Recepti, vesti, saveti i online magazin. Svi recepti na jednom mestu

Francuski kroasan – Suzana Mitić

12

Francuski kroasan – hrskav spolja, mekan unutra, pravi, pravcati Francuski kroasan.

Francuski kroasan - Suzana Mitić - Recepti i Kuvar online
Francuski kroasan – Suzana Mitić – Recepti i Kuvar online
Francuski kroasan - Suzana Mitić - Recepti i Kuvar online
Štampanje

Francuski kroasan - Suzana Mitić - Recepti i Kuvar online

Francuski kroasan - hrskav spolja, mekan unutra, pravi, pravcati Francuski kroasan.
Obrok Doručak, Predjelo, Užina, Večera
Kuhinja Srpska/Srbijanska
Vreme pripreme 15 minutes
Termicka obrada 20 minutes
Ukupno vreme 1 hour 20 minutes
Broj osoba 8 osobe

Sastojci

  • 500 ml voda
  • 1 kocka kvasca
  • 1 kasicica šećera
  • 2 kasicice soli
  • 900 gr brašna
  • 350 gr margarina

Uputstvo za pripremu

  1. U odgovarajucoj posudi staviti hladnu vodu,izmrviti kvasac,dodati secer i so i sa brasnom zamesiti testo.Umesiti glatko testo.Oklagijom rastanjiti testo,margarin preseci na tanje kocke i poredjati po testu.
    Francuski kroasan - Suzana Mitić - Recepti i Kuvar online
  2. Preklopiti sa svih strana i ostaviti u frizider na 15 minuta uvijeno u plasticnu kesu.Oklagijom rastanjiti testo u duzi a uzi pravougaonik.Preklopiti testo tri puta.
    Francuski kroasan - Suzana Mitić - Recepti i Kuvar online
  3. Vratiti u frizider na 15 minuta.Postupak ponoviti tri ​ puta uz odmaranje od 15 minuta.Razvuci dugacku koru i podeliti testo za kroasane po Vasoj zelji.
    Francuski kroasan - Suzana Mitić - Recepti i Kuvar online
  4. Smotati ih i redjati u plehu s blagim razmakom.
    Francuski kroasan - Suzana Mitić - Recepti i Kuvar online
  5. Ostaviti na toplom da nadodju.Svaki kroasan premazati uljem i peci na 200 C dok ne porumene.
    Francuski kroasan - Suzana Mitić - Recepti i Kuvar online
  6. Prvo ukljuciti rernu na 220 C a kad se ugreje rerna smanjiti na 200 C.Uzivati u hrskavim,pravim,Francuskim kroasanima.
    Francuski kroasan - Suzana Mitić - Recepti i Kuvar online
  7. Prijatno.

Beleške

Zelim da Vam se pohvalim da sam bila pocasni gost u maloj skoli ucenja pravljenja kroasana koju su organizovali Mesimo zajedno i Lesaffre u njihovom Baking centru na Novom Beogradu.U predivnom prostoru sa dragim domacinima, divnim voditeljima iz Budjenja, vrsnim blogerima sam ucila kako se pravi kroasan. Mislim da sam uspela ,imajuci u vidu da sam koristila klasican margarin i pravila kroasane u kucnim uslovima.
Puno se zahvaljujem Mesimo zajedno i Lesaffre.
 

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

12 Komentara
  1. Lana kaže

    „Pravi pravcati francuski kroasan“ ne sadrzi u sebi margarin nego puter.

    1. Suzana Mitić kaže

      Da slazem se,ali je recept prilagodjen nasim uslovima,da bi bio dostupan svima.Bila sam gost na prezentaciji pravljenja Francuskog kroasana i vrhunski strucnjaci za pecivo su nam pokazali sa margarinom od 1 kg koji se prodaje u velikim marketima.Kako u mom gradu jos uvek nije stigao ja sam koristila klasicni i moji ukucani su bili odusevljeni.

      1. Slađana Šćekić kaže

        Suzana kroasani su predivni….svaka čast <3 <3

      2. Suzana Mitić kaže

        Hvala.

    2. Slađana Šćekić kaže

      Žao mi je gdj.Lana ali niste u pravu – baš pravi francuski kroasani prave se sa industrijskim margarinom za lisnata peciva jer se puter istopi i izjednači se sa testom a sa margarinom testo je lisnato…..ali kako je u zadnje vreme povika na margarin svako neka radi kako hoće….

    3. Miodrag Ilic kaže

      Poštovana Lana, poštujući svakog našeg registrovanog člana, koji ulaže napore da napravi originalan recept i na najbolji način ga prezentuje na našem portalu, naljubaznije vas molim da vaši komentari ubudće budu konstruktivni. O tome šta je zdravo, a šta nije, ni mnogo stručniji i pozvaniji autoriteti, na svetskom nivou ne mogu da se slože. Miodrag Ilić, odgovorni urednik

  2. Ana Vuletić kaže

    Je l’ ovo testo kao za masnu pitu?

    1. Suzana Mitić kaže

      Ne,nije testo za masnu pitu ali ima i neke slicnosti.

      1. Ana Vuletić kaže

        Ok, hvala, deluje mi slično, nju znam da spremam, pa pitah da li je ista procedura, deluje mi tako. Probaću kada ugrabim vremena da mesim. Konačno neki recept gde ne ide jogurt koji ovde nemam.

      2. Suzana Mitić kaže

        Probajte,bicete odusevljeni,kroasani su hrskavi,puni listica,bez jaja i jogurta,cist pogodak.Javite da li Vam se svidjaju!

  3. Javorka Filipović kaže

    Bravo 🙂 Ti si znanje odmah primenila 🙂

    1. Suzana Mitić kaže

      Hvala Javorka.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.