Naslovna Blog

Izabrane najbolje vanilice Srbije za 2020. godinu!

0
Izabrane najbolje vanilice Srbije za 2020. godinu! - foto Bane Jovanović, Recepti i Kuvar online
Izabrane najbolje vanilice Srbije za 2020. godinu! - foto Bane Jovanović, Recepti i Kuvar online

Finale konkursa za izbor najboljih vanilica Srbije (najbolji tradicionalni recept godine) za 2020. godinu, održano je u prostorijama Turističke organizacije Srbije (TOS). Glasovima stručnog žirija, najbolje vanilice Srbije, pripremila je Milica Živković iz Bele Crkve.

Milica Živković iz Bele Crkve priprema najbolje vanilice Srbije za 2020. godinu - foto Bane Jovanović, Recepti i Kuvar online
Milica Živković iz Bele Crkve priprema najbolje vanilice Srbije za 2020. godinu – foto Bane Jovanović, Recepti i Kuvar online

„Postoje ukusi koje pamtimo i želimo da ih se uvek sećamo. Postoje vanilice, koje su uvek više od ukusa. Baš zato, Turistička organizacija Srbije bila je deo završnice izbora za najbolji recept za vanilice, koji je organizovao poznati kulinarski portal ‘Recepti i kuvar onlajn'“, navodi se u saopštenju Turističke organizacije Srbije.

Direktorka TOS-a Marija Labović naglasila je važnost očuvanja tradicionalnih recepata. Kako je rekla direktorka Labović, ukus lokalnih specijaliteta jedan je od tri utiska koji turisti ponesu sa sobom posle putovanja.

„Ukusi, gastronomija su ono što upotpunjuje ponudu jedne turističke destinacije“, ocenila je Labović.

Predsednica žirija Biljana Đorđević, muzejski savetnik u Narodnom muzeju, podsetila je da vanilice nisu originalno srpski recept. Ipak, od momenta kad su stigle na naše prostore, one su se odomaćile. Domaćice su ih usavršavale tako da su s pravom zaslužile epitet najpopularnijeg slavskog ili prazničnog kolača koji se danas priprema gotovo u svakom domaćinstvu.

Da su vanilice najpopularniji praznični kolač na svetu potvrdio je još pre šest godina priznati gastronomski portal „Food52„.

Organizator takmičenja i urednik portala “Recepti i kuvar online” Miodrag Ilić zadovoljan je što je čak i u vreme pandemije na takmičenje stigao veliki broj recepata. Kako najavljuje, promocija tradicionalnih recepata i ukusa nastaviće se i ubuduće. Proglašenje najboljih vanilica Srbije, bilo je predviđeno da se odigra na Festivalu testa, testenine i hleba „Testival“ #3. Na „Testivalu“ #3, vanilice će imati svoje zasluženo mesto.

Osim najboljih vanilica Srbije za 2020. godinu, ocenama žirija, proglašene su i najbolje vanilice po glasovima publike, glasanjem preko Instagram stranice Recepti i Kuvar onlajn. Najbolje vanilice Srbije za 2020. godinu glasovima publike, priprema Verica Poznanović.

Vredne poklon pakete za sve učesnice u finalu konursa za izbor najbolje vanilice Srbije za 2020. godinu, pripremila je Mlekara Šabac.

Recept za najbolje vanilice Srbije za 2020. ocenama stručnog žirija, Milica Živković:

Vanilice, sastojci:

  • 250 gr masti,
  • 1/2 kg brašna,
  • 1 jaje,
  • 2 žumanca,
  • 6 kašika šećera,
  • sok od 1 limuna,
  • 1 vanilin šećer,
  • 5 kašika pekmeza od kajsija,
  • 100 gr šećera u prahu.

Vanilice, priprema:

  • Dobro umutiti mast i šećer, pa dodati jaje, brašno, vanilin šećer i sok od limuna i umesiti.
  • Testo razvaljati oklagijom, vaditi modlom kolačiće raznog oblika i peći 15 minut na 180 stepeni.
  • Spajati po dve sa pekmezom od kajsija i valjati u šećer u prahu.

Milica Zivkovic

Recept za najbolje vanilice Srbije za 2020. po glasovima publike preko Instagrama, Verica Poznanović:

Vanilice, sastojci:

  • 200 g masti,
  • 500 g brašna,
  • 1 žumance,
  • 1 celo jaje
  • 4 kašike šećera i
  • sok od 1 limuna,
  • pekmez od kajsija ili po vašem izboru.

Vanilice, priprema:

  • Mast penasto umutiti, zatim dodati žumance i jedno celo jaje, šećer sok od jednog limuna i brašno.
  • Izručiti sve na dasku za mešenje, zamesiti testo i oklagijom razvući koru pola centimetra debelu.
  • Kalupom za vanilice vaditi pogačice, svaku umočiti u ulupani sneg od belanceta, pa ređati u pleh, staviti u rernu i peći, paziti da ostanu bele.
  • Pečene spajati po dve marmeladom.
  • Posuti šećerom u prahu.

Verica Poznanović

Pogledajte video izveštaj za izbora za najbolje vanilice Srbije za 2020. godine u prostoru Turističke organizacije Srbije:

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Uskršnji popust – knjiga Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje

0
Uskršnji popust - knjiga Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje
Uskršnji popust - knjiga Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje

Za veliki praznik Uskrs, izdavač Linkom-PC je pripremio veliki uskršnji popust za knjigu Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje / Traditional Serbian food and recipes. Za sve koji se od 15.04.2021. obrate direktno izdavaču na email ili preko FB stranice knjige u inbox, cena je 1.500,00 RSD + troškovi dostave.

Gde još možete kupiti knjigu Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje?

  1. Preko sajta Mikroknjiga, onlajn poručivanje za ceo svet
  2. U prodavnici Kulturnog centra Beograda, „Beogradski izlog“, Beograd, Knez Mihailova 5
  3. U knjižari Ant, u prostoru Akademije 28, Beograd, Nemanjina 28
  4. U svim knjižarama Vulkan, širom Srbije, kao i online, preko Vulkan sajta.
  5. U svim knjižarama Delfi, širom Srbije, kao i onlnie, preko Delfi sajta.
  6. Preko sajta Mala srpska prodavnica, onlajn poručivanje za ceo svet

Napomena: cena od 1.500,00 RSD važi samo za kupovinu direktno od izdavača, svi ostali prodavci i knjižare samostalno formiraju prodajne cene.

Sve detalje o knjizi možete pronaći na sajtu, kliknite ovde >>>

Tradicija i običaji imaju važnu ulogu u kulturnoj identifikaciji svakog naroda. Bez obzira na to da li se radi o zapisima ili usmenim predanjima, informacije o načinu života u prošlim vremenima omogućavaju da se zaštite autentičnost i identitet zajednica usko povezanih istim geografskim poreklom, da se sačuvaju tradicionalna znanja i veštine koje možda više nisu neophodne, ali predstavljaju deo istorijskog nasleđa. Tradicionalna hrana, kao proizvod okruženja, prirodnih resursa, ali i kulture, istorije i načina života na određenom području, ima važnu ulogu u sveukupnoj tradiciji svakog naroda. Svi narodi, zemlje, etničke zajednice imaju specifične navike u ishrani koje se u većoj ili manjoj meri razlikuju od navika drugih zajednica. One se prenose sa jedne generacije na drugu, imaju važnu ulogu u folkloru i običajima određenih regiona stotinama, pa i hiljadama godina i doprinose sveukupnom kulturnom diverzitetu.

Tradicionalna jela su takođe deo baštine sa kojom se prvo dolazi u kontakt u susretu sa novim kulturama. Ja sam osoba koja voli da putuje. Volim da upoznajem nove predele, drugačiji način života, nove gradove, nove ljude i, naravno, nove kuhinje. Svaka zemlja u kojoj sam bila sa ponosom je pokazivala svoje najlepše kulturno-istorijske spomenike, najlepše planine, reke, jezera, ali je sve to uvek bilo začinjeno karakterističnim tradicionalnim jelima i pićima, bez kojih bi svi utisci ipak ostali nedorečeni. I uz svako od tih manje ili više novih i neobičnih jela sledila je i posebna priča o njihovom nastanku koja je otkrivala deo tradicije, istorije i nacionalnog ponosa tih zemalja. U Peruu sam, uživajući u kiselkastom ukusu sevićea (ceviche), saznala da je ovo jelo od ribe i morskih plodova mariniranih u limunovom soku možda staro i 4.000 godina i da je samo peruanski seviće originalan, odakle je prenet na prostore drugih zemalja Latinske Amerike. U Nepalu su nam svaki dan nudili dal-bat (dal bhat), jelo od pirinča, sočiva i karija, koje je više od jela za Nepalce.

Izvod iz predgovora, Prof. dr Slađana Šobajić, profesorka Farmaceutskog fakulteta u Beogradu

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Kako najlakše smršati na prirodan način?

0
nutrivix kako najlakse smrsati na prirodan nacin

Da li i vi ovih dana jedete više nego inače?!

Jedna naša čitateljka nam je postavila sledeće pitanje:

„U mojoj kući, kada smo svi na okupu, jedemo slasnije, i ja se svakoga dana trudim da ukućane razvedrim slanim i slatkim poslasticama,ali jedno je sigurno – kilogrami se nagomilavaju.

Od ponedeljka ili od 1. u mesecu, od kog datuma vi počinjete sa dijetom? Ja sam je mesecima odlagala, a uskoro će leto, to mi se uopšte nije dopadalo. Ugojila sam se i znala sam da je vreme da nešto preduzmem, a u ovoj situaciji nisam baš bila motivisana da radim vežbe kod kuće. Pre bih pravila ukusne palačinke!

Na društvenim mrežama pratim mnoge fitnes i modne blogerke koje nas stalno savetuju kako da poboljšamo izgled. One izgledaju tako savršeno, da je uzaludno i upoređivati se sa njima. Često sam odustajala od pomisli da moja ishrana bude skroz zdrava, jer zaista volim sve da jedem!

Prevršila sam svaku meru, moje telo nije izgledalo dobro i imala sam veliku želju da to promenim. Odakle da počnem? Danima sam pretraživala po internetu i shvatila da mi treba preparat koji će ubrzati moj metabolizam i koji će sagoreti masne naslage koje su se nagomilale na stomaku i na butinama. Da li imate neku preporuku“

Najbolji preparat za mršavljenje

Pogledajte na sat. Došao je momenat kada istovremeno možete uživati u omiljenim ukusima i uz to mršaviti. Pitate se kako? Dopustite da vam odgovorimo na to pitanje.

“Tajna nije u rigoroznim dijetama niti liposukcijskim tretmanima, već u prirodnim sastojcima.”

Najbolji preparat za mršavljenjeNutrivix je stigao i na naše prostore sa namerom da razbije vaše predrasude koje imate o dijetalnim proizvodima, pa iskoristite jedinstvenu priliku da konzumirate produkt koji samo holivudske zvezde imaju na svojim policama.

Znate šta je najbolje od svega? Što se kilogrami tope, a vi ne morate da se odričete osećaja zadovoljstva dok jedete zaslađenu hranu i stidljivo odbijate parče torte na nekoj proslavi.

Nutrivix je preparat za mršavljenje pun prirodnih sastojaka koji će vam ubrzati metabolizam, regulisati apetit i redukovati osećaj gladi. Ovaj jedinstveni preparat se koristi kako bi pomogao ljudima koji žele da izgube višak kilograma, ali i svim ljubiteljima zdravog načina života.

productimg

Ne zaboravite da je u pitanju suplement koji ne izaziva nikakva neželjena dejstva niti promene u raspoloženju. Čak naprotiv!

Sama pomisao na reč “dijeta” izaziva u nama osećaj odbojnosti zbog svojih strogih restrikcija u režimu ishrane. Korištenjem Nutrivix-a konačno ćete zavoleti put koji vodi ka zdravijim navikama a samim tim načinu života, te fizičkom izgledu kakvog ste oduvek želeli.

Nutrivix neće obradovati samo vas već i ljude u vašoj okolini koji će bez izuzetka primetiti pozitivnu promenu u vašem raspoloženju i izgledu.

Postoji mnogo proizvoda za mršavljenje a većina njih je zaista jako skupa i upitno je da li za tu vrednost donosi željene rezultate. S obzirom na ogroman izbor preprata koji obećavaju drastične gubitke kilograma, sasvim je u redu da osećate dozu skeptičnosti i ne verujete u moć topljenja naslaga koju ima Nutrivix. Zato ne želimo da vam obećavamo, nego vas pozivamo: probajte i sami se uverite.

Kako smršati zdravo uz Nutrivix?

dr naumovic

Pitanje pravilne ishrane kojoj je uslov za zadovolji više važnih životnih činilaca u zdravlju jedne populacije je značajno, kako sa aspekta održavanja optimalne telesne mase tako isto i u održavanju vitalnosti jednog organizma.

Prim. Dr. Predrag Naumović

To je i globalno pitanje koje sa sobom nosi velike zdravstvene posledice i neracionalno troši zdravstveni budžet zemlje.

Pod racionalnom ishranom podrazumevamo izbalansirano unošenje hranljivih sastojaka iz namirnica, da bi organizam na optimalan način mogao da ih iskoristi.

Jer u suprotnom imaćemo negativan trend pojave nastanka patoloških stanja,kao kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 1 i 2, bolesti zuba, cerebnovaskularnih insulta i dr.

Napredak civilizacije sa sedatilnim načinom života stvara neadekvatan disbalans potrošnje unetih i iskorišćenih sastojaka hrane (glikoze i lipida) i dolazi do pojave gojaznosti koji neki autori nazivaju bolest civilizacije.

Studije su pokazale da već posle tridesete godine starosti pojavljuju problemi prekomerne težine, nadovezuju se problemi visokog krvnog pritiska, povišenog šećera u krvi, holesterola kao rizičnog faktora nastanka težih patoloških stanja.

Merenje BMI je pokazalo porast proseka težine.

NutriVix imaće maksimalno dejstvo uz dugo žvakanje hrane, uobročenost, konzumiranje vode do 2 lit., veliku količinu voća i povrća.

Preparat NutriVix nije čarobni štapić, ali je po svom biohemijskom i farmaceutskom sastavu „zupčanik“ koji pokreće mašineriju čovekovog organizma iz više razloga.

Njegovo dejstvo sabrano iz šest biljnih vrsta koja svaka na svoj način blagotvorno za organizam vrše funkciju u smislu razgradnje masnog tkiva,smanjuju apetit, eliminišu toksične materije iz organizma, budući da su neki od sastojaka prirodni laksativi i kao oksidansi što je veoma značajno u metabolizmu hranljivih materija. Naravno da prilikom upotrebe treba imati samokontrolu po pitanju unošenja hrane u organizam,te kada osetimo sitost treba da stanemo sa jelom. Zapamtite, ne postoji čarobna pilula koja će poput noža odstraniti višak kilograma. Postoji smao dobar „okidač“ koji će podstaći organizam da to sam uradi. Nutrivix čini to na potpuno prirodan način. Ako i ne dovede do značajnog gubitka kilograma, zbog svog kompleksnog sastava i njihovog sinergetskog dejstva učiniće mnoge blagodeti za Vaš organizam. Tokom korišćenja Nutrivix-a je poželjno piti što više vode. O kvalitetu proizvoda govore u prilog i nagrade koje je dobio,kao i njegovo prisustvo u zemljama EU i UAE.

baner1

Savetujemo da osoba pre upotebe NutriVix uradi biohemijsku analizu krvi i mokraće i posle 3 do 6 meseci uradi kontrolni pregled.

Korišćenje NutriVix-a je veoma korisno posebno kod bivših aktivnih sportista takmičara, od matičnih klubova do reprezentacije. Prekid dovodi do velikog uvećanja telesne mase zbog inercije unosa hrane.

Vršena su istraživanja kod široke populacije sportista i aktivista.

Prekidom sportskih aktivnosti nakon 2 god dolazi do povećanja telesne mase oko 20%.

Neaktivne fizički osobe su u još većoj opasnosti, tako da ovaj nutrijent uz obroke uspeva da ostvari ubrzanje metaboličkih procesa u organizmu, kao i trošenje suvišnih materija, (smanjenje lipida, triglicerida, nivoa šećera u krvi) kao oksidans blagi laksans onda je on ispunio svoj zadatak!

Osoba će vremenom osetiti fizičko i psihičko poboljšanje. Sve to ne treba da bude stihijski već promišljeno, držeći se uputstva proizvođača i konsultantskog tima proizvođača.

Efekat očekivati posle određenog vremena jer „Mens sano-in corpore sano“

„U zdravom telu zdrav duh“

Prim. Dr. Predrag Naumović

Spec. sportske medicine

Šta sadrži Nutrivix?

Jedna od najvažnijih odlika Nutrivix preparata za mršavljenje jeste da sadrži samo prirodne sastojke. Ne sadrži veštačke boje, veštačke mirise niti bilo kakve GMO sastojke. Jedinstvena formula sastava podrazumeva optimalan odnos 100% prirodnih sastojaka.

Zeleni čaj – Camellia Sinensis

zeleni caj

Biljka koja se koristi više od 1000 godina kao stimulans nervnog sistema, kao diuretik i koagulant. Utiče povoljno na rad srca i krvni pritisak, na varenje i održavanje nivoa šećera u krvi. Sadrži veliku količinu antioksidanasa i polifenola, a polifenoli su jedinjenja koja štite ćelije od štetnog dejstva slobodnih radikala, te na taj način pomažu zaštiti organizma od mnogih štetnih bolesti, kao i od starenja. Naš ekstrakt zelenog čaja sadrzi 40% polifenola. U zelenom čaju se nalaze teofilin, kofein i teobromin koji stimulišu nervni i kardiovaskularni sistem. Visok sadržaj polifenola dovodi i do snižavanja holesterola tj. povećavanja „dobrog“ holesterola LDL. Zeleni čaj može dovesti i do smanjenja telesne mase zbog povećanja potrošnje energije, kao i povećanja oksidacije masti za 17%.

Artičoka – Cynara Scolymus

articoka

Artičoka sadrži obilje minerala i vitamina, ali i aktivnih supstanci koje joj daju lekovitu moć. Artičoka pospešuje lučenje žuči, pospešuje varenje hrane i poboljšava probavu, deluje laksativno, ima blago diuretično dejstvo. Odlična je za detoksikaciju. Izlučenjem žuči, razgrađuje se holesterol, a samim tim ubrzava metabolizam. Usled bolje razgradnje masnoća, mozak daje sasvim drugu informaciju o potrebnoj energiji te nam se time smanjuje apetit.

Sena – Cassia Angustifolia

sena

Biljka koja raste u Aziji i Africi. Dodatak Nutrivixu zbog izuzetnog dejstva na peristatiku creva i čišćenje jer je veoma bitno izbaciti nepotrebne nagomilane supstance u organizmu. Uspešno se koristi za pražnjenje creva, i često se koristi u vidu čaja za spečavanje zatvora tj. njegovo otklanjanje.

Breza – Betula Pendula

breza

Breza je jedna od najprimenjenijh biljaka u tradicionalnoj medicini. Koristi se i kora, i pupoljci, i lišće i stablo. Listovi breze imaju diuretičko dejstvo i pomažu čišćenju organizma. Čaj od breze se koristi za lečenje infekcija mokraćnih kanala, za razbijanje i izbacivanje kamena u bubrezima, artritisa, reume, celulita.

Plod Morača – Poeniculi Fructus

plod morace

Nazivan još i “maratonska biljka” u antičkoj Grčkoj (pritom misleći na to da se od njega lako mršavi), a zahvaljujući osobini da ubrzava gubitak težine, morač je još za vreme drevnih civilizacija bio dobro poznat i slavljen zbog svojih medicinskih svojstava.

Krušina – Rhamnus Frangula

krusina

Koristi se kao pouzdan laksans. Izuzetno efikasna protiv zatvora i podstiče peristatiku debelog creva. Podstiče rad jetre, žuči i pankreasa tako da svojim širokim dejstvom upotpunjava svojstva Nutrivix-a. Njena lekovita svojstva su otkrivena još u 16. veku.

Preparat za mršavljenje namenjen svima

img2

Nećemo pogrešiti kada kažemo da se danas živi ubrzano i sa oštrijim tempom na koji je malo ko mogao da se navikne. Jurnjava na posao, briga oko dece i nedovoljno vremena za svakodnevne fizičke aktivnosti neretko dovode do pretilosti i srozavanja nivoa samopouzdanja kod osobe sa viškom kilograma. Manjak vremena vam ne sme biti izgovor za nedostatak volje kada je reč o održavanju optimalne težine. Upravo zbog tog, kreiran je Nutrivix – najefikasniji preparat za mršavljenje! Uz njega, možete da nastavite sa svojim obavezama kao ranije, bez bojazni da ćete propustiti kontinuitet u treniranju.

Čak i ako se aktivno bavite sportom i pazite na svakodnevni unos kalorija, ili ste amater koji je odabrao da živi na zdraviji način – Nutrivix je suplement za mršavljenje koje možete kombinovati i sa proteinskim dodacima prehrani.

S obzirom da je veliki broj žena koje posle porođaja ne mogu da se na brz, a zdrav način izbore sa svojom kilažom, ovaj proizvod je odlično sredstvo za efikasno rešavanje problema sa prekomernom težinom. Nije lako gledati svoje telo kako se menja, zato je potrebno da budete svesne da rezultati ne dolaze preko noći niti kilogrami mogu da se otope sami od sebe. Nutrivix je spoj pametno odabranih biljaka iz prirode koje će pomoći da mršanje što pre počne i da se što pre dođete do krajnjeg cilja – izgleda pre trudnoće, ako ne i boljeg.

Ukoliko vas plaši sastav proizvoda, nemate razloga za brigu. Naime, Nutrivix se sastoji isključivo od prirodnih sastojaka, ne sadrži u sebi tragove parabena, kao ni veštačke boje ili mirise. Nemojte se plašiti ni da je ovo GMO proizvod, jer takav preparat može da vam proda samo neko ko nije ovlašten za to i pokušava da izmanipuliše vaše dobre namere.

Iskustva zadovoljnih korisnika

productimg1

Upoznajte osobe kojima je Nutrivix pomogao:

Preparat koji osvaja. I zaista je tako i mene je zadivio. Ja i ne umem da opišem sve njegove odlike i način kako deluje, ali vidim rezultate. Ovaj čarobni preparat u vidu kapsula otkrila sam nedavno i ostala zapanjena njegovim učinkom. Sve čari njegovog dejstva uočila sam sopstvenim iskustvom. Nisam verovala , ni pročit anom, ni priči, ni preporukama prijateljica, već sam odlučila da isprobam.i kupila sam ga i počela da koristim. Prethodno sam se posavetovala sa ljudima iz struke Belih mantila koji su ga već koristili. I moja odluka nije bila poljuljana. I počela sam sa korišćenjem i bila prijatno IZNENADJENa. I kilogrami su ne stajali a ja sam to osećala i bez vage. Merila sam se nedeljno jednom jer nisam ni očekivala brze rezultate. Ali ubrzo bila sam zadivljena već posle prve nedelje. Možda sam i pomislila da vaga nije baš precizna ali posle druge i treće bilo je već evidentno. A tek posle tri bočice nisam mogla da poverujem -oslabila sam 9 KILOGRAMA. NUTRIVIX je zaista gutač kilograma. Ne stajali su vidno i ja sam to osećala jer bivala sam sve pokretnija, brža i veštija u hodu. I naravno i vedrija. Vratila sam se na štikle koje su bile moja omiljena obuća, moj zaštitni znak. Učinak je neverovatan jer kvalitet uvek nadje svoj put. I moja odluka je – nastavljam dalje sa Nutrivix om do željene figure.

Mirjana Pajić

Zovem se dr Davorka Dragić Despenić i radim kao specijslista opste medicine u Domu zdravlja Novi Sad. Nutrivix sam počela redovno da pijem 11. 10. 2019, 3 x dnevno sat vremena pre obroka. Razlog uzimanja preparata je prekomerna težina. Imam 57 godina i 85 kg, a visoka sam 158 cm. Nikad nisam bila tako gojazna. Moj izgled u ogledalu se drastično promenio. Zato redovno pijem nutrivix. Nakon 3 nedelje redovne upotrebe, kilaža mi se smanjila za 5 kg.

dr Davorka Dragić Despenić

Vežbe za stomak (VIDEO)

0
Vežbe za stomak (VIDEO) - Youtube print screen
Vežbe za stomak (VIDEO) - Youtube print screen

Vežbe za stomak, koje možete raditi kod svoje kuće, koje ne zahtevaju korišćenje bilo kakvih sprava ili pomagala, za oblikovanje trbušnih mišića, samo 10 minuta svakog dana.

Vežbe za stomak, struktura:

  • 10 vežbi
  • svaku vežbu za stomak treba raditi 45 sekundi
  • vežbanje traje ukupno 10 minuta

Vežbe za stomak (VIDEO) - Youtube print screen
Vežbe za stomak (VIDEO) – Youtube print screen

Vežbe za stomak, opis vežbi:

  • Ležeći na podu, nogama se rade „makazice“
  • Ležeči na podu, desnom rukom pipnuti list leve noge sa spoljne strane, leva ruka je na vratu; levom rukom pipnuti list desne noge sa spoljne strane, desna ruka je na vratu
  • Oslanjajući se levim laktom na pod, desna ruka je na desnom kuku, levi kuk podizati od poda. Oslonac je na levom kolenu.
  • Promeniti stranu. Oslanjajući se desnim laktom na pod, leva ruka je na levom kuku, desni kuk podizati od poda. Oslonac je na desnom kolenu.
  • Sedeći položaj na podu, sa blago savijenim kolenima. Pripojenim šakama rotirati laktove levo-desno naprežući trbušne mišiće, kao kod igre „twists“.
  • Ležeći na podu, držati noge uspravno i rukama pipnuti podkolenice na što većoj visini, blago se savijajući u trbušnom delu. Spustiti se leđima na pod.
  • Stav kao za sklekove. Oslonac je na desnoj nozi, podignuti levu nogu što više u vis. Spustiti levu nogu. Oslonac je na desnoj nozi, podignuti desnu nogu što više u vis. Spustiti desnu nogu.
  • Okrenuti se. Oslonac je na obe ruke, kukove podići sa zemlje i oslonac je na levoj nozi. Podignuti što više desnu nogu. Spustiti desnu nogu. Oslonac je na desnoj nozi. Podignuti što više levu nogu. Spustiti levu nogu.
  • Ležeći na podu, podići noge u vis i saviti u kolenima. Lagano spustiti desnu nogu i dodirnuti pod, podići desnu nogu u početni položaj.Lagano spustiti levu nogu i dodirnuti pod, podići levu nogu u početni položaj.
  • Sedeći na podu, spustiti se nazad u ležeći položaj, oslonac je na podlakticama a noge ispružati i držati na 20 cm od podloge. Podići se i skupiti noge.

Napomena:

Vodite računa da nisu sve vežbe prihvatljive za svakoga. Pre nego što počnete da primenjujete bilo koju vežbu, uzmite u obzir vašu starost, fleksibilnost vašeg tela, kao i status vašeg zdravlja, da biste doneli odluku da li je predložena vežba (ili vežbe) dobra za vas.

Svaka vežba ili skup vežbi, mogu biti opasne i mogu rezultirati povredama. Svaka predložena vežba se koristi (pravilno ili nepravilno) na sopstvenu odgovornost svakoga ko se odluči da iste vežbe koristi.

Trbušnjaci i ostale grupa vežbi za trbušne mišiće najvažniji su uslov za čvrst i lepo definisan stomak. Ali, ono što većina trenera i fitness stručnjaka naglašava jeste da je definisan stomak rezultat uravnotežene ishrane.

Ali, što to znači? I da radite sve moguće vežbe koje su predviđene za trbušne mišiće, teško da možete da vidite rezultate ako određene namirnice jednostavno ne izbacite iz jelovnika. Dok noge i zadnjicu možemo da oblikujemo intezivnim vežbanjem (mada i tu je važna ishrana), trbušnjaci su čak 70 posto ishrana, a 30 posto vežbe.

Ipak, postoje vežbe koje utiču na sve mišiće tela, ali posebno dobro deluju na mišiće samog kora (core). Naravno, reč je o planku na prvom mestu, jer upravo sa njim najbolje oblikujemo ovu grupu mišića.

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Koh od griza

0
Koh od griza - Jelena Nikolić - Recepti i Kuvar online
Koh od griza - Jelena Nikolić - Recepti i Kuvar online

Koh od griza je starinski recept, jednostavan za pripremu. Najviše ga vole deca, ali, ni stariji neće odbiti tanjir oglađenog domaćeg koha.

Inače, griz je namirnica koja se dobija mlevenjem pšenice iz središnjeg dela zrna. Karakterišu ga blago žuta boja, ujednačena granulacija i velika moć upijanja. Prirodan je proizvod, bez dodatka aditiva i konzervansa. Koristi se za ishranu dece i odraslih osoba. Ova primena je opravdana visokom nutritivnom vrednošću. Pšenični griz se može upotrebiti kao osnova ili dodatak slanim i slatkim jelima.

Koh od griza, sastojci:

  • 4 jajeta
  • 4 kašike šećera
  • 2 kašike brašna
  • 4 kašike pšeničnog griza
  • 750 ml mleka
  • 3 kašike šećera
  • 1 kesica vanilin šećera

Koh od griza, priprema:

  • Umutiti belanca sa 4 kašike šećera, dodati žumanca pa brašno i griz. Izmešati.
  • Sipati u pleh (20x30cm), podmazan ili obložen papirom za pečenje.
  • Peći 15-20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 C.
  • Mleko, 3 kašike šećera i vanilin šećer zagrejati (da se otopi šećer) i preliti preko ispečene kore.
  • Ohladiti i posluziti.
  • Prijatno!

Recept poslala Jelena Nikolić

U Nemačkoj, Austriji, te u panonskim i balkanskim zemljama griz se često meša s jajima kao dodatak supama i čorbama, a takođe može biti kuvan sa vodom ili mlekom pa zaslađen i eventualno posut čokoladom. Tako skuvan i zaslađen obično se služi kao doručak.

Galaktobureko (grč. γαλακτομπούρεκο) je tradicionalni dezert grčke kuhinje. Pravi se od griza (ponekad začinjenog limunom ili pomorandžom) uvijenog u koru za gibanicu. Naziv Galaktobureko potiče od dve reči, reči grčkog jezika gala (grč. γάλα) koja znači mleko, i reči bureko koja potiče od reči burek iz turskog jezika. U slobodnom prevodu se može prevesti kao mlečni burek.

Kada je skuvan, griz se pretvara u mekanu kašu. Kao takav, popularan je u severozapadnoj Evropi i Severnoj Americi kao desert, gde se kuva sa mlekom i zaslađen, pod nazivom griz-puding, često s ukusom vanilije i serviran sa marmeladom. U Švedskoj, Estoniji, Finskoj, Litvaniji, Letoniji, Poljskoj i Rusiji jede se kao kaša za doručak, ponekad pomešan sa grožđicama i serviran sa mlekom. Na Bliskom Istoku, od griza se prave deserti poznati kao Harisa, Basbosa i Nammora.

Na jugu Indije, griz se koristi za pripravljanje namirnica poput Rava dose i upme ili poslastica poput sheera. Ponekad se, takođe, koristi za pohovanje ribe, pre prženja u ulju, što ribi daje hrskavu presvlaku. Na severu Indije se koristi za slatkiše poput Suji halwe. Od griza se pravi i desert alva (Grčka, Kipar, Turska, Iran, Pakistan te arapske zemlje), napravljen od prepečenog griza sa šećerom, puterom, mlekom i pinjolima. U velikom delu Severne Afrike, od durum griza se pravi kuskus.

U nekim kulturama, griz je posluživan na sahranama, tokom posebne svečanosti ili kao verski prinos. Kao alternativa kukuruznom brašnu, griz se može koristiti kako bi se “pobrašnile” površine za pečenje i na taj način se sprečilo prijanjanje hrane. Dodavanjem malog udela durum griza u uobičajenu mešavinu brašna prilikom proizvodnje hleba proizvodi se ukusna kora.

Izvor: Wikipedia

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
 

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Krompir paprikaš sa knedlama – Jelica Podraščanin

0
Krompir paprikaš sa knedlama - Jelica Podraščanin - Recepti i Kuvar online
Krompir paprikaš sa knedlama - Jelica Podraščanin - Recepti i Kuvar online

Krompir paprikaš sa knedlama.

Krompir paprikaš sa knedlama, sastojci:

  • 2 glavice crnog  luka,
  • 1 kašika masti ili ulja,
  • 1 kg krompira,
  • voda,
  • biljni začin ili so,
  • 1 kašičica sitne crvene parpike,
  • 1 kašika u vrh brašna.

Za knedle je potrebno:

  • 1 jaje,
  • 1 šoljica za kafu vode,
  • so,
  • 1 kašika griza i
  • brašno 3-4 pune kašike.

Krompir paprikaš sa knedlama, priprema:

  • Očistiti luk i iseći na kockice i propržiti ga na masti ili ulju.
  • Na propržen luk dodati očišćen i na kocke isečen krompir i naliti vodom da krompir ogrezne. Kuvati da krompir bude skoro gotov, kada se kašikom vade knedle koje se kuvaju da omekšaju.
  • Knedle se prave dok se krompir kuva, tako što se u činijici razbije jaje, doda malo soli, voda i doda griz i brašno i dobro izmeša. Ako je testo za knedle meko dodati još brašna.
  • Kada su knedle gotove, razmutiti brašno i sitnu papriku sa vodom da bude ređa i zakuvati u paprikaš.

Ko voli, može u ovaj paprikaš da naseče domaću suvu kobasicu na kolutove, koje stavi da se kuvaju kad i krompir.

Ovo jelo se lepo slaže sa nekom salatom od pečene paprike, kupusa, paradajz salate ili neke druge salate.

Ovo jelo se priprema oko 60 minuta i za 6 osoba je.

Jelica Podraščanin

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
 

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Interkontinental torta – Marija Milošević

0
Interkontinental torta - Marija Milošević - Recepti i Kuvar online
Interkontinental torta - Marija Milošević - Recepti i Kuvar online

Interkontinental torta – odličan spoj kokosa, lešnika i čokolade!

Interkontinental torta, sastojci:

Potrebni sastojci za fil:

  • 1 l mleka
  • 12 žumanaca
  • 80 g pudinga od vanile
  • 2 kašike brašna
  • 15 kašika šećera
  • 250 g putera
  • 100 g prah šećera
  • za prvi fil 100 g mlevenih lešnika
  • za drugi fil 100 g crne čokolade i 1 kašika ulja
  • za treći fil 100 g kokosa

Peći 3 kore, za svaku je potrebno:

  • 4 belanca
  • 5 kašika šećera
  • 1,5 kašika brašna
  • 0,5 kašičice praška za pecivo
  • 1 kašika kokosa
  • 1 kašika prezli
  • 2 kašike mlevenih lešnika
  • 1 kašika ulja

Za dekoraciju je potrebno:

  • kokos kuglice
  • 200 g bele čokolade

Okvirno vreme pripreme 180 minuta.

Interkontinental torta, priprema:

  • sipati u šerpu 7dl mleka
  • dodati 15 kašika šećera i staviti da se greje
  • odvojiti u 3 činije po 4 belanca
  • u preostalih 3dl mleka dodati 12 žumanaca
  • u mleko sa žumancima dodati prašak za puding i brašno i smesu sjediniti
  • zatim sve zakuvati u gustu kremu
  • kremu preliti na tacnu
  • prekriti tacnu folijom i ostaviti da se ohladi
  • za koru umutiti belanca i dodati šećer
  • dodati brašno, prašak za pecivo, kokos, prezle, lešnik i ulje
  • sve dobro sjediniti
  • preliti u pleh obložen pek papirom
  • peći 15 minuta na 180 stepeni C
  • ponoviti isti proces za još dve kore
  • za fil, umutiti puter i dodati prah šećer
  • dodati ohlađenu kremu i dobro sjediniti
  • dobijeni fil podeliti na tri jednaka dela
  • crnu čokoladu otopiti sa dodatkom ulja
  • u jedan fil staviti kokos, u drugi lešnik, a u treći otopljenu čokoladu
  • svaki fil dobro umutiti
  • podesiti kalup na odgovarajući obim
  • naneti malo fila ispod kore da bi se torta učvrstila
  • filovati kremom sa lešnikom
  • zatim filovati kremom sa čokoladom
  • nafilovati poslednju koru sa 1/2 fila sa kokosom
  • ohladiti tortu
  • istopiti 200 g bele čokolade sa 3 kašičice ulja
  • ohlađenu tortu izvaditi iz kalupa
  • premazati ivice sa 1/2 fila od kokosa
  • dekorisati po želji

Prijatno!

Video recept: https://youtu.be/_dr6TXXjA2Q

Marija Milošević

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Najbolji uštipci – 5 najpopularnijih recepata

0
Najbolji uštipci - 5 najpopularnijih recepata - foto ilustracija Image by PublicDomainPictures from PixabayPublicDomainPictures from Pixabay"/>
Najbolji uštipci - 5 najpopularnijih recepata - foto ilustracija Image by PublicDomainPictures from Pixabay

Najbolji uštipci – verovatno jedno od omiljenih zalogaja svih generacija. Pogotovu najmlađih! Slani uštipci, slatki uštipci, punjeni uštipci… – teško je odoleti.

Najbolji uštipci, najpopularniji recepti sa našeg sajta:

Brzi uštipci

Brzi uštipci – najlakša zanimacija za decu i (ne)najavljene goste. Mogu se služiti slatki i slani. Jako su jednostavni i moraju biti sastavni deo repertoara svake kuvarice i mame.

Brzi uštipci, sastojci:

  • 10 kašika brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1 komad jaje
  • 1 kesica prašak za pecivo
  • 0,5 šolje mleka
  • 0,5 šolje vode
  • ulje

Brzi uštipci - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online
Brzi uštipci – Ana Vuletić – Recepti i Kuvar online

Brzi uštipci, priprema:

  • 10 punih kašika brašna, so i prašak za pecivo i jaje umutiti sa mlekom i vodom. Možete koristiti i mikser ili ručnu mutilicu kako vam lakše.
  • U dublju posudu sipajte ulje i zagrejte. Smanjite vatru na srednju da vam testo ne bi gorelo i da bi dobilo lepu zlatnu boju.
  • Supenom kašikom vadite testo i sipajte u vrelo ulje. Jedna kašika jedan uštipak. Ako ste sipali na vrelo ulje, potrebno je svega 30 sekundi do minut da okrenete testo na drugu stranu i da ono dobije lepu zlatnu boju.
  • Kako testo dobije zlatnu boju možete ga izvaditi.
  • p.s. Ukoliko želite možete vaditi na salvetu da upije višak ulja.
  • Servirati odmah i poslužiti sa onim što vam se zatekne u frižideru. Slatke mogu se politi šećerom, džemom, nutelom… Slane mogu sa sirom, kajmakom, plavlakom…
  • Prijatno…

Ukoliko imate više gostiju samo duplirajte sastojke. Ja sam stavila da je za tri osobe jer ispadne oko 20 komada, pa par slatkih i slanih za svakog, inače meni i mužu obično ovo bude prevelika količina.

Ana Vuletić

Uštipci

Uštipci – mekani kao pamuk.

Uštipci, sastojci:

  • 2,5 dl vode
  • 2,5 dl mleka
  • 1 kašika suvog kvasca
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 3 komada jaja
  • 500 gr brašna
  • 1 kašičica soli
  • ulje (za prženje)

Uštipci - Dana Drobnjak - Recepti i Kuvar online
Uštipci – Dana Drobnjak – Recepti i Kuvar online

Uštipci, priprema:

  • U mlaku vodu i mleko staviti kvasac da stane 5 minuta pa dodati prašak za pecivo, 3 jaja, so i dodavati brašno malo po malo muteći mikserom.
  • Dobro masu umutiti i ostaviti da nadolazi 30 minuta.
  • Ulje zagrejati i kašikom prvo potopiti u vruće ulje zahvatiti testo i staviti u ulje da se prži sa jedne i druge strane.

Dana Drobnjak

Uštipci

Uštipci – ukusni, lagani, uštipci za doručak ili večeru. Poslužiti uz sir, kajmak, pavlaku ili med, krem, ili džem.

Uštipci, sastojci:

  • 500 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 4 jajeta
  • 70 g putera
  • 10 g svežeg kvasca
  • 100 ml mlake vode
  • 1 kašičica šećera
  • ulje za prženje

Uštipci - Dijana Popović - Recepti i Kuvar online
Uštipci – Dijana Popović – Recepti i Kuvar online

Uštipci, priprema:

  • U većoj miks posudi pomešati brašno sa solju, dodati jaja i puter koji je bio na sobnoj temperaturi.
  • U šolji razmutiti kvasac sa šećerom i vodom pa ga dodati u miks posudu.
  • Umesiti glatko testo, posuti sa brašnom, oblikovati jednu jufku pa staviti u najlon kesu i ostaviti u frižider da odmara 2h.
  • Testo razviti tanko na pobrašnjavljenoj površini i pržiti na vrelom ulju vrlo kratko da neizgore.

Napomena: Ulje mora biti vrelo jer se neće uštipci naduvati.

Dijana Popović

Uštipci sa blitvom

Uštipci sa blitvom – predivan ukus blitve, sira, za doručak ili večeru prava stvar…

Uštipci, sastojci:

  • 2 jajeta
  • 100 g sira
  • 200 g iseckane blitve
  • 1 prašak za pecivo
  • 1/2 kockice kvasca
  • 250 ml mleka
  • 500 g brašna
  • 1/2 kašičice šećera
  • 1 kašičica soli

Uštipci sa blitvom - Slađana Šćekić - Recepti i Kuvar online
Uštipci sa blitvom – Slađana Šćekić – Recepti i Kuvar online

Uštipci, priprema:

  • Zamesiti testo od datih namirnica (ako treba još brašna dodati da se testo ne lepi za ruke) i ostaviti oko 10 minuta da testo odstoji.
  • Zatim testo razviti na 1/2cm debljine iseći po želji (kocke ili trougliće) i pržiti na ulju.
  • Uživati u predivnom ukusu uštipaka… sa sirom ili jogurtom.

Slađana Šćekić

Uštipci, starinski recept

Uštipci, starinski recept, sastojci:

  • 500 g pšeničnog brašna,
  • 200 g heljdinog brašna,
  • 1 kašičica soli,
  • 1 kašičica šećera,
  • 1 kesica suvog kvasca,
  • 2 dl jogurta i
  • po potrebi mlaka voda.

Uštipci, starinski recept - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online
Uštipci, starinski recept – Verica Poznanović – Recepti i Kuvar online

Uštipci, starinski recept, priprema:

  • Pomešajte obe vrste brašna, dodajte so, šećer i kvasac, jogurt i uz stalno mešanje dolivajte mlaku vodu. Testo treba da bude mekano. Pokrijte krpom i ostavite na toplom mestu da naraste.
  • Nakon pola sata, premesite testo i opet pokrijte, neka još jednom naraste.
  • U dublju šerpu sipajte ulje ili mast za prženje i dobro ga ugrejte – ne sme da bude pregrejano, jer će uštipci spolja brzo potamneti, a unutra će ostati neprženi.
  • Nauljenom kašikom vadite testo i spuštajte u vruće ulje.
  • Šerpu protresite, da se uštipci sami okrenu ili ih okrenite kašikom.
  • Pržene uštipke ređajte na salvetu da salveta upije suvišnu mast.

Verica Poznanović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Jagnjeća čorba

0
Jagnjeća čorba - foto ilustracija Image by Free-Photos from PixabayFree-Photos from Pixabay"/>
Jagnjeća čorba - foto ilustracija Image by Free-Photos from Pixabay

Jagnjeća čorba se priprema slično kao i teleća, probajte i vi, možda se i vama svidi. Jedna od opcija je da dodate paradajz i papriku kako je neki pripremaju.

Jagnjeća čorba, sastojci:

  • 500 gr jagnjetine (meso od vrata, iseckano na kockice)
  • 1 glavica crnog luka (sitno seckanog)
  • 2 šargarepe (seckane na kockice)
  • 2 jajeta (žumanca)
  • 200 ml kisele pavlake
  • celer
  • 1 list lovora
  • peršun
  • so
  • biber
  • brašno
  • aleva paprika
  • 2 komada krompira (seckan na kockice) – opciono
  • limun

Jagnjeća čorba, priprema:

  • Meso operite i isecite na kockice, ukoliko ima masti, možete da je odstranite.
  • Na ulju propržiti crni luk, dok ne dobije zlatnu boju, potom dodati meso i propžiti još malo.
  • Dodati celer, peršun i šargarepu. I dinstati još malo.


* Napomena: u ovom procesu možete dodati paradajz pire (oko 30 gr) i začine, ako želite običnu jagnjeću čorbu. Ako dodate paradajz pire, onda preskočite poslednji korak sa pavlakom.

  • Nasuti oko 1,5 litar vode, a opciono može i bistru supu (voda sa dve kocke supe).
  • Ubaciti lovor, krompir, biber i so. Kuvati oko 20 minuta.
  • U posebnu posudu odliti malo supe i dodati alevu papriku i brašno, izmešati dok se ne dobije glatka tečnost bez grudvica i postepeno uz mešanje vratiti nazad u čorbu.
  • Kuvati dok svo povrće i meso ne omekšaju. Onda u posebnu posudu umutiti žumanca i pavlaku. Dodavati postepeno u vruću supu i kuvati još oko 5-10minuta.
  • Nacediti limun ili iseći limun na kriške i poslužiti uz čorbu.
  • Svež peršun sitno seckan posuti preko čorbe.
  • Čorba se služi vruća.

Ana Vuletić

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
 

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Čorbasta boranija – Jelica Podraščanin

0
Čorbasta boranija - Jelica Podraščanin - Recepti i Kuvar online
Čorbasta boranija - Jelica Podraščanin - Recepti i Kuvar online

Čorbasta boranija.

Čorbasta boranija, sastojci:

  • 1 kg boranije (žute olovke, šarene ili zelene),
  • mast ili ulje,
  • 1 glavica luka,
  • 2 šargarepe,
  • voda,
  • 2 kašike brašna,
  • 1 kašičica aleve paprike,
  • so,
  • 1 jaje,
  • 1 šoljica mleka,
  • nekoliko čenova belog luka i
  • peršunov list.

Čorbasta boranija, priprema:

  • Boraniju očistiti s jednog i drugog kraja i iseći je na sitnije komade.
  • Očistiti luk i iseći ga na kockice, a šargarepu očistiti i iseći na kolutove.
  • U šerpu staviti malo masti ili ulja i staviti luk i šargarepu da se proprže.
  • Dodati boraniju i naliti vodom da ogrezne i malo joj dodati soli.
  • Kuvati boraniju da omekša pa naliti vodom da bude čorbasta.
  • Brašno i sitnu papriku izmešati sa vodom da bude ređa i zakuvati u vrijuću boraniju.
  • Jaje viljuškom izmešati i zakuvati u boraniju i dodati šoljicu mleka.
  • Beli luk očistiti i iseckati i dodati u boraniju, takođe i sitno iseckan peršunov list. Ako je potrebno dodati još malo soli. Ko voli može u svoj tanjir da doda malo sirćeta i boranija dobija novi ukus.
  • Za pripremu ovog jela potrebno je oko 60 minuta, a ako se kuva smrznuta boranija potrebno je oko 30 minuta. Količina je dovoljna za 6 osoba.

Jelica Podraščanin

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Kako džem od kajsija da ne potamni? (bonus 5 TOP recepata)

0
Kako džem od kajsija da ne potamni? (bonus 5 TOP recepata) - foto Pixabay Image by RitaE from PixabayRitaE from Pixabay"/>
Kako džem od kajsija da ne potamni? (bonus 5 TOP recepata) - foto Pixabay Image by RitaE from Pixabay

U sezoni kajsija i pripremi omiljenog džema od kajsija, osnovno pitanje za sve domaćice je: kako džem od kajsija da ne potamni? Da li znate u čemu je trik?

Pravila da džem od kajsija ne potamni

Osnovno pravilo da džem od kajsija ne potamni je da birate malo čvršće i zelenije plodove. Kod takvih plodova kajsije, unutrašnjost, meso, je svetlije boje i procesom odležavanja u šećeru i kuvanjem, zadržaće svoju prirodnu narandžastu boju. 

Naravno, ako kupite čvršće i zelenije plodove i proces kuvanja biće nešto duži. 

Drugo pravilo da vaš džem od kajsija ne potamni je da plodove ne držite dugo u šećeru. Ako plodove kajsije dužite u šećeru više od dva sata, sigurno ćete dobiti gotov proizvod, džem od kajsija, tamne boje. Obavezno poklopite sud u kome kajsije stoje u šećeru, jer time smanjujete kontak plodova sa kiseonikom, i smanjujete proces oksidacije – tamnjenja.

Treće pravilo je – dužina kuvanja. U dužini kuvanja kajsija morate naći pravu meru, jer, ono najviše utiče na to da džem od kajsija ne potamni. Jedan od trikova je i da smanjite količinu džema od kajsije koji kuvate. Dakle, probajte da ga skuvate iz nekoliko manjih tura, uz potpunu kontrolu gustine i boje. Što je manja količina za kuvanje, to je i mogućnost vaše kontrole veća.

BONUS: TOP 5 recepata za džem od kajsija

Džem od kajsija – Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online
Džem od kajsija – Ana Vuletić – Recepti i Kuvar online

Džem o kajsija – Ana Vuletić

Pekmez ili džem od kajsija - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Pekmez ili džem od kajsija – photo by Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Pekmez ili džem od kajsija – Kristina Gašpar

Džem od kajsija - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online
Džem od kajsija – Verica Poznanović – Recepti i Kuvar online

Džem od kajsija – Verica Poznanović

Džem od kajsija - Jelena Nikolić - Recepti i Kuvar online
Džem od kajsija – Jelena Nikolić – Recepti i Kuvar online

Džem od kajsija – Jelena Nikolić

Jednostavan starinski recept za pasirani pekmez od kajsija
Jednostavan starinski recept za pasirani pekmez od kajsija

Jednostavan starinski recept za pasirani pekmez od kajsija

 

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
 

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Grčka salata recept

0
Grčka salata recept - foto ilustracija Image by TheAndrasBarta from PixabayTheAndrasBarta from Pixabay"/>
Grčka salata recept - foto ilustracija Image by TheAndrasBarta from Pixabay

Grčka salata recept – Ovo je originalni recept za grčku, seljačku, domaću salatu („horiatiki“ na grčkom).

Horiatiki znači „na seljački način“ i znači da ova grčka salata recept ima rustični izgled i značaj, sa svojim grubo iseckanim sastojcima, koji blistaju ispod obilnog sloja ekstra devičanskog grčkog maslinovog ulja. Grčku salatu servirajte uz domaći hleb sa tvrdom koricom.

Originalni recept za grčku salatu pravi se od paradajza, krastavca, ekstra devičanskog maslinovog ulja, maslina i feta sira, a širom Grčke postoje razne varijacije. Jedna od od varijacija se odnosi na „zamenu“ sira, pa se umesto feta sira koristi jedan beli meki sir, a na nekim ostrvima se dodaje ječmeni dvopek, preko koga se seckaju ostali sastojci.

Bogata je vlaknima i antioksidansima, zahvaljujući kombinaciji paradajza, luka i maslinovog ulja. Feta sir je savršen dodatak koji obezbeđuje potrebne proteine. Jedna porcija grčke salate, serviraće vam oko 600 kalorija, 100% vaših dnevnih potreba za vitaminom C i 50% vitamina A i vitamina B2.

Salata ili glavno jelo, uz ohlađen uzo (ouzo) ili čašu hladnog grčkog vina recina (retsina), vaš je izbor za tople letnje dane.

Grčka salata recept, sastojci:

  • 4 zrela paradajza,
  • 1 crveni luk,
  • 1 krastavac,
  • 1 zelena paprika (da nije ljuta)
  • 150 gr feta sira (grčkog)
  • 10 maslina (grčkih, kalamata)
  • origano (sušeni)
  • so (morska)
  • maslinovo ulje (ekstra devičansko, grčko)
  • vinsko sirće

Grčka salata recept, priprema:

  • Oprati i iseckati povrće.
  • Ubaciti isečen paradajz, crveni luk, krastavac, zelenu papriku, u sud za salatu.
  • Posuti sa malo origana.
  • Dodati malo kvalitetnog extra virgin maslinovog ulja i crvenog vinskog sirćeta. Promešati.
  • Preko povrća, staviti veliko parče feta sira.
  • Prelijte malo maslinovog ulja preko sira i pospite sa malo origana.
  • Služiti uz rustični domaći hleb sa tamnom koricom.

Grčka salata recept osnovna pravila:

  • U salatu se ne dodaje zelena salata ili bilo koje drugo lisnato zelenilo.
  • Salata se ne meša pre nego što je poslužite.
  • Feta sir se ne reže na kockice, već se veliki komad stavi na vrh salate.
  • Paradajz i krastavac treba iseći na prilično velike komade, a ne na male kockice.
  • U tradicionalnoj grčkoj salati nema crvene paprike.
  • Masline se dodaju cele, ne isečene.
  • Salata se poslužuje uz hleb, a ne uz pita hleb.
  • Salata se poslužuje u plitkoj posudi – ne servirajte je u dubokoj posudi.
  • Koristite najbolje sastojke. Obavezno stavite ekstra devičansko maslinovo ulje, sezonski zreo paradajz, sočne grčke masline Kalamata, dobar mirisni origano i pravi feta (grčki) sir…
  • Neki ovde u Grčkoj ne dodaju sirće. Vinsko sirće se dodaje zbog krastavca. U Tselementesovom kuvaru, koja je jedna od prvih tradicionalnih knjiga grčkih recepata, takođe se pominje sirće.
  • Nema senfa, limuna i definitivno nema belog luka.
  • Neki Grci ne dodaju vinsko sirće, već preliju salatu samo ekstra devičanskim maslinovim uljem.
  • Ako dodajete vinsko sirće, neki procenjen odnos je 2:1 u korist ekstra devičanskog maslinovog ulja.
  • Kod prelivanja maslinovim uljem, ne štedite. Grčka salata mora da bude natopljena ekstra devičanskim maslinovim uljem a ne samo premazana.

Kako odabrati kvalitetno ekstra devičansko maslinovo ulje za grčku salatu?

Ekstra devičansko maslinovo ulje dobija se posle prvog ceđenja maslina, a da bi moglo dobiti naziv ekstra devičansko, ono ne sme imati kiselost veću od 0,8 posto (slobodnih masnih kiselina, računato kao oleinska kiselina). Ipak, tu granicu nije teško dostići, pa se pod ekstra devičanskim uljem mogu prodavati i maslinova ulja prilično lošeg kvaliteta.

Zbog toga se pri izboru kvalitetnog ekstra devičanskog maslinovog ulja fokusirajte samo na ulja koja imaju kiselost manju od 0,5 posto. Tako ćete biti sigurni da su masline ceđene neposredno nakon branja. Naravno, ako možete, pre kupovine isprobajte ulje – kvalitet ćete prepoznati prema blago gorkastom ukusu. Takođe, možete malo ulja izliti na dlan i pomirisati – trebali biste osetiti miris masline ili trave.

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Sirac, tradicionalni sir koji se konzumirao na Petrovdan

0
Sirac, koji u narodnim običajima ima isti značaj, što i jaja za Uskrs, jede se samo na Petrov dan rano izjutra
Sirac, koji u narodnim običajima ima isti značaj, što i jaja za Uskrs, jede se samo na Petrov dan rano izjutra

Sirac, tradicionalni sir, koji je pripreman u zapadnoj i centralnoj Srbiji. Zapisi srpskih etnologa sa kraja 19. i početkom 20. veka, govore da je sirac bio neodvojivi deo narodnih običaja i da je pripreman na Ivandan a konzumiran na Petrovdan.

sircu, tj. o sircima, zapisano je i u knjizi Srpska narodna jela i pića, uredio dr. Jovan Erdeljanović, 1908., Srpska narodna jela (s prilogom o pićima) u Levču i u Temniću, Stanoje M. Mijatović:

Za Petrov-dan prave se od sira sirci. To se radi ovako. Omuženo (nevareno) mleko podsiri se, kao što smo napred kazali, pa se ostavi da tako prenoći. Ujutro se ocedi surutka, pa se od one grudve uzima parče po parče i između dlanova rašljepka u vidu kolačića (4-5 santimetara u prečniku). U tiganju se sada zagreje surutka (ali ne sme da ključa) i u nju se meće sirac po sirac.  Tu se prevrne nekoliko puta, pa kad se užuti, vadi se i meće na sovru, tepsiju ili lopar i suši na suncu. Kad se dobro osuše, ostavljaju se i na Petrov-dan daju deci, koja ih smatraju za veliku poslasticu. Ponegde se ovi sirci na isti dan uzajamno raznose iz kuće u kuću po susedstvu i rodbini. – Sirci se obično prave na Ivanj-dan (24. juna).”

Sirac, tradicionalni sir koji se konzumirao na Petrovdan
Sirac, tradicionalni sir koji se konzumirao na Petrovdan

Još 1896. godine, dakle, više od deset godina pre dr Jovana Erdeljanovića i njegovih saradnika, o sircu je pisao i antropolog Simo Trojanović u svojoj knjizi Starinska srpska jela i pića:

U zapadnoj Srbiji ima jedna naročita vrsta sira pod imenom sirac, koji u narodnim običajima ima isti značaj, što i jaja za Uskrs, jer se jede samo na Petrov dan rano izjutra. Sirac se siri ovako. Čim se donese mleko ispod krave, odmah se tako nevareno podsiri, pa se onda gruda u surutci kraj vatre greje a rukom gnječi dok se sa svim ne užilavi, pa se onda izvadi iz surutke i turi u vrelu vodu, pa se mesi i savija dok se ne načini pogačica. Za tim se ozgo išara ukrsnicama i na suncu dva dana suši, pa je tada gotov. Negde sirac spletu u obliku pereca“.

Sirac, koji u narodnim običajima ima isti značaj, što i jaja za Uskrs, jede se samo na Petrov dan rano izjutra
Sirac, koji u narodnim običajima ima isti značaj, što i jaja za Uskrs, jede se samo na Petrov dan rano izjutra

Ukoliko znate nekoga ko još priprema sirac, sirce na ovaj tradicionalni ili neki drugi način za Petrovdan, javite nam da ga posetimo!

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Pratite nas:

77,420FanovaLajkuj
1,636PratilacaZaprati
1,760PretplatniciPretplatite se