarijama srpskih građanskih porodica s početka prošlog veka.

Uz recepte, koje je u svojoj knjizi Ilić objavio uporedo na srpskom i engleskom jeziku, jer smatra da bi bogatu srpsku kulinarsku baštinu trebalo podeliti sa celilm svetom, autor je dao i kratak pregled istorijata ishrane u Srbiji, narodne običaje i verovanja, način pripreme određenih vrsta hrane i “male savete iskusnih domaćica”.

POLITIKA MAGAZIN: Srpska jela otrgnuta od zaborava, 23.06.2019
POLITIKA MAGAZIN: Srpska jela otrgnuta od zaborava, 23.06.2019

Sada su ta uputstva pred čitaocima “Magazina”, da ih isprobaju u svojoj kući (ova reč je u većem delu Srbije, sve do 20. veka, označavala upravo – kuhinju), možda dopune i “prenesu dalje”. Nekim novim generacijama gurmana.

Izvor: Politika Magazin, 23.06.2019, A. Mijalković

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Kolač sa kajsijama – Verica Poznanović

0
Kolač sa kajsijama - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online
Kolač sa kajsijama - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online

Kolač sa kajsijama.

Kolač sa kajsijama, sastojci:

  • 3 jajeta,
  • 2 čaše šećera (od jogurta 2 dl),
  • pola čaše ulja,
  • 1 čašu jogurta,
  • 1 vanilin šećer,
  • 1 prašak za pecivo i
  • 2 čaše brašna.

Kolač sa kajsijama, priprema:

  • Umutiti jaja, šećer, ulje, jogurt, vanilin šećer, prašak za pecivo i brašno.
  • Razliti u podmazanu tepsiju i od gore rasporediti kajsije.
  • Peći u zagrejanoj rerni dok lepo ne porumeni. 

Verica Poznanović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Šta da kuvam tokom radne nedelje – sjajni predlozi za dnevne menije

0
Šta da kuvate tokom radnje nedelje - Recepti i Kuvar online - Pixabay
Šta da kuvate tokom radnje nedelje - Recepti i Kuvar online - Pixabay

Šta da kuvam tokom radne nedelje – 5 sjajnih predloga za dnevne menije

Šta da kuvam tokom radne nedelje, je večita briga svih, a pogotovu naših domaćica. Rešenje ovog pitanja je u planiranju, i to dobrom. Jedan od naših doprinosa tome je i ova lista predloga pod nazivom: Šta da kuvate tokom radne nedelje – sjajni predlozi za dnevne menije.

Pridružili smo se velikoj porodici internet sajtova koja nudi veliki broj recepata, jer danas je mnogo lakše naći bilo koji recept na Internetu, nego prelistavati stare, odštampane kuvare i časopise. Naši predlozi se, uvek, sastoje od najboljih recepata naših saradnika, koje nesebično dele sa svima nama, i to sa velikim entuzijazmom. 

Šta da kuvam tokom radne nedelje? Pripremite ukusna jela prema našim preporukama i savetima. Štedite svoje vreme i nađite na našem portalu ukusna jela za vašu kuhinju.

Osim predloga za nedeljne i dnevne menije, možete pronaći i recepte za posna jela – posna jela i posni recepti su objavljeni sa osnovnom idejom da se pomogne svim onima koji poste, slave posne slave, a takođe, vegetarijancima i veganima da pronađu kvalitetne ideje da prošire osnovni repertoar svoje kuhinje.

Šta da kuvate tokom radnje nedelje - Recepti i Kuvar online - Pixabay
Šta da kuvate tokom radnje nedelje – Recepti i Kuvar online – Pixabay

Recepti za svakoga – portal Recepti i Kuvar online nudi veliki izbor recepata za svakoga. Svako može pronaći šta mu odgovara. Veliki online kuvar i zbirka različitih recepata za svačiji ukus.

Šta da kuvate tokom radne nedelje? Bilo da vam je potreban recept za brzi ručak, ili želite da pripremite neobičnu tortu za rođendan, na portalu Recepti i Kuvar online možete pronaći baš ono što tražite – recepte za svaku priliku. Koristite polja za pretragu i vrlo brzo ćete pronaći pravi recept i za najzahtevnije gurmane.

Recepti za kolače – ukoliko želite da pogledate najbolje recept za kolače, samo ste jedan klik udaljeni – kliknite na ovaj link: RECEPTI ZA KOLAČE. Najbolji i originalni recepti za sve vrste kolača. Šta danas da skuvam?

Zahvaljujući našoj dragoj saradnici Ani Vuletić, možete pročitati o ishrani beba. Recepti za bebe i Jelovnik za bebe su teme o kojima Ana piše, deleći nesebično sa svima svoja iskustva u ishrani beba.

Osim „klasičnih“ predloga i recepata, pišemo o hrono ishrani i hrono kuhinji. Prvi princip hrono ishrane osmislio je dr. Alen Delabos, francuski nutricionista, osamdesetih godina dvadesetog veka i on se zasniva na poštovanju zakonitosti prirodnih ritmova lučenja hormona i enzima u našem organizmu. Neki enzimi se više izlučuju ujutro, neki u podne, treći uveče, što znači da se pojedine namirnice spontano lako vare u određeno doba dana, pa ih tada valja i jesti. Ako želite da saznate više o hrono ishrani, kliknite na link HRONO ISHRANA.

Šta da kuvam tokom radne nedelje? Kliknite na sliku recepta, da biste dobili detaljan opis recepta.

Šta da kuvam tokom radne nedelje? Sjajni predlozi za dnevne menije

 Doručak  Ručak  Večera  Desert

 Ponedeljak, 24.06.2019.

Cicvara - Ljiljana Stanković - Recepti i Kuvar online
Cicvara – Ljiljana Stanković – Recepti i Kuvar online

Ćureci file sa kikirikijem - Suzana Mitić - Recepti i Kuvar online
Ćureci file sa kikirikijem – Suzana Mitić – Recepti i Kuvar online

Grilovani karfiol sa belim lukom i parmezanom - Recepti i Kuvar online
Grilovani karfiol sa belim lukom i parmezanom – Recepti i Kuvar online

Valjčići sa ukusom pomorandže - Zorica Stajić - Recepti i Kuvar online
Valjčići sa ukusom pomorandže – Zorica Stajić – Recepti i Kuvar online

 Utorak, 25.06.2019.

Pizza sendviči - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online
Pizza sendviči – Ana Vuletić – Recepti i Kuvar online

Ćuretina sa slatkim sosom od bundeve - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online
Ćuretina sa slatkim sosom od bundeve – Ana Vuletić – Recepti i Kuvar online

Slana pica torta - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Slana pica torta – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Venac od jabuka i oraha - Slađana Bokić - Recepti i Kuvar online
Venac od jabuka i oraha – Slađana Bokić – Recepti i Kuvar online

 Sreda, 26.06.2019.

Keksići sa narandzom - Suzana Mitić - Recepti i Kuvar online
Keksići sa narandzom – Suzana Mitić – Recepti i Kuvar online

 

Mirisni ćureći rolat - Suzana Mitić - Recepti i Kuvar online
Mirisni ćureći rolat – Suzana Mitić – Recepti i Kuvar online

Kupus sa slaninom - Recepti i Kuvar online
Kupus sa slaninom – Recepti i Kuvar online

Ananas torta sa višnjama - Suzana Mitić - Recepti i Kuvar online
Ananas torta sa višnjama – Suzana Mitić – Recepti i Kuvar online

 Četvrtak, 27.06.2019.

Hrono lepinjice - Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online
Hrono lepinjice – Javorka Filipović – Recepti i Kuvar online

Ćureće pljeskavice sa povrćem - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online
Ćureće pljeskavice sa povrćem – Ana Vuletić – Recepti i Kuvar online

Oranž krompirići - Suzana Mitić - Recepti i Kuvar online
Oranž krompirići – Suzana Mitić – Recepti i Kuvar online

Oblande sa suvim voćem - Zorica Stajić - Recepti i Kuvar online
Oblande sa suvim voćem – Zorica Stajić – Recepti i Kuvar online

 Petak 28.06.2019.

Projice sa sirom i prazilukom - Dana Drobnjak - Recepti i Kuvar online
Projice sa sirom i prazilukom – Dana Drobnjak – Recepti i Kuvar online

Musaka od kelja - Ljiljana Stanković - Recepti i Kuvar online
Musaka od kelja – Ljiljana Stanković – Recepti i Kuvar online

Pogačice sa semenkama - Ljiljana Stanković - Recepti i Kuvar online
Pogačice sa semenkama – Ljiljana Stanković – Recepti i Kuvar online

Kikiriki štangle na moj način - Zorica Stajić - Recepti i Kuvar online
Kikiriki štangle na moj način – Zorica Stajić – Recepti i Kuvar online

Šta da kuvam tokom radne nedelje? Pošaljite nam vaše predloge dnevnih menija za radnu nedelju, i mi ćemo ih objaviti!

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Hrono kuhinja: hrono hleb – Kristina Gašpar

0
Hrono kuhinja: hrono hleb - photo by Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Hrono kuhinja: hrono hleb - photo by Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online

Hrono hleb – pripremiti ovakav hleb je jednostavnije nego pripremiti kvasni hleb?! Ovom prilikom delimo sa vama/poklanjamo vam recept za najjednostavniji hrono hleb.

Hrono kuhinja: hrono hleb - photo by Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Hrono kuhinja: hrono hleb – photo by Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Hrono kuhinja: hrono hleb – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Hrono hleb – pripremiti hrono hleb je jednostavnije nego pripremiti kvasni hleb?! Ovom prilikom delimo sa vama/poklanjamo vam recept za najjednostavniji hrono hleb.

Hrono hleb, sastojci:

  • 300 gr integralnog psenicnog brasna
  • 300 ml vode (mlake)
  • 3 gr morske soli
  • 2 kašike semenki lana; (opciono)
  • 2 gr medicinske sode bikarbone
  • 10 ml limunovog soka

Hrono hleb, priprema:

  1. Sjedinite sve suve sastojke, dodajte tečne i „umesite“ hleb mikserom, nastavcima za testo.
  2. Modlu za hleb, obložite papirom za pečenje, izlijte smesu.
  3. Uključite rernu na 200 stepeni.
  4. Dok se rerna greje, hleb se odmara.
  5. Pecite ga u zagrejanoj rerni oko 25 minuta.
  6. Da biste bili sigurni da je hleb dovoljno pečen, koristite „čačakalica test“.
  7. Pečen hleb izvadite iz modle, stavite ga krpu ili dasku i sačekajte da se prohladi.
Kao i svaki drugi hleb, i hrono hleb se lakše seče kada se dobro ohladi.
Kristina Gašpar

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Gusti sok od kajsija sa ribizlama – Kristina Gašpar

0
Gusti sok od kajsija sa ribizlama - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Gusti sok od kajsija sa ribizlama - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online

Gusti sok od kajsija sa ribizlama – kajsije su u jeku sezone, obično, početkom jula meseca. Ima ranijih i kasnijih sorti. 

Moji kumovi imaju sortu koja sazreva u septembru. Sadnicu su dobili, čini mi se, iz Italije. U pitanju su kajsije koji imaju manje i suvlje plodove, ali im ukus ne zaostaje u odnosu na sve ostale sorte.

Kajsije volim kada su potpuno zrele – kada imaju crveno narandžastu boju. Gusti sok od kajsija ima poseban ukus, svež ili prokuvan, odlučite sami. Kajsije možete oljuštiti, ali i ne morate. Ribizle sam dodala kako bih njihovom aromom obogatila gusti sok od kajsija.

Gusti sok od kajsija sa ribizlama - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Gusti sok od kajsija sa ribizlama – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Gusti sok od kajsija sa ribizlama – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Gusti sok od kajsija sa ribizlama – kajsije su u jeku sezone, obično, početkom jula meseca. Ima ranijih i kasnijih sorti.

  • 500 g kajsija (očišćenih)
  • ribizle (po želji, cca 1 šolja)
  • sok od pola limuna
  • zaslađivač po ukusu
  1. Voće stavite u blender i procesirajte.
  2. Postepeno dolivajte vodu do željene gustine.
  3. Dodajte sok od limuna i zasladite po ukusu.
  4. Sok konzumirajte svež.

Ukoliko želite da gusti sok od kajsija stoji duže, nakon proseciranja ga prokuvajte kratko (treba da vri nekoliko minuta). Ako vam smetaju koštice, ribizle možete posebno izblendirati sa vodom i procediti, pa sjediniti sa sokom od kajsija.

Gusti sok od kasjija rashladite ili služite uz dodatak leda.

Kristina Gašpar

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Pogačice sa spanaćem – Verica Poznanović

0
Pogačice sa spanaćem - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online
Pogačice sa spanaćem - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online

Pogačice sa spanaćem.

Pogačice sa spanaćem, sastojci:

  • 1/2 kg brašna,
  • 1/2 kockice kvasca,
  • 1 kašičica soli,
  • 1 kašika šećera,
  • 130 ml vode,
  • 100 ml mleka,
  • 80 ml jogurta,
  • 50 ml ulja,
  • 1 žumance i
  • 6 briketa spanaća.

Pogačice sa spanaćem, priprema:

  • U mlakoj mešavini vode i mleka, sa dodatkom šećera, razmutiti kvasac. U vanglicu staviti brašno, so, jogurt, ulje, žumance, otopljen i oceđen spanać, i na kraju kvasac.
  • Zamesiti testo.
  • Testo staviti u nauljenu vanglicu, prekriti providnom folijom i ostaviti da odmara.
  • Kada testo naraste prebaciti ga na brašnom posutu radnu površinu. Rastanjite na debljinu prsta i čašicom vadite pogačice. Pogačice poređajte u podmazanu tepsiju, ostavite da odmaraju petnestak minuta, a zatim pecite. Rernu zagrejte na 180 stepeni i pecite  dok lepo ne porumene.
  • Uživajte u svakom zalogaju!

Verica Poznanović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

METRO je obeležio 18.06. UN Svetski dan održive gastronomije

0
METRO je obeležio 18.06. UN Svetski dan održive gastronomije - panel
METRO je obeležio 18.06. UN Svetski dan održive gastronomije - panel

Dan održive gastronomije ističe značaj i ulogu kojom gastronomija, kao takva, doprinosi celokupnom održivom razvoju širom sveta. Takođe, potvrđuje da su sve kulture i civilizacije ključni faktori u održivom razvoju.

Uvidevši značaj i ulogu koju gastronomija može odigrati na svetskom nivou, UN je 21. decembra 2016. godine usvojio posebnu rezoluciju A/RES/71/246 i odredio 18. jun kao Svetski dan održive gastronomije.

Ovim danom se priznaje da gastronomija predstavlja kulturno nasleđe vezano za prirodnu i kulturnu raznolikost sveta.

Zašto obeležavamo UN Svetski dan održive gastronomije?

Ovo nam je prilika da se dodatno obrazujemo, da razumemo značaj dosadašnjih dostignuća u oblasti gastronomije i podržimo naredna. Imamo mogućnost da organizujemo aktivnosti vezane za temu samog dana, uključimo divne ljude iz različitih oblasti koje povezuje ljubav prema gastronomiji. Svi akteri generalno, vlade, civilno društvo, javni i privatni sektor, škole, univerziteti i građani, čine odskočnu dasku za sprovođenje aktivnosti koje podižu svest o značaju i doprinosu svakog od njih na polju održive gastronomije.

Osim povezanosti sa tri dimenzije održivog razvoja (ekološka, ekonomska i socijalna), održiva gastronomija ima ulogu u promovisanju poljoprivrednog razvoja, sigurnosti hrane, ishrane, proizvodnje na održiv način i očuvanje biodiverziteta. Posvećenost održivosti podrazumeva odgovornost za proizvodnju i potrošnju hrane, što znači da bi svi akteri društva trebalo da podrže potrošnju održive hrane i ojačaju veze sa lokalnim proizvođačima.

Posvećenost prema principima održivosti uključuje smanjenje siromaštva, efikasno korišćenje resursa, zaštita životne sredine i klimatske promene i zaštitu kulturne vrednosti, baštine i raznolikosti.

Svi zaposleni u Metro-u veruju da se svi mi, na globalnom nivou, suočavamo sa ekonomskim, ekološkim, društvenim i kulturološkim izazovima, ali su i ubeđeni da je održivost ključ za transformaciju ovih izazova u mogućnosti i zato se Metro vizija definiše kroz moto: „Postanimo održivi u svemu što radimo“.

Tako i kada je reč o gastronomiji, Metro puno pažnje ulaže u razvoj asortimana, edukaciju, saradnju sa kupcima iz ugostiteljskog kanala i dobavljačima, pružajući im podršku u njihovom svakodnevnom poslovanju.

S obzirom da, u kompaniji postoji snažan fokus na razvoj ugostiteljstva kako u svetu, kroz ostale Metro zemlje, tako i u Srbiji, Metro AG je odlučio da od ove godine zajedno sa UN obeleži 18. juni kao Svetski dan održive gastronomije.

Zbog toga je u Metro HoReCa centru, organizovan panel, sa idejom da se na ovom posebnom događaju podele iskustva i sazna što više o temama koje su ključne za razvoj održive gastronomije.

Metro panel o održivoj gastronomiji

Učesnici panela su bili:

Uvodničar i moderator je bila Janja Radović, METRO, Specijalista za odnose sa trgovinama/Saradnik za održivo poslovanje.

  • Nataša Treskanica – METRO, kontrola kvaliteta
  • Milica Aleksić – METRO, HoReCa Centar
  • Miodrag Ilić – autor knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje
  • dugogodišnji dobavljač Metro-a Anđelko Mišković, GROW rasad
  • Srđan Stošić – METRO, održavanje

Nataša Treskanica je govorila je o kvalitetu i bezbednosti hrane, standardima koji se sprovode i zahtevaju u Metro kompanijama, o edukaciji koja se vrši na polju standardizacije, posebno kada su u pitanju OWB proizvodi.

Milica Aleksić, je iz ugla profesionalca, govorila o značaju pravilne/izbalansirane ishrane.

Miodrag Ilić, autor knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje, objasnio je kako očuvanje tradicije i značaj negovanja tradicionalnih recepata, kao kulturne baštine, ima uticaja na očuvanje biodiverziteta, kao i da je potrebno staviti akcenat na hranu koju treba jesti sa područja iz kojeg dolazi.

Anđelko Mišković iz kompanije Grow rasad, kao dugogodišnji dobavljač Metro-a govorio je o uspešnosti održive proizvodnje salate sa korenom, održivi način proizvodnje kroz uloženu investiciju, dugogodišnju saradnju kroz sigurni plasman u Metro-u, ali i kao skorašnji OWB dobavljač, kako jedan kvalitetan lokalni proizvod pravi razliku na polici, ali i diferencijaciju na tržištu.

Za kraj panela, Srđan Stošić je objasnio osnovne pojmove o energetskoj efikasnosti i mogućem uticaju na profitabilnost poslovanja u ugostiteljstvu, uz primere kako je Metro ostvarivši uštede, povećao energetsku efikasnost.

Nakon panela, svi prisutni su imali priliku da uživaju u đakonijama koje su, na osnovu recepata iz knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje, pripremili šefovi iz Metro HoReCa centra.

Fotografija govori bolje od hiljadu reči:

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Vekna od blitve – Verica Poznanović

0
Vekna od blitve - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online
Vekna od blitve - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online

Vekna od blitve – blitva je izuzetno korisna povrtarska biljka, srodna je spanaća a uzgaja se zbog izuzetno hranljivog lišća. Kultivisane su dve vrste, tako da je lepeza jela koja mogu da se naprave znatno šira nego od spanaća.

Vekna od blitve, sastojci:

  • 500 g brašna,
  • 100 ml mlakog mleka,
  • 100 ml maslinovog ulja,
  • 1 paketić svežeg kvasca,
  • 1 kašičica šećera,
  • 1 kašičica soli i
  • 250 ml mlake vode.

Fil:

  • 10 manjih listova blitve,
  • 1 dl kisele pavlake,
  • 2 jaja,
  • kašika maslinovog ulja i
  • prstohvat soli.

Vekna od blitve, priprema:

  • U mlako mleko dodati šećer i kašiku brašna, zatim izmrviti kvasac, dobro promešati i ostaviti da nadođe oko 10 minuta.
  • U posudu sipati brašno, dodati so, nadošli kvasac i ulje. Sve sjediniti i lagano dodavati vodu, uz stalno mešanje varjačom.
  • Na radnoj površini, koja je posuta brašno, mesiti testo bar desetak minuta minuta, potom ga ostaviti da odstoji oko pola sata. Zatim ga ponovo premesiti.
  • Za fil iseckajti blitvu, dodati pavlaku i jaja, pomešati sa maslinovim uljem, uz dodatak soli.
  • Rastanjiti testo, premazati filom i polako urolati. Tepsiju obložiti pek papirom i staviti veknu. Vekna nek odmara još dvadesetak minuta.
  • U već zagrejanu rernu na 200 stepeni, ubaciti pleh sa veknom. Hleb ne sme nikako da se prepeče, a dužina pečenja zavisi od veličine vekne i rerne.

Verica Poznanović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Aksa donirala vrtiće povodom 25 godina postojanja i za vikend organizovala veliku proslavu rođendana

0
Aksa donirala vrtiće povodom 25 godina postojanja
Aksa donirala vrtiće povodom 25 godina postojanja

Aksa Kids Mega store je donirala posteljinu i igračke u 9 vrtića u Beogradu i u po 1 vrtić u Novom Sadu i Nišu povodom 25. rođendana koji je 15.06. na Novom Beogradu proslavljen uz porodičnu zabavu, veliki broj veselih mališana i roditelja, rođendanske popuste i mini koncert Tijane Dapčević.

Aksa se na ovaj način zahvaljuje svim porodicama i deci koja su odrasla uz Aksu na divnim trenucima koje su proveli zajedno i raduju se svim budućim.

Aksa donirala vrtiće povodom 25 godina postojanja - Tijana Dapčević
Aksa donirala vrtiće povodom 25 godina postojanja – Tijana Dapčević

Aksa je počela poslovanje daleke 1994. godine kao mala radnja za bebe i decu u naselju Medaković, u Beogradu. Danas posluju u 11 gradova Srbije; u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Čačku, Kragujevcu, Šapcu, Kruševcu, Zrenjaninu, Novom Pazaru, Pančevu, Subotici i Užicu te u 3 grada u Bosni i Hercegovini – Sarajevo, Banja Luka i Bijeljina. U Srbiji imaju 17, a u Bosni i Hercegovini 3 maloprodajna objekta.

U Aksi se trude da svojim aktivnostima pozitivno utiču na društveno okruženje, tako što pomažu pojedincima i ustanovama, pre svega posvećenim bebama i deci kojima je pomoć potrebna.

Povodom proslave 25 godina Akse pokrenut je i društveno odgovoran projekat „Stimulacija zdravog razvoja i masaža“ koji podrazumeva donaciju posteljina i igračaka za 9 vrtića u Beogradu i po jedan vrtić u Novom Sadu i Nišu. U okviru projekta su realizovane donacije za 5 vrtića i organizovana su predavanja za roditelje na temu stimulacije zdravog razvoja i masaže u saradnji sa dr Mirjanom Mićović pedijatrom i dr Danijelom Marjanović defektologom.

Tokom četvrt veka u ovoj porodičnoj firmi su se trudili da prate inovacije na tržištu dečje opreme, potrebe roditelja i mališana, kako bi im omogućili veselije i prijatnije detinjstvo, a roditeljima pomogli i olakšali najlepšu ulogu u životu.

Povodom velikog jubileja kupce očekuje popust – 25% na veliki izbor kolica, auto-sedišta, igračaka, odeće, obuće i još mnogo toga. Akcija popusta od 25% u svim Aksa prodavnicama u Beogradu kao i aksa.rs internet prodavnici traje od 15. do 17.06.2019. godine.

Aksa donirala vrtiće povodom 25 godina postojanja - Milica Bursać
Aksa donirala vrtiće povodom 25 godina postojanja – Milica Bursać

Svi koji posete Aksa prodavnice u Beogradu u ovom periodu dobijaju i vaučere Star Land igraonice – http://igraonice.ioi.rs/subs/star-land/ i vaučer za popust od – 20% na prvi mesec školarine u Play Smart školi tenisa – https://www.facebook.com/PlaySmartTennisKids/

Aksa prodavnice poseduju širok asortiman opreme za bebe, kolica, auto-sedišta, nameštaja, hrane, kozmetike, igračaka, odeće i obuće za decu od rođenja pa do prvih školskih dana kao i edukovano i stručno prodajno osoblje koje pruža savete u svakom trenutku.

Saopštenje za medije: Nord Communications, Vanja Kovačev

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Kupite knjigu Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje

Instagram - Recepti i Kuvar online

1.528 Pratioci
Prati