Home Blog

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na prvi zalogaj.

Želiš da dočekaš prijatelje u opuštenoj atmosferi toplog doma sa ukusnom hranom, ali nemaš puno vremena za kuvanje? Ne brini! Ovaj recept za piletinu sa ananasom je iznenađujuće jednostavan za pripremu, a rezultat je neverovatan.

Uz nekoliko jednostavnih sastojaka i malo truda, možete uživati u restoranskom ukusu hrane u udobnosti tvog doma. Kombinacija sočne piletine, slatkog ananasa i aromatičnog sosa je prosto božanstvena.

Sećam se kada sam prvi put probala piletinu sa ananasom – bila je to ljubav na prvi zalogaj! Od tada sam pokušavala da rekonstruišem taj savršeni balans slatkog i slanog ukusa kod kuće. Posle nekoliko pokušaja, mislim da sam konačno uspela! Zato sa velikim zadovoljstvom delim sa tobom ovaj recept koji će te, sigrna sam, oduševiti koliko i mene.

Kako napraviti piletinu sa ananasom

Ovakav način pripreme piletine popularan je na Havaljima, tamo se zove Piletina Maui sa ananasom. Karakteriše je grilovanje piletine marinirane u slatko-kiselkastom sosu od ananasa. Ova marinada piletini daje izvanredan balans ukusa, kombinujući slatkoću ananasa sa osvežavajućom kiselošću. Jelo se tradicionalno služi uz priloge poput pirinča i povrća, a često se dekoriše svežim komadima ananasa ili mladim lukom, što dodatno doprinosi vizuelnom i gastronomskom doživljaju.

Priprema se tako što se pileći fileti mariniraju u aromatičnom sosu od ananasa. Nakon mariniranja, piletina se griluje, čime se zadžava sočnost mesa i stvara ukusna korica. Uz piletinu se služe prilozi poput pirinča, kuvanog na pari ili prženog, kao i mešavina svežeg ili grilovanog povrća. Za završni dodir i vizuelni efekat, jelo se ukrašava komadima svežeg ananasa ili posipa seckanim mladim lukom.

Grilovana piletina u sosu od ananasa

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Recept pripremila Ivana Kojić
Recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na prvi zalogaj.
Priprema 30 minutes
Spremanje 50 minutes
Ukupno 1 hour 20 minutes
Vrsta obroka Ručak
Poreklo jela Havai
broj osoba 4 osobe
Kalorija 640 kcal

Sastojci
  

Za piletinu i marinadu

  • 4 komada pilećih prsa bez kostiju i kože
  • 1 šolja soka od svežeg ananasa svež je najbolji, ali može i iz konzerve
  • 1 kašika soja sosa
  • 2 kašičice mlevenog đumbira
  • 2 čena belog luka smrvljenog i ispasiranog
  • po ukusu soli i bibera

Za sos od ananasa, đumbira i soje

  • ½ šolje soka od ananasa
  • ¼ šolje soja sosa
  • 1 kašika kukuruznog skroba rastvorenog u 2 kašike vode
  • 1 kašika meda ili braon šećera
  • 1 kašičica mlevenog đumbira
  • 1 čen belog luka smrvljenog i ispasiranog

Za serviranje

  • 1 šolja svežih komada ananasa za dekoraciju
  • 2 šolje bebi brokolija kuvanog na pari
  • 2 šolje kuvanog pirinča sa dodatkom jasmina
  • 1 činija svežih komada ananasa za grilovanje
  • 1 činija povrća za grilovanje

Uputstva
 

Priprema piletine

  • Mariniranje piletine: U činiji umutite 1 šolju soka od ananasa, soja sos, đumbir, beli luk, so i biber. Dodajte pileća prsa, uverite se da su potpuno potopljena. Pokrijte i stavite u frižider da odstoje najmanje 30 minuta ali može i do 4 sata kako bi se dobio puniji ukus.
  • Pečenje piletine na roštilju: Zagrejte roštilj ili tiganj na srednjoj vatri. Izvadite piletinu iz marinade (odbacite preostalu marinadu) i pecite na roštilju 5-7 minuta sa svake strane ili dok meso ne postane potpuno ispečeno i sočno. Ostavite da odstoji nekoliko minuta, a zatim isecite na trake.
    Grilovanje piletine na roštilju
  • Pečenje voća i povrća na roštilju: Voće i povrće isecite i poređajte tako da mu što veća površina bude na roštilju. Veće komade možete iseći na polovine ili na kriške. Ovo će pomoći da se peče brže i ravnomernije. Grilujte mešavinu povrća poput paprike, tikvica, šargarepe i crvenog luka i naravno dodajte ananas. Sve to će dati dobar kontrast ukusa slatkoj i slanoj piletini.
    Grilovanje ananasa na roštilju

Pravljenje sosa od ananasa, đumbira i soje

  • U maloj činiji pomešajte ½ šolje soka od ananasa, soja sos, med ili smeđi šećer, đumbir i beli luk. Pustite da ključa na srednjoj vatri.
  • Postepeno umutite mešavinu kukuruznog skroba dok se sos ne zgusne dovoljno da prekrije poleđinu kašike.
  • Uklonite sa vatre i ostavite na stranu.

Serviranje

  • Pripremite tanjir: Na dno svakog tanjira sipajte kuvani pirinač.
  • Dodajte zelenilo: oko pirinča rasporedite pareni brokoli i komadiće svežeg ananasa.
  • Vrh sa piletinom: Stavite kriške grilovane piletine preko pirinča.
  • Dodajte grilovano povrće i grilovani ananas
  • Prelijte sosom: Obilno prelijte piletinu i pirinač sosom od soje, đumbira i ananasa.
    Grilovana piletina u sosu od ananasa predlog za serviranje
Tagovi Ananas, Grilovana piletina, Piletina

Korisni saveti

  • Magija mariniranja: Što duže piletina bude u marinadi, to će biti ukusnija. Ako možete, ostavite je puna 4 sata.
  • Tragovi pečenja na roštilju su važni: Ako koristite tiganj za roštilj, elektirčni roštilj i standardni roštilj, uverite se da je dovoljno vruć da na piletini ostanu tragovi pečenja.
  • Konzistencija sosa: Podesite gustinu sosa po svom ukusu menjajući količinu mešavine kukuruznog skroba.
  • Svež u odnosu na konzervirani ananas: Sa svežom ananasom dobićš najbolji ukus i teksturu ali je i ananas iz konzerve dobra alternativa.
  • Poslužite odmah: Za najbolji doživljaj večere, poslužite jelo toplo, dopuštajući da toplina lepo stopi ukuse.

Sa kojim dodacima i prilozima se služi?

Uparivanje pravih dodataka sa piletinom i ananasom može pretvoriti vaš obrok u impresivan užitak. Jelo nudi nalet slatkih, slanih i oštrih ukusa, tako da ćete želeti priloge koje dopunjuju ove note, a da ne nadjačaju glavno jelo.

  • Grilovano povrće: Mešavina povrća sa grila poput paprike, tikvica i crvenog luka daje dobar kontrast ukusa slatkoj i slanoj piletini.
  • Salata od krastavca: Osvežavajuća salata od krastavca prelivena sirćem od pirinča, sa malo meda, susamovog ulja i semenki susama pružiće hrskavi, osvežavajuć ukus koja budi čula ukusa.
  • Salata od makadamije: Hrskava salata sa kupusom, šargarepom i tostiranim orasima makadamije dodaće teksturu i bogatstvo orašastih plodova koji upotpunjuju ukus piletine.
  • Pomfrit od slatkog krompira: Pomfrit od slatkog krompira ispečen u rerni ili na vazduhu posut sa malo morske soli i serviran sa laganim aiolijem može biti divan kontrast sa svojom slatkoćom.
  • Salata od tropskog voća: Pomešaj svež mango, kivi i papaju za voćnu salatu koja će pojačati ukus ananasa i dodati svetao, osvežavajući dodir obroku.

Sa kojim pićem se služi?

  1. Mai Tai: Ovaj klasični koktel, sa mešavinom ruma, likera od narandže, limete i bademovog sirupa, može divno da upotpuni tropsku temu vašeg obroka.
  2. Ledeni čaj sa medom: Skuvajte ledeni čaj od hibiskusa ili limunske trave i malo ga zasladite medom. Cvetne note će biti lagana, osvežavajuća kombinacija.
  3. Kokosova voda sa ananasom: Jednostavna, ali prikladna, kokosova voda sa dodatim ananasom je dobra za osveženje, savršeno se uklapajući sa vašim jelom.
  4. Svetlo pivo ili pšenično pivo: oštro, svetlo pivo ili pšenično pivo sa citrusnim notama može očistiti nepce i uravnotežiti bogatstvo obroka.

Desert uz piletinu u sosu od ananasa

  1. Sorbet od manga: Završite svoj obrok na laganoj noti sa dozom sorbeta od manga, stvarajući slatki završetak obroka koji vas neće pasti teško nakon ukusne piletine.
  2. Puding od hleba od banane: Za izdašniju opciju deserta, puding od hleba od banane inspirisan tropskim krajevima mogao bi da bude lep završetak vaše večere inspirisane tropskim ostrvima.

Zamene za korišćene sastojke

Kada pripremate jelo kao što je piletina s ananasom, moguće je da nemate sve ove sastojke pri ruci ili ćete možda morati da se pridržavate ograničenja u ishrani. Iz tog razloga predlažem sledeće zamene za korišćene sastojke.

Piletina
Zamena: Koristi tofu ili tempeh kao vegetarijansku opciju. Možeš ga spremiti i marinirati u sličnim začinima kako bi oponašali originalni ukus. Seitan ili alternativa piletini na biljnoj bazi se takođe mogu koristiti ako su ti dostupni.

Ananas
Zamena: Kao zamena za sveži možeš koristiti i ananas iz konzerve, tada će ukus biti malo slađi i sa manje svežne. Iako je ananas centralna komponenta, može se koristiti i mango za drugačiji, ali i dalje tropski ukus jela.

Soja sos
Zamena: Za opciju bez glutena koristite tamari ili kokosove aminokiseline. Za opciju bez soje, možete eksperimentisati sa tečnim aminokiselinama napravljenim od sastojaka koji nisu sojini.

Pirinčano sirće
Zamena: mogu se koristiti jabukovo sirće ili belo vinsko sirće, mada će oni malo promeniti ukus. Ako ste ostali bez pirinčanog sirćeta, mešavina blagog belog sirćeta sa malo šećera može da oponaša njegovu slatkoću i kiselost.

Smeđi šećer
Zamena: Med, javorov sirup ili nektar agave mogu zameniti smeđi šećer za glazuru da bi pružili sličnu slatkoću. Kokosov šećer je još jedna alternativa koja može doneti dublji ukus sličan smeđem šećeru.

Sveži đumbir
Zamena: Ako sveži đumbir nije dostupan, koristite đumbir u prahu, iako će ukus biti manje izražen. Počnite sa manjom količinom đumbira u prahu, jer je više koncentrisan nego svež.

Beli luk
Zamena: beli luk u prahu može zameniti svež beli luk. Generalno, koristite 1/8 kašičice belog luka u prahu za svaki češanj belog luka koji je naveden u receptu.

Susamovo ulje
Zamena: Ako nemate susamovo ulje, koristite neutralno ulje poput ulja repice ili biljnog ulja. Iako ćete propustiti poseban ukus susamovog ulja, jelo će i dalje biti ukusno.

Povrće (paprika i luk)
Zamena: Slobodno koristite povrće koje imate pri ruci, kao što su šargarepa, grašak ili brokoli. Cilj je imati različite teksture i boje.

Zaključak
Piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa je više od običnog jela, to je svedočanstvo harmoničnog mešanja različitih ukusa.

Srećno kuvanje, znam se da će ovaj recept doneti delić tropskog raja na tvoj sto!

Pita sa makom i grizom

Pita sa makom i grizom.

Pita sa makom i grizom, sastojci:

  • 500 g kora za pitu

Fil od griza, potrebno je:

  • 4 jajeta
  • 200 g šećera
  • 150 ml ulja
  • 200 ml jogurta
  • 200 g griza
  • 3 kesice vanilin šećera
  • 1 kesica praška za pecivo

Fil od maka, potrebno je:

  • 500 g mlevenog maka
  • 400 ml mleka
  • 6 kašika šećera

Preliv:

  • 500 g šećera
  • 600 ml vode
  • sok od jednog limuna

Pita sa makom i grizom, priprema:

Preliv:

  •  Prvo skuvati preliv od šećera, vode i limunovog soka. Dovoljno je da smesa vri tri-četir iminuta i preliv je gotov. Ostaviti da se hladi.

Fil od maka:

  • Staviti mleko i šećer da provri. Dodati mak, izmešati i pustiti da vri par trenutaka.
  • Ostaviti da se malo ohladi, za to vreme pripremite fil od griza.

Fil od griza:

  • Umutiti penasto jaja sa šećerom.
  • Dodati sve ostale sastojke, šećer, ulje, jogurt, griz, vanilin šećer i prašak za pecivo, još jednom sve dobro umutiti.

Sledi filovanje:

  • Prve tri kore premazati filom od griza.
  • Preko staviti četvrtu koru i premazati filom od maka.
  • Uviti u rolat i ređati u pleh.
  • Pitu peći na 200*C oko 30 minuta.
  • Vruću pitu preliti ohlađenim prelivom, pa ostaviti da se ohladi i upije sirup.

Hleb iz šerpe bez mešenja

Hleb iz šerpe bez mešenja, sastojci:

  • 670 gr brašna,
  • 1 kesica suvog ili svežeg kvasca 20 gr,
  • 1 kašičica šećera,
  • 1 kašičica soli,
  • 3,5 dl mlake vode.

Hleb iz šerpe bez mešenja, priprema:

  • U činijicu staviti kvasac, šećer, 2 kašike brašna i malo vode od 3,5 dl i ostaviti da nadođe.
  • U vanglicu staviti brašno, so, nadošli kvasac i ostatak vode i zamesiti meko testo. Ostaviti ga da narasta oko 30 minuta.
  • Rernu ukljucitii na 250 stepeni, šerpu poklopiti i peći 30 minuta.
  • Skinuti poklopac, smanjiti na 200 stepeni i peći jos 15 minuta.
  • Izvaditi iz šerpe i ostaviti da se hladi.

Hleb iz kese za pečenje

Hleb iz kese za pečenje.

Hleb iz kese za pečenje, sastojci:

  • 500 g brašna,
  • 20 g svežeg kvasca,
  • 1 kašičica šećera,
  • 1 ravna kašičica soli,
  • 1 kašičica alkoholnog sirćeta,
  • 1 kašika ulja,
  • 300 ml vode.

Hleb iz kese za pečenje, priprema:

  • U 100 ml mlake vode dodati izmrvljen kvasac, šećer i izmešati.
  • U dublju posudu usuti brašno, dodati 200 ml mlake vode, so, rastvoren kvasac, alkoholno sirće i zamesiti mekše testo.
  • Na kraju, dodati ulje i umesiti još malo (da se ulje sjedini sa testom).
  • Prekriti providnom prianjajućom folijom i ostaviti da odstoji pola sata.
  • Nadošlo testo premesiti, urolati u veknu, zaseći na par mesta, premazati vodom i staviti u kesu za pečenje.
  • Zavezati i ostaviti da odstoji 20 minuta.
  • Peći u dobro zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30 minuta.
  • Pečen hleb izvaditi iz rerne, ostaviti da se ohladi te ukloniti kesu, pa hleb uviti u kuhunjsku krpu.
  • Hleb seći i poslužiti.

Vreme pripreme: 100 minuta
Broj porcija: 6
Stepen težine pripreme: lako se priprema
Posno jelo

Domaća limunada

Domaća limunada.

Domaća limunada, sastojci:

  • 3 limuna,
  • 1 pomorandža,
  • 500 g šećera,
  • 4 l vode,
  • 2 kesice limuntusa.

I još:

  • 200 ml vode.

Domaća limunada, priprema:

  • Pomorandžu oljuštiti, iseckati, staviti u blender, dodati 100 ml vode i izblendati.
  • Limun oljuštiti, iseckati, staviti u blender, dodati 100 ml vode i izblendati.
  • U odgovarajuću posudu usuti 4 l vode.
  • Sjediniti šećer i limuntus i dodati u vodu.
  • Zatim sjediniti limun i pomorandžu te ih procediti i dodati u posudu sa vodom, šećerom i limuntusom.
  • Dobro izmešati i ostaviti da se šećer rastopi (povremeno promešati).
  • Sipati u flaše, zatvoriti i dobro rashladiti.
  • Limunadu sipati u čaše i poslužiti.

Savet: Po želji dodati par kockica leda pre posluženja. Nisam dodavala led pošto sam limunadu dobro rashladila.

Vreme pripreme: 40 minuta
Broj porcija: 8
Stepen težine pripreme: lako se priprema
Posno/napitak

Hleb bundevica

Hleb bundevica.

Hleb bundevica, sastojci:

  • 800 g brašna,
  • 42 g kvasca,
  • 2 kašičice šećera,
  • soli po ukusu,
  • 400 g pirea od bundeve i
  • 300 ml vode.

Hleb bundevica, priprema:

  • U činiju sipajte brašno, šećer i so pa dodajte kvasac (koji ste razmutili u malo mlake vode sa dodatkom šećera i brašna).
  • Dobro izmešajte a onda dodajte pire od bundeve pomešan sa mlakom vodom pa zamesite testo.
  • Testo prekrijte i ostavite  da se udvostruči, premesite pa opet ostavite da naraste.
  • Podelite testo na dva dela.
  • Ja sam napravila dva hleba bundevice.
  • Od prvog dela testa sam formirala loptu, i uvezala kanapom, tako sam uradila i sa drugim delom testa.
  • Stavila sam  bundeve u dve okrugle tepsije obložene papirom za pečenje i ostavila 30 minuta da narastu a onda stavila u rernu na 220 stepeni na nekih 45-ak minuta da se peku, to jest dok lepo ne porumene.
  • Prohladite malo bunde i pažljivo skinite kanap.

Komšijski hleb

Komšijski hleb, sastojci:

  • 4 dl mlake vode
  • 4 kašike majoneza
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kesica suvoga kvasca i
  • brašna po potrebi da se dobije srednje tvrdo testo.

 Za posipanje:

  • čia semenke.

Komšijski hleb, priprema:

  • Kvasac pomešajte sa šećerom i mlakom vodom, pa ostavite 10-ak minuta da se aktivira.
  • Kada je zapenio dodajte postepeno brašno, majonez i so.
  • Ostavite ga na toplom mestu da narasta oko sat vremena.
  • Nakon toga ga izvadite na površnu koju ste posuli brašnom, pa ga dobro rukama premesite.
  • Testo podelite na dva dela i hleb stavite u male okrugle tepsije tepsiju obloženu papirom za pečenje.
  • Hleb pospite čia semenkama.
  • Ostavite još desetak minuta hleb da odmara.
  • Rernu zagrejte na 200 stepeni i stavite hleb da se peče.
  • Kada je hleb pečen izvadite ga, ostavite da se ohladi.
  • Ja nisam pravila jedan hleb već dva manja, jedan za komšije, jedan za nas.

Pita sa tikvicama

Pita sa tikvicama.

Pita sa tikvicama, sastojci:

  • 3 jajeta,
  • 1 čaša ulja,
  • 300 g sira,
  • 2 dl kisele pavlake,
  • 1 tikvica srednje veličine,
  • soli po ukusu,
  • 2 dl jogurta,
  • jedna kesica suvog kvasca,
  • 250 g brašna i
  • 250 g kukuruznog griza.

Pita sa tikvicama, priprema:

  • Tikvicu izrendati dodati jaja, pavlaku, sir, jogurt, so, kvasac i na kraju brašno i kukuruzni griz.
  • Sve dobro izmešati, podmazati tepsiju izručiti smesu i peći u zagrejanoj rerni dok lepo ne porumeni.

Medena pogača

Medena pogača, sastojci:

  • 500 g brašna,
  • 30 g svežeg kvasca,
  • 1 jaje,
  • 1 kašičica soli,
  • 2 kašike šećera,
  • 60 ml ulja,
  • 1,5 dl mleka,
  • 1 kesica vanilin šećera i
  • 1 kašičica naribane kore od limuna.

Za premazivanje:

  • 10 kašika meda i
  • 3 kašike cimeta.

Za premazivanje:

  • 2 kašike meda

Medena pogača, priprema:

  • U mlako mleko staviti malo šećera od ukupne količine, razmrviti kvasac i ostaviti da kvasac počne da radi 5-10 minuta.
  • U drugu posudu staviti prosejano brašno, šećer, so, jaje, ulje, vanilin šećer, sitno izrendanu koricu limuna, dodajte nadošli kvasac i zamesiti testo.
  • Testo ostavite da kvasa, kada dovoljno naraste, rastanjite ga oklagijom što tanje i premažite smesom meda i cimeta, koju ste predhodno dobro sjedinili. Urolajte i stavite u tepsiju obloženu papirom za pečenje.
  • Oštrim nožem rolat duboko rasecite po sredini i ostavite da raste.
  • Rernu zagrejte na 200 stepeni i pecite dok lepo ne porumeni.
  • Toplu pogaču premažite sa dve kašike meda.
  • Hladnu pogaču pospite šećerom u prahu i ukrasite ukrasima.

Sirnica

Sirnica, sastojci:

  • 3 jajeta,
  • 1 čaša ulja,
  • 500 g sitnoga sira,
  • 2 dl kisele pavlake,
  • soli po ukusu,
  • 2 dl jogurta
  • 1/2 kockice kvasca ili jedna kesica suvog kvasca i brašna toliko da smesa ne bude ni mnogo gusta ni retka,
  • brašna, oko 500 g ja stavim.

Sirnica, priprema:

  • Umutiti jaja, dodati pavlaku, sir, jogurt, so, ulje, kvasac i na kraju brašno.
  • Sve dobro izmešati.
  • Podmazati tepsiju, izručiti smesu i peći u zagrejanoj rerni dok lepo ne porumeni.