Komisbrot, suvi kolač, sa dodatkom suvog grožđa, voća iz slatka i komadića čokolade, idealan kolač za ljubitelje kafe i čaja.
U engleskom jeziku je poznatiji kao Pound Cake with Dried Fruit (Fruitcake), a u našem regionu se odomaćio, uz načelno, pogrešan izraz komisbrot (iz razloga što je Kommissbrot, naziv za nemački crni hleb, napravljen od ražanog i drugih vrsta brašna, i tokom istorije služio za prehranu nemačke vojske).
Engleski naziv “Pound” Cake (pound je engleski naziv za funtu – meru za težinu) je dobio jer su prvobitni recepti sadržali jednu funtu maslaca, jednu funtu šećera, jednu funtu jaja i jednu funtu brašna.
Kako god, i odakle god je nastao ovaj “miks” naziva i značenja ovog recepta, jako je omiljen u svim kuhinjama ovog regiona. Osim ove varijacije sa suvim grožđem i voćem iz slatka, poznate su varijacije sa raznim drugim suvim (kandiranim) voćem.
Engleski komisbrot – Recepti i Kuvar online
Komisbrot, suvi kolač, sa dodatkom suvog grožđa, voća iz slatka i komadića čokolade, idealan kolač za ljubitelje kafe i čaja.
Komisbrot, sastojci:
- 5 komada jaja
- 200 gr šećer
- 190 gr putera
- 100 gr suvo grožđe
- 200 gr čokolada
- 150 gr voće iz slatka (oceđeno i iseckano)
- 250 gr brašno
Komisbrot, priprema:
- Dobro umutiti u penastu masu, šećer, žumanca i buter. Dodati brašno i dobro umutiti. Dodati suvo grožđe, 3 rebra čokolade, prethodno isečene na sitne kockice. Dodati bilo koje voće iz slatka, oceđeno i iseckano na kocke. Masu dobro promešati da se izjednači.
- U posebnom sudu belanca umutiti u čvrst sneg. Sneg od belanaca dodati masi uz nežno mešanje (prevrtanje).
- Masu presuti u dva uska, podmazana kalupa za komisbrot. Peći na umerenoj temperaturi, dok ne porumeni.
- Kada se komisbrot ohladi, pre serviranja, preliti ga topljenom čokoladom. Kad se čokolada stegne, seći na tanke režnjeve i servirati.
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!