Home Blog

Izabrane najbolje vanilice Srbije za 2020. godinu!

0
Izabrane najbolje vanilice Srbije za 2020. godinu! - foto Bane Jovanović, Recepti i Kuvar online
Izabrane najbolje vanilice Srbije za 2020. godinu! - foto Bane Jovanović, Recepti i Kuvar online

Finale konkursa za izbor najboljih vanilica Srbije (najbolji tradicionalni recept godine) za 2020. godinu, održano je u prostorijama Turističke organizacije Srbije (TOS). Glasovima stručnog žirija, najbolje vanilice Srbije, pripremila je Milica Živković iz Bele Crkve.

Milica Živković iz Bele Crkve priprema najbolje vanilice Srbije za 2020. godinu - foto Bane Jovanović, Recepti i Kuvar online
Milica Živković iz Bele Crkve priprema najbolje vanilice Srbije za 2020. godinu – foto Bane Jovanović, Recepti i Kuvar online

„Postoje ukusi koje pamtimo i želimo da ih se uvek sećamo. Postoje vanilice, koje su uvek više od ukusa. Baš zato, Turistička organizacija Srbije bila je deo završnice izbora za najbolji recept za vanilice, koji je organizovao poznati kulinarski portal ‘Recepti i kuvar onlajn'“, navodi se u saopštenju Turističke organizacije Srbije.

Direktorka TOS-a Marija Labović naglasila je važnost očuvanja tradicionalnih recepata. Kako je rekla direktorka Labović, ukus lokalnih specijaliteta jedan je od tri utiska koji turisti ponesu sa sobom posle putovanja.

„Ukusi, gastronomija su ono što upotpunjuje ponudu jedne turističke destinacije“, ocenila je Labović.

Predsednica žirija Biljana Đorđević, muzejski savetnik u Narodnom muzeju, podsetila je da vanilice nisu originalno srpski recept. Ipak, od momenta kad su stigle na naše prostore, one su se odomaćile. Domaćice su ih usavršavale tako da su s pravom zaslužile epitet najpopularnijeg slavskog ili prazničnog kolača koji se danas priprema gotovo u svakom domaćinstvu.

Da su vanilice najpopularniji praznični kolač na svetu potvrdio je još pre šest godina priznati gastronomski portal „Food52„.

Organizator takmičenja i urednik portala “Recepti i kuvar online” Miodrag Ilić zadovoljan je što je čak i u vreme pandemije na takmičenje stigao veliki broj recepata. Kako najavljuje, promocija tradicionalnih recepata i ukusa nastaviće se i ubuduće. Proglašenje najboljih vanilica Srbije, bilo je predviđeno da se odigra na Festivalu testa, testenine i hleba „Testival“ #3. Na „Testivalu“ #3, vanilice će imati svoje zasluženo mesto.

Osim najboljih vanilica Srbije za 2020. godinu, ocenama žirija, proglašene su i najbolje vanilice po glasovima publike, glasanjem preko Instagram stranice Recepti i Kuvar onlajn. Najbolje vanilice Srbije za 2020. godinu glasovima publike, priprema Verica Poznanović.

Vredne poklon pakete za sve učesnice u finalu konursa za izbor najbolje vanilice Srbije za 2020. godinu, pripremila je Mlekara Šabac.

Recept za najbolje vanilice Srbije za 2020. ocenama stručnog žirija, Milica Živković:

Vanilice, sastojci:

  • 250 gr masti,
  • 1/2 kg brašna,
  • 1 jaje,
  • 2 žumanca,
  • 6 kašika šećera,
  • sok od 1 limuna,
  • 1 vanilin šećer,
  • 5 kašika pekmeza od kajsija,
  • 100 gr šećera u prahu.

Vanilice, priprema:

  • Dobro umutiti mast i šećer, pa dodati jaje, brašno, vanilin šećer i sok od limuna i umesiti.
  • Testo razvaljati oklagijom, vaditi modlom kolačiće raznog oblika i peći 15 minut na 180 stepeni.
  • Spajati po dve sa pekmezom od kajsija i valjati u šećer u prahu.

Milica Zivkovic

Recept za najbolje vanilice Srbije za 2020. po glasovima publike preko Instagrama, Verica Poznanović:

Vanilice, sastojci:

  • 200 g masti,
  • 500 g brašna,
  • 1 žumance,
  • 1 celo jaje
  • 4 kašike šećera i
  • sok od 1 limuna,
  • pekmez od kajsija ili po vašem izboru.

Vanilice, priprema:

  • Mast penasto umutiti, zatim dodati žumance i jedno celo jaje, šećer sok od jednog limuna i brašno.
  • Izručiti sve na dasku za mešenje, zamesiti testo i oklagijom razvući koru pola centimetra debelu.
  • Kalupom za vanilice vaditi pogačice, svaku umočiti u ulupani sneg od belanceta, pa ređati u pleh, staviti u rernu i peći, paziti da ostanu bele.
  • Pečene spajati po dve marmeladom.
  • Posuti šećerom u prahu.

Verica Poznanović

Pogledajte video izveštaj za izbora za najbolje vanilice Srbije za 2020. godine u prostoru Turističke organizacije Srbije:

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Uskršnji popust – knjiga Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje

0
Uskršnji popust - knjiga Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje
Uskršnji popust - knjiga Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje

Za veliki praznik Uskrs, izdavač Linkom-PC je pripremio veliki uskršnji popust za knjigu Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje / Traditional Serbian food and recipes. Za sve koji se od 15.04.2021. obrate direktno izdavaču na email ili preko FB stranice knjige u inbox, cena je 1.500,00 RSD + troškovi dostave.

Gde još možete kupiti knjigu Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje?

  1. Preko sajta Mikroknjiga, onlajn poručivanje za ceo svet
  2. U prodavnici Kulturnog centra Beograda, „Beogradski izlog“, Beograd, Knez Mihailova 5
  3. U knjižari Ant, u prostoru Akademije 28, Beograd, Nemanjina 28
  4. U svim knjižarama Vulkan, širom Srbije, kao i online, preko Vulkan sajta.
  5. U svim knjižarama Delfi, širom Srbije, kao i onlnie, preko Delfi sajta.
  6. Preko sajta Mala srpska prodavnica, onlajn poručivanje za ceo svet

Napomena: cena od 1.500,00 RSD važi samo za kupovinu direktno od izdavača, svi ostali prodavci i knjižare samostalno formiraju prodajne cene.

Sve detalje o knjizi možete pronaći na sajtu, kliknite ovde >>>

Tradicija i običaji imaju važnu ulogu u kulturnoj identifikaciji svakog naroda. Bez obzira na to da li se radi o zapisima ili usmenim predanjima, informacije o načinu života u prošlim vremenima omogućavaju da se zaštite autentičnost i identitet zajednica usko povezanih istim geografskim poreklom, da se sačuvaju tradicionalna znanja i veštine koje možda više nisu neophodne, ali predstavljaju deo istorijskog nasleđa. Tradicionalna hrana, kao proizvod okruženja, prirodnih resursa, ali i kulture, istorije i načina života na određenom području, ima važnu ulogu u sveukupnoj tradiciji svakog naroda. Svi narodi, zemlje, etničke zajednice imaju specifične navike u ishrani koje se u većoj ili manjoj meri razlikuju od navika drugih zajednica. One se prenose sa jedne generacije na drugu, imaju važnu ulogu u folkloru i običajima određenih regiona stotinama, pa i hiljadama godina i doprinose sveukupnom kulturnom diverzitetu.

Tradicionalna jela su takođe deo baštine sa kojom se prvo dolazi u kontakt u susretu sa novim kulturama. Ja sam osoba koja voli da putuje. Volim da upoznajem nove predele, drugačiji način života, nove gradove, nove ljude i, naravno, nove kuhinje. Svaka zemlja u kojoj sam bila sa ponosom je pokazivala svoje najlepše kulturno-istorijske spomenike, najlepše planine, reke, jezera, ali je sve to uvek bilo začinjeno karakterističnim tradicionalnim jelima i pićima, bez kojih bi svi utisci ipak ostali nedorečeni. I uz svako od tih manje ili više novih i neobičnih jela sledila je i posebna priča o njihovom nastanku koja je otkrivala deo tradicije, istorije i nacionalnog ponosa tih zemalja. U Peruu sam, uživajući u kiselkastom ukusu sevićea (ceviche), saznala da je ovo jelo od ribe i morskih plodova mariniranih u limunovom soku možda staro i 4.000 godina i da je samo peruanski seviće originalan, odakle je prenet na prostore drugih zemalja Latinske Amerike. U Nepalu su nam svaki dan nudili dal-bat (dal bhat), jelo od pirinča, sočiva i karija, koje je više od jela za Nepalce.

Izvod iz predgovora, Prof. dr Slađana Šobajić, profesorka Farmaceutskog fakulteta u Beogradu

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Kako najlakše smršati na prirodan način?

0
nutrivix kako najlakse smrsati na prirodan nacin

Da li i vi ovih dana jedete više nego inače?!

Jedna naša čitateljka nam je postavila sledeće pitanje:

„U mojoj kući, kada smo svi na okupu, jedemo slasnije, i ja se svakoga dana trudim da ukućane razvedrim slanim i slatkim poslasticama,ali jedno je sigurno – kilogrami se nagomilavaju.

Od ponedeljka ili od 1. u mesecu, od kog datuma vi počinjete sa dijetom? Ja sam je mesecima odlagala, a uskoro će leto, to mi se uopšte nije dopadalo. Ugojila sam se i znala sam da je vreme da nešto preduzmem, a u ovoj situaciji nisam baš bila motivisana da radim vežbe kod kuće. Pre bih pravila ukusne palačinke!

Na društvenim mrežama pratim mnoge fitnes i modne blogerke koje nas stalno savetuju kako da poboljšamo izgled. One izgledaju tako savršeno, da je uzaludno i upoređivati se sa njima. Često sam odustajala od pomisli da moja ishrana bude skroz zdrava, jer zaista volim sve da jedem!

Prevršila sam svaku meru, moje telo nije izgledalo dobro i imala sam veliku želju da to promenim. Odakle da počnem? Danima sam pretraživala po internetu i shvatila da mi treba preparat koji će ubrzati moj metabolizam i koji će sagoreti masne naslage koje su se nagomilale na stomaku i na butinama. Da li imate neku preporuku“

Najbolji preparat za mršavljenje

Pogledajte na sat. Došao je momenat kada istovremeno možete uživati u omiljenim ukusima i uz to mršaviti. Pitate se kako? Dopustite da vam odgovorimo na to pitanje.

“Tajna nije u rigoroznim dijetama niti liposukcijskim tretmanima, već u prirodnim sastojcima.”

Najbolji preparat za mršavljenjeNutrivix je stigao i na naše prostore sa namerom da razbije vaše predrasude koje imate o dijetalnim proizvodima, pa iskoristite jedinstvenu priliku da konzumirate produkt koji samo holivudske zvezde imaju na svojim policama.

Znate šta je najbolje od svega? Što se kilogrami tope, a vi ne morate da se odričete osećaja zadovoljstva dok jedete zaslađenu hranu i stidljivo odbijate parče torte na nekoj proslavi.

Nutrivix je preparat za mršavljenje pun prirodnih sastojaka koji će vam ubrzati metabolizam, regulisati apetit i redukovati osećaj gladi. Ovaj jedinstveni preparat se koristi kako bi pomogao ljudima koji žele da izgube višak kilograma, ali i svim ljubiteljima zdravog načina života.

productimg

Ne zaboravite da je u pitanju suplement koji ne izaziva nikakva neželjena dejstva niti promene u raspoloženju. Čak naprotiv!

Sama pomisao na reč “dijeta” izaziva u nama osećaj odbojnosti zbog svojih strogih restrikcija u režimu ishrane. Korištenjem Nutrivix-a konačno ćete zavoleti put koji vodi ka zdravijim navikama a samim tim načinu života, te fizičkom izgledu kakvog ste oduvek želeli.

Nutrivix neće obradovati samo vas već i ljude u vašoj okolini koji će bez izuzetka primetiti pozitivnu promenu u vašem raspoloženju i izgledu.

Postoji mnogo proizvoda za mršavljenje a većina njih je zaista jako skupa i upitno je da li za tu vrednost donosi željene rezultate. S obzirom na ogroman izbor preprata koji obećavaju drastične gubitke kilograma, sasvim je u redu da osećate dozu skeptičnosti i ne verujete u moć topljenja naslaga koju ima Nutrivix. Zato ne želimo da vam obećavamo, nego vas pozivamo: probajte i sami se uverite.

Kako smršati zdravo uz Nutrivix?

dr naumovic

Pitanje pravilne ishrane kojoj je uslov za zadovolji više važnih životnih činilaca u zdravlju jedne populacije je značajno, kako sa aspekta održavanja optimalne telesne mase tako isto i u održavanju vitalnosti jednog organizma.

Prim. Dr. Predrag Naumović

To je i globalno pitanje koje sa sobom nosi velike zdravstvene posledice i neracionalno troši zdravstveni budžet zemlje.

Pod racionalnom ishranom podrazumevamo izbalansirano unošenje hranljivih sastojaka iz namirnica, da bi organizam na optimalan način mogao da ih iskoristi.

Jer u suprotnom imaćemo negativan trend pojave nastanka patoloških stanja,kao kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 1 i 2, bolesti zuba, cerebnovaskularnih insulta i dr.

Napredak civilizacije sa sedatilnim načinom života stvara neadekvatan disbalans potrošnje unetih i iskorišćenih sastojaka hrane (glikoze i lipida) i dolazi do pojave gojaznosti koji neki autori nazivaju bolest civilizacije.

Studije su pokazale da već posle tridesete godine starosti pojavljuju problemi prekomerne težine, nadovezuju se problemi visokog krvnog pritiska, povišenog šećera u krvi, holesterola kao rizičnog faktora nastanka težih patoloških stanja.

Merenje BMI je pokazalo porast proseka težine.

NutriVix imaće maksimalno dejstvo uz dugo žvakanje hrane, uobročenost, konzumiranje vode do 2 lit., veliku količinu voća i povrća.

Preparat NutriVix nije čarobni štapić, ali je po svom biohemijskom i farmaceutskom sastavu „zupčanik“ koji pokreće mašineriju čovekovog organizma iz više razloga.

Njegovo dejstvo sabrano iz šest biljnih vrsta koja svaka na svoj način blagotvorno za organizam vrše funkciju u smislu razgradnje masnog tkiva,smanjuju apetit, eliminišu toksične materije iz organizma, budući da su neki od sastojaka prirodni laksativi i kao oksidansi što je veoma značajno u metabolizmu hranljivih materija. Naravno da prilikom upotrebe treba imati samokontrolu po pitanju unošenja hrane u organizam,te kada osetimo sitost treba da stanemo sa jelom. Zapamtite, ne postoji čarobna pilula koja će poput noža odstraniti višak kilograma. Postoji smao dobar „okidač“ koji će podstaći organizam da to sam uradi. Nutrivix čini to na potpuno prirodan način. Ako i ne dovede do značajnog gubitka kilograma, zbog svog kompleksnog sastava i njihovog sinergetskog dejstva učiniće mnoge blagodeti za Vaš organizam. Tokom korišćenja Nutrivix-a je poželjno piti što više vode. O kvalitetu proizvoda govore u prilog i nagrade koje je dobio,kao i njegovo prisustvo u zemljama EU i UAE.

baner1

Savetujemo da osoba pre upotebe NutriVix uradi biohemijsku analizu krvi i mokraće i posle 3 do 6 meseci uradi kontrolni pregled.

Korišćenje NutriVix-a je veoma korisno posebno kod bivših aktivnih sportista takmičara, od matičnih klubova do reprezentacije. Prekid dovodi do velikog uvećanja telesne mase zbog inercije unosa hrane.

Vršena su istraživanja kod široke populacije sportista i aktivista.

Prekidom sportskih aktivnosti nakon 2 god dolazi do povećanja telesne mase oko 20%.

Neaktivne fizički osobe su u još većoj opasnosti, tako da ovaj nutrijent uz obroke uspeva da ostvari ubrzanje metaboličkih procesa u organizmu, kao i trošenje suvišnih materija, (smanjenje lipida, triglicerida, nivoa šećera u krvi) kao oksidans blagi laksans onda je on ispunio svoj zadatak!

Osoba će vremenom osetiti fizičko i psihičko poboljšanje. Sve to ne treba da bude stihijski već promišljeno, držeći se uputstva proizvođača i konsultantskog tima proizvođača.

Efekat očekivati posle određenog vremena jer „Mens sano-in corpore sano“

„U zdravom telu zdrav duh“

Prim. Dr. Predrag Naumović

Spec. sportske medicine

Šta sadrži Nutrivix?

Jedna od najvažnijih odlika Nutrivix preparata za mršavljenje jeste da sadrži samo prirodne sastojke. Ne sadrži veštačke boje, veštačke mirise niti bilo kakve GMO sastojke. Jedinstvena formula sastava podrazumeva optimalan odnos 100% prirodnih sastojaka.

Zeleni čaj – Camellia Sinensis

zeleni caj

Biljka koja se koristi više od 1000 godina kao stimulans nervnog sistema, kao diuretik i koagulant. Utiče povoljno na rad srca i krvni pritisak, na varenje i održavanje nivoa šećera u krvi. Sadrži veliku količinu antioksidanasa i polifenola, a polifenoli su jedinjenja koja štite ćelije od štetnog dejstva slobodnih radikala, te na taj način pomažu zaštiti organizma od mnogih štetnih bolesti, kao i od starenja. Naš ekstrakt zelenog čaja sadrzi 40% polifenola. U zelenom čaju se nalaze teofilin, kofein i teobromin koji stimulišu nervni i kardiovaskularni sistem. Visok sadržaj polifenola dovodi i do snižavanja holesterola tj. povećavanja „dobrog“ holesterola LDL. Zeleni čaj može dovesti i do smanjenja telesne mase zbog povećanja potrošnje energije, kao i povećanja oksidacije masti za 17%.

Artičoka – Cynara Scolymus

articoka

Artičoka sadrži obilje minerala i vitamina, ali i aktivnih supstanci koje joj daju lekovitu moć. Artičoka pospešuje lučenje žuči, pospešuje varenje hrane i poboljšava probavu, deluje laksativno, ima blago diuretično dejstvo. Odlična je za detoksikaciju. Izlučenjem žuči, razgrađuje se holesterol, a samim tim ubrzava metabolizam. Usled bolje razgradnje masnoća, mozak daje sasvim drugu informaciju o potrebnoj energiji te nam se time smanjuje apetit.

Sena – Cassia Angustifolia

sena

Biljka koja raste u Aziji i Africi. Dodatak Nutrivixu zbog izuzetnog dejstva na peristatiku creva i čišćenje jer je veoma bitno izbaciti nepotrebne nagomilane supstance u organizmu. Uspešno se koristi za pražnjenje creva, i često se koristi u vidu čaja za spečavanje zatvora tj. njegovo otklanjanje.

Breza – Betula Pendula

breza

Breza je jedna od najprimenjenijh biljaka u tradicionalnoj medicini. Koristi se i kora, i pupoljci, i lišće i stablo. Listovi breze imaju diuretičko dejstvo i pomažu čišćenju organizma. Čaj od breze se koristi za lečenje infekcija mokraćnih kanala, za razbijanje i izbacivanje kamena u bubrezima, artritisa, reume, celulita.

Plod Morača – Poeniculi Fructus

plod morace

Nazivan još i “maratonska biljka” u antičkoj Grčkoj (pritom misleći na to da se od njega lako mršavi), a zahvaljujući osobini da ubrzava gubitak težine, morač je još za vreme drevnih civilizacija bio dobro poznat i slavljen zbog svojih medicinskih svojstava.

Krušina – Rhamnus Frangula

krusina

Koristi se kao pouzdan laksans. Izuzetno efikasna protiv zatvora i podstiče peristatiku debelog creva. Podstiče rad jetre, žuči i pankreasa tako da svojim širokim dejstvom upotpunjava svojstva Nutrivix-a. Njena lekovita svojstva su otkrivena još u 16. veku.

Preparat za mršavljenje namenjen svima

img2

Nećemo pogrešiti kada kažemo da se danas živi ubrzano i sa oštrijim tempom na koji je malo ko mogao da se navikne. Jurnjava na posao, briga oko dece i nedovoljno vremena za svakodnevne fizičke aktivnosti neretko dovode do pretilosti i srozavanja nivoa samopouzdanja kod osobe sa viškom kilograma. Manjak vremena vam ne sme biti izgovor za nedostatak volje kada je reč o održavanju optimalne težine. Upravo zbog tog, kreiran je Nutrivix – najefikasniji preparat za mršavljenje! Uz njega, možete da nastavite sa svojim obavezama kao ranije, bez bojazni da ćete propustiti kontinuitet u treniranju.

Čak i ako se aktivno bavite sportom i pazite na svakodnevni unos kalorija, ili ste amater koji je odabrao da živi na zdraviji način – Nutrivix je suplement za mršavljenje koje možete kombinovati i sa proteinskim dodacima prehrani.

S obzirom da je veliki broj žena koje posle porođaja ne mogu da se na brz, a zdrav način izbore sa svojom kilažom, ovaj proizvod je odlično sredstvo za efikasno rešavanje problema sa prekomernom težinom. Nije lako gledati svoje telo kako se menja, zato je potrebno da budete svesne da rezultati ne dolaze preko noći niti kilogrami mogu da se otope sami od sebe. Nutrivix je spoj pametno odabranih biljaka iz prirode koje će pomoći da mršanje što pre počne i da se što pre dođete do krajnjeg cilja – izgleda pre trudnoće, ako ne i boljeg.

Ukoliko vas plaši sastav proizvoda, nemate razloga za brigu. Naime, Nutrivix se sastoji isključivo od prirodnih sastojaka, ne sadrži u sebi tragove parabena, kao ni veštačke boje ili mirise. Nemojte se plašiti ni da je ovo GMO proizvod, jer takav preparat može da vam proda samo neko ko nije ovlašten za to i pokušava da izmanipuliše vaše dobre namere.

Iskustva zadovoljnih korisnika

productimg1

Upoznajte osobe kojima je Nutrivix pomogao:

Preparat koji osvaja. I zaista je tako i mene je zadivio. Ja i ne umem da opišem sve njegove odlike i način kako deluje, ali vidim rezultate. Ovaj čarobni preparat u vidu kapsula otkrila sam nedavno i ostala zapanjena njegovim učinkom. Sve čari njegovog dejstva uočila sam sopstvenim iskustvom. Nisam verovala , ni pročit anom, ni priči, ni preporukama prijateljica, već sam odlučila da isprobam.i kupila sam ga i počela da koristim. Prethodno sam se posavetovala sa ljudima iz struke Belih mantila koji su ga već koristili. I moja odluka nije bila poljuljana. I počela sam sa korišćenjem i bila prijatno IZNENADJENa. I kilogrami su ne stajali a ja sam to osećala i bez vage. Merila sam se nedeljno jednom jer nisam ni očekivala brze rezultate. Ali ubrzo bila sam zadivljena već posle prve nedelje. Možda sam i pomislila da vaga nije baš precizna ali posle druge i treće bilo je već evidentno. A tek posle tri bočice nisam mogla da poverujem -oslabila sam 9 KILOGRAMA. NUTRIVIX je zaista gutač kilograma. Ne stajali su vidno i ja sam to osećala jer bivala sam sve pokretnija, brža i veštija u hodu. I naravno i vedrija. Vratila sam se na štikle koje su bile moja omiljena obuća, moj zaštitni znak. Učinak je neverovatan jer kvalitet uvek nadje svoj put. I moja odluka je – nastavljam dalje sa Nutrivix om do željene figure.

Mirjana Pajić

Zovem se dr Davorka Dragić Despenić i radim kao specijslista opste medicine u Domu zdravlja Novi Sad. Nutrivix sam počela redovno da pijem 11. 10. 2019, 3 x dnevno sat vremena pre obroka. Razlog uzimanja preparata je prekomerna težina. Imam 57 godina i 85 kg, a visoka sam 158 cm. Nikad nisam bila tako gojazna. Moj izgled u ogledalu se drastično promenio. Zato redovno pijem nutrivix. Nakon 3 nedelje redovne upotrebe, kilaža mi se smanjila za 5 kg.

dr Davorka Dragić Despenić

Sok od paprika i jabuka

0
Sok od paprika i jabuka - foto ilustracija Image by pasja1000 from Pixabaypasja1000 from Pixabay"/>
Sok od paprika i jabuka - foto ilustracija Image by pasja1000 from Pixabay

Recept za sok od paprika i jabuka, svojim visokim sadržajem betakarotena, pomaže vašem organizmu u borbi protiv slobodnih radikala.

Sok od paprika i jabuka – Recepti i Kuvar online

Recept za sok od paprika i jabuka, svojim visokim sadržajem betakarotena, pomaže vašem organizmu u borbi protiv slobodnih radikala.

Sok od paprika i jabuka, sastojci:

  • 2 komada jabuke
  • 0,5 komad crvena paprika (bez semena)
  • 0,5 komad žuta paprika (bez semena)
  • 1 komad cvekla (sveža, manja)
  • 0,5 komad limun (oljušten)
  • 300 gr led

Sok od paprika i jabuka, priprema:

  1. Svo voće i povrće dobro operite i ostavite da se ocedi. Jabuke iseći na sitnije komade, papriku očistiti od semena. Cveklu oljuštiti i iseći na manje komade. Limun oljuštiti i iseći na manje komade.
  2. Sve sastojke ubaciti u blender i procesirati nekoliko puta, dok se ne dobije jednaka masa. Kod zadnjeg procesiranja ubaciti nekoliko manjih komada leda.
  3. Led posebno kratko procesirati da se smanji njegova veličina.
  4. Mleveni led ubacite u veće čaše za posluživanje. Preko mlevenog leda sipajte sok. Ukrasite i začinite sok sa listovima sveže nane.

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Turšija od grožđa i papričica – Dijana Popović

0
Turšija od grozđa i papričica - Dijana Popović - Recepti i Kuvar online
Turšija od grozđa i papričica - Dijana Popović - Recepti i Kuvar online

Turšija od grožđa i papričica – ukusna salata od ukiseljenog grozđa i ljute papričice.

Turšija od grozđa i papričica - Dijana Popović - Recepti i Kuvar online
Turšija od grozđa i papričica – Dijana Popović – Recepti i Kuvar online

Turšija od grožđa i papričica – Dijana Popović – Recepti i Kuvar online

IMG 20160914 144714

Turšija od grožđa i papričica – ukusna salata od ukiseljenog grozđa i ljute papričice.

  • 1,500 ml vode
  • 500 ml alkoholnog belog sirćeta
  • 125 gr šećera
  • 125 gr soli
  • 0,5 kesice vinobrana
  • 0,5 kesice konzervansa
  • 10 gr šarenog bibera u zrnu

povrće i voće za turšiju

  • 700 gr ljute papričice raznih boja
  • 400 gr crnog i belog groždja
  1. Priprema preliva U šerpu staviti vodu, sirće, so, biber,šećer vinobran i konzervans promešati i staviti na ringlu kad provri pustiti da vri jos 15 minuta. Preliv ohladiti.
    Povrće i voće oprati, pa složiti u tegle i preliti sa hladnim prelivom. Prijatno.
    IMG 20160914 122728
Dijana Popović

Prvobitno objavljeno 16.09.2016.

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Grožđe i ljute papričice u tegli – Gvozdena Živković

0
Grožđe i ljute papričice u tegli - Gvozdena Živković - Recepti i Kuvar online
Grožđe i ljute papričice u tegli - Gvozdena Živković - Recepti i Kuvar online

Grožđe i ljute papričice u tegli, za sve gurmane, koji vole slatko-ljute ukuse. Ako niste do sada probali ovakvu zimnicu, probajte sada.

Grožđe i ljute papričice u tegli – za 2 tegle od 720 grama, potrebno je:

  • 1 kg belog groždja, sa čvrstim zrnom
  • 200 grama ljutih papričica
  • 2 kašičice soli
  • 4 kašike šećera
  • 60 millitara belog sirćeta
  • vode po potrebi

Grožđe i ljute papričice u tegli, priprema:

  • Operite grožđe, očistite ga od peteljki, vodite računa da svako zrno ostane celo.
  • Ljute papričice, takođe, operite i odsecite im drške, vodite računa da papričice ostanu cele.
  • Slažite naizmenično grožđe i papričice. Vodite računa da se lepo složi, kako biste napakovali što više u teglu.
  • Tegle napunite do ruba. U svaku teglu sipajte po 1 kašičicu soli, 2 kašike šećera i 30 mililitara sirćeta.
  • Tegle nalijte hladnom vodom da prekrije grožđe. Zatvorite metalnim zatvaračem i pasterizujte. Ja ove manje tegle do 720 grama pasterizujem u mašini za sudove. Podesim mašinu na najvišu temperaturu.
  • Možete pasterizovati na klasičan način u loncu, tako što na dno lonca postavite truleks ili kuhinjsku krpu, preko nje poređate tegle. Nalijte hladnom vodom do poklopca i pustite da vri. Najviše 5 minuta od početka vrenja.
  • Ostavite da se tegle ohlade u loncu. Hladne tegle obrišite i odložite na hladnom mestu do upotrebe.
  • Kada teglu otvorite i počnete sa upotrebom, držite je u frižideru, jer nema konzervansa.

Gvozdena Živković

Prvobitno objavljeno: 09.10.2019.

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Održan TESTIVAL #3

0
Testival #3 - najbolji izlagač, PG Stepanov - foto Miodrag Ilić
Testival #3 - najbolji izlagač, PG Stepanov - foto Miodrag Ilić

Treći Festival testa, testenine i hleba TESTIVAL #3 održan je tokom proteklog vikenda u Dorćol Platz-u

TESTIVAL – GDE TESTO DIŠE I MIRIŠE!

Udruženje TESTIVAL i Dorćol Platz, bili su domaćini Festivala testa, testenine i hleba TESTIVAL #3, tokom proteklog vikenda. Tema radionica ovog TESTIVALA #3 bile su VANILICE, jer su vanilice jedan od najvoljenijih kolača u Srbiji, a još 2015. godine, proglašene su za najbolji praznični kolač na svetu.

Na TESTIVALU #3 prodavala su se ali i degustirala mnoga jela, koja se retko pronalaze na našim trpezama: mešani hleb sa suvim voćem, fusile tricolore, hleb od heljde i rogača sa orasima, domaće  kore pečene na plotni, prijice sa sušenim vrganjima, pita sa sirom od domaćih kora, tart sa voćem, kolač Nojeva barka, tortelone sa tartufima, samsa, brašno od crvenog kukuruza, kiflice sa krem sirom, organska testenina sa speltom, kiflice sa sirom. Od proizvoda „u ljubavi sa testom“, izdvojili su se: bundevino brašno (brašno od semena tikve golice), puter sa dodatkom koncentrovanog crvenog vina bermet, desertno vino beli bermet, namaz jabuka, aronija, cimet i Dušanovo kupinovo vino.

Tokom dva TESTIVALSKA dana, osim prodajne izložbe preko dvadeset pet izlagača domaćih, zanatskih pripremljenih proizvoda, na improvizovanoj bini, posetioci i svi prisutni su uživali u zanimljivim radionicama.

Partner TESTIVALA za edukaciju, Metro HoReCa centar i Junior Chefs Club, predvođeni dr Milicom Aleksić, menadžerom, i Nebojšom Veselinovićem, šefom kuhinje HoReCa centra, prikazali su svoj visoki profesionalizam, pripremajući razne vrste prhkih testa, a posebno iznenađenje su bila slana prhka testa i slane vanilice. Svi koji su degustirali ove delicije, ostali su zatečeni intenzivnim ukusima i aromama majstora svog zanata.

Održana je i tradicionalna inkluzivna radionica u saradnji sa Savezom udruženja MNRO i Udruženjem Živimo zajedno sa opštine Stari Grad. Mladi učenici su sa velikom pažnjom slušali svog mentora, Dejana Ilića, potpredsednika Udruženja TESTIVAL da bi naučili kako se mese vanilice u četiri koraka.

Tanja Vujičić, Tanjini kolači i Milica Bosnić, Savršenilice, otkrile su svoje tajne pravljenja vanilica. Dejan Ilić i Miodrag Ilić, prezentovali su deo kulture ishrane i turističke ponude grada Vranja i Turističke organizacije Vranja, pripremajući samsu, tradicionalnu pitu iz vranjanskog kraja. Turistička organizacija Vranje, bila je specijalni gost TESTIVALA #3.

Najposećenija radionica drugog dana TESTIVALA bila je o nudlama, testu sa ukusom Istoka. Dejan Ilić, profesionalni kuvar, pripremio je dva jela: sa junetinom i sa piletinom, gde su osnova bila nudle, a sa idejom da se ovaj specijalitet od testa sa Istoka približi svim domaćim ljubiteljima testenine. Uz praktično pripremanje, korak po korak, i uz korišćenje lokalnih namirnica i začina, koji su prisutni u svakoj kuhinji, Dejan je za samo 20 minuta pripremio dva nutritivno kvalitetna obroka.

KUD Dimitrije Koturović, zahvaljujući partnerskoj pomoći Folklor magazina, uveličao je svečano otvaranje svojim nastupom: ženska pevačka grupa je otpevala staru šumadijsku pesmu „Idu kola preko polja“, a ansambl narodnih igara se predstavio spletom „Igre iz Šumadije, u koreografji Slobodana Prokića.

Domaćin radionica bio je Uroš Bogdanović, autor mnogih radio i multimedijalnih sadržaja, od kojih su mnogi i nagrađivani.

Mlekara Šabac je obezbedila poklone prvim posetiocima oba dana, kao i poklon pakete za sve učesnike u radionicama. Wai Wai nudle Srbija su pripremili prigodne poklone svim posetiocima.

TESTIVAL #3: ŠAMPIONI

Pokrovitelj izbora najboljih i dodela nagrada bio je Fakultet za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji, Univerziteta u Kragujevcu.

Dva nezavisna i odvojena žirija, mučila su muku kako da od sjajnih izlagača i proizvoda odaberu najbolje.

Titulu NAJBOLJI IZLAGAČ TESTIVALA #3 ponelo je poljoprivredno gazdinstvo Stepanov. Žiri je na dodeli vredne diplome istakao da se PG Stepanov, izdvojio od ostalih, ravnopravnih kandidata, ne samo vrhunskom izradom i kvalitetom svojih proizvoda, već i ulaganjem u razvoj svog brenda.

Testival #3 - najbolji izlagač, PG Stepanov - foto Miodrag Ilić
Testival #3 – najbolji izlagač, PG Stepanov – foto Miodrag Ilić

Testival #3 - dodela diploma za najboljeg izlagača i najbolji proizvod od testa - foto Željko Blagojević
Testival #3 – dodela diploma za najboljeg izlagača i najbolji proizvod od testa – foto Željko Blagojević

Za najbolji proizvod od testa izabran je proizvod tortelone sa tartufima, izlagača Marco Polo pasta.

Za najbolji proizvod „u ljubavi sa testom“ izabran je puter sa dodatkom koncentrovanog crvenog vina bermet, izlagača Nebesa.

Posetioci, uglavnom porodice, zadovoljni izlagači, ponosni organizatori iz Udruženja TESTIVAL kao i sjajni šampioni TESTIVALA #3 najavljuju još bolje naredno izdanje. A sledeći put, nešto potpuno drugačije – tema radionica biće SALČIĆI!

Tradicionalno, pokrovitelj TESTIVALA bila je Turistička organizacije Srbije.

Napomena: TESTIVAL #3 održan je uz poštovanje svih mera prevencije i zaštite od epidemije COVID-19.

HASHTAG: #TESTIVAL, #TESTIVAL2021

TESTIVAL – GDE TESTO DIŠE I MIRIŠE!

Fotografije: Željko Blagojević i Miodrag Ilić

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Testival #3 – Da se ne zaboravi kako se prave vanilice

0
Testival #3 - Da se ne zaboravi kako se prave vanilice
Testival #3 - Da se ne zaboravi kako se prave vanilice

Treći Festival testa, testenine i hleba TESTIVAL, biće održan u Dorćol Platz-u u subotu i nedelju 09.10. i 10.10.2021. od 11 do 19 h, oba dana.

Posetioci će, tokom dva TESTIVALSKA dana, moći da vide ponudu sa akcijskim cenama preko 30 izlagača i prisustvuju na više od 6 radionica sa degustacijom! Vanilice su osnovna tema radionica Festivala TESTIVAL 2021 #3.

Zvanični program Festivala TESTIVAL #3 počinje svečanim otvaranjem u subotu 09.10.2021. u 12h, kada će se prisutnima i medijima obratiti predstavnici organizatora, Udruženja TESTIVAL, predstavnici Saveta Festivala TESTIVAL i predstavnici Turističke organizacije grada Vranja. Otvaranje će uveličati nastup Folklornog ansambla KUD Dimitrije Koturović iz Beograda, zahvaljujući partnerskoj pomoći Folklor magazina, što će biti najlepši uvod i podsećanje na tradiciju i nematerijalnu kulturnu baštinu Republike Srbije.

Gost TESTIVALA će ovog puta biti Turistička organizacija grada Vranja, koja će predstaviti sve lepote i turističke prednosti grada i regiona, kao i glavni kulinarski specijalitet: samsu!

Vranje je grad osobenog kulturnog dobra, grad prepoznatljivih oblika ljudskog stvaralaštva kroz muziku, pesmu, igru, hranu, govor, predanja. Vranje je mesto unikatne skromnosti i topline, čija se suština ne može očima sagledati. Vranje treba doživeti jer je Vranje grad sa dušom. Pored derta i sevdaha, Vranjance karakteriše uživanje u tradicionalnoj trpezi, koju većinom prožimaju jela od testa. Zbog toga će se TO Vranje predstaviti pravljenjem samse, unikatne pite iz vranjskog kraja koja je vrlo jednostavna, a koja pruža obilje čulnog doživljaja.

Glavni partner TESTIVALA za edukaciju je Metro HoReCa centar i Serbian Juniors Chefs Club (Udruženje kuvara juniora Srbije). Srpski JCC je predstavljao Srbiju više puta na Ikka Culinary Olympics, u Štutgartu, gde su njihovi predstavnici osvojili više srebrnih i bronzanih medalja. Nedostaje samo zlatna. Zajedno sa šefovima dr Milicom Aleksić i Nebojšom Veselinovićem, Srpski JCC će pripremati razne varijante prhkog testa i vanilica.

Tatjana Vujčić, Tanjini kolači i Milica Bosnić, Savršenilice, ispričaće svoje priče o tome kako se prave najbolje vanilice po starim, bakinim receptima i kako su od vanilica napravile uspešnu poslovnu priču.

Ovaj put, pridružiće nam se i ekipa sa Fakulteta za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji, Univerziteta u Kragujevcu, pa će svi posetioci, u razgovoru sa njihovim predstavnicima, moći da saznaju sve o tome kako se postaje vrhunski stručnjak sa gastronomski menadžment ili za hotelijerstvo i turizam.

Sve što majstori kulinarstva na radionicama pripreme, moći će i da se degustira. Jer, TESTIVAL je mesto gde se dolazi porodično. Mesto gde može nešto lepo da se vidi, nauči, a bogami i pojede…

Posebno mesto na TESTIVALU a i u našim srcima zauzimaju naši prijatelji iz Saveza udruženja za pomoć MNRO Srbije i Udruženja Živimo zajedno. Na prethodna dva TESTIVALA sa njima smo kreirali inkluzivne radionice. Sa njima smo radili i učili ih, kako se pravi testetnina i kako se mesi hleb. Na TESTIVALU #3 planirali smo radionicu “Pravimo vanilice!”, pa će sa nama učiti kako se pravi jedan od najpopularnijih sitnih kolača u Srbiji.

Izlagači su, kao i na prva dva TESTIVALA, jedinstveni i veoma interesantni. Na prodajnoj izložbi će moći da se kupe po akcijskim cenama razne đakonije, počevši od domaćeg hleba sa domaćim kvascem, domaće kiflice, domaći kolači, domaće testenine od organskog brašna, pa preko zdravih, specijalnih namaza, poput namaza od bundeve, brašna od bundeve, pa domaćih namaza od šljiva, kajsija, domaćih hladno ceđenih sokova, pa do ajvara, raznih domaćih džemova… Što se kaže: za svakog ponešto…

Tradicionalno, na TESTIVALU će biti i Turistička organizacija opštine Ražanj, sa velikim brojem izlagača i kompletnom etno-gastronomskom ponudom!

Posebno mesto i pažnju, privlači prezentacija Wai Wai nudle – testo sa ukusom Istoka, koju će voditi profestionalni kuvar Dejan Ilić. Mlekara Šabac je obezbedila poklone prvim posetiocima oba dana, kao i poklon pakete za sve učesnike u radionicama.

Program 09.10.2021

11.00 h – početak prvog dana, ulazak za posetioce

12.00 h – svečano otvaranje

12.20 h – KUD Dimitrije Koturović, splet narodnih igara

12.30 – Tanja Vujčič, Tanjini kolači, kako se prave vanilice?

13.15 h – Metro Horeca Centar & Serbian Juniors Chefs Club (Udruženje kuvara juniora Srbije) – master chef radionica – slano prhko testo kroz koncept funkcionalne hrane. Bavićemo se zalogajima od slanog prhkog testa kroz koje ćemo predstaviti i koncept funkcionalne hrane zastupljen u samom zamesu I kroz različita punjenja koja mogu pozitivno uticati na zdravlje.

14.00 h – Inkluzivna radionica sa Savezom udruženja MNRO – Pravimo vanilice!

19.00 h – kraj prvog dana

Program 10.10.2021.

11.00 h – početak drugog dana, ulazak za posetioce

12.00 h – Milica Bosnić, Savršenilice, kako se prave savršene vanilice?

13.00 h – Metro Horeca Centar & Serbian Juniors Chefs Club (Udruženje kuvara juniora Srbije) – master chef radionica – poslastice od slatkog prhkog testa. Slatki zalogaji od prhkog testa tipa vanilica sa fokusom na funkcionalan punjenja (kremovi sa liofilizovanim voćem).

14.00 h – predstavljanje grada Vranja i Turističke organizacije Vranja

15.00 h – prezentacija Wai Wai nudle – testo sa ukusom Istoka

16.00 h – Proglašenje najboljeg izlagača Testivala, najboljeg proizvoda od testa Testivala i najboljeg proizvoda „u ljubavi sa testom“ Testivala. Priznanja će dodeliti dekan Fakulteta za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji, Univerziteta u Kragujevcu, dr Drago Cvijanović.

19.00 h – kraj TESTIVALA

Ažuran program TESTIVALA #3 pogledajte na linku >>>

Radno vreme Festivala testa, testenina i hleba TESTIVAL biće od 11.00 h do 19.00 h u subotu i nedelju, 09.10. i 10.10.2021. Ceremonija otvaranja je u subotu od 12.00 h.

 Cena jednodnevne ulaznice je 200 dinara. Ulaznice će biti dostupne na ulazu u Dorćol Platz.

Izvor: www.testival.rs

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Čokoladni tart – Marija Milošević

0
Čokoladni tart - Marija Milošević - Recepti i Kuvar online
Čokoladni tart - Marija Milošević - Recepti i Kuvar online

Čokoladni tart – jednostavna priprema, ozbiljna poslastica!

Čokoladni tart, sastojci:

Potrebni sastojci za koru:

  • 300 g mlevenog keksa
  • 150 g putera
  • 75 ml mleka
  • 50 g kakao praha
  • 100 g prah šećera

za fil:

  • 100 g tamne čokolade
  • 100 g mlečne čokolade sa lešnicima
  • 100 g bele čokolade
  • 60 g putera
  • 2,5 dl slatke pavlake

Okvirno vreme pripreme 30 minuta.

Čokoladni tart, priprema:

  • sjediniti keks, kakao i šećer u prahu
  • dodati otopljeni puter, a zatim i mleko
  • umesiti koru
  • rasporediti koru u kalup
  • podići ivice kore do ivice kalupa
  • za fil otopiti sve čokolade u slatkoj pavlaci
  • otopljene čokolade skloniti sa vatre
  • dodati puter i mešati dok se ne otopi
  • ostaviti da se fil prohladi 10-15 minuta
  • prohlađenim filom zaliti koru
  • ostaviti sve da se dobro ohladi

Prijatno!

Video recept: https://youtu.be/O8ST5_zCMoA

Marija Milošević

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Gibančići – Vesna Pavlović

0
Gibančići - Vesna Pavlović - Recepti i Kuvar online
Gibančići - Vesna Pavlović - Recepti i Kuvar online

Gibančići.

Gibančići, sastojci:

Za smesu:

  • 500 g sira,
  • 3 jajeta,
  • 100 ml gazirane mineralne vode,
  • po ukusu so.

Za premazivanje kora:

  • po potrebi ulje.

I još:

  • 10 komada tankih kora,
  • 2 kašike ulja,
  • 80 ml mleka,
  • po potrebi susam.

Gibančići, priprema:

  • U dublju posudu staviti sir i zgnječiti viljuškom.
  • Dodati jaja, posoliti po ukusu (zavisno od toga koliko je sir slan), uliti gaziranu mineralnu vodu i izmešati viljuškom, kako bi se svi sastojci sjedinili.
  • Uzeti jednu koru i premazati je uljem.
  • Preklopiti na pola (gornju stranu preklopiti) i premazati uljem.
  • Opet preklopiti gornju stranu, te okrenutu na drugu stranu i naneti nadev od sira.
  • Preklapati praveći oblik trouglića.
  • Na isti način napraviti još 9 trouglića.
  • Pripremljene trougliće poređati u pleh obložen pek-papirom.
  • U ostatak smese od sira dodati 2 kašike ulja i 80 ml mleka, izmešati, te premazati trougliće.
  • Posuti susamom i peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 30 minuta.
  • Gotove trougliće izvaditi iz rerne i ostaviti ih da se prohlade.

Savet: Poslužiti ih vruće uz jogurt.

Vreme pripreme: 50 minuta
Stepen težine pripreme: lako se priprema
Broj porcija: 5 osoba
Mrsno jelo

Vesna Pavlović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Feferoni za zimu – Vesna Pavlović

0
Feferoni za zimu - Vesna Pavlović - Recepti i Kuvar online
Feferoni za zimu - Vesna Pavlović - Recepti i Kuvar online

Feferoni za zimu.

Feferoni za zimu, sastojci:

Za preliv:

  • 2 l vode,
  • 4 kašike soli,
  • 2 kašike šećera,
  • 1/2 kesice vinobrana,
  • 1/2 kesice konzervansa.

Ostalo:

  • 1 kg feferonki (ljute papričice).

Feferoni za zimu, priprema:

  • Ljute papričice dobro oprati. Ukoliko imaju dugačke, drške malo ih odseći.
  • U dublju posudu nasuti vodu, dodati so, šećer, vinobran, konzervans i izmešati.
  • Ostaviti da odstoji, dok se svi sastojci ne rastvore u vodi.
  • Povremeno promešati.
  • Papričice složiti u dobro oprane tegle, tako da budu što više zbijene jedna uz drugu.
  • Preliti ih pripremljenom smesom.
  • Tegle dobro zatvoriti poklopcem i odložiti u ostavu.

Savet: Od ove količine dobila sam 5 tegli. Sve zavisi od veličine tegli, kao i od papričica. Kod mene je bilo i manjih, a i malo većih papričica. Bitno je da su ljute.

Vreme pripreme: 60 minuta
Stepen težine pripreme: lako se priprema
Broj porcija: 20 osoba
Posno jelo

Vesna Pavlović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Kolač sa lešnikom – Jelica Podraščanin

0
Kolač sa lešnikom - Jelica Podraščanin - Recepti i Kuvar online
Kolač sa lešnikom - Jelica Podraščanin - Recepti i Kuvar online

Kolač sa lešnikom.

Kolač sa lešnikom, sastojci:

Potrebno je koru:

  • 2 šolje mleka,
  • 1 šolja šećera,
  • 2 jajeta,
  • pola šolje ulja,
  • 2 šolje brašna,
  • pola kesice praška za pecivo,
  • pola kesice sode bikarbone,
  • 2 kesice vanilin šećera,
  • 5 kašika mlevenih prženih lešnika.

Za preliv je potrebno:

  • 5 kašika mleveni prženih lešnika,
  • 2 dcl mleka,
  • 3 kašike šećera,
  • 50 gr margarina i
  • mlevenog keksa oko 200 gr.

Kolač sa lešnikom, priprema:

  • U dublju posudu staviti mleko, jaja, ulje i šećer i promeđati dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i sodom bikarbonom, vanilin šećer i mlevene lešnike, pa sve izmešati mikserom ili varjačom.
  • Đuveč namazati sa mašču ili uljem i posuti brašnom ili staviti pek papir i izručiti dobijenu masu.
  • Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni da porumeni.

Priprema premaza:

  • Prokuvati mleko i šećer i skloniti sa ringle dodati margarin i mešati da se istopi.
  • Zatim dodati mleveni keks i izmešati i tako vruć premazati preko kore.
  • Kolač seći kada se potpuno ohladi.

Jelica Podraščanin

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Kolač s kruškama – Milica Živković

0
Kolač s kruškama - Milica Živković - Recepti i Kuvar online
Kolač s kruškama - Milica Živković - Recepti i Kuvar online

Kolač s kruškama.

Kolač s kruškama, sastojci:

  • 1 kg krušaka,
  • 1/2 vode,
  • 3 kesice pudinga od čokolade,
  • 9 kašika šećera,
  • 100 gr čokolade,
  • 125 gr margarina,
  • 4 jajeta,
  • 4 kašike šećera,
  • 4 kašike brašna,
  • 1 kašičica praška za pecivo,
  • 125 gr šlaga,
  • 2,5 dl kisele vode,
  • 1/2 l soka od narandže.

Kolač s kruškama, priprema:

  • Umutiti jaja sa šećerom, dodati brašno i prašak za pecivo i peći u đuveču 15 minuta na 180 stepeni. Ostaviti testo i politi ga sa sokom od narandže, ne mnogo.
  • Kruške oljuštiti, prepoloviti, očistiti.
  • Staviti u šerpu, dodati 5 kašika šećera, naliti sa vodom i kuvati 5 minuta, izvaditi rešetkastom kašikom.
  • Puding i 4 kašike šećera razmutiti sa 3 dl soka od narandže i skuvati u vodi u kojoj su se kuvale kruške.
  • U toplo dodati čokoladu i margarin i mešati dok se ne rastopi.
  • Preko kore premazati tanak sloj fila, poređati kruške i premazati ostatkom fila i ostaviti da se hladi.
  • Premazati umućenim šlagom i služiti.

Milica Živković

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Pratite nas:

77,267FansLike
1,635FollowersFollow
1,989FollowersFollow
1,800SubscribersSubscribe