sreda, april 24, 2019
Home Blog

AFA Nedelja inovacija će se održati u Beogradu od 20-24.05.2019., Hyatt

0
AFA Nedelja inovacija će se održati i ove godine u Beogradu od 20-24.05. a tema će biti „Kako inovacije  doprinose  razvoju ekonomije i društva“
AFA Nedelja inovacija će se održati i ove godine u Beogradu od 20-24.05. a tema će biti „Kako inovacije  doprinose  razvoju ekonomije i društva“

AFA Nedelja inovacija će se održati i ove godine u Beogradu od 20-24.05. a tema će biti „Kako inovacije  doprinose  razvoju ekonomije i društva“ sa posebnim fokusom na pronalaženje ravnoteže između ekonomskog rasta i rešavanja društvenih i ekoloških izazova i izgradnji društva jednakih mogućnosti.

AFA Nedelja inovacija svake godine predstavlja  aktuelne trendove u inovacijama iz svih oblasti kroz uključivanje svih domaćih potencijala.  Novina ove godine su AFA nagrade za inovacije. Poziv je otvoren za sve zainteresovane koji žele da predstave svoje projekte i ideje, od kompanija i startapova, do instituta i NGO sektora, kao i pojedinaca. Rok je 15. maj za sve koji žele da konkurišu za godišnje nagrade za inovacije i  tri granprija za najinovativniju kompaniju, instituciju i pojedinca, kao i specijalne nagrade  za doprinose i inicijative u oblasti inovacija. Na ovogodišnjoj Nedelji inovacija novitet je i teenage stage gde će imati prilike da se predstave najmlađi inovatori i kreativci iz cele Srbije. AFA Nedelju inovacija je i ove godine podržao Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj Republike Srbije kao i brojne ambasade zemalja koje su lideri u inovacijama poput Švedske, Švajcarske, Izraela, Kanade, Australije i Finske čiji će ambasadori aktivno učestvovati u radu konferencije i podeliti svoja iskustva. Partneri na projektu su i Kanadsko-srpsko poslovno udruženje (CANSEE) i Impact hub, a na Nedelji inovacije će učestvovati i predstavnici inicijative Digitalna Srbija, Blockchain inicijativa, SPK Privrednik i mnogi drugi.

Nedelja inovacija će okupiti inovatore, pronalazače, korporativne lidere, predstavnike startup zajednice, naučnih institucija, vlade, investitore koji će diskutovati o najnovijim trendovima i inovacijama u nauci, tehnologiji, dizajnu, kreativnosti, I&R i razvoju novih proizvoda i usluga. Gosti Nedelje inovacija 2019 će biti renomirani inostrani stručnjaci koji će podelili znanje i informacije i omogućiti nam da uhvatimo svetski razvojni trend u globalnoj tehnološkoj i ekonomskoj arhitekturi sa posebnim osvrtom na etičke, moralne, pravne i političke posledice korišćenja tehnologija.

Više informacija možete pronaći na sajtu Nedelje inovacija https://iw.afa.co.rs/sr/

Saopštenje za medije: Vanja Kovačev, Nord Communications

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Kako kuvati jaja a da ne puknu?

0
Kako kuvati jaja a da ne puknu? - Recepti i Kuvar online
Kako kuvati jaja a da ne puknu? - Recepti i Kuvar online

Kako kuvati jaja a da ne puknu?

Kako kuvati jaja, a da se, pri tome, i dobro oljušte? Mislim da odgovora na ovo pitanje ima mnogo, da bismo ih sve pomenuli.

Najčešće korišćeni saveti su (u koje se pojedinci zaklinju): posoliti vodu o kojoj se kuvaju jaja; dodati sodu bikarbonu u vodu o kojoj se kuvaju jaja; čak, pojedinci, tankom iglom buše vrh jajeta pre kuvanja…

U svakom slučaju, svako ko kupuje sveža jaja, suočio se sa problemom da se sveža jaja teško ljušte posle kuvanja. Mi vam predlažemo sledeći postupak:

  1. Jaja staviti u dublji lonac, i preliti ih vodom, tako da budu pokrivena vodom minimum 1 cm. Pustiti da voda provri i ostaviti da vri oko 2 minuta. Lonac skloniti sa izvora toplote, poklopiti, i ostaviti da stoji 12 minuta.
  2. Dok jaja stoje u poklopljenom loncu, u drugi lonac sipajte hladnu vodu, i dodajte led iz zamrzivača. To je ledena kupka za jaja. Jaja potopite u ledenu kupku na 5 minuta. Zatim, potopite jaja na 30 sekundi u još toplu vodu od kuvanja. Oljuštite i očistite od ostataka kore.

Probajte, mnogi kažu da ovaj postupak pomaže.

Kako kuvati jaja a da ne puknu? - Recepti i Kuvar online
Kako kuvati jaja a da ne puknu? – Recepti i Kuvar online

Kako god, čak i ako nemate idealno oljuštena kuvana jaja, ona su i dalje ukusna, i niko ih neće odbiti!

Ukoliko vi imate neki predlog, ili savet za idealno kuvana jaja, podelite ga sa nama.

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Saher torta – Verica Poznanović

0
Saher torta - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online
Saher torta - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online

Saher torta, kada je sa 16. godina, kuvar šegrt Franc Saher, na dvoru princa Meterniha, 1832. godine, prvi put napravio recept za Saher tortu, sigurno nije mogao ni da pretpostavi, kakav će Saher torta recept imati uticaja na sve ljubitelje slatkiša.

Saher torta, sastojci:

  • 7 jaja,
  • 150 gr putera,
  • 125 gr šećer u prahu,
  • 200 gr crne čokolade,
  • 1 kesica vanilin šećera,
  • 125 gr kristal šećera,
  • malo soli,
  • 150 gr brašna i
  • 200 gr džema od kajsija.

Glazura:

  • 200 gr crne čokolade i
  • 4 kašike ulja.

Saher torta, priprema:

  • Rastopiti crnu čokoladu (na pari).
  • U drugom sudu, pomešati omekšan puter, šećer u prahu i vanilin šećer. Mešati dok se ne stvori kremasta masa.
  • Masi dodavati jedno, po jedno, žumance, uz stalno mešanje, dok se masa ne izjednači.
  • Zagrejati rernu na 180 C stepeni. Tepsiju okruglu obložite papirom za pečenje.
  • U posebnom sudu, belancima dodajte prstohvat soli i šećer i mutite mikserom, dok se ne napravi čvrst sneg.
  • U masu čokolade i žumanaca, dodajte naizmenično po kašiku belanaca i brašna, uz blago mešanje. Dobijenu masu izlijte u sud za pečenje. Pecite oko 1 sat.
  • Kad je kora za tortu gotova, izvadite je da se ohladi.
  • Ohlađenu koru za tortu, rasecite uzdužno. Donju koru premažite džemom od kajsije.
  • Preko namaza, stavite gornju koru. Gornju koru, takođe, premažite džemom od kajsije, kao i spoljnu ivicu.
  • Čim se čokolada sa dodatom ulja istope i odmah sipati glazuru preko torte, i brzim potezima premazati celu tortu.
  • Ostaviti da se glazura osuši na sobnoj temperaturi.
  • Ukrasiti po ukusu.

Verica Poznanović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Naša vaskršnja jaja – Gvozdena Živković

0
Naša vaskršnja jaja - Gvozdena Živković - Recepti i Kuvar online
Naša vaskršnja jaja - Gvozdena Živković - Recepti i Kuvar online

Naša vaskršnja jaja – ako želite da jaja iscrtavate voskom, potrebno vam je naliv pero, čist vosak i sveća. Sveću upalite, umočite pero u vosak ugrejte pero sa voskom na plamenu sveće i crtajte po jajetu po vašoj želji.

Naša vaskršnja jaja - Gvozdena Živković - Recepti i Kuvar online
Naša vaskršnja jaja – Gvozdena Živković – Recepti i Kuvar online

Cveklu isecite na sitnije komadiće nalijte vodom, sipajte prehrambenu boju. Pustite da vri desetak minuta da cvekla otpusti boju a onda dodajte iscrtana jaja, kuvajte po želji. Listiće iz bašte lepite na pokvašena jaja i uvežite čvrtsto u najlon čarapi.

Naša vaskršnja jaja - Gvozdena Živković - Recepti i Kuvar online
Naša vaskršnja jaja – Gvozdena Živković – Recepti i Kuvar online

Ljuspe od crnog luka prelijte vodom i stavite na vatru, kuvajte desetak minuta, a zatim dodajte jaja koja ste prethodno dekorisali listićima i cvetićima, kuvajte po želji

Uskršnji zeka

Uskršnji zeka - Gvozdena Živković - Recepti i Kuvar online
Uskršnji zeka – Gvozdena Živković – Recepti i Kuvar online

Gvozdena Živković

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Jaja sa cveklom – Verica Poznanović

0
Jaja sa cveklom - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online
Jaja sa cveklom - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online

Jaja sa cveklom.

Jaja sa cveklom, sastojci:

  • 150 ml soka od cvekle iz tegle,
  • 6 oljuštenih tvrdo kuvanih jaja,
  • 1 manja tegla cvekle,
  • 100 ml jabukovog sirćeta,
  • 100 ml vode,
  • 6 čena belog luka,
  • 1 puna kašika soli,
  • 10 zrna bibera i
  • 100 gr šećera.

Jaja sa cveklom, priprema:

  • (Ako za pripremu koristite cveklu iz tegle.)
  • Nasuti 150 ml soka cvekle iz tegle,  dodati sve ostale sastojke: sirće, vodu, šećer , so i pustiti da provri, stalno mešajući da se šećer i so otope. Smanjiti temperaturu i kuvati na tihoj vatri desetak minuta.
  • U veću teglu ređati isečenu cveklu na kolutove (iz tegle). Staviti jaja, čenove belog luka, pa opet kolutove cvekle. Dodati zrna bibera i naliti sa skuvanom i ohlađenom marinadom.
  • Zatvoriti tegle sa poklopcem i ostaviti najmanje 48 sati pre upotrebe.

Verica Poznanović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Ideje za šaranje jaja voskom – Suzana Mitić

0
Ideje za šaranje jaja voskom - Suzana Mitić - Recepti i Kuvar online
Ideje za šaranje jaja voskom - Suzana Mitić - Recepti i Kuvar online

Ideje za šaranje jaja voskom – pustite mašti na volju i slobodnom rukom šarajte po jajima.

Iznenadićete sami sebe, kao što sam se i ja ovog puta iznenadila. Kao što rekoh, vrlo malo strpljenja i veštine je potrebno, sve ostalo je stvar mašte.

Ideje za šaranje jaja voskom - Suzana Mitić - Recepti i Kuvar online
Ideje za šaranje jaja voskom – Suzana Mitić – Recepti i Kuvar online

Ideje za šaranje jaja voskom – Suzana Mitić – Recepti i Kuvar online

Ideje za šaranje jaja voskom – pustite mašti na volju i slobodnom rukom šarajte po jajima. Iznenadićete sami sebe, kao što sam se i ja ovog puta iznenadila. Kao što rekoh, vrlo malo strpljenja i veštine je potrebno, sve ostalo je stvar mašte.

  • 10 komada jaja
  • 1 kesica boje za jaja
  • 1 l rasola od kupusa
  • 1 komad sveca
  • 1 komad čistog voska
  • šaraljka za šaranje jaja
  1. Jaje ostavite u raso da prenoce. Na ovaj nacin se sa jaja skine svaka necistoca i prljavstina pa jaja lakse prime boju.
  2. Slobodnom rukom crtajte motive po jajima. Dovoljno je da nekoliko jaja iscrtate pa da vam se ruka pusti a masta sine.
  3. Isarana jaj kuvajte na uobicajen nacin ali bez dodavanja soli i sirca.
  4. Kad izvadite jaja iz vode premazite svako jaje sa malo ulja i istrljajte krpom.

Suzana Mitić

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Kiflice sa makom – Verica Poznanović

0
Kiflice sa makom - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online
Kiflice sa makom - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online

Kiflice sa makom.

Kiflice sa makom, sastojci:

  • 375 gr brašna,
  • 1 kesica praška za pecivo,
  • 150 gr putera (ili margarina) isečenog na kockice,
  • 1 jaje,
  • 100 gr šećera u prahu,
  • 75 ml mleka,
  • korica i sok od pola limuna.

Fil od maka:

  • 200 gr maka (samlevenog),
  • 100 ml mleka,
  • 100 gr šećera i
  • korica od pola limuna.

Kiflice sa makom, priprema:

  • U šerpicu staviti šećer i mleko da se mleko zagreje a šećer otopi, dodati samleveni mak i koricu od limuna, dobro sjediniti i ostaviti sa strane da se fil ohladi.
  • Brašno, prah šećer i prašak za pecivo prosejati u vanglicu i izmešati sve zajedno, dodati  puter (ili margarin) isečen na kockice i rukama utrljati puter i brašno dok ne dobijete mrvičastu masu.
  • Dodati koricu, sok od limuna, jaje i polako dodavati mleko i mesiti dok ne dobijete malo čvršće testo.
  • Izručiti na radnu površinu i mesiti još nekoliko minuta dok ne dobijete glatko testo, koje se odvaja od ruke.
  • Testo podeliti na 3 dela, ostaviti u frižider da se testo ohladi, najmanje sat vremena.
  • Izvaditi prvi deo testa iz frižidera, i rastanjiti veoma tanko, 1 do 2 mm debljine.
  • Premazati sa trećinom fila, ali ostaviti od početka kruga 1 do 2 cm bez fila.
  • Iseći na 16 delova i zaviti kiflice vrlo pažljivo. Poređati kiflice na pleh prekriven pek papirom.
  • Zagrejati rernu na 175°C i peći kiflice oko 20 minuta. Pazite da vam, ne porumene, treba da se ispeku ali da ostanu bele ili blago rumene.
  • Ostaviti da se ohlade pa ih ili uvaljati u  šećer u prahu.

Verica Poznanović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Izbeljivanje jaja i uskršnja jaja u belom vinu

0
Izbeljivanje jaja i uskršnja jaja u belom vinu - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Izbeljivanje jaja i uskršnja jaja u belom vinu - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online

Izbeljivanje jaja je prva faza bojenja jaja u belom vinu. Jaja možete izbeleti bez obzira na to za koji način dekorisanja ste se odlučili. Proces izbeljivanja je vrlo jednostavan. Pisala sam o tome više puta, ali da utvrdimo gradivo. Bitno je da znate da nema potrebe sipati veliku količinu sirćeta. Veća količina sirćeta ne znači da će efekat biti bolji.

Izbeljivanje jaja i uskršnja jaja u belom vinu - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Izbeljivanje jaja i uskršnja jaja u belom vinu – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Izbeljivanje jaja radim tako što na 10-tak jaja koristim oko 1 dl sirćeta. Jaja iz frižidera prelijte hladnom vodom, da ogrezne, dodajte sirće i 1 kašiku soli. Kuvajte ih na uobičajen način. Pošto jaja treba kuvati u belom vinu da bi se dobio željeni efekat, kada ih izbeljujem, kuvam ih oko dva minuta. Prohlađena jaja istrljam, isperem, vratim u šerpu i prelijem mlakim vinom. (Bitno je da jaja i vino imaju približno istu temperaturu.)

Izbeljivanje jaja i uskršnja jaja u belom vinu - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Izbeljivanje jaja i uskršnja jaja u belom vinu – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Uskršnja jaja farbana u belom vinu (ili crnom) imaju sedefasti sjaj. Možete kombinovati belo i crno vino – dobićete svetliju purpurnu nijansu.

Izbeljivanje jaja i uskršnja jaja u belom vinu - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Izbeljivanje jaja i uskršnja jaja u belom vinu – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

U belo vino možete dodati jestive boje (boje za torte i kolače) kako biste dobili neku drugu boju. Na 1/2 l belog vina biće vam dovoljna 1 kesica jestive boje (3g). Izbeljena jaja prelijte vinom u koje ste rastvorili boju i kuvajte ih 10-15 minuta. Ostavite ih da se ohlade u vinu. Izvadite ih i ostavite da se osuše. Izbeljena jaja kuvana u belom vinu dobijaju sedfasti sjaj kada se osuše.

Izbeljivanje jaja i uskršnja jaja u belom vinu - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Izbeljivanje jaja i uskršnja jaja u belom vinu – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Vaša uskršnja jaja su sada spremna za dekoraciju (po želji).

Izbeljivanje jaja i uskršnja jaja u belom vinu - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Izbeljivanje jaja i uskršnja jaja u belom vinu – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

A ljuska, ona „savršeno “ pukne kada vam jaje ispadne iz ruke. Šare – one su se stvorile same od sebe.

Izbeljivanje jaja i uskršnja jaja u belom vinu - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Izbeljivanje jaja i uskršnja jaja u belom vinu – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Moj prvi post na ovu temu (a ujedno i najtraženiji) se nalazi OVDE.

Uskršnje đakonije i izbeljivanje jaja | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas? 5

Kristina Gašpar

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Tvrdo kuvano jaje sa celom ljuskom bez uplitanja Marfija

0
Tvrdo kuvano jaje sa celom ljuskom bez uplitanja Marfija - Marijana Primc Anastasijević - Recepti i Kuvar online
Tvrdo kuvano jaje sa celom ljuskom bez uplitanja Marfija - Marijana Primc Anastasijević - Recepti i Kuvar online - Image courtesy of [by noomhh] at FreeDigitalPhotos.net

Tvrdo kuvano jaje… Ovih dana svi se bave savetima kako da ofarbate uskršnja jaja. Ima divnih ideja, ali ono što je mene uvek mučilo kako da od 10-20-30 svežih jaja, dobijem upravo isto toliko tvrdo kuvanih sa celom ljuskom? Ovde i Marfi obično uplete svoje prste, pa od deset svežih jaja, nakon kuvanja dobijete, ako vas sreća ipak posluži, 5 do 6 tvrdo kuvanih sa celom ljuskom.

Koju god tehniku da koristite za ukrašavanje uskršnjih jaja, važno je da ona budu cela i dobro tvrdo kuvana sa celom ljuskom, kako bi svima bilo zadovoljstvo uskršnjeg doručka  sa kucanjem jajima.

Evo nekih saveta koji su meni prethodnih godina omogućila upravo to gore navedeno, a neću ih preskočiti ni ove godine.

Kupovina i priprema

Prvo, uvek se potrudim da kupim jaja kod seljaka, pa sad ako me ne lažu tu su jaja od kokica koje trče po dvorištu. Ta ljuska je uvek tvrđa. Ali, dobro, znam nije baš uvek lako naći seljaka koji svoju robu ne hvali i koji neće reći baš ono što hoćete da čujete.

PROČITAJ: IDEJE ZA USKRS

Ako to baš ne ide, onda u radnji kupujem jaja, ali me ne mrzi da svaku seriju proverim – tako što vrhom nokta kucnem po gornjem delu, špicu, jajeta. Ako je ljuska tvrda, neće biti reakcije. Ako je jaje već naprslo ili je ljuska od onih što pucaju čim ih pogledaš, napravićete „naprsnuće“ na ljusci. Kad kažem kucnete, zaista mislim vrhom nokta i veoma nežno, da vam prst ne bi završio u žumancetu, a možda i celo jaje po cipelama. To „naprsnuće“ neće ništa naštetiti nikome, ali znate da to jaje nije ono koje treba da završi na uskršnjoj trpezi.

Kupljena jaja, kada donesem kući, odmah presložim – preokrenem. I ako sam ih kupila dan-dva ranije, to čini svaki dan. Okretanjem jaja, belance i žumance potiskuju vazdušni džep koji se stvara kada jaja dugo leže u istom položaju (jer je ljuska svakog jajeta porozna). Tim „istiskivanjem“ vazduha, belnace i žumance se i ravnomerno rasporede u ljusci, pa nemamo one vazdušne džepove, koji posle pokvare i čar kucanja uskršnjim jajima.

Obično svi kažu da se jaja iz frižiera stave u hladnu vodu i ona kuvaju. Meni se sistem, koji ću vam sad reći, pokazao kao bolji, što ne znači i da jeste. Ja izvadim jaja iz frižidera da bar 2 sata stoje na sobnoj temperaturi i u ta dva sata ih izokrećem još dva puta. Obično jaja kuvam na plinskoj vatri, jer se mnogo lakše i brže reguliše željena temperatura, nego na električnom šporetu.

Zavisno od količine jaja biram i veličinu šerpe, jer mi je cilj da sva jaja budu na dnu šerpe i da su na neki način „zaglavljena“, odnosno da se maksimalno oslanjaju jedno na drugo. Poređam jaja spremna za kuvanje u šerpu, pospem po njima dve velike kašike soli (za 20 jaja) i sipam mlaku vodu taman toliko da ih prekrije do vrha. Ako je šerpa adekvatne veličine ni jedno jaje neće isplivati na površinu, a i ako ispliva, vadim ga i zamenjujem drugim, ako imam. Ta što isplivaju na površinu su puna vazduha i onda brzo ljuska pukne kod kuvanaj i eto pune šerpe rasutog belanceta…

Tvrdo kuvano jaje sa celom ljuskom bez uplitanja Marfija - Marijana Primc Anastasijević - Recepti i Kuvar online
Tvrdo kuvano jaje sa celom ljuskom bez uplitanja Marfija – Marijana Primc Anastasijević – Recepti i Kuvar online – Image courtesy of [by noomhh] at FreeDigitalPhotos.net

Mlaka voda

Još jedna stvar može da bude rešenje za cele ljuske svih tvrdo kuvanih jaja. Ako imate u kući cveća, verujem da imate i flaše pune vode za zalivanje istog, jer nas svi botaničari savetuju da je bolje zalivati naše mile biljčice vodom koja je odstojala bar jedan dan. E, ta ista voda je prava stvar za kuvanje jaja. Nisam neki hemičar pa da vam sad dajem stručno objašnjenje, već samo mogu da kažem svoje iskustvo da je to za mene bilo pravo otkrovenje, sasvim slučajno. Nestalo nam je, pre par godina,  vode baš kada mi je bila najpotrebnija (taj Marfi se uvek i u sve meša). I poslužih se tom vodom iz flaša, koje iz neke čudne navike u kući uvek ima na litre i litre. Za prvi put sam mislila da je to samo slučajnost, da sam od 20 svežih jaja sa celom ljuskom dobila 20 kuvanih jaja sa celom ljuskom.

Eksperimet sam sprovela već kod sledećeg kuvanja, nove ture istih jaja, gde sam koristila mlaku vodu iz bojlera  i rezultat nije bio baš isti, iako još uvek zadovoljavajući, 20:18.

Kuvanje

I dakle  – stali smo kod postavljanje šerpe na plinski plamenik. Plamen treba da bude što manji, da bi se voda polako grejala i što manje pravila mehurića, vrela. Kada krene da baca prve jače mehure, dolijete još 1 dcl iste vode, i tako još dva puta, a onda ih ostavite dobrih 10-15 minuta da „klobuću“ u vodi koja je provrela. Moj skor je već 3-4 godine 20:20, tako da sam ja zadovoljna.

Možda sve ovo i nema veze, možda ja samo imam više sreće zadnjih godina, ali eto da sumiramo:

  • Jaja birate kuckanjem vrha nokta po špicu jajeta (ako niste te sreće da možete da nabavite baš ona domaća).
  • Jaja se okreću odmah nakon kupovine u kutijama na suprotnu stranu, i tako svaki dan do trenutka pripreme.
  • Pre odluke za kuvanjem, izvadite jaja iz frižidera na 2 sata i izokrećite ih još dva puta (dakle na svaki sat).
  • Važno je da šerpa za kuvanje jaja bude takvih dimenzija da se ona gusto oslanjaju jedno na drugo.
  • Važno je da jaja posolite sa bar dve kašike soli, naglašavam kašike! Odnosno, na svaki 10 jaja 1 kašika soli.
  • Važno je da jaja polijete i kuvate u vodi koju koristite za zalivanje cveća (naravno, mislim na čistu vodu, samo odstajalu).
  • Važno je da u početku „vatra“ na kojoj će se kuvati bude što manja i da svaki put kad voda krene da vri vi dodate 1 dcl one odstajale vode za cveće i to ponovite 3 puta ukupno, a nakon trećeg dolivanja, ostavite da se voda razigra i da vri 10 do 15 minuta.

Dalja tehnika ukrašavanja uskršnjih jaja je na vama!

Srećno! I javite se sa vašim iskustvima.

Marijana Primc Anastasijević

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Krancle – Verica Poznanović

0
Krancle - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online
Krancle - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online

Krancle.

Krancle, sastojci:

  • 500 gr brašna,
  • ½ praška za pecivo,
  • 1 jaje,
  • 250 gr masti (margarina),
  • 80 gr šećera i
  • 1 vanilin šećer.

Ostali sastojci:

  • 300 gr marmelade,
  • šećer u prahu (ko voli).

Krancle, priprema:

  • U posudu staviti brašno, prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer i mast. Izmešati i dodati jaje.
  • Testo rastanjiti na debljinu oko pola centimetra i modlom vaditi krugove, ređati ih u pleh i peći na 180 stepeni da ostanu bledo-žute.
  • Pečene spajati po dve marmeladom.
  • Posuti šećerom u prahu.

Verica Poznanović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Kupite knjigu Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje

Instagram - Recepti i Kuvar online

1.507 Pratioci
Prati