nedelja, 27 септембра, 2020
Home Blog

Hleb, tradicionalni recept – Verica Poznanović

0
Hleb, tradicionalni recept - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online
Hleb, tradicionalni recept - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online

Hleb, tradicionalni recept.

Hleb, sastojci:

  • 1 kg brašna,
  • 2 kašičice soli,
  • pola kašičice šećera,
  • 20 g svežeg kvasca i
  • 600 ml mlake vode.

Hleb, priprema:

  • Kvasac izmrviti, dodati malo šećera, brašna i mlaku vodu, pa ostaviti desetak minuta na toplom mestu da nadođe.
  • Kad je narastao, dodati ga u brašno, smesi dodati so i umesiti glatko testo.
  • Ostaviti testo da raste, kad naraste premesite ga, oblikuje u željeni oblik i stavite u tepsiju. Tepsiju predhodno podmažite i pospite brašnom. Ostavite još malo da naraste pre pečenja, zarežite nožem na par mesta i malo poprskajte vodom.
  • U zagrejanoj rerni peći deset minuta na 220 stepeni, pa smanjiti temperaturu na 180 i peći još oko trideset minuta, odnosno dok hleb ne bude pečen a to zavisi od vaše rerne.
  • Pečen hleb poprskati vodom i uviti u krpu.

Verica Poznanović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

TESTIVAL #2: napravite dobar i zdrav hleb i najbolji burek sa sirom!

0
TESTIVAL #2: napravite dobar i zdrav hleb i najbolji burek sa sirom!
TESTIVAL #2: napravite dobar i zdrav hleb i najbolji burek sa sirom!

Srbija je među zemljama čiji stanovnici najviše konzumiraju hleb i proizvode od testa. Ako ste i vi zaljubljenik u hleb, TESTIVAL je pravo mesto za vas.

TESTIVAL – MESTO GDE CARUJE TESTO!

www.testival.rs

Za TESTIVAL #2 odabrana je tema: HLEB, pa će miris svežeg hleba i peciva zapljusnuti sve posetioce Dorćol Platz-a!

Tokom istorije duge preko šest hiljada godina, hleb je uvek odražavao specifičnost kulture u kojoj je pripreman, i nikada nije bio samo puki proizvod za preživljavanje, već je imao duhovno i obredno značenje. Način na koji je milenijumima pripreman i konzumiran, čini ga osnovnim činiocem kulture ishrane i kulturnog nasleđa jednog naroda.

Prvi dan Festivala TESTIVAL #2, 17. oktobar, je Međunarodni dan nematerijalnog kulturnog nasleđa, pa će panel diskusija: „Hleb naš nasušni“, biti upravo u čast Hlebu i istorijatu Hleba kroz vekove.

Učesnici panel diskusije biće: Biljana Đorđević, muzejski savetnik, Narodni muzej Beograd; Snežana Đuričin, diplomirani istoričar umetnosti i Cheese Artist; Milica Aleksić, rukovodilac Metro HoReCa centra; Dimitrije Vujadinović, autor knjige „Cipovka – hleb koji se smeje na Mesec“. Moderator će biti Miodrag Ilić, predsednik Udruženja Testival i autor knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Organizator Festivala, Udruženje TESTIVAL, i ovaj put priprema sjajan program radionica i predavanja, pa će svi posetioci imati priliku da nauče mnoge veštine pripreme hleba i testa, uz praktične savete i besplatnu degustaciju nakon toga.

 

Naša diva, srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica, Gorica Popović će drugog dana TESTIVALA #2, u nedelju 18. oktobra održati radionicu, koja će nam otkriti sve njene kulinarske tajne pravljenja sitnih kolača! Gorica je veliki zaljubljenik u kulinarstvo a pripremu sitnih kolača smatra jednom vrstom umetnosti.

Da sve bude na visoko profesionalnom nivou, pobrinuće se tim METRO HoReCa centra, zajedno sa Junior Chefs Club-om, pod vođstvom Milice Aleksić, čiji članovi su višestruki nosioci medalja za Srbiju na kulinarskim olimpijadama, a koji će oba dana TESTIVALA #2 praktično pokazati kako se mese posebne vrste hleba od tamnog ili bezglutenskog brašna.

Asocijacija autentičnih Hedonista, Dragan Đorđević i Dragoslav Jovanović, će drugog dana TESTIVALA #2 pripremati zdrav hleb bez kvasca i aditiva, na savremen način u kućnim uslovima i od celog zrna.

Posebna atrakcija drugog dana biće radionica koju će voditi majstor pekar Miloš Damjanović, prvak Srbije u pravljenu bureka sa sirom! Miloš je svoju laskavu titulu zaradio na Pekarijadi 2018. godine.

TESTIVAL #2 nije mesto gde se juri za proizvodima lepim za oko. Tradicionalne, zdrave namirnice iz organskog okruženja, biće u fokusu svih izlagača. Više od 30 izlagača iz cele Srbije predstaviće proizvode od testa, a biće tu i raznih domaćih sokova, džemova, meda…

TESTIVAL #2 - 17. i 18.10.2020. Dorćol Platz, Beograd, Dobračina 59b - foto Nenad Nikolić
TESTIVAL #2 – 17. i 18.10.2020. Dorćol Platz, Beograd, Dobračina 59b – foto Nenad Nikolić

Stručni žiri Saveta Festivala TESTIVAL će od izlagača izabrati one koji su se posebno iskazali, a koji će poneti laskave titule: Najbolji TESTIVAL BREND i Najbolji TESTIVAL PROIZVOD, a svečana dodela nagrada će biti na kraju drugog dana.

2. Festival testa, testenine i hleba TESTIVAL, biće održan u Dorćol Platz-u u subotu i nedelju, 17.10. i 18.10.2020., od 11 do 18h. Cena jednodnevne ulaznice je 100 dinara. Ulaznice će biti dostupne na ulazu u Dorćol Platz.

Napomena: za sve izlagače, demonstratore i posetioce, važiće sve propisane mere zaštite od COVID-19.

Program:

Tema Festivala TESTIVAL 2020 #2, OKTOBAR: HLEB

 

Kompletan program radionica i predavanja

subota, 17.10.2020.

11.30 – 11.40 – Svečano otvaranje

12.00 – 12.45 – Inkluzivna radionica pravljenja hleba sa Savezom udruženja za mentalno nedovoljno razvijene osobe (MNRO)

13.00 – 13.45 – Metro HoReCa + JCC – radionica Piadina i Crescentina. Piadina ili „Hleb za siromašne“ potiče iz Italijanske pokrajine Romagne gde se u istorijskim spisima prvi put pominje daleke 1371 godine kada je Kardinal Anglico dve piade pomenuo kao platežno sredstvo. Ovaj stari recept za „hleb“ s vremenom je postao tradicionalno jelo poznato među svim slojevima društva a danas je od hleba siromašnih prerastao u omiljeni street food. Crescentina modenese ili tigelle, okrugli hlebovi sa Apenina, iz oblasti Modena u Emiliji-Romanji aromatizovani svinjskom mašću, belim lukom i ruzmarinom. Danas su omiljeno restoransko pecivo ili nezaboravan slani ili slatki Street food.

14.00 – 14.45 – Panel diskusija „Hleb naš nasušni“ – Učesnici panel diskusije: Biljana Đorđević, muzejski savetnik, Narodni muzej Beograd; Snežana Đuričin, diplomirani istoričar umetnosti i Cheese Artist; Milica Aleksić, rukovodilac Metro HoReCa centra; Dimitrije Vujadinović autor knjige „Cipovka – hleb koji se smeje na Mesec“. Moderator će biti Miodrag Ilić, predsednik Udruženja Testival i autor knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

15.00 – 15.45 – Kako se pravi pita savijača? – Kako se razvijaju kore i kako se pravi pita savijača? – praktično pokazuje profesionalni kuvar Dejan Ilić.

16.00 – 16.30 – Kako se ocenjuje kvalitet sira? – radionicu vodi Snežana Đuričin Kuštrimović, diplomirani istoričar umetnosti, školovani prerađivač mleka (sirar – Cheese Artist) i školovani kulinarski tehničar.. Kako se ocenjuje kvalitet sira? Gosti: mlekara Petrov – pričamo o mleku kao početku svega i testiramo ga; Farma Ranilović – pričamo o sirevima koji nisu uobičajeni u Srbiji; Verica Gođevac – pričamo o ručno rađenim starim sirevima.

nedelja, 18.10.2020

12.00 – 12.25 – Kako napraviti visokohidrirani hleb bez mnogo mešenja? – Miodrag Ilić, predsednik Udruženja Testival

13.00 – 13.45 – Metro HoReCa + JCC– radionica Gluten free restoranska peciva. Ishrana bez glutena je u značajnom porastu zbog učestalih pojava alergija na hranu ali i sve češći zahtev gostiju restorana koji veruju da su ovi proizvodi zdraviji od onih koji sadrže gluten, podstakli su nas da ovom radionicom prikažemo nekoliko atraktivnih restoranskih peciva koja su pripremljena od adekvatnih zamena za hlebna brašna.

14.00 – 14.30 – Sitni kolači – radionicu vodi srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica, Gorica Popović. Gorica je veliki zaljubljenik u kulinarstvo i, kao i svoju osnovnu profesiju, kuvanje smatra jednom vrstom umetnosti.

15.00 – 15.30 – Kako se pravi najbolji burek od sira? – radionicu vodi majstor pekar Miloš Damjanović, prvak Srbije u pravljenu bureka sa sirom, Pekarijada 2018.

15.45 – 16.15 – Asocijacija autentičnih Hedonista – Dragan Đorđević & Dragoslav Jovanović – Već hiljadama godina priprema hlebova i drugih proizvoda od testa predstavlja maštovitu igru bezgraničnih mogućnosti. U njoj se prepliću tradicija i napredak, nauka i umetnost. Moderan život je brz i dinamičan. Doneo nam je neke nove aromatične ukuse ali mi ipak sve više težimo i uvek se radujemo pravom domaćem hlebu sa ukusom detinjstva. Ovoga puta samo za vas pripremamo zdrav hleb bez kvasca i aditiva, na savremen način u kućnim uslovima i od celog zrna.

16.15 – 16.45 – Kako se pravi crni hleb? – radionicu vodi Marina Ocokoljić, Umami testenine

17.00 – 17.30 – Carski turski hlebovi – radionicu vodi Snežana Đuričin Kuštrimović, diplomirani istoričar umetnosti, školovani prerađivač mleka (sirar – Cheese Artist) i školovani kulinarski tehničar. Carski turski hlebovi, priča o hlebovima Otomanskog carstva: koji su bili i šta je ostalo da se radi danas od tih vrsta, sa akcentom na ručno rađene hlebove. Da li je hleb bio hrana za siromahe ili sultana? Evlija Čelebija je zapisao da je u to doba bilo 48 vrsta hleba. Od kada postoje u Turskoj hlebovi iz pekare i da li je to uticaj Zapada? Fermentirani i nefermentirani hlebovi…

Svečana dodela nagrada za izlagače biće održana u nedelju, 18. oktobra od 17.40h.

POKROVITELJI:

Turistička organizacija Srbije

 

PARTNERI:

Dorćol Platz
Linkom-PC doo
Savez MNRO Srbije
Asocijacija autentičnih Hedonista
Centar za istraživanje i promociju sira

Link za spisak radionica: http://testival.rs/edukacija-radionice-testival-2020-jesen-beograd/

Link za spisak demonstratora i predavača i njihove biografije: http://testival.rs/demonstratori-festival-testival-2020-jesen/

 VIDEO intro:
https://www.youtube.com/watch?v=cg8NcQIUC2Y

Najave u medijima:
RTS Šarenica: https://www.youtube.com/watch?v=5U9xHKfVqp0&t=7s
Studio B: https://www.youtube.com/watch?v=ppWF90bFpIU&t=12s
City Magazine: https://citymagazine.rs/gastro/gourmet/2-festival-testa-testenine-i-hleba-testival/
Blic: https://www.blic.rs/vesti/beograd/testival-mesto-gde-caruje-testo/q7lrece
Turistički svet: https://www.turistickisvet.com/vesti/sajmovi/hleb-nas-nasusni-u-fokusu-testivala-2.html

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

„Sastanak se sa budućnošću“ od 21. do 25. septembra u Beogradu

0
Otvorena Treca AFA nedelja inovacija - „Sastanak se sa budućnošću
Otvorena Treca AFA nedelja inovacija - „Sastanak se sa budućnošću" od 21. do 25. septembra u Beogradu - foto Nord Communications

https://innovationweek.rs/

Premijerka Srbije Ana Brnabić otvorila je sinoć u rezidenciji ambasadora Finske Treću AFA nedelju inovacija i ocenila da ulaganja u tu oblast pospešuju veći ekonomski rast i kvalitetniji život gradjana a doprinose i jedom od ciljeva Vlade ka kreiranju privrede zasnovane na znanju i inovacijama. Premijerka Brnabić je tom prilikom izmedju ostalog rekla da je cilj vlade transformacija srpske privrede u kojoj bi rast zasnovan na investicijama prerastao u rast zasnovan na inovacijama krativnosti i dodatoj vrednosti i dodala da je to način da Srbija raste i napreduje po mnogo bržoj stopi od postojeće.

Domaćin otvaranja Nedelje inovacija Nj. E. ambassador Finske Kimo Lahdevirta prisutne je  pozdravio istakavši da Finska teži tome da razvoj veštačke inteligencija bude zasnovan na poverenju i usmeren na čoveka, sa fokusom na efikasnoj primeni u domenu biznisa i javnih usluga. “Kao mala zemlja, Finska ne može da se nadmeće sa velikim igračima. Iz tog razloga mi moramo da se usmerimo na oblasti gde su naše snage i u kojima možemo biti konkurentni,” rekao je ambassador Lahdevirta.

Premijerka Brnabić je naglasila da Srbija želi da se pozicionira kao regionalni lider i postavi temelje za kontinuirana poboljšanja i zato Vlada u tom cilju ulaže približno 90 miliona evra u programe planirane Strategijom za razvoj veštačke inteligencije. Po njenim rečima, Strategija je usvojena krajem decemba 2019. godine, čime je Srbija postala prva zemlja u Jugoistočnoj Evropi i 26. u svetu koja ima takav dokument. „Cilj je da ubrzamo razvoj inovacionog sistema, koji je ključ za efikasniji i dinamičniji rast, a to je ono što je potrebno i Srbiji i regionu,“ objasnila je predsednica Vlade. Brnabić je podsetila na to da je Vlada u poslednje četiri godine mnogo uradila i na polju infrastrukturnih ulaganja, koja su veća od 100 miliona evra. „Uloženo je u infrastrukturu za razvoj inovacija i istraživanje, razvoj startap kompanija i nauku,“ rekla je premijerka, podsetivši da su završeni naučno-tehnološki parkovi u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Čačku. Predsednica Vlade je ukazala na to da se radi i na izgradnji dodatne zgrade za Elektronski fakultet u Nišu i Fakultet tehničkih nauka, i najavila da će narednog meseca početi izgradnja nove zgrade i za Institut BioSense u Novom Sadu. „Važno je podstaći mlade i omogućiti da se ne plaše da inoviraju, da sami pokrenu kompanije u kojima mogu da se bave naukom i istraživanjima i zato je ključna komponenta reforma obrazovanja“, naglasila je Brnabić i dodala da ulaganja u obrazovanje podrazumevaju transformaciju obrazovanja kako bi mladi učili kako da misle, a ne šta da misle. Ona je podsetila na obavezno programiranje u osnovnim školama i najavila da će sledeće godine izaći i prva generacija koja će znati programiranje i kodiranje i biti znatno spremnija za svet od dosadašnjih generacija. „Tu je digitalni svet – novi predmet od 1. razreda osnovne škole po uzoru na Finsku, formiraju se specijalizovana odeljenja za informatiku u srednjim školama koje godišnje upiše 1.000 učenika, a od toga više od 40 odsto devojčica“, predočila je Brnabić.  „Važno je“, dodala je, i to što je na fakultete između ostalog uveden i program Master 4.0, uspostavljena je saradnja sa privatnim sektorom i stranim univerzitetima, obezbeđena je i pravna sigurnost i trasparentnost i dat jasan signal koja će vrsta kompanija biti podržana. Želimo da to bude zamajac za razvoj, reformu i rast, rekla je premijerka i dodala da će tome doprineti i osnivanje Nacionalnog fonda za nauku a sprovedena je i reforma pravnog okruženja za industrije zasnovane na znanju: zakoni o intelektualnoj svojini, e-trgovini, fondovima i korporativnom pravu.“ Brnabić je podsetila i na to da je IT najbrže rastući sektor u Srbiji, čiji godišnji rast je više od 20 odsto, pri čemu je čak u vreme pandemije bio 4,5 odsto.

Ambasador Finske u Beogradu Kimo Lahdevirta naveo je da ta zemlja teži tome da razvoj veštačke inteligencija bude zasnovan na poverenju i usmeren na čoveka, s fokusom na efikasnoj primeni u domenu biznisa i javnih usluga. Lahdevirta je naveo da Vlada Finske radi na programu „Aurora“, čiji cilj je da se stvori veštačka inteligencija, koja će učestvovati u odabiru javnih usluga, kao na primer kad neko traži novi posao.

Tokom večeri su se video porukom prisutnima obratili i izvršni direktor kompanije Telenor Mike Michel prezentacijom pod nazivom “Podrška budućim generacijama za inkluzivni, budući razvoj koga pokreću inovacije” i Teemu Roos sa Univerziteta u Helsinkiju govorivši na temu “Elementi veštačke inteligencije”.

Nedelja inovacija će se ove godine održati od 21. do 25. septembra a tema će biti „Sastanak sa budućnošću“ sa posebnim fokusom na podizanje svesti o tome kako brzorastuće tehnologije utiču na promenu ekonomije, društva i načina na koji radimo i živimo. U prilogu saopštenja šaljemo fotografiju i agendu za naredne događaje u okviru AFA Nedelje inovacija 2020.

Izvor: saopštenje za medije Nord Communications, Vanja Kovačev

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Hlepčići – Verica Poznanović

0
Hlepčiči - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online
Hlepčiči - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online

Hlepčići.

Hlepčići, sastojci:

  • 600 – 700 g brašna,
  • 1 kesica suvog kvasca,
  • 3 dl mlake vode
  • 1 kašičica soli,
  • 1 jaje i
  • 1dl ulja.

Za premazivanje:

  • 1dl vode,
  • 1 kašika brašna i
  • malo soli.

Hlepčići, priprema:

  • U prosejano brašno, dodajte kvasac, ulje, so, jaje i umesite testo.
  • Ostavite testo na toplom da se udvostruči.
  • Nadošlo testo premesite i podelite u četiri dela. Oblikujte hlebčiće.
  • Prebacite u nauljen pleh i premažite uljem. Izbockajte ih viljuškom, ili zasecite nožem.
    Pecite u zagrejanoj rerni na 250 stepeni dok ne porumene.
  • Pre nego što ih izvadite iz rerne pomešajte brašno, vodu i so i premažite preko hlepčića.
  • Vratite na par minuta u rernu da se još malo zapeku.

Verica Poznanović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Ilija Ilić solunski dobrovoljac

0
Ilija Ilić, solunski dobrovoljac
Ilija Ilić, solunski dobrovoljac

Nedelja, 15. septembar 1918. U 5:30 sati otpočeo je proboj Solunskog fronta. Ilija Ilić, bio je dobrovoljac i kao pripadnik 21. pešadijskog puka učestvovao u borbama na Solunskom frontu, kao i narednim vojnim operacijama do kraja Svetskog rata.

Saga o njemu počela je mnogo ranije, kada je pokušao da iz Rumunije, gde je kao pečalbar radio da zaradi koru hleba i prehrani porodicu, pređe u Srbiju i prijavi se u srpsku vojsku kao dobrovoljac. Nakon odbijanja rumunskih vlasti da mu izdaju neophodnu dozvolu, počinju njegove putešestvije. Prešao je pola sveta putujući da bi, na kraju, stigao do Soluna i prijavio se kao dobrovoljac. O svemu tome, pisala je Politika, 4. aprila 1941. godine:

Pečalbar iz Drimkola Ilija Ilić putovao je peške više od dva meseca i više od četiri meseca morima dok je stigao na Solunski front

Labunište, aprila

Naša istorija bogata je herojskim podvizima mnogih ljudi, a naša sloboda krvavo je stečena. Radi slobode išlo se iz rata u rat, iz bitke u bitku i činilo ono što je po kat-kad izgledalo nemoguće.

Jedan od onih koji su za vreme prošloga rata učinili podvig kome nema ravna to je Ilija Ilić, pečalbar iz Drimkola. Više od dva meseca on je putovao pešice, a onda još četiri meseca proveo je putujući preko mora i okeana da bi stigao na Solunski front i uzeo učešća u borbi za slobodu svoje otadžbine.

Objava rata zatekla je Iliju Ilića na pečalbi u Rumuniji. On se odmah javio srpskom konzulu u Jašu i zatražio dozvolu od rumunskih vlasti da se vrati u domovinu. Ali tu dozvolu nije dobio, jer je Rumunija bila neutralna i nije htela da se zameri zaraćenim velikim silama. To je Iliju strašno mučilo i on je odahnuo kad je Rumunija ušla u rat. Tada je pošao pešice u Rusiju. Preko Odese i južnih krajeva Sibira stigao je u Mandžuriju. Na putu je potrošio ono malo novca što je imao. U Mandžuriji ostaje zbog toga mesec dana da bi zaradio nešto novaca za put. Iako izmučen dugim napornim putovanjem i gladovanjem, on je posle mesec dana koje je proveo u Mandžuriji prešao u Japan, a odatle je jednim savezničkim brodom preko Južno-kitajskog Mora, Indijskog Okeana dospeo u Sredozemno more, a onda na Solunski front.

Tamo u Solunu Ilija Ilić čovek koji je toliki put prevalio da bi se borio za slobodu svoje zemlje i svoga naroda, naišao je na vojnike Dvadeset prvog pešadijskog puka, koji su ga odveli svome komandantu g. Božidaru Jankoviću. G. Janković pred svima vojnicima svoga puka pohvalio je požrtvovanost i rodoljublje ovog sirotog Drimkolca.

Kao dobrovoljac Ilija Ilić učestvovao je zatim u svim borbama na Solunskom frontu. Zadobio je nekoliko rana, a dobio je i više odlikovanja. O njegovom podvigu i o njegovim doživljajima na dugom putovanju preko Mandžurije, Japana i tolikih mora, do Solunskog fronta, znaju i dečaci Drimkola. Oni se često okupljaju oko njega i ne puštaju ga dok im ne priča svoje doživljaje dok je putovao morima. A tu svoju dugačku i uzbudljivu priču Ilić uvek ovako završava:

„Nije se tad mislilo na goli život, na muke, patnje i rane, nego na to ko će se pre žrtvovati za svoj narod i svoju otadžbinu. A za to što smo takvi skoro svi bili, mi smo slobodu stekli.“

Milisav Antonijević, dopisnik Politike iz Drimkola, učitelj iz sela Podgorci

Ilija Ilić, (1879 – 12.07.1942.) iz sela Labuništa, Struga, Drimkol, bio je zemljoradnik, pečalbar. Direktni potomci Ilije Ilića žive u porodicama Ilić, Brčeski, Đeroski, Antonioski, Peović.

Wikipedia: https://sr.wikipedia.org/wiki/Ilija_Ilić_(solunski_dobrovoljac)

Narodna biblioteka Srbije, digitalizovana izdanja Politike: http://www.digitalna.nb.rs/wb/NBS/novine/politika/1941/04/04#page/5/mode/2up

 

Ilija Ilić, solunski dobrovoljac
Ilija Ilić, solunski dobrovoljac

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Pogača – Verica Poznanović

0
Pogača - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online
Pogača - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online

Pogača.

Pogača, sastojci:

  • 200 g heljdinog brašna,
  • 200 g kukuruznog brašna,
  • 100 g speltinog brašna,
  • 1 kašičica suvog kvasca,
  • 1 kašicica soli,
  • 1 kašičica šećera i
  • vode toliko da testo ne bude ni suviše gusto, ni suviše retko.

PROČITAJ: Domaći hrskavi hleb bez mešenja

Pogača, priprema:

  • Sve sastojke dobro sjediniti, tepsiju podmazati i staviti da se peče u predhodno zagrejanu rernu, peći oko 40 minuta.
  • Ukrasiti po ukusu.

Pogača je izvrsna.

Verica Poznanović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Gastronomski razgovori, Boban Marković, poljoprivredni proizvođač, 12. epizoda (VIDEO)

0
Gastronomski razgovori, Boban Marković, poljoprivredni proizvođač, 12. epizoda (VIDEO) - Recepti i Kuvar online
Gastronomski razgovori, Boban Marković, poljoprivredni proizvođač, 12. epizoda (VIDEO) - Recepti i Kuvar online

Ovo je 12. epizoda Gastronomskih razgovora, gost je bio Boban Marković. Posetili smo Leštane, naselje u opštini Grocka koja pripada gradu Beogradu.

Boban Marković, naš domaćin, vlasnik je poljoprivrednog gazdinstva, koje proizvodi voće i integralna brašna. Možete ga pronaći na pijaci u bloku 44, tezge 255 i 256. Boban nastavlja tradiciju poljoprivredne proizvodnje svojih roditelja. Ukupna površina pod voćem je 12 ha a pod kukuruzom 3 ha. Cela porodica je uključena u sve aktivnosti poljoprivrednog gazdinstva.

Kako je danas biti poljoprivredni proizvođač, razgovarali smo sa Bobanom Markovićem…

Gastronomski razgovori, Boban Marković, poljoprivredni proizvođač (VIDEO):


Beograd, septembar 2020., Leštane
Razgovor vodio: Miodrag Ilić
Recepti i Kuvar online, Linkom-PC doo, sva prava zadržana, All rights reserved

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Retro kolač sa voćem i kuglof – Verica Poznanović

0
Retro kolač sa voćem i kuglof - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online
Retro kolač sa voćem i kuglof - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online

Pošto mi je ostalo smese od kolača, u smesu za retro kolač sa voćem sam dodala jednu iseckanu bananu i napravila mali kuglof.

Retro kolač sa voćem, sastojci:

  • 4 male jabuke,
  • 1 banana,
  • 1 dl ulja,
  • 200 g višanja,
  • 4 jaja,
  • 7 kašika brašna,
  • 2 vanilin šećera,
  • 7 kašika šećera,
  • 1 manja čašica rakije,
  • 1 kašičica praška za pecivo,
  • margarin.

Retro kolač sa voćem, priprema:

  • Umutiti jaja sa šećerom, dodati ulje, brašno, rakiju, vanilin šećer, očišćene i oceđene višnje, iseckanu bananu i na kraju, prašak za pecivo.
  • Testo izlijte u olučasti kalup, koji je dobro podmazan margarinom. Utisnuti onoliko celih jabuka koliko može da stane u pleh. Jabukama, predhodno, malo odseći dno, da bi mogle da stoje pravo.
  • Zagrejati rernu na 180 stepeni i peći kolač oko 35 minuta.

Ko voli, kolač može preliti glazurom od čokolade ili posuti listovima badema, mlevenim orasima, odnosno, jednostavno, samo šećerom u prahu.

Verica Poznanović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Gastronomski razgovori, Tomislav Sretenović, Sretenovića vodenica i valjarica, jedanaesta epizoda (VIDEO)

0

Gost jedanaeste epizode Gastronomskih razgovora bio je Tomislav Sretenović, vlasnik Sretenovića vodenice i valjarice iz Markove Crkve.

Vodenica je izgrađena početkom devetnaestog veka i Tomislav nastavlja dugu tradiciju svojih predaka – bavi se potpuno organskom proizvodnjom žitarica i mlevenjem na potpuno starinski, tradicionalan način.

Gastronomski razgovori, Tomislav Sretenović, pogledajte VIDEO:

Markova Crkva, Sretenovića vodenica, avgust 2020.
Fotografije: Danijela Paracki
Kamere: Miodrag Ilić i Branislav Jovanović
Video montaža: Miodrag Ilić
Razgovor vodio: Miodrag Ilić
Recepti i Kuvar online, Linkom-PC doo, sva prava zadržana, All rights reserved

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Džem od divljih kupina – Verica Poznanović

0
Džem od divljih kupina - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online
Džem od divljih kupina - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online

Džem od divljih kupina. U Martin Brodu divljih kupina ima na sve strane, prosto te mame.

Prijateljica Mira, koju smo upoznali pre par godina, dala nam je kanticu od 5 l, da naberemo kupine. Gledam ja kanticu i mislim, koliko će nam vremena trebati da naberemo punu kanticu? Moj muž Rajko pita, kojim pravcem da krenemo. Upekla zvezda, baš je vrućina, najbolje je kroz šumu. Rale mogli bismo putem Jarapaga, rekoh, i krenusmo… Desetak kupina u usta, par kupina u kantu. Ali, na kraju, bogami, nabrasmo mi punu kanticu kupina…

Džem od divljih kupina, sastojci:

  • 5 kg divljih kupina,
  • 1 kg šećera i
  • 2 vanilin šećera.

PROČITAJ: Voćna torta – saveti i način pripreme

Džem od divljih kupina, priprema:

  • Kupine oprati i posuti šećerom. Kupine su toliko sočne da sam ja dodala samo 1 kg šećera.
  • Džem kuvati oko sat vremena, na nižoj temperaturi u široj šerpi, uz povremeno mešanje.
  • Desetak minuta pred kraj kuvanja, dodala sam i vanillin šećer.
  • Džem sipati u sterilisane tegle, zatvoriti metalnim poklopcima i pasterizovati.

Čuvati na uobičajen način. Mislim da će se brzo pojesti, toliko je lep. Podseća me na slatko od kupina.

Verica Poznanović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!