Kolač „knedle sa šljivama“ – Kristina Gašpar

Kolač „knedle sa šljivama“ – Kristina Gašpar

Kolač Knedle sa šljivama – duže vreme po internetu kruži recept za ovaj kolač. Dosta mojih prijatelja ga je pravilo i svi su oduševljeni.

Imala sam želju da izmenim recept i prilagodim ga osobama koje poste. Takođe, pojednostavila sam ga, pa se u odnosu na originalni brže priprema. Bilo kako bilo, ovu poslasticu možete pripremati tokom svih godišnjih doba, a posebno onda kada postite.

Verujem da će oni koji poste biti zadovoljni ovim kolačem.

Knedle sa šljivama, sastojci:

Sastojci za prezle:

  • 250 g prezli
  • 4 kašike ulja
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 2-3 kašike šećera

Sastojci za griz:

  • 1 l vode
  • 12 kašika griza
  • 8 kašika šećera
  • 3 kašike džema od kajsija
  • 30 g margarina

Fil:

  • 1/2 tegle džema od šljiva ili nekog drugog po izboru

Knedle sa šljivama, priprema:

  • Prezle i šećere izmešajte i propržite na ulju dok ne porumene.
  • Pržite ih na nižoj temperaturi kako ne bi izgorele.
  • Mešajte ih povremeno.
  • Ne volim masne prezle, pa sam stavila vrlo malo ulja, a vi možete staviti onoliko koliko mislite da treba.
  • Ostavite ih da se prohlade.
  • Dok se prezle hlade, skuvajte griz:
  • Sjedinite griz, šećer, džem i pola l vode.
  • Ostatak vode stavite da provri, pa ukuvajte griz.
  • Kuvajte ga dok se ne zgusne, pa dodajte margarin i mešajte dok se on ne otopi.
  • Na dno pleha (ili neke druge posude) približnih dimenzija 20*30 sipajte polovinu prezli, sipajte pola griza, premažite džemom, pa ponovo stavite griz i pospite ostatkom prezli.

Ovaj kolač se može jesti i topao i hladan. Meni je lepši kada se dobro ohladi. Ja sam koristila mešavinu džema od kajsija i od divljih kupina jer od šljiva nisam imala. U sezoni šljiva, džem možete zameniti svežim šljivama (oko 1 kg) koje ćete iseckati, dodati nekoliko kašika šećera i prokuvati dok se šljive delimično ne raspadnu i zgusnu. Ukoliko ne postite, vodu zamenite mlekom, a margarin puterom.

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve recepte iz kategorije Kolači, kliknite na link: KOLAČI RECEPTI. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Saveti, kliknite na link: SAVETI. Ukoliko želite da pogledate sve posne recepte iz kategorije Posno, kliknite na link: POSNO.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Kolač „knedle sa šljivama“ – Kristina Gašpar

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.