Engleski komisbrot – Recepti i Kuvar online

0

Komisbrot, suvi kolač, sa dodatkom suvog grožđa, voća iz slatka i komadića čokolade, idealan kolač za ljubitelje kafe i čaja.

U engleskom jeziku je poznatiji kao Pound Cake with Dried Fruit (Fruitcake), a u našem regionu se odomaćio, uz načelno, pogrešan izraz komisbrot (iz razloga što je Kommissbrot, naziv za nemački crni hleb, napravljen od ražanog i drugih vrsta brašna, i tokom istorije služio za prehranu nemačke vojske).

Engleski naziv „Pound“ Cake (pound je engleski naziv za funtu – meru za težinu) je dobio jer su prvobitni recepti sadržali jednu funtu maslaca, jednu funtu šećera, jednu funtu jaja i jednu funtu brašna.

Kako god, i odakle god je nastao ovaj „miks“ naziva i značenja ovog recepta, jako je omiljen u svim kuhinjama ovog regiona. Osim ove varijacije sa suvim grožđem i voćem iz slatka, poznate su varijacije sa raznim drugim suvim (kandiranim) voćem.

Engleski komisbrot - Recepti i Kuvar online
Engleski komisbrot – Recepti i Kuvar online
Engleski komisbrot - Recepti i Kuvar online
Štampanje

Engleski komisbrot – Recepti i Kuvar online

Komisbrot, suvi kolač, sa dodatkom suvog grožđa, voća iz slatka i komadića čokolade, idealan kolač za ljubitelje kafe i čaja.
Obrok Desert, Užina
Kuhinja Engleska
Vreme pripreme 15 minutes
Termicka obrada 30 minutes
Ukupno vreme 45 minutes
Broj osoba 4 osobe

Sastojci

  • 5 komada jaja
  • 200 gr šećer
  • 190 gr putera
  • 100 gr suvo grožđe
  • 200 gr čokolada
  • 150 gr voće iz slatka oceđeno i iseckano
  • 250 gr brašno

Uputstvo za pripremu

  1. Dobro umutiti u penastu masu, šećer, žumanca i buter. Dodati brašno i dobro umutiti. Dodati suvo grožđe, 3 rebra čokolade, prethodno isečene na sitne kockice. Dodati bilo koje voće iz slatka, oceđeno i iseckano na kocke. Masu dobro promešati da se izjednači.
  2. U posebnom sudu belanca umutiti u čvrst sneg. Sneg od belanaca dodati masi uz nežno mešanje (prevrtanje).
  3. Masu presuti u dva uska, podmazana kalupa za komisbrot. Peći na umerenoj temperaturi, dok ne porumeni.
  4. Kada se komisbrot ohladi, pre serviranja, preliti ga topljenom čokoladom. Kad se čokolada stegne, seći na tanke režnjeve i servirati.
    Engleski komisbrot - Recepti i Kuvar online

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Preporučujemo Članci ovog autora

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.