Džem od šljiva – čitajući recepti, sigurno ćete se zapitati zašto sam dodala so, mora da je neka greška u receptu. Nije greška, sa namerom sam dodala so.
Na svaki kilogram šljiva se stavi prstohvat soli, zbog toga da se izvče fruktoza iz voća.
Džem od šljiva, sastojci:
- 4 kg šljiva,
- 4 prstohvata soli i
- 600 g šećera.
Džem od šljiva, priprema:
- Šljive oprati, izvaditi koštice, poređati u šerpu, dodati četiri prstohvata soli, šećer, otprilike na kilogram šljiva 150 g šećera.
- Ostaviti tako preko noći da odstoji.
- Sutradan staviti da se kuva uz stalno mešanje.
- Pekmez je skuvan kada varjača ostavlja trag, odnosno kada povučete po sredini vidi se dno šerpe, ako je manja količina džema u šerpi, ili ako stoji uspravno, ne pada ako je veća količina džema
- Pred kraj možete dodati i 4 štangli čokolade, ja nisam dodala.
Čim je džem skuvan sipajte ga u tegle. Zatvorite poklopcem i odmah izvrnite tegle naopačke. Tegle neka tako odstoje desetak minuta.
Verica Poznanović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!