Engleski komisbrot – Recepti i Kuvar online

Komisbrot, suvi kolač, sa dodatkom suvog grožđa, voća iz slatka i komadića čokolade, idealan kolač za ljubitelje kafe i čaja.

U engleskom jeziku je poznatiji kao Pound Cake with Dried Fruit (Fruitcake), a u našem regionu se odomaćio, uz načelno, pogrešan izraz komisbrot (iz razloga što je Kommissbrot, naziv za nemački crni hleb, napravljen od ražanog i drugih vrsta brašna, i tokom istorije služio za prehranu nemačke vojske).

Engleski naziv „Pound“ Cake (pound je engleski naziv za funtu – meru za težinu) je dobio jer su prvobitni recepti sadržali jednu funtu maslaca, jednu funtu šećera, jednu funtu jaja i jednu funtu brašna.

Kako god, i odakle god je nastao ovaj „miks“ naziva i značenja ovog recepta, jako je omiljen u svim kuhinjama ovog regiona. Osim ove varijacije sa suvim grožđem i voćem iz slatka, poznate su varijacije sa raznim drugim suvim (kandiranim) voćem.

Engleski komisbrot - Recepti i Kuvar online
Engleski komisbrot – Recepti i Kuvar online

Engleski komisbrot – Recepti i Kuvar online

Komisbrot, suvi kolač, sa dodatkom suvog grožđa, voća iz slatka i komadića čokolade, idealan kolač za ljubitelje kafe i čaja.

Komisbrot, sastojci:

  • 5 komada jaja
  • 200 gr šećer
  • 190 gr putera
  • 100 gr suvo grožđe
  • 200 gr čokolada
  • 150 gr voće iz slatka (oceđeno i iseckano)
  • 250 gr brašno

Komisbrot, priprema:

 

  1. Dobro umutiti u penastu masu, šećer, žumanca i buter. Dodati brašno i dobro umutiti. Dodati suvo grožđe, 3 rebra čokolade, prethodno isečene na sitne kockice. Dodati bilo koje voće iz slatka, oceđeno i iseckano na kocke. Masu dobro promešati da se izjednači.
  2. U posebnom sudu belanca umutiti u čvrst sneg. Sneg od belanaca dodati masi uz nežno mešanje (prevrtanje).
  3. Masu presuti u dva uska, podmazana kalupa za komisbrot. Peći na umerenoj temperaturi, dok ne porumeni.
  4. Kada se komisbrot ohladi, pre serviranja, preliti ga topljenom čokoladom. Kad se čokolada stegne, seći na tanke režnjeve i servirati.

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Engleski komisbrot – Recepti i Kuvar online

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.