Džem od šljiva – Verica Poznanović

Džem od šljiva  – čitajući recepti, sigurno ćete se zapitati zašto sam dodala so, mora da je neka greška u receptu. Nije greška, sa namerom sam dodala so.

Na svaki kilogram šljiva se stavi prstohvat soli, zbog toga da se izvče fruktoza iz voća.

Džem od šljiva, sastojci:

  • 4 kg šljiva,
  • 4 prstohvata soli i
  • 600 g šećera.

Džem od šljiva, priprema:

  • Šljive oprati, izvaditi koštice, poređati u šerpu, dodati četiri prstohvata soli, šećer, otprilike na kilogram šljiva 150 g šećera.
  • Ostaviti tako preko noći da odstoji.
  • Sutradan staviti da se kuva uz stalno mešanje.
  • Pekmez je skuvan kada varjača ostavlja trag, odnosno kada povučete po sredini vidi se dno šerpe, ako je manja količina džema u šerpi, ili ako stoji uspravno, ne pada ako je veća količina džema
  • Pred kraj možete dodati i 4 štangli čokolade, ja nisam dodala.

Čim je džem skuvan sipajte ga u tegle. Zatvorite poklopcem i odmah izvrnite tegle naopačke. Tegle neka tako odstoje desetak minuta.

Verica Poznanović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Džem od šljiva – Verica Poznanović

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.