Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na prvi zalogaj.
Želiš da dočekaš prijatelje u opuštenoj atmosferi toplog doma sa ukusnom hranom, ali nemaš puno vremena za kuvanje? Ne brini! Ovaj recept za piletinu sa ananasom je iznenađujuće jednostavan za pripremu, a rezultat je neverovatan.
Uz nekoliko jednostavnih sastojaka i malo truda, možete uživati u restoranskom ukusu hrane u udobnosti tvog doma. Kombinacija sočne piletine, slatkog ananasa i aromatičnog sosa je prosto božanstvena.
Sećam se kada sam prvi put probala piletinu sa ananasom – bila je to ljubav na prvi zalogaj! Od tada sam pokušavala da rekonstruišem taj savršeni balans slatkog i slanog ukusa kod kuće. Posle nekoliko pokušaja, mislim da sam konačno uspela! Zato sa velikim zadovoljstvom delim sa tobom ovaj recept koji će te, sigrna sam, oduševiti koliko i mene.
Kako napraviti piletinu sa ananasom
Ovakav način pripreme piletine popularan je na Havaljima, tamo se zove Piletina Maui sa ananasom. Karakteriše je grilovanje piletine marinirane u slatko-kiselkastom sosu od ananasa. Ova marinada piletini daje izvanredan balans ukusa, kombinujući slatkoću ananasa sa osvežavajućom kiselošću. Jelo se tradicionalno služi uz priloge poput pirinča i povrća, a često se dekoriše svežim komadima ananasa ili mladim lukom, što dodatno doprinosi vizuelnom i gastronomskom doživljaju.
Priprema se tako što se pileći fileti mariniraju u aromatičnom sosu od ananasa. Nakon mariniranja, piletina se griluje, čime se zadžava sočnost mesa i stvara ukusna korica. Uz piletinu se služe prilozi poput pirinča, kuvanog na pari ili prženog, kao i mešavina svežeg ili grilovanog povrća. Za završni dodir i vizuelni efekat, jelo se ukrašava komadima svežeg ananasa ili posipa seckanim mladim lukom.

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa
Sastojci
Za piletinu i marinadu
- 4 komada pilećih prsa bez kostiju i kože
- 1 šolja soka od svežeg ananasa svež je najbolji, ali može i iz konzerve
- 1 kašika soja sosa
- 2 kašičice mlevenog đumbira
- 2 čena belog luka smrvljenog i ispasiranog
- po ukusu soli i bibera
Za sos od ananasa, đumbira i soje
- ½ šolje soka od ananasa
- ¼ šolje soja sosa
- 1 kašika kukuruznog skroba rastvorenog u 2 kašike vode
- 1 kašika meda ili braon šećera
- 1 kašičica mlevenog đumbira
- 1 čen belog luka smrvljenog i ispasiranog
Za serviranje
- 1 šolja svežih komada ananasa za dekoraciju
- 2 šolje bebi brokolija kuvanog na pari
- 2 šolje kuvanog pirinča sa dodatkom jasmina
- 1 činija svežih komada ananasa za grilovanje
- 1 činija povrća za grilovanje
Uputstva
Priprema piletine
- Mariniranje piletine: U činiji umutite 1 šolju soka od ananasa, soja sos, đumbir, beli luk, so i biber. Dodajte pileća prsa, uverite se da su potpuno potopljena. Pokrijte i stavite u frižider da odstoje najmanje 30 minuta ali može i do 4 sata kako bi se dobio puniji ukus.
- Pečenje piletine na roštilju: Zagrejte roštilj ili tiganj na srednjoj vatri. Izvadite piletinu iz marinade (odbacite preostalu marinadu) i pecite na roštilju 5-7 minuta sa svake strane ili dok meso ne postane potpuno ispečeno i sočno. Ostavite da odstoji nekoliko minuta, a zatim isecite na trake.
- Pečenje voća i povrća na roštilju: Voće i povrće isecite i poređajte tako da mu što veća površina bude na roštilju. Veće komade možete iseći na polovine ili na kriške. Ovo će pomoći da se peče brže i ravnomernije. Grilujte mešavinu povrća poput paprike, tikvica, šargarepe i crvenog luka i naravno dodajte ananas. Sve to će dati dobar kontrast ukusa slatkoj i slanoj piletini.
Pravljenje sosa od ananasa, đumbira i soje
- U maloj činiji pomešajte ½ šolje soka od ananasa, soja sos, med ili smeđi šećer, đumbir i beli luk. Pustite da ključa na srednjoj vatri.
- Postepeno umutite mešavinu kukuruznog skroba dok se sos ne zgusne dovoljno da prekrije poleđinu kašike.
- Uklonite sa vatre i ostavite na stranu.
Serviranje
- Pripremite tanjir: Na dno svakog tanjira sipajte kuvani pirinač.
- Dodajte zelenilo: oko pirinča rasporedite pareni brokoli i komadiće svežeg ananasa.
- Vrh sa piletinom: Stavite kriške grilovane piletine preko pirinča.
- Dodajte grilovano povrće i grilovani ananas
- Prelijte sosom: Obilno prelijte piletinu i pirinač sosom od soje, đumbira i ananasa.
Korisni saveti
- Magija mariniranja: Što duže piletina bude u marinadi, to će biti ukusnija. Ako možete, ostavite je puna 4 sata.
- Tragovi pečenja na roštilju su važni: Ako koristite tiganj za roštilj, elektirčni roštilj i standardni roštilj, uverite se da je dovoljno vruć da na piletini ostanu tragovi pečenja.
- Konzistencija sosa: Podesite gustinu sosa po svom ukusu menjajući količinu mešavine kukuruznog skroba.
- Svež u odnosu na konzervirani ananas: Sa svežom ananasom dobićš najbolji ukus i teksturu ali je i ananas iz konzerve dobra alternativa.
- Poslužite odmah: Za najbolji doživljaj večere, poslužite jelo toplo, dopuštajući da toplina lepo stopi ukuse.
Sa kojim dodacima i prilozima se služi?
Uparivanje pravih dodataka sa piletinom i ananasom može pretvoriti vaš obrok u impresivan užitak. Jelo nudi nalet slatkih, slanih i oštrih ukusa, tako da ćete želeti priloge koje dopunjuju ove note, a da ne nadjačaju glavno jelo.
- Grilovano povrće: Mešavina povrća sa grila poput paprike, tikvica i crvenog luka daje dobar kontrast ukusa slatkoj i slanoj piletini.
- Salata od krastavca: Osvežavajuća salata od krastavca prelivena sirćem od pirinča, sa malo meda, susamovog ulja i semenki susama pružiće hrskavi, osvežavajuć ukus koja budi čula ukusa.
- Salata od makadamije: Hrskava salata sa kupusom, šargarepom i tostiranim orasima makadamije dodaće teksturu i bogatstvo orašastih plodova koji upotpunjuju ukus piletine.
- Pomfrit od slatkog krompira: Pomfrit od slatkog krompira ispečen u rerni ili na vazduhu posut sa malo morske soli i serviran sa laganim aiolijem može biti divan kontrast sa svojom slatkoćom.
- Salata od tropskog voća: Pomešaj svež mango, kivi i papaju za voćnu salatu koja će pojačati ukus ananasa i dodati svetao, osvežavajući dodir obroku.
Sa kojim pićem se služi?
- Mai Tai: Ovaj klasični koktel, sa mešavinom ruma, likera od narandže, limete i bademovog sirupa, može divno da upotpuni tropsku temu vašeg obroka.
- Ledeni čaj sa medom: Skuvajte ledeni čaj od hibiskusa ili limunske trave i malo ga zasladite medom. Cvetne note će biti lagana, osvežavajuća kombinacija.
- Kokosova voda sa ananasom: Jednostavna, ali prikladna, kokosova voda sa dodatim ananasom je dobra za osveženje, savršeno se uklapajući sa vašim jelom.
- Svetlo pivo ili pšenično pivo: oštro, svetlo pivo ili pšenično pivo sa citrusnim notama može očistiti nepce i uravnotežiti bogatstvo obroka.
Desert uz piletinu u sosu od ananasa
- Sorbet od manga: Završite svoj obrok na laganoj noti sa dozom sorbeta od manga, stvarajući slatki završetak obroka koji vas neće pasti teško nakon ukusne piletine.
- Puding od hleba od banane: Za izdašniju opciju deserta, puding od hleba od banane inspirisan tropskim krajevima mogao bi da bude lep završetak vaše večere inspirisane tropskim ostrvima.
Zamene za korišćene sastojke
Kada pripremate jelo kao što je piletina s ananasom, moguće je da nemate sve ove sastojke pri ruci ili ćete možda morati da se pridržavate ograničenja u ishrani. Iz tog razloga predlažem sledeće zamene za korišćene sastojke.
Piletina
Zamena: Koristi tofu ili tempeh kao vegetarijansku opciju. Možeš ga spremiti i marinirati u sličnim začinima kako bi oponašali originalni ukus. Seitan ili alternativa piletini na biljnoj bazi se takođe mogu koristiti ako su ti dostupni.
Ananas
Zamena: Kao zamena za sveži možeš koristiti i ananas iz konzerve, tada će ukus biti malo slađi i sa manje svežne. Iako je ananas centralna komponenta, može se koristiti i mango za drugačiji, ali i dalje tropski ukus jela.
Soja sos
Zamena: Za opciju bez glutena koristite tamari ili kokosove aminokiseline. Za opciju bez soje, možete eksperimentisati sa tečnim aminokiselinama napravljenim od sastojaka koji nisu sojini.
Pirinčano sirće
Zamena: mogu se koristiti jabukovo sirće ili belo vinsko sirće, mada će oni malo promeniti ukus. Ako ste ostali bez pirinčanog sirćeta, mešavina blagog belog sirćeta sa malo šećera može da oponaša njegovu slatkoću i kiselost.
Smeđi šećer
Zamena: Med, javorov sirup ili nektar agave mogu zameniti smeđi šećer za glazuru da bi pružili sličnu slatkoću. Kokosov šećer je još jedna alternativa koja može doneti dublji ukus sličan smeđem šećeru.
Sveži đumbir
Zamena: Ako sveži đumbir nije dostupan, koristite đumbir u prahu, iako će ukus biti manje izražen. Počnite sa manjom količinom đumbira u prahu, jer je više koncentrisan nego svež.
Beli luk
Zamena: beli luk u prahu može zameniti svež beli luk. Generalno, koristite 1/8 kašičice belog luka u prahu za svaki češanj belog luka koji je naveden u receptu.
Susamovo ulje
Zamena: Ako nemate susamovo ulje, koristite neutralno ulje poput ulja repice ili biljnog ulja. Iako ćete propustiti poseban ukus susamovog ulja, jelo će i dalje biti ukusno.
Povrće (paprika i luk)
Zamena: Slobodno koristite povrće koje imate pri ruci, kao što su šargarepa, grašak ili brokoli. Cilj je imati različite teksture i boje.
Zaključak
Piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa je više od običnog jela, to je svedočanstvo harmoničnog mešanja različitih ukusa.
Srećno kuvanje, znam se da će ovaj recept doneti delić tropskog raja na tvoj sto!