Kolač „knedle sa šljivama“ – Kristina Gašpar

0
527
Knedle sa šljivama - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Knedle sa šljivama - photo by Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online

Kolač „knedle sa šljivama“ – Kristina Gašpar

Kolač Knedle sa šljivama – duže vreme po internetu kruži recept za ovaj kolač. Dosta mojih prijatelja ga je pravilo i svi su oduševljeni.

Imala sam želju da izmenim recept i prilagodim ga osobama koje poste. Takođe, pojednostavila sam ga, pa se u odnosu na originalni brže priprema. Bilo kako bilo, ovu poslasticu možete pripremati tokom svih godišnjih doba, a posebno onda kada postite.

Verujem da će oni koji poste biti zadovoljni ovim kolačem.

Knedle sa šljivama, sastojci:

Sastojci za prezle:

  • 250 g prezli
  • 4 kašike ulja
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 2-3 kašike šećera

Sastojci za griz:

  • 1 l vode
  • 12 kašika griza
  • 8 kašika šećera
  • 3 kašike džema od kajsija
  • 30 g margarina

Fil:

  • 1/2 tegle džema od šljiva ili nekog drugog po izboru

Knedle sa šljivama, priprema:

  • Prezle i šećere izmešajte i propržite na ulju dok ne porumene.
  • Pržite ih na nižoj temperaturi kako ne bi izgorele.
  • Mešajte ih povremeno.
  • Ne volim masne prezle, pa sam stavila vrlo malo ulja, a vi možete staviti onoliko koliko mislite da treba.
  • Ostavite ih da se prohlade.
  • Dok se prezle hlade, skuvajte griz:
  • Sjedinite griz, šećer, džem i pola l vode.
  • Ostatak vode stavite da provri, pa ukuvajte griz.
  • Kuvajte ga dok se ne zgusne, pa dodajte margarin i mešajte dok se on ne otopi.
  • Na dno pleha (ili neke druge posude) približnih dimenzija 20*30 sipajte polovinu prezli, sipajte pola griza, premažite džemom, pa ponovo stavite griz i pospite ostatkom prezli.

Ovaj kolač se može jesti i topao i hladan. Meni je lepši kada se dobro ohladi. Ja sam koristila mešavinu džema od kajsija i od divljih kupina jer od šljiva nisam imala. U sezoni šljiva, džem možete zameniti svežim šljivama (oko 1 kg) koje ćete iseckati, dodati nekoliko kašika šećera i prokuvati dok se šljive delimično ne raspadnu i zgusnu. Ukoliko ne postite, vodu zamenite mlekom, a margarin puterom.

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve recepte iz kategorije Kolači, kliknite na link: KOLAČI RECEPTI. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Saveti, kliknite na link: SAVETI. Ukoliko želite da pogledate sve posne recepte iz kategorije Posno, kliknite na link: POSNO.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!