Hleb sa sušenim resicama leske. Leska se smatra jednom od najmagičnijih biljaka u evropskoj, a naročito u keltskoj mitologiji, u kojoj predstavlja mudrost, a lešnik, njen plod, bio je hrana bogova.
Drvo koje daje plod lešnika bilo je toliko posebno da je služilo za izradu štapića pomoću kojih su vile izvodile svoje čarolije.
LESKA MAGIČNA
U irskoj i galskoj mitologiji lešnikom se hranio umoran losos koji je plivao uzvodno, hitajući na mesto gde se mresti. Primetile su ga vile s leska. Zadivljene njegovom snagom, nahranile su ga lešnicima kako bi mogao da nastavi svoj put i savlada snagu vode i gravitaciju. Kasnije je losos postao hrana mudracima i člarobnjacima zaštinicima zemlje.
Losos je poseban zbog svoje osobine da se iz mora vraća u slatkovodna jezera i reke da bi se mrestio. Kažu da na tom putu može da preskoči i do 20 puta da bi savladao prepreku i nastavio dalje.
Zbog neverovatnog napora koji ulaže da bi stigao do mesta gde će da ostavi narednu generaciju i da zatim umre – u stara vremena poredili su ga sa naporom srca i duše čoveka koji voli, pokušava da prevaziđe životne probleme i otkriva tajne prirode. Leska je dugovečno drvo, može živeti i više od 200 godina.
Kod Srba i drugih Slovena smatra se za sveto drvo, pored lipe i hrasta. Ovo drvo koje naš narod naziva „božija sestrica“, upotrebljavalo se u mnogim običajima i magijskim radnjama, a često je služilo i kao zaštita.
Naročito se cenila jednogodišnja leskova mladica — letorast, kojoj je pridavana izuzetna magijska moć. U našem narodu se veruje da leskova grančica ima izvanrednu magičnu snagu i da može da ispuni svaku našu želju.
Hleb sa sušenim resicama leske
Nabrala sam resice leske (lešnika) prosušila ih i samlela u blenderu.
Hleb sa sušenim resicama leske, sastojci:
- pola kockice kvasca,
- 1 kašičica soli,
- 1 kašičica šećera,
- 1 šaka sušenih i samlevenih resica leske
- 500 g brašna i
- mlaka voda.
Hleb sa sušenim resicama leske, priprema:
- Kvasac razmutiti sa malo mlake vode, šećerom i malo brašna, pa ostaviti da nadođe.
- U vanglu nasuti brašno, šaku sušenih resica leske, nadošli kvasac i so.
- Vode dodati toliko da dobijete srednje gusto testo, mesiti dok ne počne da se odvaja i ne lepi za prste, ako treba dodajte jos brašna.
- Ostaviti testo da naraste.
- Premesite, oblikujte hleb, isecite ga nožem na par mesta.
- Hleb u zagrejanoj rerni pecite na 200 stepeni.
- Pečen hleb poprskati vodom, uviti u krpu i ostaviti da se ohladi.
Hleb je božanstven, čarobnost mu daju sušene resice leske.
Verica Poznanović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!