Kolač sa višnjama – Verica Poznanović

Kolač sa višnjama.

Godinama u našem dvorištu su rasle i rađale višnje. Ove godine višnja nije rodila. U našem selu skoro ispred svake kuće je zasađeno voće, uglavnom višnje i jabuke, a nađe se i po koji dud. Lepo krenem ulicom, zastanem ispred svake višnje, uberem po par višanja i dok napravim krug do kuće najedem se. I da me neko vidi da berem višnje, niko mi ništa ne bi rekao, jer neko obere višnje, neko ne, u nekim kućama niko ne živi i tako…. Napravih ja kolač sa višnjama, berući višnje, jedna u kesu, dve u usta…

Kiša je juče padala čitav dan, oprane su, a i da nisu, nikome ništa. Kao deca smo brali ulicom višnje idući iz škole, dolazili smo kući umazani od višanja….. Lepo je to vreme bilo.

Što se tiče slikanja kolača moj sin bi rekao, kolač na oko nije loš, ali brate kako si to slikala kao da reklamiraš to starinsko heklanje iz prošloga veka, još si od gore posula šečer u prahu, jedva se kolač vidi.

Čekaj da probam kakav je. Jedan, dva, tri, četiri…. pa i nije neki… Nije a jedeš već peti i šesti držiš u ruci….

Kolač sa višnjama, sastojci:

  • 300 g višanja,
  • 240 g marmelade, (ja sam imala mešavinu ananasa i papaje, teglica je stigla sa Mauricijusa, da sam stavila i bilo koju drugu efekat bi bio isti)
  • 3 jajeta,
  • izrendana korica jednog limuna,
  • 2 vanilin šećera,
  • 250 g brašna,
  • 1 dl ulja,
  • 100 g šećera i
  • 1 prašak za pecivo.

Kolač sa višnjama, priprema:

  • Umutiti jaja sa šećerom, dodati rendanu koricu limuna, vanilin šećer, marmeladu, ulje, brašno, vanillin šećer i prašak za pecivo.
  • Testo izlijte u kalup koji je obložen papirom za pečenje. Od gore razbacati višnje.
  • Zagrejati rernu na 180 stepeni i peći kolač oko 35 minuta.
  • Ko voli kolač može preliti glazurom od čokolade ili samo šećerom u prahu.

Ja sam jedan mali deo testa odvojila i ispekla u jednoj maloj starinskoj šerpici, naravno od gore sam rasporedila višnje.

Verica Poznanović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Kolač sa višnjama – Verica Poznanović

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.