Da li moja beba treba da pije vodu? - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online
Da li moja beba treba da pije vodu? - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online

Da li je bebi potreba voda tokom letnjih vrućina? Da li moja beba treba da pije vodu uz mleko?

Ovo je jedno od prvih i najčešćih pitanja koje roditelji sebi postave, naročito za bebe rođene na proleće/leto, kada temperature umeju da dostignu vrhunac. Ujedno, ovo je jedno od pitanja za koje ćete, možda, čuti i najviše podeljenih mišljenja, razloga za i protiv, i saveta. Takođe, saznanja i praksa su se tokom godina menjala, pa samim tim i odgovori na ovo pitanje.

Dojenim bebama ne treba davati vodu, ali nekoliko gutljaja, tu i tamo, neće škoditi. U isto vreme, pedijatri sugerišu da bi bebe na adaptiranom mleku, ipak, trebalo da piju vodu nakon navršenih 6 meseci života i kada su temperature visoke.

Da li moja beba treba da pije vodu? - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online
Da li moja beba treba da pije vodu? – Ana Vuletić – Recepti i Kuvar online – Pixabay

Majčino mleko sadrži dovoljno vode za vašu bebu, čak i u uslovima velikih vrućina i suvog vazduha.

Dok adaptirano mleko sadrži koncentracije soli i minerala, koje majčino mleko ne sadrži, često se savetuje da bi bebama na adaptiranom mleku, ipak trebalo davati malo vode, zbog rada bubrega i izbacivanja viška soli. Istovremeno, bebe na adaptiranom mleku imaju usporeniji metabolizam i gube više vode. Sadržaj majčinog mleka je 88% voda, dok za adaptirano mleko i pedijatri preporučuju da se bebama starijim od 6 meseci daje po nekoliko gutljaja vode ili onog trenutka kada se uvede čvrsta hrana.

Ukoliko odlučite da bebi dajete vodu, vodite računa o količinama koje joj dajete. Bebe ne bi trebalo da piju više od 50 – 60 ml vode dnevno. Takođe, imajte u vidu i da voda zasiti i ako dajete bebi vodu, dajte joj između obroka, nikako neposredno pre ili posle hranjenja.

Vodu je najbolje davati na neku od čaša, prilagođenih bebama ili pak iz neke od vaših čaša, ako beba nalazi da joj je zanimljivo tako da pije. Vodu ne bi trebalo davati iz flašice, iz koje beba inače pije mleko.

Kada beba može da pije vodu redovno?

Ono što je i mene začudilo, ali nakon istraživanja, zaključak je da bi bebama trebalo oprezno davati vodu, a bebe koje piju previše vode mogu dobiti intoksikaciju vodom (eng. intoxication – omamljenost, opijenost). Za decu mlađu od godinu dana, a naročito za bebe mlađe od 9 meseci, previše vode može biti opasna navika.

Neki pedijatri čak zastupaju mišljenje da previše vode može poremetiti normalan nivo sodijuma u telu i može dovesti do napada, kome, oštećenja mozga pa čak i u nekim slučajevima smrti.

Majčino mleko i adaptirano mleko, zadovoljavaju potrebu za tečnošću, ali ako majka oseti da bi bebi trebalo dodatne tečnosti neka to bude kada beba nije gladna, između obroka i u malim količinama.

Mame, kao što sam ja, koje vode bebu mlađu od 12 meseci na plivanje, trebalo bi da paze, takođe, koliko će beba i da li će se nagutati vode u bazenu, jer to isto može dovesti do intoksikacije vodom.

Previše vode može dovesti do napada

Pedijatri u dečijoj bolnici John Hopkins, okvirno, godišnje, prime 3-4 beba tokom leta, koje su inače zdrave, a koje su dovedene sa napadima (benignim) od intoksikacije vodom. Ovo se može desiti i ukoliko adaptirano mleko previše razblažite vodom i ne pratite uputstva za pripremu.

Simptomi intokasikacije vodom:

  • Promene raspoloženja – konfzunost, pospanost, malaksalost i iritiranost
  • Niska telesna temperature
  • Naduvenost u licu ili oticanje
  • Napadi

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!