ponedeljak, februar 18, 2019
Home Blog

Finale konkursa za najbolji tradicionalni recept 2018. godine – upoznajte finaliste

0
Finale konkursa za najbolji tradicionalni recept 2018. godine - upoznajte finaliste
Finale konkursa za najbolji tradicionalni recept 2018. godine - upoznajte finaliste

Konkurs za najbolji tradicionalni recept 2018. godine ušao je u finalnu fazu. Sledeće srede će se održati finalno ocenjivanje i svečano proglašenje: najboljih sedam recepata je izdvojeno i o njima će odlučivati stručni žiri.

Upoznajte finaliste konkursa za najbolji tradicionalni recept 2018. godine

Jelena Nikolić, reform torta

Reform torta - Jelena Nikolić - Recepti i Kuvar online
Reform torta – Jelena Nikolić – Recepti i Kuvar online

Nada Georgijev-Gačić, starinska karamel oblanda

Starinska karamel oblanda - Nada Georgijev-Gačić
Starinska karamel oblanda – Nada Georgijev-Gačić

Dijana Popović, krompiruša

Krompiruša - Dijana Popović - Recepti i Kuvar online
Krompiruša – Dijana Popović – Recepti i Kuvar online

Danijela Žikić, pihtije

Pihtije - Danijela Žikić - Recepti i Kuvar online
Pihtije – Danijela Žikić – Recepti i Kuvar online

Slađana Šćekić, prizrenska tespišta

Prizrenska tespišta - Slađana Šćekić - Recepti i Kuvar online
Prizrenska tespišta – Slađana Šćekić – Recepti i Kuvar online

Snežana Kitanović, nasuvo sa krompirom

Nasuvo sa krompirom - Snežana Kitanović - Recepti i Kuvar online
Nasuvo sa krompirom – Snežana Kitanović – Recepti i Kuvar online

Gvozdena Živković, vrćeni krompiri u zemljanom đuveču

Vrćeni krompiri u zemljanom đuveču - Gvozdena Živković - Recepti i Kuvar online
Vrćeni krompiri u zemljanom đuveču – Gvozdena Živković – Recepti i Kuvar online

Svim takmičarima želimo sreću u finalnom takmičenju, a ko će pobediti, manje je važno. Na ovom takmičenju svi su pobednici, jer se na ovaj način čuva tradicija i mnoga stara jela i običaji se čuvaju od zaborava.

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podvarak sa ćuretinom – Nada Georgijev-Gačić

0
Podvarak sa ćuretinom - Nada Georgijev-Gačić - Recepti i Kuvar online
Podvarak sa ćuretinom - Nada Georgijev-Gačić - Recepti i Kuvar online

Podvarak sa ćuretinom.

Podvarak sa ćuretinom, sastojci:

  • 1 kg kiselog kupusa ribanca ili 1 dobra glavica kiselog kupusa
  • 2 dobre kašike masti
  • 100 gr slanine, malo suvog mesa
  • osrednje parče svežih svinjskih rebara
  • 1 glavica luka
  • 1 list lovora
  • 1kašičica bibera
  • 1 kašičica slatke aleve paprike
  • 4 domaće kobasice, po želji
  • sveže meso od ćuretine, batak sa karabatkom, krilce ili belo meso

Podvarak sa ćuretinom, priprema:

  • Ribanac isprati pod vodom, i do upotrebe držati u vodi.
  • Ne bi trebalo da bude preslan.
  • Slaninu iseckati i propržiti na masti. Dodati iseckan luk, rebarca, suvog mesa, ribanac i list lovora. Naliti jednom čašom vode.
  • Ispočetka dinstati na srednje jačoj vatri, pa smanjiti na najmanju vatru, poklopljeno dinstati oko sat vremena, uz povremeno mešanje, dok ne bude tamno zlatne boje. Pred kraj umešati biber i alevu papriku.
  • Preručiti podvarak u pleh ili vatrostalnu posudu, ušuškati nekoliko kobasica, pa sve zapeći u rerni oko pola sata.

Nada Georgijev-Gačić

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Odbojkaši iz Topole uradili nešto što se ne pamti na ovim prostorima!!!

0
Odbojkaši iz Topole uradili nešto što se ne pamti na ovim prostorima!!! - Media-PS, Pero Srbije
Odbojkaši iz Topole uradili nešto što se ne pamti na ovim prostorima!!! - Media-PS, Pero Srbije

Topola, subota, 9. februar će ostati upamćen u sportskoj javnosti Topole.

Izvor: media-ps.rs

Početak prolećnog dela prvenstva u drugoj ligi gde su odbojkaši OK Karađorđa prvi na tabeli bez ijednog poraza i svi se nadamo da će se u Topoli naredne sezone igrati prvoligaška odbojka.

Večeras su momci iz Topole zabeležili i devetu pobedu savladavši veoma dobru ekipu Rudara iz Kostolca sa 3-1.

Odbojkaši iz Topole uradili nešto što se ne pamti na ovim prostorima!!! - Media-PS, Pero Srbije
Odbojkaši iz Topole uradili nešto što se ne pamti na ovim prostorima!!! – MEDIA PS, Pero Srbije

Utakmica kao i ostale i pobeda koja se podrazumeva ali ono što su uradili odbojkaški Voždovi zaslužuje da zauzme adekvatnu medijsku pažnju.

Mislili su ti plemeniti momci koji predstavljaju najbolju sportsku ekipu i smislili human gest o kojim će se pričati.

Sve ekipe traže i nikada im nije dosta za svoje potrebe a naši junaci su odlučili da nekog učine srećnim.

Pozvali su na utakmicu hraniteljske porodice i decu iz udruženja CVRČAK iz Topole.

Legenda topolske odbojke i Svetski karving prvak je spremio svoje specijalitete uz pomoć ostalih odbojkaša da bi posle odgledane utakmice deci bila priređena zakuska i druženje sa odbojkaškim zvezdama.

Skupu se obratio lično Dejan Ilić koji je pozdravio decu i njihove hranitelje i izrazio želju da će možda neko od dece početi da trenira odbojku i naslediti njih.

Posle njega obratio se i predsednik udruženja Dragoš i zahvalio se na ovom lepom gestu odbojkaša. Svečanost je uveličao i predsednik opštine Topola Dragan Živanović.

Da bi se i deca „odužila“ nekom ko misli o njima uručili su odbojkašima simbolično medalje na kojima piše HVALA.

Bio je to veoma emotivan gest, hvala za nekog ko ih se setio i priredio im lep prijem.

Pogledajte VIDEO koji će vam preneti atmosferu ovog veličanstvenog skupa.

Ovaj događaj pokazuje da odbojkaši OK Karađorđa nisu samo šampioni u sportskoj dvorani već su još veći šampioni van sportskih terena.

Izvor: portal MEDIA PS

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Tradicionalna gibanica – Nada Georgijev-Gačić

0
Tradicionalna gibanica (gužvara) - Nada Georgijev-Gačić - Recepti i Kuvar online
Tradicionalna gibanica (gužvara) - Nada Georgijev-Gačić - Recepti i Kuvar online

Tradicionalna gibanica (gužvara).

Tradicionalna gibanica, sastojci:

  • 1 pakovanje (1/2 kg) kora za gibanicu
  • 1/2 kg sira
  • 3-4 jaja
  • 1 kašičica soli
  • 2 dl ulja
  • 2 dl kisele vode (mineralne gazirane vode)
  • 2 dl mleka

Tradicionalna gibanica, priprema:

  • Žicom za mućenje ili viljuškom, pa i mikserom umutiti jaja, dodati so, kiselu vodu (mineralnu gaziranu vodu), mleko i ulje.
  • Dodati sir viljuškom – izgnječeni sir, koji ste prethodno probali. Po potrebi i po vašem ukusu, ako nije dovoljno slan dosoliti ga.
  • Laganim potezima umešati sir u fil kako bi u filu ostali komadići i grudvice sira. Ukoliko je smesa gusta (što zavisi od veličine jaja i suvoće sira) dodajte malo mleka i kisele vode.
  • Odvojite dve kore sa strane (trebaće vam kasnije da prekrijete gužvaru), a na dno tepsije stavite dve do tri kore jednu preko druge, kao podlogu za gibanicu. Preostale kore, jednu po jednu gužvajte i umačite u fil.
  • Tako gužvane i namočene kore ređati u tepsiju. Ceo postupak ponavljati dokle god ima kora.
  • Kad su sve kore potrošene i poređane, višak fila, ako je preostao, preliti preko gužvanih kora.
  • Gužvaru sa sirom prekriti od gore (sa one dve kore koje ste sklonili sa strane) i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180 °C da se peče. Gibanicu peći dok ne porumeni, oko 25-30 minuta (što zavisi od jačine vaše rerne).
  • Kad je gibanica pečena, ostaviti je par minuta u isključenoj rerni, a potom je izvaditi iz rerne i još onako vruću poprskati vodom. Gibanicu sa sirom prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti još nekoliko minuta da splasne.
  • Gužvaru sa sirom, još toplu, iseći na veće ili manje kocke i poređati na tacnu za serviranje.
  • Gužvaru sa sirom poslužite za doručak i večeru uz jogurt ili kiselo mleko.

Nada Georgijev-Gačić

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Banatska ladnjača – Nada Georgijev-Gačić

0
Banatska ladnjača - Nada Georgijev-Gačić - Recepti i Kuvar online
Banatska ladnjača - Nada Georgijev-Gačić - Recepti i Kuvar online

Banatska ladnjača, staro banatsko jelo.

Banatska ladnjača, sastojci:

  • 2 jajeta
  • 200 gr brašna
  • 3,5 dl kisele vode
  • 1 kašičica soli
  • 4 srednja srednja krompira
  • po potrebi so

Banatska ladnjača, priprema:

  • Umutiti žicom jaja, dodati vodu, brašno i so.
  • Dobro izmešati da nema grudvica (dobijena smesa je malo gušća od smese za palačinke).
  • Krompir oljuštiti i iseći na tanke kolutove.
  • Nauljiti pleh, poređati dva reda krompira, posoliti, pa preko krompira preliti prethodno umućeno testo.
  • Peći u zagrejanoj rerni na 220 stepeni C oko 25 minuta, dok ne porumeni.

Nada Georgijev-Gačić

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Komisbrot – Nada Georgijev-Gačić

0
Komisbrot - Nada Georgijev-Gačić - Recepti i Kuvar online
Komisbrot - Nada Georgijev-Gačić - Recepti i Kuvar online

Komisbrot.

Komisbrot, sastojci:

  • 300 gr brašna,
  • 150 gr suvog voća (suvo grožđe, kajsije, urme, smokve, trešnje, napravite miks koji vam se dopada),
  • 100 gr orašastih plodova (bademi i orasi),
  • 100 gr kandiranih citrusa,
  • 125 gr margarina,
  • 200 ml svežeg mleka,
  • 150 gr šećera u prahu,
  • 50 g meda,
  • 50 ml brendija ili ruma,
  • 1 supena kašika mešavine začina (cimeta, đumbir, kardamon, karanfilić i vanila),
  • 1/2 kesice suvog kvasca,
  • na vrh noža kurkume i
  • 1 prstohvat soli.

Komisbrot, priprema:

  • Suvo voće sitno isecite i prelijte brendijem ili rumom, tako ostavite nekoliko sati da stoji.
    Mleko ugrejte i dodajte 1-2 supene kašike od brašna, med i kvasac i ostavite da „nadođe“ na toplom.
  • Preostalo brašno prosejte.
  • Dodajte so i začine. U centru napravite udubljenje u koje sipajte mleko sa kvascem. Margarin isecite na kockice i stavite oko udubljenja.
  • Mutite kašikom dok se ne dobije glatko gusto testo, postepeno dodajte isečene orašaste plodove i suvo voće oceđeno iz tečnosti.
  • Sipati u uži duguljasti pleh kao za hleb ili rolat, ili u kalup za kuglof.

Nada Georgijev-Gačić

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Salčići – Slađana Šćekić

0
Salčići - Slađana Šćekić - Recepti i Kuvar online
Salčići - Slađana Šćekić - Recepti i Kuvar online

Salčići.

Salčići, sastojci:

Testo:

  • 350 gr brašna
  • 100 ml belog vina
  • 1 kašičica masti
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • malo soli
  • 1 limun(rendana korica)

Za premazivanje testa:

  • 250 gr mlevenog sala
  • 2 kašike brašna

Fil:

  • džem po želji
  • prah šećer za posipanje
  • vanilin šećer

Salčići, priprema:

  • U vangli za mešenje staviti brašno i malo soli pa i sve ostalo. Zamesiti dobro testo da bude glatko (da se ne lepi za ruke).
  • Testo ostaviti 2-3 sata da odstoji u frizideru.
  • Zatim razviti koru što tanje. Razvijenu koru premazati sa polovinom pripremljenog sala (salo treba izmešati sa brašnom) pa uviti testo u rolat. Rolat malo spljeskati, pa preklopiti.
  • Testo zatim ostaviti 15 minuta da odstoji. Zatim sve isto ponoviti: razviti koru, premazati salom i uviti u rolat, spljeskati malo rolat pa ga preklopiti, ostaviti ponovo da odstoji 15 minuta.
  • Posle tog vremena razviti koru na debljinu od 1/2 cm. Iseći na željene parčiće, filovati džemom i preklopiti.
  • Poređati u pleh. Testo neka odstoji u plehu 30 min.
  • Peći na 200 C oko 20 minuta.
  • Ispečene salčiće posuti prah šećerom.

Slađana Šćekić

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Čorbica od povrća i dimljenog mesa – Danijela Žikić

0
Čorbica od povrća i dimljenog mesa - Danijela Žikić - Recepti i Kuvar online
Čorbica od povrća i dimljenog mesa - Danijela Žikić - Recepti i Kuvar online

Čorbica od povrća i dimljenog mesa.

Čorbica od povrća i dimljenog mesa, sastojci:

  • 300 gr dimljenog mesa ili dimljenih kostiju
  • 1 glavica crnog luka
  • 1/2 struka praziluka
  • 3 čena belog luka
  • 1 srednja šargarepa
  • 2 srednja krompira
  • 1 kašika seckanog korena peršuna
  • 1 kašika seckanog korena paškanata
  • 1 kašika brašna
  • po potrebi voda i ulje
  • po ukusu so
  • po ukusu suvi biljni začin
  • po ukusu beli biber
  • po ukusu mlevena paprika
  • po ukusu sušeni celer
  • po ukusu peršun

Čorbica od povrća i dimljenog mesa, priprema:

  • Ukoliko ste se odlučili da čorbu spremate sa suvim kostima, potrebno je prvo oprati kosti. Zatim, naliti i prokuvati. Prvu vodu prosuti, pa isprati kosti. Nakon toga, naliti čistu vodu i kuvati oko 30 minuta. Meso očistiti od kostiju.
  • Povrće iseckati sitno. Zagrejati ulje i propržiti povrće (sem krompira).
  • Dodati suvo meso i začine, pa nastaviti sa dinstanjem oko 5 minuta. Naliti vodu i kuvati čorbicu 15 minuta.
  • Nakon 15 minuta kuvanja, dodati krompir i nastaviti sa kuvanjem još oko 10 minuta.
  • Uzeti malo čorbice prohladiti i razmutiti kašiku brašna. Dodati kipućoj čorbi. Kuvati još oko 5 minuta.
  • Služiti toplu čorbu!

Vreme pripreme: 15 minuta
Vreme kuvanja: 30 minuta
Za 4 osobe

Danijela Žikić

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Piroške iz rerne – Dijana Popović

0
Piroške iz rerne - Dijana Popović - Recepti i Kuvar online
Piroške iz rerne - Dijana Popović - Recepti i Kuvar online

Piroške iz rerne.

Piroške iz rerne, sastojci:

  • 3 jajeta
  • 300 gr mladog neslanog sira
  • 1 čaša kiselog mleka
  • 1 čaša ulja
  • pola čaše hladne vode
  • pola čaše hladnog mleka
  • kockica svežeg kvasca
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika sirćeta
  • 1,200 do 1,300 gr brašna tip 400 meko

Napomena: količina brašna varira u zavisnosti od veličine jaja. Mere su čaše od 200 ml.

Piroške iz rerne, priprema:

  • Polovinu brašna sipati u veću posudu. Napraviti udubljenje. Dodati izgnječen sir, kiselo mleko, mleko, vodu, ulje, so, šećer, sirće, prašak za pecivo i izmrvljen kvasac. Zamesiti fino glatko testo koje se ne lepi za ruke uz dodatak preostalog brašna.
  • Testo staviti u posudu poklopiti i ostaviti da odstoji u frižideru nekoliko sati. Može i preko noći da odstoji.
  • Testo razviti na tanje, pa iseći na prutiće dužine 10 cm.
  • Složiti u tepsiju na pek papir.
  • Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 20 minuta.
  • Prijatno.

Dijana Popović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Čokoladna torta sa sirom i malinama – Jelena Nikolić

0
Čokoladna torta sa sirom i malinama - Jelena Nikolić - Recepti i Kuvar online
Čokoladna torta sa sirom i malinama - Jelena Nikolić - Recepti i Kuvar online

Čokoladna torta sa sirom i malinama.

Čokoladna torta sa sirom i malinama, sastojci:

Za koru:

  • 300 gr mlevenog keksa (plazme)
  • 3 kašike neskvika
  • 125 gr maslaca/margarina
  • 100 ml mleka

Za čokoladni fil:

  • 250 gr šlaga
  • 250 ml mleka
  • 150 gr šećera
  • 450 gr ella sira (sa 0%mm)
  • 100 gr čokolade za kuvanje
  • 4 kašike mleka
  • 1 kesica želatina
  • 50 ml vode

Za fil od malina:

  • 250 gr malina
  • 200 ml vode
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašika gustina

Čokoladna torta sa sirom i malinama, priprema:

  • Umutiti maslac/margarin, dodati mleveni keks, neskvik i mleko i izmešati. Staviti u pleh sa obručem (26 cm).
  • U jednoj činiji mikserom mutiti šlag sa mlekom, a u drugoj kašikom sir sa šećerom. Te dve mase izmešati.
  • Čokoladu istopiti sa mlekom i prohladiti.
  • Želatin sipati u šerpicu, dodati vodu, ostaviti desetak minuta. Zatim zagrejati, ali da ne provri, samo da se otopi. Prohladiti.
  • Čokoladu i želatin usuti u fil od sira, izmiksati.
  • Čokoladni fil rasporediti preko kore. Staviti u frižider da se ohladi i stegne.
  • Skinuti obruč.
  • U šerpu staviti maline, usuti vodu, dodati šećer, promešati i kuvati oko 5 minuta na umerenoj temperaturi.
  • Gustin razmutiti sa malo vode i usuti u maline. Mešati da se zgusne. Prohladiti.
  • Fil od malina rasporediti preko čokoladnog fila.
  • Vratiti na kratko u frižider. Iseći i poslužiti.
  • Uživajte u ukusu!

Jelena Nikolić

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Kupite knjigu Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje

Instagram - Recepti i Kuvar online

1.490 Pratioci
Prati