Kokos je proglašen najkorisnijom biljkom, jer može da se koristi za kanap, sapun, vino, tekstil, korpe, činije i čaše, kao lek itd. Takođe, sam plod je veoma koristan i pruža nekoliko korisnih dodataka vašoj kuhinji.
Alergije na kokos su veoma retke. Kokos nije iz familije orašastih plodova, već je plod palme. Mnogi misle da kokos nije dobro ponuditi bebi, donekle jer imaju predrasude da može izazvati alergije ili pak ne znaju način na koji bi kokos mogao da se pripremi za bebu, jer pire od kokosa baš i nije opcija.
Ali postoji toliko načina i delova kokosa koji se mogu konzumirati u različitim oblicima. Na primer, može se koristiti kokosovo mleko koje je veoma zdravo i u mnogim kulturama se uvodi bebama između 6-8 meseca života. Kokosvo mleko se može mešati sa pirinčanim kašicama i kašicama od mesa. Takođe, voda od kokosa je poslednjih godina stekla popularnost širom sveta.
Potom kokosovo ulje je odlična zamena za standardno ulje.
Kokosova voda – može se jesti kašikom, jer je njena tekstura kao žele.
Kokosov sok – sok nije isto što i mleko i često se koristi kod novoronđenčadi.
Kokosovo lišće – se koristi da se uvije hrana tokom kuvanja.
Meso kokosa – čvrsto, slatko i orašaste teksture bele boje. Možete ga iseći ili naribati svežeg ili ga kupiti konzerviranog. Kora mora biti oljuštena pre jela. Ukoliko kupujete već gotove proizvode kokosa vodite računa, jer su oni obično dodatno zaslađeni, pa je najbolje koristiti svež plod ukoliko planirate da ga mešate sa drugim vrstama povrća ili mesa, a i šećer nije dobar za vašu bebu.
Kokosovo mleko – direktno isceđeno iz kokosovog ploda i pomešano sa vodom. Može se kupiti i u prahu, zamrznuto ili konzervirano. Koristi se često kao dodatak jelima tokom kuvanja, naročito prilikom pravljenja sosa ili čorbi.
Kokosov krem – prvi ekstrakt kokosovog mleka je u stvari poprilično gust u odnosu 4:1 (kokosa : vode). Često se koristi kao dodatak sosu ili dezertima.
Copra – suvo „meso“ kokosa.
Kokosovo ulje – istiskivanjem iz „copre“ dobija se ulje kokosa koje se koristi za kuvanje, prelive za sladoled, krekere, čorbe. Kokosovo ulje se, takođe, možete dobiti grejanjem mleka ili krema od koskosa do tačke kada ulje počinje da se odvaja.
Kokosovo mleko se kvari brzo, pa na sobnoj temperaturi može opstati svega par sati, u frižideru do 2 dana, tako da ako ne planirate da ga odmah konzumirate, zamrznite ga.
Kokosovo mleko i krem prilikom podgrevanja ili kuvanja morate kuvati delikatno, na tihoj vatri uz neprestano mešanje kako biste izbegli da se ulje odvoji.
Pročitajte OVDE o začinima u bebinoj ishrani >>>
Blagodeti kokosa?
Kokos je veoma zdrava hrana. Kokosovo “meso” je puno vitamina B, proteina, cinka, fosfora i gvožđa. Masti koje kokos sadrži su zdrave masti. Takođe, kokos sadrži lauric kiselinu koja se nalazi u majčinom mleku, te on ujedno ojačava i štiti organizam.
Organsko, ručno presovano extra virgin kokosovo ulje se smatra jednim od najzdravijih ulja koje se može nabaviti. Na sobnoj tempraturi kokosovo ulje je čvrste teksture i smatra se odličnom alternativom za margarin ili puter.
Kako spremiti kokosovo “meso”?
Naribajte ga i potopite u vrelu vodu oko 15 minuta. Procedite ga kroz gazu i tako će dobiti kokosov krem koji je gust i jakog ukusa. Stavite sadržinu u frižider što će omogućiti da se vodenastiji deo odvoji od krema – tako ćete dobiti kokosovo mleko. Možete kao i kajmak krem skinuti sa vrha, a ostaće vam na dnu kokosovo mleko.
Proceđeni deo nemojte bacati, nego ponovite ceo proces kako biste dobili kokosovo mleko.
Takođe, možete iseći delove kokosovog “mesa” i izblednirati ga. Onda ga preliti vrelom vodom i blendirati još malo na najbržoj brzini. Na kraju, procedite i stavite u frižider.
Ideja za upotrebu kokosa u bebinoj ishrani?
- Dodajte malo kokosovog mleka ili jako malu količinu kokosovog krema u nagnječenu bananu.
- Napravite pire od slatkog krompira sa 1/4 šolje kokosovog mleka i malo đumbira.
- Koristite kokosovo mleko kao dodatak uz pire od bundeve.
- Isecite jedan sladak krompir ili krišku bundeve, zalijte kokosovim mlekom i stavite u rernu da se peče oko 30 minuta dok ne omekša. Napravite pire i poslužite.
- Koristiti kokosovu vodu da skuvate pirinač.
- Dodajte malo kokososovog mleka ili krema uz ovsene pahuljice za zdrav doručak.
- Koristite kokosovo mleko u šejkovima koje pravite bebi.
- Ukoliko potapate povrće u vodu, probajte da ga natopite kokosovim mlekom.
- Prelijte ribu bez kostiju (kao što je oslić) kokosovim mlekom.
- Za starije bebe možete ubaciti i naribano “meso” kokosa zajedno sa pirinčem, dok ga kuvate.
Kao što ste mogli da primetite, manjim bebama se, uglavnom, daje kokosovo mleko i voda, dok od 6+ meseci ili kada uvedete meso i ribu, možete početi da koristite i naribani kokos u pripremi hrane – pecite, kuvajte, prelivajte… Kokos je zdrav za vašu bebu!
Ana Vuletić
Prvobitno objavljeno: 09.05.2018.
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!