Pogača bela rada – mekana kao pamuk.
Dana Drobnjak, blog Danina kuhinja >>>
Pogača bela rada – Dana Drobnjak – Recepti i Kuvar online
Pogača bela rada – mekana kao pamuk.
Potrebno je:
- 2,5 dcl mleka
- 1 kašičica šećera
- 1 kašika suvog kvasca
- 1 kašičica soli
- 4 kašike ulja
- 1 komad jaje
- 1 komad belanceta
- 550 gr brašna
Za premazivanje:
- 1 komad žumanceta
- 1 kašika ulja
- 1 kašika mleka
- lan (semenke)
- susam (semenke)
- U mlako mleko staviti šećer i suvi kvasac, da stane 5 minuta pa dodati 1 jaje, belance, ulje i brašno.
Zamesiti tresto, izraditi i ostaviti da nadolazi.
Testo kad nadodje izraditi ga i podeliti na 4 dela. Svaki deo testa od 3 dela podeliti na 3 kuglice, ukupno imamo 9 kuglica. Četvrti deo testa ostaviti za kasnije.
Devet kuglica poredjati na dno kalupa sa obručem prethodno podmazan puterom. Jednu lopticu testa unutra kalupa a 8 loptica okolo kalupa.
Četvrti deo testa što smo ostavili po strani podeliti na 2 dela i oba dela razvaljati u krug od 15 cm. Iseći krugove testa na 8 trouglova. Trouglove od 1 kruga staviti na loptice testa ivica trougla da je vani do oboda kalupa. Od drugog testa trouglove redjati izmedju 2 loptice testa donji širi deo trougla malo skupiti pre nego što stavimo izmedju loptica testa.
Kad složimo pogaču obod kalupa premazati puterom i staviti, uklopiti dno kalupa gde smo redjali testo.
Umutiti 1 žumance sa 1 kašikom ulja i 1 kašikom mleka, premazati pogaču, sredinu posuti lanom a latice susamom, ostaviti da stane 40 minuta i peći na 170 stepeni 35-40 minuta.
- Presek pogače:
Pročitajte još:
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!