Intervju sa… Milica Živković: U Milice najbolje vanilice!

„U Milice najbolje vanilice!“ – tako bi se, u najkraćem, mogao opisati finalni deo konkursa za izbor najboljeg tradicionalnog recepta, tj. recepta za najbolje vanilice Srbije za 2020. godinu, koji se održao u prostorijama Turističke organizacije Srbije.

Najbolji recept po ocenama stručnog žirija, poslala je i pripremila Milica Živković i Bele Crkve, pa ovom prilikom razgovaramo o njenim kulinarskim veštinama i malim tajnama za pripremu najboljeg recepta za vanilice.

Koji vam je omiljeni recept domaće kuhinje?

Omiljeni recept domaće kuhinje mi je podvarak sa rebrima, uz običnu proju od belog kukuruznog brašna.

Ko ili šta vam je inspiracija za kuvanje? Vaša majka, baka, neki poznati šef (chef), neki bloger, …?

Pošto sam odrasla u Međuvršju kod Čačka, od mladosti majke su žensku decu učile da spremaju hranu, jer je tako bilo u selu. Pošto mene sve interesuje, u to vreme iz raznih starih kuvara koristila sam recepte za kuvanje.

Šta vam je bio najveći uspeh, a šta najveći neuspeh u kuhinji?

Najveći uspeh u kuhinji je osvajanje prvog mesta za najbolje vanilice Srbije 2020. godine. Najveći neuspeh? Svi mi znamo koji određeni deo dnevnog vremena provodimo u kuhinji, da se maksimalno trudimo da obroci, deserti, ispadnu kako želimo. Ali, ponekad, propusti se dese. Mogu da izdvojim situaciju da sam u tortu umesto šećera, stavila so.

Koji vam je omiljeni recept internacionalne kuhinje ili koji ste probali na nekom putovanju?

Omiljeni recept internacionalne kuhinje su mi lazanje i špagete.

Koju biste zemlju i destinaciju voleli da posetite i probate njihovu kuhinju?

Volela bih da posetim Italiju i da probam njihovu kuhinju.

Koji su vam omiljeni začini za slana jela, a koji za slatkiše?

Omiljeni začini za slana jela su mi: biber, bosiljak, origano, dok za slatkiše najviše koristim: cimet, vanilu i kakao.

Koji je vaš omiljeni recept koji ste objavili na nekom od medija?

Omiljenih recepata ima više ali bih izdvojila voćne torte.

Kako ste doživeli pobedu na konkursu za najbolje vanilice Srbije za 2020. godinu?

Pobedu za najbolje vanilice doživela sam sa velikim iznenađenjem. Ostala sam bez teksta a ujedno, presrećna sam, jer sam ja ta koja je pobedila. Zahvaljujem se vama kao organizatoru, Turističkoj organizaciji Srbije, kao i komisiji koja je proglasila moje vanilice najboljim.
Želim i dalje da učestvujem u nadmetanju i vama želim da dugo trajete u tim vodama.

Najbolje vanilice Srbije recept Milica Živković:

Vanilice, sastojci:

  • 250 gr masti,
  • 1/2 kg brašna,
  • 1 jaje,
  • 2 žumanca,
  • 6 kašika šećera,
  • sok od 1 limuna,
  • 1 vanilin šećer,
  • 5 kašika pekmeza od kajsija,
  • 100 gr šećera u prahu.

Vanilice, priprema:

  • Dobro umutiti mast i šećer, pa dodati jaje, brašno, vanilin šećer i sok od limuna i umesiti.
  • Testo razvaljati oklagijom, vaditi modlom kolačiće raznog oblika i peći 15 minut na 180 stepeni.
  • Spajati po dve sa pekmezom od kajsija i valjati u šećer u prahu.

Zahvaljujemo gospođi Milici Živković, kao i svim ostalim učesnicama konkursa za izbor najboljeg tradicionalnog recepta godine, što nam pomažu u nastojanjima da sačuvamo što više starih i tradicionalnih recepata od zaborava!

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Intervju sa… Milica Živković: U Milice najbolje vanilice!

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Brzi uštipci – idealno za decu i (ne)najavljene goste

Brzi uštipci - najlakša zanimacija za decu i (ne)najavljene goste. Mogu se služiti slatki i slani.