Palačinke od heljdinog brašna

Palačinke od heljdinog brašna – ukusan recept za palačinke, za sve sladokusce, koji moraju da izbegavaju gluten ili belo brašno.

Da li ste ih nekad probali? Da li ste ih nekad pripremali?

Heljda (Fagopyrum esculentum) se svrstava u žitarice jer ima zrno slično pirinčanom, kao i način korišćenja, ali po morfološkim i fiziološkim svojstvima se bitno razlikuje od drugih žitarica. Belančevine heljde su kvalitetnije od drugih žitarica; sadrži vitamine B1 i B2; medonosna je kultura. Stabljika visine od 30 – 150 cm, rebrasta, razgranata, kad sazri crvena, listovi su srcoliki. Plod je oraščić.

Brašno heljde je vrlo ukusnо i hranljivo. Koristi se za pripremanje heljdine palente, hleba i peciva (kao dodatak drugih žitarica), pita, palačinki, pogača, torti i drugih specijaliteta, kao i testa za rezance. Heljdino brašno često se koristi i kao dodatak drugim vrstama brašna. Peciva i palačinke od takve mešavine imaju nežnu strukturu i ukus maslaca.

Brašno heljde je više crno nego belo. Koristi se u slatkoj i slanoj varijanti. Iako je bogata ugljenim hidratima, lako je probavljiva, ne podiže nivo glukoze u krvi, pa je pogodna, kako za lica s poremećenim varenjem, tako i za dijabetičare. U restoranima se nudi kao poseban specijalitet.

Recept za palačinke od heljde, osim po vrsti brašna, veoma malo se razlikuje od „klasičnog“ recepta za palačinke, kada se koristi obično, pšenično brašno. Obzirom da heljdino brašno nije baš pogodno za mešenje, kao pšenično, bolje je praviti palačinke od heljdinog brašna, slično ili po receptu za američke.

Palačinke od heljdinog brašna – Recepti i Kuvar online

Palačinke od heljdinog brašna – ukusan recept za palačinke, za sve sladokusce, koji moraju da izbegavaju gluten ili belo brašno.

Palačinke od heljdinog brašna, sastojci:

  • 3 komada jaja
  • 125 gr brašno od heljde
  • 1 kašičica meda
  • 0,5 kesice prašak za pecivo
  • 1 prstohvat so
  • 140 ml mleko

Palačinke od heljdinog brašna, priprema:

  1. Odvojite žumanca od belanaca. U većoj posudi za mućenje, umutite žumanca, da masa bude penasta. Dodajte brašno od heljde, uz stalno mešanje. Zatim dodajte prašak za pecivo, med i so. Dobro izmešajte da se masa sjedini. Mleko dodajte polako da se dobije jedinstvena masa. Ukoliko imate vremena, masu za palačinke napravite veče pre, i ostavite masu da odstoji preko noći.
  2. U drugom sudu za mućenje, umutite belanca u čvrst sneg. Dodajte umućena belanca u masu za palačinke, uz veoma malo mešanja (prevrtati), da bi masa ostala vazdušasta.
  3. Zagrejte tiganj i malo nauljite. Sipajte masu i pecite sa svake strane oko 2 minuta.
  4. Palačinke od heljdinog brašna poslužiti tople.

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.
Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.