Recepti, vesti, saveti i online magazin. Svi recepti na jednom mestu

Palačinke od heljdinog brašna – Recepti i Kuvar online

0

Palačinke od heljdinog brašna – ukusan recept za palačinke, za sve sladokusce, koji moraju da izbegavaju gluten ili belo brašno.

Palačinke od heljdinog brašna - Recepti i Kuvar online
Palačinke od heljdinog brašna – Recepti i Kuvar online

Heljda (Fagopyrum esculentum) se svrstava u žitarice jer ima zrno slično pirinčanom, kao i način korišćenja, ali po morfološkim i fiziološkim svojstvima se bitno razlikuje od drugih žitarica. Belančevine heljde su kvalitetnije od drugih žitarica; sadrži vitamine B1 i B2; medonosna je kultura. Stabljika visine od 30 – 150 cm, rebrasta, razgranata, kad sazri crvena, listovi su srcoliki. Plod je oraščić.

Brašno heljde je vrlo ukusnо i hranljivo. Koristi se za pripremanje heljdine palente, hleba i peciva (kao dodatak drugih žitarica), pita, palačinki, pogača, torti i drugih specijaliteta, kao i testa za rezance. Heljdino brašno često se koristi i kao dodatak drugim vrstama brašna. Peciva i palačinke od takve mešavine imaju nežnu strukturu i ukus maslaca. Brašno heljde je više crno nego belo. Koristi se u slatkoj i slanoj varijanti. Iako je bogata ugljenim hidratima, lako je probavljiva, ne podiže nivo glikoze u krvi, pa je pogodna, kako za lica s poremećenom probavom, tako i za dijabetičare. U restoranima se nudi kao poseban specijalitet.

Recept za palačinke od heljde, osim po vrsti brašna, veoma malo se razlikuje od „klasičnog“ recepta za palačinke, kada se koristi obično, pšenično brašno. Obzirom da heljdino brašno nije baš pogodno za mešenje, kao pšenično, bolje je praviti palačinke od heljdinog brašna, slično ili po receptu za američke.

Palačinke od heljdinog brašna - Recepti i Kuvar online
Štampanje

Palačinke od heljdinog brašna – Recepti i Kuvar online

Palačinke od heljdinog brašna - ukusan recept za palačinke, za sve sladokusce, koji moraju da izbegavaju gluten ili belo brašno.
Obrok Doručak
Kuhinja Internacionalna
Vreme pripreme 15 minutes
Termicka obrada 15 minutes
Ukupno vreme 30 minutes
Broj osoba 8 osoba

Sastojci

  • 3 komada jaja
  • 125 gr brašno od heljde
  • 1 kašičica meda
  • 0,5 kesice prašak za pecivo
  • 1 prstohvat so
  • 140 ml mleko

Uputstvo za pripremu

  1. Odvojite žumanca od belanaca. U većoj posudi za mućenje, umutite žumanca, da masa bude penasta. Dodajte brašno od heljde, uz stalno mešanje. Zatim dodajte prašak za pecivo, med i so. Dobro izmešajte da se masa sjedini. Mleko dodajte polako da se dobije jedinstvena masa. Ukoliko imate vremena, masu za palačinke napraviti veče pre, i ostavite masu da odstoji preko noći.
  2. U drugom sudu za mućenje, umutite belanca u čvrst sneg. Dodajte umućena belanca u masu za palačinke, uz veoma malo mešanja (prevrtati), da bi masa ostala vazdušasta.
  3. Zagrejte tiganj i malo nauljite. Sipajte masu i pecite sa svake strane oko 2 minuta. Palačinke od heljdinog brašna poslužiti tople.
    Palačinke od heljdinog brašna - Recepti i Kuvar online

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.