Hleb sa sušenim resicama leske – Verica Poznanović

Hleb sa sušenim resicama leske. Leska se smatra jednom od najmagičnijih  biljaka u evropskoj, a naročito u keltskoj mitologiji, u kojoj predstavlja mudrost, a lešnik, njen plod, bio je hrana bogova.

Drvo koje daje plod lešnika bilo je toliko posebno da je služilo za izradu štapića pomoću kojih su vile izvodile svoje čarolije.

LESKA MAGIČNA

U irskoj i galskoj mitologiji lešnikom se hranio umoran losos koji je plivao uzvodno, hitajući na mesto gde se mresti. Primetile su ga vile s leska. Zadivljene njegovom snagom, nahranile su ga lešnicima kako bi mogao da nastavi svoj put i savlada snagu vode i gravitaciju. Kasnije je losos postao hrana mudracima i člarobnjacima zaštinicima zemlje.

Losos je poseban zbog svoje osobine da se iz mora vraća u slatkovodna jezera i reke da bi se mrestio. Kažu da na tom putu može da preskoči i do 20 puta da bi savladao prepreku i nastavio dalje.

Zbog neverovatnog napora koji ulaže da bi stigao do mesta gde će da ostavi narednu generaciju i da zatim umre – u stara vremena poredili su ga sa naporom srca i duše čoveka koji voli, pokušava da prevaziđe životne probleme i otkriva tajne prirode.    Leska je dugovečno drvo, može živeti i više od 200 godina.

Kod Srba i drugih Slovena smatra se za sveto drvo, pored lipe i hrasta. Ovo drvo koje naš narod naziva „božija sestrica“, upotrebljavalo se u mnogim običajima i magijskim radnjama, a često je služilo i kao zaštita.

Naročito se cenila jednogodišnja leskova mladica — letorast, kojoj je pridavana izuzetna magijska moć. U našem narodu se veruje da leskova grančica ima izvanrednu magičnu snagu i da može da ispuni svaku našu želju.

Hleb sa sušenim resicama leske

Nabrala sam resice leske (lešnika) prosušila ih i samlela u blenderu.

Hleb sa sušenim resicama leske, sastojci:

  • pola kockice kvasca,
  • 1 kašičica soli,
  • 1 kašičica šećera,
  • 1 šaka sušenih i samlevenih resica leske
  • 500 g brašna i
  • mlaka voda.

Hleb sa sušenim resicama leske, priprema:

  • Kvasac razmutiti sa malo mlake vode, šećerom i malo brašna, pa ostaviti da nadođe.
  • U vanglu nasuti brašno, šaku sušenih resica leske, nadošli kvasac i so.
  • Vode dodati toliko da dobijete srednje gusto testo, mesiti dok ne počne da se odvaja i ne lepi za prste, ako treba dodajte jos brašna.
  • Ostaviti testo da naraste.
  • Premesite, oblikujte hleb, isecite ga nožem na par mesta.
  • Hleb u zagrejanoj rerni pecite na 200 stepeni.
  • Pečen hleb poprskati vodom, uviti u krpu i ostaviti da se ohladi.

Hleb je božanstven, čarobnost mu daju sušene resice leske.

Verica Poznanović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Hleb sa sušenim resicama leske – Verica Poznanović

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.