ponedeljak, septembar 23, 2019
Home Blog

Džem od vinogradarskih bresaka – Jelena Nikolić

0
Džem od vinogradarskih bresaka - Jelena Nikolić - Recepti i Kuvar online
Džem od vinogradarskih bresaka - Jelena Nikolić - Recepti i Kuvar online

Džem od vinogradarskih bresaka.

Džem od vinogradarskih bresaka, sastojci:

  • 1 kg vinogradarskih bresaka (očišćenih)
  • 500 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera

Džem od vinogradarskih bresaka, priprema:

  • Breskve oprati, očistiti, izmeriti i stavljati u šerpu, red bresaka, red šećera. Poklopiti i ostaviti da odstoji nekoliko sati u frižideru, da breskve puste sok.
  • Staviti na ringlu i uključiti na maksimum. Kad počne da vri i da se stvara pena, smanjiti temperaturu, penu skinuti i kuvati uz povremeno mešanje da tečnost malo uvri.
  • Skloniti sa ringle, promešati stapnim blenderom ili mikserom. Vratiti na ringlu i kuvati na umerenoj temperaturi uz stalno mešanje, dok se ne dobije željena gustina. Izvaditi kašiku džema, staviti na tacnu, ohladiti, napraviti kašikom liniju i ako linija ostaje, džem je skuvan. Pred kraj kuvanja dodati vanilin šećer.
  • Oprane i suve tegle staviti u rernu, uključiti na 100 C, posle oko pola sata izvaditi tegle, staviti da se malo prohlade, nekoliko minuta.
  • Topao džem sipati u tople tegle. Vratiti tegle u isključenu (a još toplu) rernu da odstoje oko pola sata. Izvaditi, dobro ih zatvoriti, uviti u peškir i ostaviti da se tako skroz ohlade.
  • Ušivajte u ukusu!

Napomena: ja džem kuvam od 2-3 kg bresaka.

Jelena Nikolić

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Starinske kiflice sa pekmezom – Verica Poznanović

0
Starinske kiflice sa pekmezom - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online
Starinske kiflice sa pekmezom - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online

Starinske kiflice sa pekmezom.

Starinske kiflice sa pekmezom, sastojci:

  • 250 g margarina,
  • 300 g brašna,
  • 1 kašika rakije i
  • 6 kašika hladne vode.

Za fil:

  • pekmez

Za posipanje:

  • šećer u prahu

Starinske kiflice sa pekmezom, priprema:

  • Utrljati margarin u brašno, dodati vodu, rakiju i umesiti testo.
  • Na blago pobrašnjenoj radnoj površini, rastanjiti testo na oko 2 mm debljine, iseći na kocke 5 cm x 5 cm i staviti kašičicu pekmeza na svaku kocku.
  • Oblikovati testo u kiflice i poređati ih na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje.
  • Zagrejati rernu na 180C i pecite kiflice oko 20 minuta ili dok vam blago ne porumene.
  • Ispečene kiflice ohladiti i tako hladne uvaljati u šećer u prahu.

Verica Poznanović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Džem od jabuka i aronije – Jelena Nikolić

0
Džem od jabuka i aronije - Jelena Nikolić - Recepti i Kuvar online
Džem od jabuka i aronije - Jelena Nikolić - Recepti i Kuvar online

Džem od jabuka i aronije.

Džem od jabuka i aronije, sastojci:

  • 2 kg jabuka (očišćenih)
  • 300 g aronije
  • 350 ml vode
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 1,3 kg šećera

Džem od jabuka i aronije, priprema:

  • Jabuke oprati, očistiti, oljuštiti, iseći i izmeriti. Staviti u šerpu.
  • Dodati očišćenu i opranu aroniju. Nasuti vodu. Kuvati na umerenoj temperaturi oko pola sata da jabuke omekšaju, a tečnost malo uvri.
  • Skloniti sa ringle i promešati štapnim mikserom. Dodati šećer.
  • Vratiti na ringlu i kuvati na umerenoj temperaturi uz stalno mešanje, dok se ne dobije željena gustina.
  • Gotovo je kad varjača ostavlja trag po dnu šerpe. Ili izvaditi kašiku džema, staviti na tačnu, ohladiti i proveriti gustinu. Pred kraj kuvanja dodati vanilin šećer.
  • Oprane i suve tegle staviti u rernu, uključiti na 100 C, posle oko pola sata izvaditi tegle, staviti da se malo prohlade, nekoliko minuta.
  • Topao džem sipati u tople tegle. Vratiti tegle u isključenu (a još toplu) rernu da odstoje oko pola sata. Izvaditi, dobro ih zatvoriti, uviti u peškir i ostaviti da se tako skroz ohlade.
  • Uživajte u ukusu!

Jelena Nikolić

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Riblja čorba – Vesna Pavlović

0
Riblja čorba - Vesna Pavlović - Recepti i Kuvar online
Riblja čorba - Vesna Pavlović - Recepti i Kuvar online

Riblja čorba.

Riblja čorba, sastojci:

  • 2 kg ribe,
  • 3 glavice crnog luka,
  • 2 rendane šargarepe,
  • 4 lista lovora,
  • 10 zrna bibera,
  • po potrebi ulje,
  • 3 kašike slatke začinske paprike,
  • 2 kašike suvog biljnog začina,
  • po ukusu so,
  • 1 kocka za supu,
  • 1 cela sveža paprika,
  • 3 čena belog luka,
  • 1 koren celera,
  • 1 koren peršuna,
  • 1 kesica začina za riblju čorbu,
  • 500 ml pasiranog paradajza,
  • po ukusu beli luk u granulama,
  • po ukusu majčina dušica,
  • po ukusu bosiljak,
  • po potrebi voda,
  • po ukusu sirće.

Riblja čorba, priprema:

  • Ribu naliti vodom i skuvati (ne kuvati je dugo, voditi računa da se ne raskuva, jer se u postupku dalje pripreme još kuva), izvaditi je i usitniti, a vodu u kojoj se riba kuvala procediti i odložiti sa strane (za kasnije, za čorbu).
  • U lonac nasuti ulje, dodati biber u zrnu, lovorov list, seckani crni luk i rendanu šargarepu.
  • Dinstati, dolivajući po malo vode, dok smeša ne postane kašasta.
  • Dodati slatku začinsku papriku, suvi biljni začin, kocku za supu, so i upržiti.
  • Sipati 1 l vode, ubaciti celu svežu papriku, sitno seckan beli luk, koren peršuna i celera (ceo koren, ne seckati, već samo oljuštiti i oprati).
  • Kuvati 20 minuta.
  • Začin za riblju čorbu rastvoriti po uputstvu sa kesice, sipati u lonac i izmešati.
  • Dodati pasirani paradajz, naliti vodom u kojoj se riba kuvala (ona koja je odvojena sa strane).
  • Dodati po ukusu majčinu dušicu, bosiljak, beli luk u granulama.
  • Ubaciti usitnjenu ribu, poklopiti i kuvati na umerenoj vatri, dok se riba ne skuva.
  • Gotovu čorbu zakiseliti i poslužiti.

Vreme pripreme: 150 minuta
Broj porcija: 6
Posno jelo.
Težina pripreme: srednje zahtevno za pripremu.

Napomena: najbolje je koristiti više vrsta ribe-šarana, kečigu, oslića. Nemojte stavljati puno soli, jer je i začin za riblju čorbu sam po sebi slan, probajte, pa po ukusu posolite. Prijatno!

Vesna Pavlović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

196flavors.com: Intervju sa Miodragom Ilićem

0
Miodrag Ilić
Miodrag Ilić

Miodrag Ilić osnivač je i glavni urednik portala Recepti i Kuvar online, jednog od vodećih registrovanih internet medija u Srbiji. Nakon samo dvije godine postojanja, Recepti i Kuvar online dobio je prestižnu nagradu pod nazivom TOP 50, čime je svrstan u 50 najboljih sajtova u Srbiji za 2015. godinu, prema izboru žirija časopisa PC Press. Početkom 2017. Miodrag Ilić na sajtu Recepti i Kuvar online pokrenuo je kampanju za prikupljanje tradicionalnih recepata, čije poreklo mora da bude pre Drugog svetskog rata.

Ovaj projekat, neobično važan za očuvanje nematerijalne kulturne tradicije ljudi koji žive u ovom regionu, dobio je institucionalnu podršku Privredne komore Srbije: “Tradicionalni recepti domaće kuhinje važan su deo nematerijalne kulturne baštine svakog naroda. Na listi elemenata nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije, pored starih zanata, narodnih običaja, pesama i igara, uz naivno slikarstvo Slovaka, nalaze se i Belmuž, Izrada pirotskog kačkavalja, Pazarske mantije (tradicionalni način pripreme). Ovi elementi su značajni za očuvanje nacionalnog identiteta, ali predstavljaju i neizostavan deo različitih turističkih proizvoda. Projekat prikupljanja i promovisanja tradicionalnih recepata domaće srpske kuhinje preko portala Recepti i Kuvar online i izdavanje knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje, uneće nove elemente u turističku ponudu Srbije. Procenjujemo i da će omogućiti bolju vidljivost kulturološkog, kulinarskog i običajnog istorijata ovih prostora, što će za cilj imati bolju informisanost pojedinaca i privrednih subjekata u zemlji i inostranstvu.„

RECITE NAM VIŠE O VAŠIM ZNANJIMA I ISKUSTVU KADA JE U PITANJU SRPSKA KUHINJA.

Rođen sam i odrastao u Beogradu, Srbija. Odrastao sam okružen porodicom sa strašću prema kuhinji. Moj deda je bio profesionalni kuvar. Nažalost, nikad ga nisam upoznao, preminuo je pre nego što sam se rodio. Ali, čuo sam mnogo priča o njemu i o njegovoj strasti za kuvanjem. Za sebe volim da kažem da sam strasni kuvar amater. Poslednjih nekoliko godina sam fokusiran na tradicionalnu srpsku kuhinju. Upravo priče o dedi su me i naterale pre tri godine da započnem projekat izdavanja knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

PO ČEMU JE SRPSKA KUHINJA JEDINSTVENA? PO ČEMU SE RAZLIKUJE OD DRUGIH BALKANSKIH ILI EVROPSKIH KUHINJA?

Različita je u smislu da predstavlja jedinstvenu kolekciju kulturne i kulinarske, nacionalne i istorijske raznolikosti nastale u prethodnim vekovima. Mešavina turske, grčke, bugarske, mađarske i drugih kuhinja čini je bogatom i prepoznatljivom.

Tradicija srpske kuhinje je veoma stara. Jedna od najstarijih srpskih kuvarskih knjiga je Srbski kuvar monaha manastira Krušedol, Jeroteja Draganovića, objavljena 1855. godine, na staroslovenskom jeziku. Takođe, jedan od najobrazovanijih ljudi koji je živeo krajem 19. i početkom 20. veka, Sima Trojanović (koji je bio etnolog), objavio je knjigu „Stara srpska jela i pića”, 1896. Takva lista starih zbirki recepata , kuvarskih knjiga, knjiga o običajima, je veoma dugačka.

Specijaliteti srpske kuhinje danas uključuju:

  • Vojvodina je poznata po hrani na bazi testa, kao što su hleb, štrudle, testenine, kao i razne vrste prerađenog mesa.
  • Centralna Srbija je poznata piti zeljanici i pečenoj svinjetini.
  • Specijaliteti zapadne Srbije uključuju dimljeno meso, dok je u planinskim jelima jagnjetina sveprisutna.
  • Istočnu Srbiju karakterišu suve pastirske pite, jagnjeće meso kuvano u mleku, dimljeno meso divlje svinje, janjija sa tri vrste mesa i raznim povrćem i homoljski kačamak.
  • Na jugu Srbije, veoma popularna jela uključuju meso sa roštilja ili pečenog mesa, posebno poznate leskovačke specijalitete na žaru.

Međutim, da navedem samo kao primer, dobru pitu zeljanicu možete pronaći u svim delovima Srbije.

KOJI JE VAŠ OMILJENI RECEPT?

Moj omiljeni recept je pita, koja dolazi iz južne Srbije pod nazivom prpeć (propeć, prpeč ili propeć).

Prpeć - photo Miodrag Ilić
Prpeć – photo Miodrag Ilić

Evo recepta koji je objavljen u mojoj knjizi:

Prpeć (propeć)
Regija: Južna Srbija, Istočna Srbija
Period nastanka: početak 20. Veka
Foto: Miodrag Ilić
Obrok: doručak, ručak, večera

Sastojci (za 4–6 osoba)

500 g oštrog brašna, voda, 200 g sira (starog, masnog), 125 g masti.

Priprema: (90 minuta, pečenje 35-40 minuta)

Pomešati brašno i vodu i nastaviti sa mešanjem da se testo ne bi zgrudvalo. Ručno izraditi testo, formirati jufku, posuti odozgo sa malo brašna i ostaviti da odstoji 30 minuta. Nakon pola sata, opet premesiti testo dok ne postane glatko, opet formirati jufku i ostaviti još 30 minuta. Formirati testo u tzv. đuzleme (delove), tj. razvući testo u obliku kruga debljine do 4-5 mm. Premazati testo mašću. Od polovine poluprečnika kruga testa, prema spoljašnjoj ivici testa, iseći testo kao u obliku cveta (u sredini ostaviti krug, a od tog kruga prema spoljašnjoj ivici iseći 12 oblika koji nalikuju na latice). Sada ovih 12 oblika presavijati ka središnjem, okruglom delu testa, uzimajući svaki put deo testa koji je nasuprot prethodnom. Kada su sve tzv. latice preklopljene ka sredini testa i jufka formirana, okrenuti je i posuti sa malo brašna i ostaviti da odstoji 20 minuta. Nakon toga, razvući testo oklagijom debljine 2-3 mm i kružnog oblika prečnika 40 cm. Podmazati mašću tepsiju prečnika oko 28 cm, staviti testo na tepsiju tako da prelazi ivicu tepsije sa svih strana oko 10 cm. Testo premazati sa malo masti i staviti punomasni sir. Sada saviti spoljni deo testa preko sira, u krug, nabirajući testo. U sredini ostaviti krug od oko 8 cm prečnika koji nije pokriven testom. Gornju površinu testa ponegde premazati mašću. Peći u rerni na 220 stepeni oko 35-40 minuta, u zavisnosti od jačine rerne. Kada je prpeć ispečen, izvaditi ga iz rerne i poprskati gornju koru sa vodom, a zatim pokriti krpom da „odmori“ desetak minuta.

Napomena: U zapadnoj Srbiji postojalo je slično jelo pod nazivom „gologlavica“ ili „zeljanica gologlava“, jer se spremala od samo jedne jufke koja je bila filovana zeljem. Jufka bi bila stavljena u tepsiju, pa filovana zeljem, a krajevi bi bili prevrnuti ka unutra preko zelja, ali tako da je na sredini ostajalo golo, nepokriveno zelje, pa otuda naziv „gologlavica“.

KOJI JE NAJNEOBIČNIJI SRPSKI RECEPT?

Teško je reći.  Možda je najneobičnije jelo ajvar. To je vrsta salate u kategoriji zimnice. Vrlo teško je prevesti ajvar na engleski, jer takva jela ne postoje u drugim kuhinjama. Ovaj obrok uglavnom dolazi iz južne Srbije, ali svaki dom i svaka porodica u Srbiji imaju svoj (najbolji) recept za ajvar.

Mi ga u Srbiji obično predstavljamo strancima ovom izjavom: „Ništa nije poput domaćeg ajvara!“ Ovaj srpski recept je onaj koji bi definitivno trebalo da zapišete i znate. Porodica i prijatelji će vam zahvaliti na tome – to je sigurno. I vaš stomak će vam biti zahvalan!

Priprema:

Paprike ispecite, očistite i sameljite u nekom procesoru za hranu. Oljušteni patlidžan isecite na komade i blanširajte u slanoj vodi. Sameljite i patlidžan. Beli luk usitnite. U šerpu što većeg prečnika sipajte ulje i zagrejte ga. Sipajte papriku i pržite uz mešanje oko pola sata. Dodajte patlidžan i sve začine osim sirćeta. Ukoliko želite ljuti ajvar, dodajte i usitnjene ljute paprike koje ste prethodno ispekli ili obarili. Pržite ajvar još neko vreme, dok ne dobijete željenu gustinu. Sipajte sirće. Dobro promešajte. Ajvar sipajte u sterilisane tegle i stavite u dunst/pasterizujte.

KOJE SU SVE INOSTRANE KUHINJE UTICALE NA VAŠU KUHINJU?

Najjači uticaj na mene ima italijanska kuhinja. Italija je geografski veoma bliska Srbiji, a tipični sastojci su vrlo slični. Iako je Srbija zemlja koja nema izlaz na Mediteran, još uvek možemo reći da je srpska kuhinja pod veoma snažnim uticajem mediteranske kuhinje, a vrlo važan deo tog uticaja je italijanska kuhinja.

Moja omiljena jela su: bilo koja vrsta testenine, pica i domaća pečena govedina. Pre deset godina imao sam priliku da probam italijansku domaću pečenu govedinu, pečenu u seoskoj peći. Veoma je slična goveđem ili svinjskom pečenju u Srbiji, ali isto tako vrlo je jedinstveno jelo.

KOJA MESTA PREPORUČUJETE PRILIKOM POSETE SRBIJI?

Ako govorimo o nekim istorijskim i arheološkim nalazištima u našoj zemlji, važno je napomenuti da je Srbija nekada bila dom drevnih civilizacija, rodno mesto 16 rimskih careva, a nakratko je čak bila i glavni grad istočnog rimskog carstva. Na listi moraju biti Lepenski vir, Vinča, Feliks Romuliana, Justiniana Prima i Viminacijum.

Za turiste koji žele da vide pravu staru Srbiju i probaju tradicionalnu hranu, preporučujem posetu etno selima. Lista etno sela je vrlo velika i spomenuću samo nekoliko njih: Terzića avlija, Drven grad ili Kustendorf, Sirogojno, Rajski konaci, Sunčana reka, Tiganjica, Moravski konaci.

Više o Srbiji za sve koji su zainteresovani mogu se naći na zvaničnom sajtu Turističke organizacije Srbije.

Klucana salata - photo Miodrag Ilić
Klucana salata – photo Miodrag Ilić

OSIM MAJKE I BAKE, KOJI SRPSKI ŠEF JE UTICAO NA VAS?

Zove se Uroš Urošević. On nije TV zvezda, međutim, ostavio je veliki trag na razvoju kuvarske profesije, kako u Srbiji, tako i širom Zapadnog Balkana. Master šef Uroš Urošević jedan je od najcenjenijih srpskih kuvara koji godinama ulaže velike napore u razvoj kulinarstva i promociju u inostranstvu. On je prvi kuvar iz Srbije koji je primljen u najelitnije kulinarsko udruženje – World Society of Master Chefs iz Londona, koje je zahvaljujući brojnim zaslugama, aktivnostima i uvaženim članovima steklo titulu najprestižnijeg i vodećeg međunarodnog udruženja kuvara .

KOJI SU GLAVNI PROBLEMI SA KOJIMA SE SUSREĆE SRPSKA KUHINJA?

Ne samo Srbiji, već i celom svetu preti opasnost da u zaborav odu tradicionalni sastojci, tradicionalna jela i tradicionalne tehnike pripreme hrane. Globalizacija je doprinela raznovrsnosti ponude hrane, ali i promenama u načinu života, usvajanju stranih prehrambenih navika i takozvanoj „prehrambenoj tranziciji“ ka pojednostavljenoj ishrani sa lošim nutritivnim karakteristikama.

ŠTA BISTE NAM PREDLOŽILI AKO BISTE PRIPREMALI SRPSKI MENI: PREDJELO, GLAVNO JELO, DEZERT?

Vrlo je teško odlučiti! Recimo da bi ovo mogao biti moj meni:

Starter: prpeć pita (recept sam već pomenuo)

Glavno jelo: sarmice od zelja, zajedno sa klucanom salatom (klucana paprika, mackalo). Sarmice od zelja su blanširana zelje, urolano, punjeno mljevenom govedinom, pirinčem, lukom, belim lukom, šargarepom. Klucana salata se pravi od ispečene (grilovane) crvene paprike, usitnjene u avanu, zajedno sa seckanim paradajzom i belim lukom. Svi sastojci moraju biti gnječeni (klucanje).

Dezert: šljivopita, vrlo ukusan dezert od šljiva bez koštica, sa dodatkom malo šećera i pečenih u rerni.

Recepte za ta jela možete pronaći u mojoj knjizi.

Sarmice od zelja - Miodrag Ilić
Sarmice od zelja – Miodrag Ilić

Izvor: https://www.196flavors.com/interview-with-miodrag-ilic/

Džem od dunja, jabuka i krušaka – Jelena Nikolić

0
Džem od dunja, jabuka i krušaka - Jelena Nikolić - Recepti i Kuvar online
Džem od dunja, jabuka i krušaka - Jelena Nikolić - Recepti i Kuvar online

Džem od dunja, jabuka i krušaka.

Džem od dunja, jabuka i krušaka, sastojci:

  • 1,2 kg dunja (očišćenih)
  • 400 g jabuka (očišćenih)
  • 400 g krušaka (očišćenih)
  • 1 kg šećera
  • 200 ml vode
  • 3 kesice vanilin šećera

Džem od dunja, jabuka i krušaka, priprema:

  • Dunje, jabuke i kruške oprati, očistiti, oljuštiti, iseći i izmeriti.
  • U dublju šerpu staviti kruške, jabuke, dunje, šećer i vodu.
  • Kuvati na umerenoj temperaturi da voće omekša, a tečnost malo uvri.
  • Skloniti sa ringle, promešati štapnim blenderom ili mikserom.
  • Vratiti na ringlu i kuvati na umerenoj temperaturi uz stalno mešanje, dok se ne dobije zeljena gustina.
  • Gotovo je kad varjača ostavlja trag po dnu šerpe. Ili izvaditi kašiku džema, staviti na tačnu, ohladiti i proveriti gustinu.
  • Pred kraj kuvanja dodati vanilin šećer.
  • Oprane i suve tegle staviti u rernu, uključiti na 100 C, posle oko pola sata izvaditi tegle, staviti da se malo prohlade, nekoliko minuta.
  • Topao džem sipati u tople tegle. Vratiti tegle u isključenu (a još toplu) rernu da odstoje oko pola sata.
  • Izvaditi, dobro ih zatvoriti, uviti u peškir i ostaviti da se tako skroz ohlade.
  • Uživajte u ukusu!

Jelena Nikolić

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Uštipci za dobro jutro – Verica Poznanović

0
Uštipci za dobro jutro - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online
Uštipci za dobro jutro - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online

Uštipci za dobro jutro.

Uštipci za dobro jutro, sastojci:

  • 400 g brašna,
  • 200 g heljdinog brašna,
  • 1 kašičica soli,
  • 1 kašičica šećera,
  • 1 kesica praška za pecivo,
  • 2 dl jogurta i
  • po potrebi mlaka voda.

Uštipci za dobro jutro, priprema:

  • Pomešajte obe vrste brašna, dodajte so, šećer, prašak za pecivo, jogurt i uz stalno mešanje, dolivajte mlaku vodu. Testo treba da bude mekano.
  • Ostavite testo desetak minuta da odstoji.
  • U dublju šerpu sipajte ulje ili mast za prženje i dobro ga ugrejte – ne sme da bude pregrejano, jer će uštipci spolja brzo potamneti, a unutra će ostati neprženi.
  • Nauljenom kašikom vadite testo i spuštajte u vruće ulje.
  • Šerpu protresite, da se uštipci sami okrenu ili ih okrenite kašikom.
  • Pržene uštipke ređajte na salvetu da salveta upije suvišnu mast.

Verica Poznanović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Džem od dunja i jabuka – Jelena Nikolić

0
Džem od dunja i jabuka - Jelena Nikolić - Recepti i Kuvar online
Džem od dunja i jabuka - Jelena Nikolić - Recepti i Kuvar online

Džem od dunja i jabuka.

Džem od dunja i jabuka, sastojci:

  • 1 kg očišćenih dunja
  • 500 g očišćenih jabuka
  • 750 g šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 150 ml vode

Džem od dunja i jabuka, priprema:

  • Dunje i jabuke oprati, očistiti, iseći, ne ljuštiti, i izmeriti.
  • U šerpu staviti dunje, jabuke, šećer i vodu. Kuvati na umerenoj temperaturi da dunje i jabuke omekšaju, a tečnost malo uvri.
  • Skloniti sa ringle, promešati štapnim blenderom ili mikserom.
  • Vratiti na ringlu i kuvati na umerenoj temperaturi uz stalno mešanje, dok se ne dobije željena gustina.
  • Gotovo je kad varjača ostavlja trag po dnu šerpe. Ili izvaditi kašiku džema, staviti na tacnu, ohladiti, napraviti kašikom liniju i ako linija ostaje, džem je skuvan. Pred kraj kuvanja dodati vanilin šećer.
  • Oprane i suve tegle staviti u rernu, uključiti na 100 C, posle oko pola sata izvaditi tegle, staviti da se malo prohlade, nekoliko minuta.
  • Topao džem sipati u tople tegle.
  • Vratiti tegle u isključenu (a još toplu) rernu da odstoje oko pola sata.
  • Izvaditi, dobro ih zatvoriti, uviti u peškir i ostaviti da se tako skroz ohlade.
  • Uživajte u ukusu!

Jelena Nikolić

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Tikvenik – Gvozdena Živković

0
Tikvenik - Gvozdena Živković - Recepti i Kuvar online
Tikvenik - Gvozdena Živković - Recepti i Kuvar online

Tikvenik – tikve, bundeve, ludaje, pečenke, razna imena za razne vrste bundeva. Upravo je njihova sezona. Greota je ne napraviti tikvenik i ne osetiti ovaj izvanredan ukus.

Ja sam koristila onu najobičniju tikvu, kod nas je zovu svinjska tikva, jer njome hrane svinje, a semenke peku za grickanje.

Ja sam dodala i suvo grožđe i skroz ga „upropastila„. Ako volite tikvenik, napravite ga po uputstvu koje sledi.

Tikvenik, sastojci:

  • 1/2 kg kora
  • 600 grama narendane bundeve
  • 100 grama suvog grožđa
  • 1 dl ulja
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 100 grama šećera
  • šoljica kisele vode
  • prah šećer za posipanje, po potrebi

Tikvenik, priprema:

  • Narendajte bundevu, dodajte šećer, vanilin šećer i suvo grožđe, koje ste prethodno potopili u mlakoj vodi.
  • Sve promešajte da se sastojci sjedine.
  • Raširite kore, premažite koru uljem, preklopite je po sredini i ponovo premažite. Rasporedite po tako presavijenoj kori, 3 kašike pripremljenog fila, prelijte kašikom kisele vode i urolajte.
  • Tako uradite sa preostalim korama i filom.
  • Ređajte rolate u podmazan pleh.
  • Premažite ih sve mešavinom kisele vode i ulja.
  • Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15-20 minuta.
  • Pečenu pitu prekrijte platnenom salvetom i ostavite da se malo prohladi.
  • Prohlađenu pitu secite na parčiće željene veličine.
  • Pospite šećerom u prahu i sladite se.
  • Prijatno.

Gvozdena Živković

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Uštipci, starinski recept – Verica Poznanović

1
Uštipci, starinski recept - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online
Uštipci, starinski recept - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online

Uštipci, starinski recept

Kada sam došla u Martin Brod, nisam očekivala da ću upoznati Ljiljanu Karanović i njenog supruga.

Ljiljana je izdala svoju prvu knjigu proze: Lika ognjište moje, zatim zbirku poezije: Gde je bako Lika. Kako reče na taj način čuva svoju rodnu grudu od zaborava i jednim malim delom sebe odužuje se svojim precima.

Sećanje, priča i mašta rodila je i roman Čeznja.

Ljubav, večna inspiracija svih nas, vodilja ovozemaljskog sveta, čuva i gaji sve ono dobro u nama. Ljiljana žena vedrog duha, ne samo da dobro piše, već odlično sprema razne đakonije, sokove džemove, likere, kolače…

Ljiljana i njen suprug Jovo su divni ljudi. Roman Čeznja se ne ispušta iz ruku dok se ne pročita. Glavni likovi su Lenka i Pavle.

Deo romana Čežnja:

I dok mi je Lenka pričala svoju životnu priču, prebirajući po uspomenama i leškareći u hladovini, pirkao je lagani vetrić.

“ Kako me miluje ovaj vetrić, baš kao Pavlove ruke nekada davno“.

Inspiracija za ove uštipke takođe je Martin Brod, brašno doneto iz Martin Broda, koje je mleveno na vodeničnom mlinu. Za reku Unu i njene obale se vezuju brojni mlinovi za mlevenje žitarica. Uz reku Unu je do početka XX veka postojalo na desetine mlinova, a danas je u funkciji svega nekoliko.

Mlin potočak kako ga narod ovde naziva, za svoje funkcionisanje koristi snagu vode, potoka ili delova vodotoka rieke Une.

Uštipci, starinski recept, sastojci:

  • 500 g pšeničnog brašna,
  • 200 g heljdinog brašna,
  • 1 kašičica soli,
  • 1 kašičica šećera,
  • 1 kesica suvog kvasca,
  • 2 dl jogurta i
  • po potrebi mlaka voda.

Uštipci, starinski recept, priprema:

  • Pomešajte obe vrste brašna, dodajte so, šećer i kvasac, jogurt i uz stalno mešanje dolivajte mlaku vodu. Testo treba da bude mekano. Pokrijte krpom i ostavite na toplom mestu da naraste.
  • Nakon pola sata, premesite testo i opet pokrijte, neka još jednom naraste.
  • U dublju šerpu sipajte ulje ili mast za prženje i dobro ga ugrejte – ne sme da bude pregrejano, jer će uštipci spolja brzo potamneti, a unutra će ostati neprženi.
  • Nauljenom kašikom vadite testo i spuštajte u vruće ulje.
  • Šerpu protresite, da se uštipci sami okrenu ili ih okrenite kašikom.
  • Pržene uštipke ređajte na salvetu da salveta upije suvišnu mast.

Verica Poznanović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Kupite knjigu Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje

Instagram - Recepti i Kuvar online

1.537 Pratioci
Prati