Ishrana u istočnoj Srbiji na početku 20. veka

Tradicionalni recepti i običaji su važan deo nematerijalne kulturne baštine svakog naroda. Zapisi u starim knjigama govore o tome kakva je bila ishrana u istočnoj Srbiji na početku 20. veka.

Savatije M. Grbić u knjizi Srpski narodni običaji sreza Boljevačkog govori, između ostalog, i o načinu ishrane u tome kraju. Inače, Boljevački srez je od 1860. godine bio deo Crnorečkog okruga, zajedno sa Zaječarskim srezom.

Titelbah, Vladislav; Šreplović, Petar K. - Atlas Kraljevine Srbije sa zemljopisom - Wikipedia
Titelbah, Vladislav; Šreplović, Petar K. – Atlas Kraljevine Srbije sa zemljopisom – Wikipedia

Evo izvoda iz knjge Srpski narodni običaji sreza Boljevačkog o ishrani stanovništva u to vreme (1925.):

„Seljaci obično jedu tri put na dan. Ručaju oko osam sati izjutra, a zimi nešto malo docnije. To se zove ručak. Oko jednog sata po podne opet jedu i to zovu užina, obed, a često i veliki ručak. U veče je večera. Leti kad su duži dani, oko ikindije, opet se po malo prihvate i to se zove prihvat, ali to biva vrlo retko.

Kod kuće se jede za sovrom, a u polju se umesto sovre prostre torba. Pre nego što će sesti da ručaju, operu svi ruke. Obično najmlađa snaha posipa sve redom, a gde nema snahe, to vrši koje drugo mlađe čeljade. Dok ne sedne domaćin neće niko sesti.

Pre nego što će početi da jedu, svi se prekrste. Ako se za vreme ručka služi rakija ili vino, prva čaša se daje uvek domaćinu, pa tek ostalima redom po starešinstvu. Ni čašu vina ni čašu rakije neće niko popiti, dok se ne prekrsti, jer se tako valja.

Svi jedu iz jednoga čanka. Vruć hlebac uvek izlome rukama, jer ne valja, da se seče nožem. Ako kome ispadne zalogaj, valja da ga digne i pojede, jer ako se to ne učini, đavo će se radovati. Ne valja ni od čega da ostane ugrizak, već se mora pojesti.

Kad se meće hlebac na sovru uvek se pazi da onaj odlomljeni kraj bude okrenut ka sredini sovre a ne ka polju. Tako, se isto pazi da hlebac ne stoji prevrnut, pa makar to bilo i najmanje parče. Kad se postavlja, valja da se prvo metne na sofru hleb i so, pa tek onda kašike, viljuške i jelo.“

Izvor: Srpski narodni običaji sreza Boljevačkog, Savatije M. Grbić, 1925.

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Ishrana u istočnoj Srbiji na početku 20. veka

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu – Recepti i Kuvar online

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija – Recepti i Kuvar online

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci – Medeno srce

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.